Εμβόλιο AstraZeneca και θρόμβωση: Τα επικίνδυνα συμπτώματα – Τι πρέπει να προσέξετε

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διαπίστωσε την Τετάρτη πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος, αν και όπως είπε, τα οφέλη του υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων του και δεν ανακοίνωσε κανέναν περιορισμό.

Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέροντας ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση με σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή περιστατικά θρομβώσεων – ειδικά μεταξύ νεότερων ατόμων – συστήνει στους κάτω των 30 ετών να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή άφησε στο χέρι των κατών για να αποφασίσουν τη σύσταση και τους ηλικιακούς περιορισμούς που θα θέσουν στην χορήγηση του εμβολίου.

Ο συνεργάτης του Bloomberg Opinion Σαμ Φαζέλι απαντά σε ερωτήσεις για τους πιθανούς κινδύνους  από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εμβόλιο AstraZeneca και θρόμβωση: Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων αίματος;

Ναι. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πληροφορίες που κοινοποιούνται από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχει λογική πιθανότητα το εμβόλιο της AstraZeneca να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σπάνιας πάθησης που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστες θρομβώσεις και χαμηλά αιμοπετάλια.

Αυτά τα συμπτώματα είναι που καθιστούν μια σοβαρή και δύσκολη θεραπεία. Ο αναφερόμενος αριθμός στην ΕΕ υπολογίζεται σε περίπου 1 ανά 100.000 εμβολιασμούς, που είναι περίπου δύο έως πέντε φορές υψηλότερος από τον ετήσιο ρυθμό που κανονικά θα περίμενε κανείς στον γενικό πληθυσμό.

Εμβόλιο AstraZeneca και θρόμβωση: Πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κατάσταση; Μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως;

Πολλοί άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας αυτών των θρόμβων. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει 19 θανάτους από 79 περιπτώσεις μετά από 20,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι τις 31 Μαρτίου, με τρεις από αυτούς να είναι  κάτω των 30 ετών.

Η διάγνωση απαιτεί από τους ανθρώπους να γνωρίζουν τα ύποπτα συμπτώματα που σχετίζονται με το πρόβλημα των θρομβώσεων, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων πονοκεφάλων, ασυνήθιστες μικροσκοπικές κηλίδες αίματος κάτω από το δέρμα και το κοιλιακό άλγος.

Έτσι, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα άτομα να αναφέρουν τις παρενέργειες ώστε να γίνεται γνωστή η πραγματική επίπτωση της κατάστασης.

Εμβόλιο AstraZeneca και θρόμβωση: Το Ηνωμένο Βασίλειο συνιστά στους νεότερους να λαμβάνουν εναλλακτικά εμβόλια

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων της ΕΕ υποστήριξε  ότι δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση με κάποιο συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου, παρόλο που παραδέχτηκε ότι τα νεότερα άτομα ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η βρετανική αρχή φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι πράγματι ο κίνδυνος των θρόμβων αυξάνεται με τη μείωση της ηλικίας. Επομένως κάθε χώρα στην ΕΕ θα λάβει τη δική της απόφαση ορίζοντας τους δικούς τους ηλικιακούς περιορισμούς.

Εμβόλιο AstraZeneca και θρόμβωση: Πρέπει οι εμβολιασμοί να περιοριστούν στους ηλικιωμένους;

Αυτός θα ήταν ένας τρόπος και αυτό έχουν κάνει πολλές χώρες της ΕΕ. Όπως προαναφέρθηκε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συστήσει άλλο εμβόλιο για τους κάτω των 30 ετών.

Αλλά ακόμη και αν ο κίνδυνος των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών είναι παρόμοιος σε ηλικιωμένα άτομα – κάτι που σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι – ο υπολογισμός κινδύνου-οφέλους είναι πολύ πιο σαφής στον ηλικιωμένο πληθυσμό, επειδή διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών του Covid-19.

Το MHRA σημείωσε ότι το 7,8% των ατόμων με σοβαρό Covid-19 πάσχουν από πνευμονική εμβολή, το 11,2% πάσχουν από φλεβική θρόμβωση και υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου 1,6%.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρή λοίμωξη Covid-19 είναι ηλικιωμένα άτομα, είναι λογικό να λάβουν το εμβόλιο της  Astra τώρα εάν είναι διαθέσιμο αντί να περιμένουν άλλο εμβόλιο ρισκάροντας με μία από αυτές τις σοβαρές καταστάσεις υγείας.

