Πεπτικό Έλκος: Πώς θεραπεύεται – Αίτια, Συμπτώματα, Διάγνωση και Επιπλοκές

Το πεπτικό έλκος είναι πληγή στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου (δηλαδή του πρώτου τμήματος του λεπτού εντέρου). Ορισμένοι ασθενείς με πεπτικό έλκος δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Όμως, αν εμφανίζετε κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τον γαστρεντερολόγο σας.

Πεπτικό Έλκος: Συμπτώματα που το συνοδεύουν

 • Πόνο στην άνω κοιλιακή περιοχή. Αν το έλκος εντοπίζεται στο στομάχι, ο πόνος δεν εξαρτάται από το γεύμα ή επιδεινώνεται αμέσως μετά τη λήψη τροφής. Αν το έλκος εντοπίζεται στο δωδεκαδάκτυλο, ο πόνος εμφανίζεται νωρίς το πρωί όταν το στομάχι είναι άδειο και έχει τη μορφή εντοπισμένου πόνου κάτω από το στέρνο ή καψίματος («πόνος πείνας»).
 • Φούσκωμα, αίσθημα πληρότητας ή εύκολου κορεσμού μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής
 • Ανορεξία
 • Ναυτία ή εμετό

Πεπτικό Έλκος: Από τι προκαλείται;

Οι συνηθέστερες αιτίες του πεπτικού έλκους περιλαμβάνουν:

 • Λοίμωξη από ένα κοινό βακτηρίδιο που λέγεται Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori)
 • Φάρμακα που ονομάζονται «μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα». Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για τους πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς ή από τις γυναίκες για τους πόνους της περιόδου (π.χ. ασπιρίνη, ιβουπροφένη, ναπροξένη κ.ά.).
 • Κατάθλιψη. Οι ψυχολογικές διαταραχές (άγχος, στρες, κατάθλιψη) σύμφωνα με μεγάλη μελέτη από την Ταϊβάν διπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόκλησης πεπτικού έλκους.

Πεπτικό Έλκος: Διάγνωση και Θεραπευτικές προσεγγίσεις

Εάν έχετε συμπτώματα πεπτικού έλκους, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε:

 • Έλεγχο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori)
 • Γαστροσκόπηση

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία, αλλά τα περισσότερα πεπτικά έλκη αντιμετωπίζονται με φάρμακα. Εάν βρεθεί λοίμωξη από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori), θα σας δοθεί ειδικό φαρμακευτικό σχήμα με αντιβιοτικά και αναστολείς της παραγωγής οξέος από το στομάχι. Το σχήμα αυτό διαρκεί περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ορισμένοι ασθενείς με πεπτικό έλκος ίσως χρειασθεί να λάβουν φάρμακα για το στομάχι (αναστολείς της παραγωγής οξέος) για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για το υπόλοιπο της ζωής τους. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα σας δώσει ο γαστρεντερολόγος σας και να τον ενημερώσετε εάν παρουσιάσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια από την λήψη των φαρμάκων που θα σας χορηγηθούν.

Εάν το πεπτικό έλκος αιμορραγεί και δεν δύναται να αντιμετωπισθεί με φάρμακα, πιθανόν να απαιτηθεί χειρουργική αντιμετώπιση, ως έσχατη λύση.

Πεπτικό Έλκος: Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πεπτικό έλκος δυνατόν να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως:

 • Αιμορραγία: Οι κενώσεις που εμφανίζονται όταν υπάρχει αιμορραγία από το ανώτερο πεπτικό (δηλαδή από τον οισοφάγο, το στομάχι, ή το δωδεκαδάκτυλο) ονομάζονται «μέλαινες» κενώσεις και έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: είναι ιδιαίτερα δύσοσμες, έχουν χρώμα μαύρο σαν πίσσα και «ξεκολλάνε» δύσκολα από την λεκάνη της τουαλέτας. Αν η αιμορραγία είναι πολύ μεγάλη (αθρόα, μαζική) τότε δυνατόν οι κενώσεις να έχουν κόκκινο χρώμα ή να συνυπάρχει εμετός με πρόσμιξη αίματος.
 • Διάτρηση (τρύπα) στο τοίχωμα του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου: Εάν υπάρχει διάτρηση τότε ο πόνος στην κοιλιά είναι ξαφνικός και πολύ έντονος (αιφνίδιος, οξύς, διαξιφιστικός).