Χαλβάς: Θερμίδες και η πιο εύκολη συνταγή!

Θρεπτικό, υγιεινό και άκρως νόστιμο. Ο χαλβάς είναι το γλυκό της Σαρακοστής και μπορείτε να τον φτιάξετε εύκολα στο σπίτι σας.

Πού βοηθά ο χαλβάς

  • Στην παροχή υψηλής ποιότητας πρωτεινών και αμινοξέων, ειδικά στην περίοδο της νηστείας.
  • Στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού περιέχει πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μερικά από τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει.
  • Προσφέρει συνένζυμα και βιταμίνες που βοηθούν στο μεταβολισμό.
  • Βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, λόγω των βιταμινών Β1-Β2 και νιασίνης.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και την οστική του μάζα, γιατί περιέχει πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο.
Λόγω του σεληνίου και της βιταμίνης Ε, θεωρείται μια από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές κατά του καρκίνου. Το σελήνιο αποτελεί κύριο συστατικό ενός οξειδωτικού συστήματος(οξειαδάση της γλουταθειόνης) που χρησιμοποιεί ο οργανισμός στην άμυνά του έναντι των ελεύθερων ριζών.

Οι θερμίδες του χαλβά

  • Χαλβάς Σιμιγδαλένιος βουτύρου (μερίδα) 270 (θερμίδες)
  • Χαλβάς σιμιγδαλένιος βουτύρου (1 κουτ. σούπας) 55 (θερμίδες)
  • Χαλβάς σιμιγδαλένιος αμυγδάλου (μερίδα) 355 (θερμίδες)
  • Χαλβάς σιμιγδαλένιος αμυγδάλου (1 κουτ. σούπας) 85 (θερμίδες)
  • Χαλβάς Μπακάλη (100 γρμ.) 330 (θερμίδες)
  • Χαλβάς Μπακάλη (1 μικρή πηρουνιά) 45 (θερμίδες)

Συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο

Ο παραδοσιακός σιμιγδαλένιος χαλβάς με κανέλα και πορτοκάλι είναι το απόλυτο νηστίσιμο γλυκό της Σαρακοστής και φτιάχνεται σε 30 μόλις λεπτά!

400 γρ. Σιμιγδάλι Χονδρό MISKO

600 γρ. ζάχαρη

1 λίτρο νερό

2 ξύλα κανέλας

2-3 φέτες πορτοκαλιού

130 ml ελαιόλαδο

130 ml ηλιέλαιο

2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι για το σερβίρισμα

Συνταγή για χαλβά

Βάζουμε σε μεσαία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τις φέτες πορτοκαλιού να ζεσταθούν. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και αφού η ζάχαρη έχει διαλυθεί τελείως κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι.

Σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει.

Ρίχνουμε το Σιμιγδάλι Χονδρό MISKO και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να ξανθύνει ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Αναλόγως πόσο καβουρδισμένο το θέλουμε, το σοτάρουμε για 6-10 λεπτά. Προς το τέλος, ρίχνουμε την κανέλα σε σκόνη και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τα πορτοκάλια από την κατσαρόλα με το σιρόπι. Με μια κουτάλα για σούπα ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό σιρόπι στο μείγμα σιμιγδαλιού, προσέχοντας να μην καούμε. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και ξαναβάζουμε την μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.

Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα το τελικό μείγμα, μέχρι να αρχίσει να σφίγγει ο χαλβάς.

Μεταφέρουμε τον χαλβά σε ατομικές φόρμες ή μια μεγάλη. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30-40 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ή ατομικά πιάτα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρουμε.

Xαλβάς με μέλι και πορτοκάλι: Για τους λάτρεις του παραδοσιακού

Υλικά της Συνταγής

170γρ λάδι,  230γρ σιμιγδάλι ψιλό,  35γρ κορν φλάουρ, 30γρ νερό

Για το σιρόπι

600γρ ζάχαρη, 900γρ νερό,  1 κ.σ. μέλι,  80γρ χυμό πορτοκάλι , ξύσμα από ένα πορτοκάλι, μισή φλούδα λεμόνι,  μισό ξύλο κανέλας

Εκτέλεση της Συνταγής

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά του σιροπιού να βράσουν. Όταν βράσουν σβήνουμε το μάτι και αφαιρούμε την φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας. Παράλληλα,σε μία άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να κάψει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε. Αφού καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, ρίχνουμε το σιρόπι σε κλειστή φωτιά,σε 3 δόσεις,χωρίς να σταματάμε να ανακατεύουμαι. Προσέχουμε γιατί το μίγμα κοχλάζει και το σιμιγδάλι καίει. Αφού προσθέσουμε όλο το σιρόπι, ρίχνουμε και το κορν φλάουρ αραιωμένο στα 30γρ νερό και βράζουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τον χαλβά μας στη φόρμα και αφού κρυώσει ξεφορμάρουμε.
Tips: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε αμύγδαλο καβουρδισμένο μέσα στον χαλβά αφού έχουμε προσθέσει όλα τα υλικά και τον ρίξουμε στην φόρμα. Επίσης, για να καλύψουμε και τους σοκολατολάτρεις, είτε μπορούμε να περιχύσουμε τον χαλβά με ένα γκανάζ σοκολάτας αφού κρυώσει και τον ξεφορμάρουμε, είτε να προσθέσουμε μέσα στον χαλβά σταγόνες σοκολάτας ή τρούφα.
Tips: Γκανάζ σοκολάτας: 50γρ γάλα-10γρ γλυκόζη-200γρ σοκολάτα υγείας λιωμένη.
Βράζουμε το γάλα με την γλυκόζη και ομογενοποιούμαι με την λιωμένη σοκολάτα. Αφήνουμε το μίγμα λίγο να κρυώσει και επικαλύπτουμε το κέικ μας.