Αυχενικό σύνδρομο: Αυτό είναι το μυστικό για να σταματήσει άμεσα ο πόνος

Αυχενικό σύνδρομο: Το αυχενικό σύνδρομο εμφανίζεται σε άτομα μέσης ηλικίας, που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν και εκφυλιστικά στοιχεία στην σπονδυλική στήλη.

Όταν μιλάμε για αυχενικό σύνδρομο δεν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένη πάθηση αλλά σε διάφορα συμπτώματα που συγκεντρώνονται στην περιοχή του αυχένα δυσκαμψία, νευραλγία, ζαλάδες, πονοκέφαλος κ.α.

Παιδιά και νέοι σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζουν αυχενικό σύνδρομο εκτός αν τραυματιστούν ή υπερβάλλουν στην άσκηση, με αποτέλεσμα να καταπονούνται οι μύες.

Αυχενικό Σύνδρομο: Τα 4 βήματα για να φύγει ο πόνος στον αυχένα

  1. Εντοπίστε το ακριβές σημείο που σας πονάει. Αν είναι στη δεξιά πλευρά του αυχένα ή στο αντίστοιχο πάνω μέρος της πλάτης, τοποθετήστε το δεξί σας χέρι στην περιοχή. Αν είναι στην αριστερή πλευρά, χρησιμοποιήστε το αριστερό σας χέρι.
  2. Πιέστε τον “κόμπο” με τα δάχτυλά σας, χρησιμοποιώντας σταθερή πίεση. Προσοχή: Αυτό μπορεί να σας πονέσει. Αλλά θα πρέπει να είναι ένας πόνος που να μπορείτε να ανεχθείτε και όχι ένας απότομος πόνος. Αν δεν μπορείτε να φτάσετε στο σημείο με το χέρι σας, χρησιμοποιήστε μια μπάλα του τένις και πιέστε το στην πλάτη σας, καθώς στηρίζεστε με αυτή επάνω σε έναν τοίχο.
  3. Γυρίστε το κεφάλι σας ελαφρώς προς την αντίθετη κατεύθυνση από το σημείο της κράμπας και λυγίστε το διαγώνια, σαν να προσπαθείτε να αγγίξετε τη μασχάλη σας με το πηγούνι σας.
  4. Επαναλάβετε τα βήματα 1 έως 3 περίπου 20 φορές διαδοχικά. Στη συνέχεια, τεντώστε χέρια και αυχένα όσο πιο πολύ μπορείτε, σαν να σηκωθήκατε μόλις από το κρεβάτι.

Αυχενικό Σύνδρομο: Ποια αίτια προκαλούν την εμφάνιση του;

Μυϊκά αίτια

Οι μύες συχνά κατηγορούνται για τον πόνο στον αυχένα, ειδικά στους νέους. Οι πολλές ώρες εργασίας παράλληλα με την κακή στάση σώματος – κατ’ επέκταση και του αυχένα – αποτελούν την απαρχή των σπασμών στους μύες της περιοχής.

Αυτή η κατάσταση επιτρέπει στον αυχένα να χάσει την φυσιολογική λόρδωση που έχει και να ευθειαστεί, προκαλώντας προβλήματα.

Αίτια προερχόμενα από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους

Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι μία συχνή αιτία που σχετίζεται με το αυχενικό σύνδρομο και μπορεί να αφορά όλες τις ηλικίες.

Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου προκαλείται στον αυχένα από έντονο φορτίο που ασκείται στην περιοχή ή από απότομη εφαρμογή φορτίου με μη φυσιολογικό τρόπο (π.χ. τροχαίο ατύχημα).

Αυχενικό Σύνδρομο: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα;

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει στον κάθε ασθενή το αυχενικό σύνδρομο διαχωρίζονται ανάλογα με την έντασή τους, καθώς μπορεί να είναι πολύ καλά ανεκτά και ήπια έως ανυπόφορα.

Διαρκούν από λίγες ημέρες μέχρι μήνες, ακόμα και χρόνια. Επιπλέον, εκτός από τον αυχένα, μπορεί να αντανακλούν στον ώμο ακόμα και σε όλη την περιοχή του άνω άκρου.

Ο πόνος που παρατηρείται συχνότερα αναφέρεται σαν ενόχληση κατά τη διεξαγωγή συγκεκριμένων κινήσεων, σαν πόνος ηρεμίας ή σαν ενόχληση που παρουσιάζεται κυρίως τις βραδινές ώρες, όταν ο ασθενής προσπαθεί να κοιμηθεί.

Συχνή είναι η εμφάνιση μουδιάσματος ή καύσου, που ξεκινάει από τον αυχένα ως το χέρι. Τέλος, ο πονοκέφαλος είναι, επίσης, συχνός σε άτομα με αυχενικό σύνδρομο.

Εάν τα νεύρα και οι νευρικές ρίζες πιέζονται, μπορεί να αντιμετωπίσετε:

  • Μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια και τα πόδια
  • Έλλειψη συντονισμού και δυσκολία στο περπάτημα
  • Ακράτεια και γενικά πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα

Αυχενικό Σύνδρομο: Ποια είναι η διαδικασία της διάγνωσης;

Η κλινική εξέταση που θα γίνει από τον γιατρό θα εκτιμήσει την κατάσταση των μυϊκών ομάδων, την ύπαρξη σπασμού ή πίεσης, την ευρύτητα της κίνησης στον αυχένα.

Έπειτα, κατά την εξέταση,θα ελεγχθούν τα αντανακλαστικά των άνω άκρων και θα συγκριθούν οι πάσχουσες μυϊκές ομάδες σε σχέση με τις υγιείς.

