Όταν αναφερόμαστε στη χολολιθίαση, εννοούμε τη γνωστή και πιο συνηθισμένη πάθηση της χοληδόχου κύστης, δηλαδή τις πέτρες στη χολή. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο, σε σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται κάτω από το ήπαρ (συκώτι). Το ήπαρ εκκρίνει τη χολή, η οποία αποτελεί μία υγρή ουσία που συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης μέσα από τη διάσπαση της τροφής. Η χολή ‘ταξιδεύει’ και φτάνει στο δωδεκαδάκτυλο μέσω ενός τμήματος του εντέρου, τα χοληφόρα αγγεία.
Χολολιθίαση: Ποιοι είναι οι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της;
- Ηλικία: Από τα 40 έτη και άνω, οι πιθανότητες ανάπτυξης χολολιθίασης αυξάνονται
- Το φύλο: Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα πέτρα στη χολή σε σχέση με τους άντρες
- Κακή διατροφή: Πολλά λιπαρά
- Παχυσαρκία
- Καθιστική ζωή
- Εγκυμοσύνη
- Απότομη και μεγάλη απώλεια βάρους
- Παθήσεις του εντέρου (νόσος του Crohn κ.α.)
- Γενετική προδιάθεση
Χολολιθίαση: Ποια είναι τα συμπτώματα της;
Η χολολιθίαση πολύ συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα. Ωστόσο, όταν αυτά εκδηλώνονται, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει:
- Έντονο πόνο (κολικός) επιγαστρικά και στο δε. τμήμα της κοιλιάς
- Δυσπεψία
- Δυσφορία
- Ναυτία
- Ανορεξία
- Τάση για εμετό
- Εφίδρωση
Η χολολιθίαση, επίσης, μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές, όπως είναι η χολοκυστίτιδα, η χολαγγειίτιδα και η παγκρεατίτιδα, οι οποίες εκδηλώνονται με:
- Έντονο πόνο (κολικός)
- Πυρετό με ρίγη
- Ίκτερο
- Αποχρωματισμό κοπράνων
- Έντονα σκουρόχρωμα ούρα
Χολολιθίαση: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση για τη χολολιθίαση σε πολλές περιπτώσεις, όπου είναι ασυμπτωματική, γίνεται τυχαία, κατά τη διάρκεια διενέργειας υπερηχογραφήματος άνω κοιλίας. Όταν ο ασθενής αισθάνεται έντονα συμπτώματα, τότε θα απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα κάνει την εκτίμηση μέσα από τη λήψη του ιατρικού ιστορικού και την κλινική εξέταση.
Σε συνδυασμό με τις απεικονιστικές εξετάσεις, θα δοθεί και η τελική διάγνωση για τη σοβαρότητα της πάθησης.
Χολολιθίαση: Θεραπευτικές Προσεγγίσεις
Η θεραπεία της χολολιθίασης είναι η χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία πραγματοποιείται χολοκυστεκτομή, δηλαδή η χοληδόχος κύστη αφαιρείται. Η ένδειξη για χολοκυστεκτομή αφορά σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα (10% με 20% των ατόμων με χολολιθίαση εκδηλώνουν συμπτώματα).
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της χολολιθίασης αποτελεί τον αποτελεσματικότερο και λιγότερο επεμβατικό τρόπο για την αντιμετώπισή της. Με την λαπαροσκόπηση, αφαιρείται η χοληδόχος κύστη μέσω 4 μικρών τομών (χιλιοστά) στο κοιλιακό τοίχωμα. Με τη χρήση του ειδικού εργαλείου (λαπαροσκοπίου), ο γιατρός αποκτά ξεκάθαρη εικόνα στο εσωτερικό, καθώς αυτό συνδέεται με υψηλής ευκρίνειας οθόνη.