Εμβόλιο AstraZeneca και θρόμβωση: Εμβόλια που χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία 

Θεωρητικά όλα τα εμβόλια όπως το εμβόλιο της AstraZeneca που χρησιμοποιούν έναν αδενοϊό ως τεχνολογία παράδοσής τους πρέπει να παρατηρούνται πολύ προσεκτικά. Τέτοια εμβόλια είναι της  Johnson & Johnson, το Sputnik V της Ρωσίας και το Cansino της Κίνας.

Ο EMA έδωσε δεδομένα για το εμβόλιο J&J, υποδεικνύοντας τρεις περιπτώσεις σπάνιων θρόμβων στον εγκέφαλο μετά από 4,5 εκατομμύρια δόσεις, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτά τα περιστατικά ήταν ο ίδιος τύπος θρομβώσεων που παρατηρήθηκε μετά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca,  δηλαδή με εμφάνιση χαμηλών αιμοπεταλίων.

Εμβόλιο AstraZeneca και θρόμβωση: Είναι περισσότερα τα οφέλη κατά του κορονοϊού;

Το Εθνικό Συμβουλευτικό Κέντρο Εμβολιασμών (NACI), ένα ανεξάρτητο πάνελ εμπειρογνωμόνων, επισήμανε σε γραπτή του σύσταση ότι «από τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τα οφέλη της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών».

Από την πλευρά της η βρετανική φαρμακοβιομηχανία απάντησε ότι σέβεται την απόφαση του NACΙ και πρόσθεσε ότι εργάζεται στενά με τις καναδικές αρχές.

Παράλληλα η AstraZeneca υπογράμμισε ότι τόσο η Βρετανία, όσο και η ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεφάνθησαν ότι τα οφέλη από τη χορήγηση του εμβολίου ξεπερνούν σημαντικά τους κινδύνους σε όλους τους ενήλικες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των ιατρικών φορέων και των κυβερνήσεων, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν όλο και περισσότερη δυσπιστία για το φάρμακο της AstraZeneca.

Εμβόλιο AstraZeneca και θρόμβωση: Ποια συμπτώματα έχει;

Τα «ύποιπτα» συμπτώματα σύμφωνα με τον ΕΜΑ είναι τα παρακάτω:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στο πόδι
  • επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση
  • μικροσκοπικά σημάδια αίματος κάτω από το δέρμα πέρα ​​από το σημείο της ένεσης

Εμβόλιο AstraZeneca και θρόμβωση: Αλλάζει η ονομασία του

Η AstraZeneca μετονόμασε το εμβόλιο της κατά του κορονοϊού, σε μια κίνηση που συμπίπτει χρονικά με τις προσπάθειές της εταιρείας να αποτινάξει από τις αμφιβολίες που έχουν προκύψει σχετικά με την ασφάλεια του σκευάσματός της έπειτα από την καταγραφή περιστατικών με ανεπιθύμητες παρενέργειεςπαγκοσμίως.

Το βρετανικό-σουηδικό φαρμακευτικό προϊόν, το οποίο μέχρι τώρα ήταν γνωστό απλά ως «εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19», θα ονομάζεται πλέον «Vaxzevria».

Στο σχετικό δελτίο τύπου, η εταιρεία είπε ότι η αλλαγή ονόματος δεν συνεπάγεται αλλαγές στο ίδιο το φάρμακο. Ωστόσο, οι γιατροί πρέπει να ενημερώνονται για την νέα επωνυμία, τόνισε η εταιρεία, επειδή η ετικέτα και η συσκευασία μπορεί να φαίνονται διαφορετικά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε την αλλαγή της ονομασίας του εμβολίου.

Το «ντεμπούτο» του Vaxzevria έρχεται την ώρα που η AstraZeneca προσπαθεί να αντισταθμίσει την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το φάρμακό της, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Περισσότερες από δώδεκα χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη σταμάτησαν προσωρινά την κυκλοφορία του εμβολίου μετά από αναφορές θρόμβων στο αίμα εμβολιασθέντων.

Αξιωματούχοι υγείας της ΕΕ, καθώς και η φαρμακευτική εταιρεία, υποστήριξαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και δεν σχετίζεται με τα αυτά τα περιστατικά, μερικά από τα οποία οδήγησαν σε θάνατο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των ιατρικών φορέων και των κυβερνήσεων, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν όλο και περισσότερη δυσπιστία για το φάρμακο της AstraZeneca.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η αλλαγή του ονόματος οφείλεται αποκλειστικά στην κακή δημοσιότητα που έχει λάβει έως τώρα, καθώς η αίτηση του εμπορικού σήματος για το φάρμακο χρονολογείται από τον Δεκέμβριο.