Οι ακτινογραφίες θα δώσουν μία ευκρινή εικόνα στον ορθοπεδικό για την κατάσταση των σπονδύλων και παράλληλα θα αξιολογήσουν αν είναι φυσιολογική η λόρδωση της αυχενικής μοίρας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και για περαιτέρω διερεύνηση των αιτιών του αυχενικού συνδρόμου, θα γίνει μαγνητική ή/και αξονική τομογραφία. Ίσως ο ορθοπαιδικός συστήσει και ηλεκτρομυογράφημα άνω άκρων προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση των νεύρων.

Αυχενικό Σύνδρομο: Θεραπευτικές προσεγγίσεις

Από τη στιγμή που έχει επιβεβαιωθεί η διάγνωση της πάθησης, στην συνέχεια θα σχεδιαστεί το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η θεραπεία κινείται σε 3 άξονες.

Φαρμακευτική Αγωγή

Τα φάρμακα είναι η πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση του πόνου και την ανακούφιση από τους μυϊκούς σπασμούς.

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει μη στεροειδή και μυοχαλαρωτικά, τα οποία μπορούν να λαμβάνονται για μικρό χρονικό διάστημα. Σε μερικές περιπτώσεις συνιστάται και η κορτιζόνη.

Νάρθηκες – Κολλάρα

Οι αυχενικοί νάρθηκες και κηδεμόνες που υποστηρίζουν τον αυχένα, χωρίζονται σε μαλακούς και σκληρούς και σε γενικές γραμμές προσφέρουν μεγάλη σταθερότητα και καλά λειτουργικά αποτελέσματα.

Τα κολλάρα μπορούν να τοποθετηθούν στο αυχένα περίπου για 15 ημέρες αν είναι δυνατόν 24 ώρες το 24ωρο. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε με το κολλάρο, τότε είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού μαξιλαριού.

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας για το αυχενικό σύνδρομο και ανακουφίζει πολύ από τον πόνο τον ασθενή. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μόλις παρέλθει η οξεία φάση του έντονου πόνου.

Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί με υπέρηχο, με μαλάξεις, με κινησιοθεραπεία ή με ηλεκτροθεραπεία να αντιμετωπίσει στο 100% όλα τα συμπτώματα.

Όταν τα συμπτώματα επιμένουν και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του ασθενούς, τότε προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση που αποτελεί και την τελική λύση του προβλήματος.

Αυχενικό Σύνδρομο: Πώς η άσκηση συμβάλλει στη θεραπεία;

Η σωματική άσκηση από εξειδικευμένο γυμναστή αποτελεί την βάση για την υγεία της σπονδυλικής στήλης. Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας πρόγραμμα δύο φορές την εβδομάδα με ασκήσεις που κατά προτίμηση δεν περιλαμβάνουν κραδασμούς.

Επίσης ευεργετική είναι η αερόβια γυμναστική σε στατικό ποδήλατο με στήριξη στην μέση ή ο κυλιόμενος διάδρομος. Τέλος, οι ασκήσεις με βάρη μπορούν να λειτουργήσουν θετικά αρκεί να γίνονται με τη σωστή καθοδήγηση.

Αυχενικό Σύνδρομο: 5 συμβουλές για να μην εμφανιστεί ξανά

  • Προσέξτε σε τι στάση κάθεστε
    Ο τρόπος που κάθεστε καθημερινά στην εργασία σας είναι σημαντικός. Ειδικά, αν η δουλειά σας επιβάλλει να ακολουθείτε μηχανικές κινήσεις, που μπορεί να επιβαρύνουν τη σπονδυλική σας στήλη, ο κίνδυνος αυξάνεται.
  • Μη σηκώνετε πολλά βάρη
    Η συχνή ή απότομη άρση βάρους μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα, καθώς η πίεση μεταφέρεται από τα χέρια στον αυχένα και επιβαρύνει μεταξύ άλλων και την αυχενική μοίρα.
  • Μην κάθεστε κοντά σε ρεύματα αέρα
    Το air condition ή το έντονο κρύο το χειμώνα χωρίς επαρκή κάλυψη με ρούχα μπορεί να επηρεάσει τον αυχένα, καθώς οι μύες συσφίγγουν και μπορούν να τραυματιστούν.
  • Περιορίστε το άγχος και το στρες
    Το στρες μπορεί, επίσης, να επιβαρύνει το αυχενικό σας, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, που το επιτυγχάνει και το κρύο. Όταν αγχωνόμαστε πιέζονται οι μύες, σφιγγόμαστε και ανεβαίνουν οι ωμοπλάτες, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
  • Κάντε 2 φορές ετησίως φυσικοθεραπεία
    Η προληπτική επαναληπτική φυσικοθεραπεία για συντήρηση του αποτελέσματος 2 φορές το χρόνο (την άνοιξη και το φθινόπωρο), μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό των υποτροπών.

Αυχενικό Σύνδρομο: Πότε ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία;

  • Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με καμία μέθοδο, αντιθέτως επιδεινώνονται
  • Όταν ο πόνος είναι τόσο έντονος που ο ασθενής καθηλώνεται στο κρεβάτι και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές του δραστηριότητες
  • Όταν τα συμπτώματα φτάνουν να αντανακλούν μέχρι τα κάτω άκρα
  • Όταν η μαγνητική τομογραφία δείξει έντονη πίεση στον νωτιαίο μυελό ή την ύπαρξη κάποιας κάκωσης στις νευρικές ρίζες

Συνήθως το χειρουργείο που προτείνεται είναι η εκτομή του μεσοσπονδυλίου δίσκου, η αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και η αυχενική σπονδυλοδεσία.