COVID-19: Πόσο έχει επηρεαστεί η ψυχική μας υγεία και πώς θα την διατηρήσουμε;

Τι είναι ο κορονοϊός;

Ο κορονοϊός ανήκει σε μια κατηγορία ιών, που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα, το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.. Το 2019, εντοπίστηκε νέο στέλεχος της κατηγορίας αυτής, το οποίο προκάλεσε το ξέσπασμα μιας νέας ασθένειας στην πόλη Wuhan της Κίνας. Σήμερα ο ιός αυτός είναι πλέον γνωστός, ως η αιτία της πανδημίας COVID-19, η επίσημη ονομασία του είναι SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2)… και τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά.

Όλοι τονίζουμε, πόσο απαραίτητο είναι, να γνωρίζουμε τα συμπτώματα του κορονοϊού, ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε άμεσα, σε περίπτωση που νοσήσουμε, να αποφύγουμε τη μετάδοση και τις επιπλοκές. Αλλά τι γίνεται με τα συμπτώματα, που πλήττουν την ψυχική μας υγεία; Τι γίνεται με τους ανθρώπους, που είτε έχουν νοσήσει, είτε όχι, δίνουν μια καθημερινή μάχη με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού;

Κορονοϊός και ψυχική υγεία

Πέραν των μέτρων, που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση με σκοπό την εξισορρόπηση των αναταραχών, που έχουν έρθει στη ζωή μας, λόγω των μέτρων προστασίας από τον COVID-19, το υπουργείο υγείας κοινοποίησε οδηγίες ψυχολογικής υποστήριξης για τους πολίτες, οι οποίες εκπονήθηκαν από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και μπορείτε να τις διαβάσετε ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/6936-korwnoios-covid-19-odhgies-psyxologikhs-yposthrikshs-twn-politwn

Μερικοί τρόποι, ώστε να διατηρήσετε την ψυχολογική σας υγεία και να διαχειριστείτε την περίοδο της καραντίνας και της πανδημίας με καθαρό μυαλό και ψυχραιμία είναι:

  • Ο διαλογισμός
    Εάν είστε νέοι στην πρακτική του διαλογισμού, μην αποθαρρύνεστε. Υπάρχουν πολλά βίντεο και podcast καθοδηγούμενου διαλογισμού, που θα σας βοηθήσουν να έρθετε πιο κοντά με τον εαυτό σας, αλλά και να μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα σας, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όσο και σε όλη την πορεία της ζωής σας. Ο διαλογισμός είναι ένα πολύτιμο εργαλείο.
  • Οι ασκήσεις αναπνοής
    Κάντε ένα διάλειμμα από ότι κάνετε. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες, εισπνεύστε από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα. Νιώστε το έδαφος κάτω από τα πόδια σας και αποδεχτείτε πού βρίσκεστε. Νιώστε περήφανοι και χαρούμενοι για τον εαυτό σας. Έχετε επιβιώσει μια πανδημία.
  • Η σωματική άσκηση
    Η σωματική άσκηση δεν ευνοεί μόνο το σώμα μας, αλλά και την ψυχολογία μας. Περπατήστε μισή με μια ώρα την ημέρα, βγείτε έξω με τον σκύλο σας, γυμναστείτε στο σπίτι είτε μόνος σας, είτε online. Θα νιώσετε πολύ καλύτερα και θα χαλαρώσετε.
  • Η επαφή με το παιδί μέσα μας
    Όλοι ήμασταν κάποτε παιδιά και είμαστε ακόμη. Ζωγραφίστε, φτιάξτε χειροτεχνίες, δείτε την αγαπημένη σας ταινία ξανά και ξανά, φτιάξτε το αγαπημένο σας γλυκό και γελάστε με την καρδιά σας.
  • Η προσωπική φροντίδα
    Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, περιποιηθείτε το σώμα σας, το πρόσωπό σας, πάρτε τον χρόνο να διαβάσετε ένα βιβλίο, ακούστε μουσική και απολαύστε τα βράδια σας, όπως εσείς έχετε ανάγκη.
  • Η αποδοχή και καταγραφή των συναισθημάτων σας σε ένα ημερολόγιο
    Αντί να καταπιέζετε τα συναισθήματα σας, αναγνωρίστε τα, αποδεχτείτε τα και καταγράψτε τα. Με το να τα γράφετε, θα νιώθετε σα να τα εκφράσατε και θα ελαφρύνετε τον εαυτό σας από τις αρνητικές σκέψεις.
  • Η επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα, φίλους, οικογένεια
    Η αγάπη είναι θεραπευτική. Μιλήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, πείτε τους πόσο σας λείπουν, περάστε χρόνο μαζί τους και ανταλλάξτε νέα και σκέψεις. Μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί και να παίξετε ακόμα και παιχνίδια online, μέσω του υπολογιστή σας, κάνοντας βιντεοκλήση. Θα νιώσετε πιο κοντά τους και θα ανακουφιστείτε.
  • Η διατήρηση μιας υγιούς ρουτίνας
    Προσπαθήστε να διατηρήσετε το πρόγραμμά σας, όσο δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό. Εάν έχετε την δυνατότητα, δουλέψτε μέσω υπολογιστή, βγείτε για περπάτημα, φάτε μαγειρευτό φαγητό και αποφύγετε να αποστρατήσετε πολύ από την καθημερινή σας ρουτίνα. Φυσικά και πρέπει να δώσετε τον χρόνο στον εαυτό σας να χαλαρώσει, αλλά όχι στον βαθμό, που θα χάσετε κάθε κίνητρο.
  • Η ψυχοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη
    Πλέον, η ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία δεν είναι ταμπού. Εάν αισθάνεστε, ότι όσο κι αν προσπαθείτε δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά και το στρες σας, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, ώστε να σας καθοδηγήσει και μαζί να ανακαλύψετε τρόπους, ώστε να νιώσετε καλύτερα και να αντιμετωπίσετε, ότι σας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα.