Η αρθρίτιδα γόνατος είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των δομικών στοιχείων της άρθρωσης, των χόνδρων των μηνίσκων και των υποχόνδριων οστών.
Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος, το οίδημα και η δυσκαμψία και μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσχέρεια στην καθημερινότητα μέχρι και σημαντικού βαθμού αναπηρία. Το γόνατο είναι μια από τις αρθρώσεις που προσβάλλονται πιο συχνά.
Οι πιο συχνές μορφές είναι η οστεοαρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Νέα μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα κουρκουμίνης μείωσε τον πόνο και τη δυσκαμψία σε πάσχοντες από αρθρίτιδα γόνατος.
Ο κουρκουμάς είναι πολυετές φυτό που προέρχεται από τη Νότιο Ασία με τις επιστημονικές ονομασίες Curcuma longa ή Curcuma domestica, γνωστό στην Ελλάδα ως κιτρινόριζα.
Αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια συστατικό της μαγειρικής στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλύψει τις θεραπευτικές του ιδιότητες και ο Δυτικός κόσμος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κουρκουμάς λειτουργεί καλύτερα από placebo (εικονικό φάρμακο) για την ανακούφιση του πόνου στο γόνατο που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα.
Ο Δρ. Benny Antony από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Menzies του Πανεπιστημίου της Τασμανίας και οι συνεργάτες του χώρισαν τυχαία 70 ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα γόνατος σε δύο ομάδες. Η μία λάμβανε εκχύλισμα κουρκουμά κάθε μέρα για 12 εβδομάδες και η άλλη λάμβανε εικονικά φάρμακα.
Μετά από 12 εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν το εκχύλισμα ανέφεραν μεγαλύτερη βελτίωση του πόνου τους συγκριτικά με την ομάδα του placebo. Το μέσο όφελος ήταν «μέτριο», σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά ακόμα κι έτσι παρέμενε καλύτερο από αυτό που είχαν βρει προηγούμενες μελέτες με φαρμακευτικές αγωγές κατά του πόνου.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να θεωρηθεί θεραπευτική επιλογή για την οστεοαρθρίτδα του γόνατος», αναφέρει ο Δρ. Antony.
Οι πάσχοντες από αρθρίτιδα στο γόνατα συχνά παίρνουν παυσίπονα, τα οποία εκτός του ότι είναι μετρίως αποτελεσματικά, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες όπως οι στομαχικές διαταραχές, ενώ η παρατεταμένη χρήση τους συνδέεται με αυξημένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και νεφρικής βλάβης.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του κουρκουμά
Η κουρκουμίνη υπάρχει στο μπαχαρικό κουρκούμη (κοινώς κάρυ) και έχει ήδη σχετιστεί με αρκετά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε εργαστηριακό περιβάλλον, ενώ είναι ωφέλιμη στη θεραπεία των πασχόντων από εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια.
Ερευνητές από την Ιρλανδία και την Πολωνία διαπίστωσαν σε πρόσφατη μελέτη ότι η κουρκουμίνη διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Η μελέτη που έγινε στα πειραματόζωα έδειξε ότι ο κουρκουμάς πιθανότατα έχει την ιδιότητα να καταστέλλει τη δράση των καρκινικών κυττάρων αποτρέποντας την εμφάνιση καρκίνου.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η δράση της κουρκουμίνης ξεκίνησε 24 ώρες μετά την έκθεση των καρκινικών κυττάρων σε αυτή και είχε ως αποτέλεσμα το «θάνατο» των καρκινικών κυττάρων που εμφανίζονται στο λαιμό.
Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι ο τρόπος που «πέθαναν» τα καρκινικά κύτταρα δεν ήταν με απόπτωση όπως γίνεται συνήθως, αλλά μέσω ενός νέου μηχανισμού.
Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτή που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας και η οποία ανέλυσε το ρόλο της κουρκουμίνης σε ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι και το λαιμό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, και σε αυτή την περίπτωση φάνηκε καθαρά ότι η κουρκουμίνη εξουδετερώνει τον ρόλο της νικοτίνης στον οργανισμό. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, η νικοτίνη δεν θεωρείται καρκινογόνος ουσία η ίδια, αλλά ενεργοποιεί κάποιες βιοχημικές διεργασίες που οδηγούν σε καρκίνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο παράγοντας νικοτίνη που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει κάποια καρκινικά κύτταρα «απενεργοποιήθηκε» εντελώς από τη δράση της κουρκουμίνης.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ανοίγει ο δρόμος για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις με τη χρήση του κουρκουμά στη δημιουργία πιθανών νέων φαρμάκων.