Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτό το σύμπτωμα πρέπει να προσέξετε

Ο κορονοϊός δείχνει τα δόντια του και η νέα μετάλλαξη Όμικρον ήρθε και σάρωσε την Ελλάδα, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται μέσα σε μία ημέρα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού είναι ίδια με αυτά του κρυολογήματος – πυρετός και έντονος βήχας – ενώ μπορεί να προκληθεί και προσωρινή απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης.

Σύμφωνα με τη βρετανική mirror, καταγράφηκε άλλο ένα σύμπτωμα της μετάλλαξης Όμικρον αυτή τη φορά δερματικό.

Πρόκειται για δύο τύπους εξανθήματος. Το ένα παρουσιάζει εξογκώματα και προκαλεί πολλή φαγούρα, που συχνά αρχίζει από τις παλάμες ή τα πέλματα. Ο δεύτερος τύπος εξανθήματος, παρουσιάζει ερυθρότητα και εμφανίζεται συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα και το πίσω μέρος των χεριών και των ποδιών. Αυτό το εξάνθημα μπορεί αν επιμείνει για μέρες ή και εβδομάδες, σε αντίθεση με το πρώτο που φεύγει γρήγορα αλλά ίσως επανεμφανιστεί.

Ένα άλλο σύμπτωμα, ακόμα πιο σπάνιο, που παρατηρήθηκε σε ασθενείς νεαρής ηλικίας, είναι πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Συνήθως έχει τη μορφή εξογκωμάτων κόκκινου ή μωβ χρώματος, που προκαλούν πόνο.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα δερματικά συμπτώματα είναι δυνατό να εμφανιστούν, ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα που να συνδέονται με τον κορονοϊό.

Αλλάζουν τα πρωτόκολλα της καραντίνας: 5 μέρες απομόνωση και 5 με μάσκα

Από τις 10 στις 5 ημέρες μειώνεται ο χρόνος απομόνωσης στο σπίτι για τα κρούσματα του κορονοϊού, μετά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, που εξαπλώνεται στη χώρα μας με ταχύτητα πυρκαγιάς.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση των ειδικών αποφασίστηκε να μειωθεί ο χρόνος της καραντίνας στους νοσούντες, καθώς και ο χρόνος της επώασης της παραλλαγής Όμικρον είναι μικρότερος, αλλά και τα συμπτώματα πολύ πιο ήπια στους εμβολιασμένους.

Έτσι οι ειδικοί επιστήμονες αποφάσισαν, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εντοπίζεται θετικό στον κορονοϊό να παραμένει στην απομόνωση 5 ημέρες και μετά τις 5 να επιστρέφει στην εργασία του με μάσκα και μέτρα προφύλαξης για ακόμη 5 ημέρες. Επίσης, θα απαιτείται και αρνητικό τεστ.

Ως προς τον ευρύ πληθυσμό αναμένεται εξειδίκευση των μέτρων από τους επιστήμονες, αν και οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι η απομόνωση των 5 ημερών και επιπλέον 5 μέρες με χρήση μάσκας παντού, θα ισχύει για τους ασυμπτωματικούς. Όσοι έχουν συμπτώματα θα εξακολουθούν να παραμένουν σε απομόνωση.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επικαλέστηκε τις νέες οδηγίες από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC):

«Η αλήθεια είναι πως τα στοιχεία που έχουμε από την Όμικρον στο κομμάτι της νόσησης είναι ενθαρρυντικά κι όπως είδατε ήδη, το σκέλος της καραντίνας ακριβώς επειδή είναι ήπια τα συμπτώματα, από την Αμερική από το CDC υπάρχει μείωση της καραντίνας, άρα αυτό δείχνει και για εμάς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι νοσηλείες που θα χρειαστούν είναι πρώτα απ’ όλα πολύ λιγότερες, αλλά και η χρονική διάρκεια τους δεν είναι όπως αυτές της Δέλτα, που έφταναν τις 10 μέρες. Μιλάμε για νοσηλείες από 48 έως 72 ώρες. Άρα αυτό μας κάνει να έχουμε μια αισιοδοξία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε.