Αυνανισμός: Αλήθειες και ψέματα

Ταμπού ? Βεβαίως όχι … Απόλαυση ? Εννοείτε !!! Διασκέδαση ? Ξεκάθαρα !!! Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβουμε τη ισχύει και τη όχι.

Ο  αυνανισμός μέχρι και σήμερα για πολλούς ανθρώπους άνδρες οι γυναίκες παραμένει ταμπού. Ενώ είναι από εκείνες τις δραστηριότητες που όλοι σχεδόν απολαμβάνουν πολύ συχνά , ελάχιστοι είναι αυτοί που νιώθουν άνετα να το συζητήσουν ανοιχτά με φίλο ή ακόμα και τον γιατρό τους

Ο αυνανισμός είναι μια υγιής και απολύτως φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα για όλες τις ηλικίες με ελάχιστες παρενέργειες που δημιουργούνται μόνος από την υπερβολική …χρήση του !!

Το σίγουρο όμως είναι ότι αποτελεί την ασφαλέστερη μορφή σεξ. Οι άνθρωποι αυνανίζονται για πολλούς λόγους, όπως  την απόλαυση, τη διασκέδαση ,την αποσυμπίεση από την ένταση της ημέρας το στρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να αυνανίζονται μόνοι τους , όμως ας μην γελιόμαστε ,αυτή η δραστηριότητα μπορεί να γίνει πολύ ενδιαφέρουσα όταν γίνεται μαζί με τον σύντροφο μας .

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η πράξη του αυνανισμού σε μια ώριμη ηλικία είναι ανθυγιεινή δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι και σήμερα υπάρχουν γονείς που θεωρούν τον αυνανισμό κακή συνήθεια. Οι περισσότεροι από εμάς με τον καιρό αγνοούμε αυτή την αποθάρρυνση και συνεχίζουμε να αυνανιζόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μας, αλλά, δυστυχώς, οι μύθοι με τους οποίους μας εκφόβιζαν από μικρούς, εξακολουθούν να δημιουργούν ενοχές.

Έρευνες που έγιναν μεταξύ εφήβων ηλικίας 14-17 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 70% των αγοριών και το 55% των κοριτσιών αυνανίζεται. Στις μεγαλύτερες ηλικίες όπως προέκυψε από τις έρευνες σε δηλαδή μεταξύ 55-65 ετών περίπου το 63% των ανδρών και το 32% των γυναικών αυνανίζεται.

Αυνανισμός: οφέλη για τις γυναίκες

  1. Προλαμβάνει τις λοιμώξεις του τραχήλου της μήτρας
  2. Προστατεύει από ουρολοιμώξεις
  3. Περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2
  4. Ενδυναμώνει τους μύες της πυέλου
  5. Βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου
  6. Συμβάλλει στη μείωση του στρες
  7. Περιορίζει την αρτηριακή πίεση
  8. Περιορίζει τις πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης

Αυνανισμός: οφέλη για τους άντρες

  1. Ελαττώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη
  2. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  3. Περιορίζει τις πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης
  4. Προστατεύει έμμεσα από την υπογονιμότητα, αφού αποτρέπει τον κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή
  5. Συμβάλλει στη μείωση του στρες
  6. Περιορίζει την αρτηριακή πίεση

Αυνανισμός: Μύθοι και αλήθειες

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον αυνανισμό. Παρόλο που πολλοί από αυτούς έχουν καταρριφθεί αρκετές φορές, εντούτοις με κάποιον… ανεξήγητο τρόπο εμφανίζονται ξανά και ξανά στην προσκήνιο .Οι περισσότεροι ισχυρισμοί σχετικά με τον αυνανισμό δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη. Συχνά δεν υπάρχουν καν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο αυνανισμός προκαλεί οποιαδήποτε από τις δήθεν ανεπιθύμητες επιπτώσεις όπως.

  • τύφλωση
  • τριχοφυία στις παλάμες
  • ανικανότητα αργότερα στη ζωή
  • στυτική δυσλειτουργία
  • συρρίκνωση του πέους
  • καμπυλότητα του πέους
  • χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων
  • υπογονιμότητα
  • ψυχική ασθένεια
  • σωματική αδυναμία

Ο παρατεταμένος όμως αυνανισμός μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και ερεθισμούς του δέρματος των γεννητικών οργάνων, όπως επίσης και ρήξη στους θαλάμους του πέους η του κόλπου , οι οποίοι γεμίζουν με αίμα κατά την διάρκεια του οργασμού. 

Εάν οι άνδρες αυνανίζονται με μεγάλη συχνότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανίσουν ένα ελαφρύ πρήξιμο του πέους που ονομάζεται οίδημα. Αυτό το πρήξιμο συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε λίγες μέρες.

Ορισμένα ζευγάρια ανησυχούν ότι η σεξουαλική τους ζωή είναι ανεπαρκής, αν κάποιος από αυτούς αυνανίζεται. Αυτό είναι επίσης ένας μύθος.

Αν οι άνδρες έχουν μια έντονη μέθοδο αυνανισμού που συνεπάγεται πολύ σφιχτή λαβή στο πέος τους, μπορεί να βιώσουν μειωμένη αίσθηση στο σεξ. Αυτό λύνεται με την πάροδο του χρόνου, αν αλλάξουν την “τεχνική” με την οποί αυνανίζονται.

Η ενισχυμένη διέγερση, όπως η χρήση ενός δονητή, μπορεί να αυξήσει τη διέγερση και τη γενική σεξουαλική λειτουργία. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν δονητή αναφέρουν βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργία και λίπανση.

Ο αυνανισμός έχει επίσης αναγνωριστεί ότι βελτίωνει της σεξουαλικής υγείας, προωθώντας την οικειότητα, την εξερεύνηση του εαυτού μας, τις επιθυμίες και τις ανάγκες του κάθε ατόμου, την μείωση της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και την πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και της μετάδοσης του ιού HIV(AIDS).

Αυνανισμός: Εθιστική συνήθεια ?

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς, εφόσον δεν επηρεάζει την απόδοσή σου στο σεξ ή αν αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα από άλλες συνήθεις δραστηριότητες της ζωής σου. Δεν θα μειώσει τη σεξουαλική ορμή σου, ούτε θα προκαλέσει προβλήματα υγείας. Ωστόσο, η υπερβολική ενασχόλησή σου με τον αυνανισμό μπορεί να σε οδηγήσει σε σωματική εξάντληση. Κράτησε αυτό κατά νου όταν έχεις προγραμματίσει σημαντικά επαγγελματικά ραντεβού, οικογενειακές υποχρεώσεις ή μια προπόνηση.

Αν, παρ’ όλα αυτά, έχεις αποκτήσει εμμονή με τον αυνανισμό σε σημείο που να σε απασχολεί περισσότερο από την προετοιμασία σου για την αυριανή συνάντηση στο γραφείο, μάλλον ήρθε η ώρα να το μειώσεις. Μιλώντας με έναν ειδικό –επαγγελματία ψυχολόγο/ψυχίατρο/σεξολόγο- θα λύσεις πολλά από τα βασικά ζητήματα που σε οδηγούν σε αυτή την εμμονή.

Κι αν αυτά δεν είναι αρκετά θετικά νέα για την υγεία σου, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο καθημερινός αυνανισμός μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες ενός μεσήλικα, να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη. Αν αυτό δεν είναι μια καλή δικαιολογία για να αυνανιστείς, τίποτα άλλο δεν είναι!