Δερματικά εξανθήματα: Είδατε σημάδια στο σώμα των παιδιών σας;

Δερματικά εξανθήματα στα παιδιά: Λοιμώξεις που οφείλονται σε μικρόβια και ιούς είναι γνωστό ότι επιπολάζουν στους παιδικούς σταθμούς επειδή αυτοί αποτελούν μικρές κλειστές κοινότητες.

Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο πρόληψης/αντιμετώπισης πέντε κοινών εξανθημάτων διαφορετικής αιτιολογίας, που εμφανίζονται στα παιδιά των παιδικών σταθμών.

1. Νόσος χειρών, ποδών, στόματος

Αυτή η μεταδοτική νόσος είναι πιο συχνή το καλοκαίρι. Συνήθως οφείλεται στον ιό που ονομάζεται coxsackie Α16. Εκδηλώνεται αρχικά με πυρετό και κατόπιν εμφανίζονται μικρές πομφόλυγες και κοκκινίλες στο στόμα, στις παλάμες, στα πέλματα( σπάνια στους γλουτούς/γεννητικά όργανα) .

Οδηγίες :

  • Καλή ενυδάτωση
  • Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό
  • Αποθαρρύνετε το παιδί σας να μοιράζεται αντικείμενα στη διάρκεια της νόσου
  • Η νόσος παραμείνει μεταδοτική έως ότου εξαφανιστεί εντελώς το εξάνθημα. Θυμηθείτε να κρατήσετε το παιδί σας  στο σπίτι μακριά από παιδιά για το χρονικό αυτό διάστημα

2. Πέμπτη νόσος

Η πέμπτη νόσος ή λοιμώδες ερύθημα, οφείλεται στον ιό Parvo B19. Είναι μία ιογενής νόσος που προκαλεί αρχικά συμπτώματα ήπιου κρυολογήματος και ακολουθεί, μετά από αρκετές ημέρες, το χαρακτηριστικό εξάνθημα στις παρειές «δίκην ραπίσματος». Το εξάνθημα σταδιακά παίρνει δικτυωτό χαρακτήρα και επεκτείνεται στον κορμό και στα άκρα, αφήνοντας τις παλάμες και τα πέλματα ανεπηρέαστα.

Μεταδίδεται κυρίως με το σάλιο και υποχωρεί, χωρίς κάποια ιδιαίτερη θεραπεία, μέσα σε δύο εβδομάδες.

Οδηγίες:

  • O ιός ενέχει κινδύνους για παιδιά με διαταραχές του αίματος και εγκύους.
  • Ενυδάτωση/Αντηλιακή προστασία

3. Δηλητηριώδης κισσός

Το παιχνίδι έξω στην ύπαιθρο είναι μια από τις μεγαλύτερες χαρές της παιδικής ηλικίας, όμως ενέχει τον κίνδυνο της επαφής με τον δηλητηριώδη κισσό. Ένα εξαιρετικά κνησμώδες εξάνθημα εμφανίζεται οπουδήποτε ακουμπήσει το έκκριμα από τον κισσό. Αρχικά το δέρμα κοκκινίζει , προσομοιάζει με την όψη φλοιού πορτοκαλιού και ακολουθεί η έκθυση μικρών φυσαλίδων που προοδευτικά συρρέουν και δύναται  να ανοίξουν και να ραγούν.

Οδηγίες:

  • Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τρίφυλλα φυτά
  • Εάν το παιδί σας τα αγγίξει κατά λάθος, το πλύσιμο με σαπούνι και νερό άμεσα, μπορεί να αποτρέψει την αντίδραση
  • Εφαρμόστε τοπική κρέμα στεροειδούς
  • Εάν επεκτείνεται ή επηρεάζει το πρόσωπο/γενετήσια χώρα, χορηγείστε πρεδνιζόνη από το στόμα

4. Μολυσματικό κηρίο

Αυτή η βακτηριακή λοίμωξη είναι κοινή επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ιδιαίτερα συχνή τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Το εξάνθημα μπορεί να ξεκινήσει από το πρόσωπο (μύτη). Εξαπλώνεται όταν τα βακτήρια μεταφέρονται από μολυσμένο δέρμα σε μια νέα περιοχή. Οι βλάβες ομοιάζουν με πληγές , με ερυθρά βάση και σταδιακά συρρέουν κατά τόπους. Συχνά διαρρηγνύονται και αποκτούν μία κίτρινη κρούστα σαν μέλι.

Υπάρχει συνοδός πόνος και κνησμός.

Οδηγίες:

  • Τοπική εφαρμογή μουπιροσίνης (αντιβιοτική κρέμα)
  • Αν το εξάνθημα είναι εκτεταμένο, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί αντιβιοτικά από το στόμα που θα χορηγήσει ο παιδίατρος
  •  Συχνό, καλό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό

5. Κνίδωση

Αυτή η αλλεργική δερματική αντίδραση, μπορεί να εμφανιστεί μετά την έκθεση σε σάπωνες, απορρυπαντικά, τη λήψη αντιβιοτικών ή καινούργιων τροφίμων, ιδιαίτερα σε παιδιά με τάση αλλεργίας.

Το δέρμα εμφανίζει έναν ή συνήθως περισσότερους δερματικούς πομφούς , δηλαδή βλάβες με λευκορόδινη ή ερυθηματώδη χροιά , κυκλικό σχήμα και παροδική εμφάνιση.

Οδηγίες:

  • Αντιϊσταμινικό από το στόμα
  • Εάν η εικόνα επιμένει ή υποτροπιάζει, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας
  •  Εάν το παιδί σας παρουσιάσει δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση ή ζάλη, μεταβείτε αμέσως σε Νοσοκομείο ή καλέστε ασθενοφόρο

Πηγη: iatriko

Τι είναι ο δηλητηριώδης κισσός;

Το εξάνθημα από το δηλητηριώδη κισσό (αλλιώς «Ρους η τοξική» ή Toxicodendron radicans) προκαλείται από την επαφή με το συγκεκριμένο φυτό, το οποίο αναπτύσσεται σχεδόν παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο χυμός από το φυτό περιέχει μία ελαιορητίνη που ονομάζεται urushiol. Αυτό είναι ένα ερεθιστικό που προκαλεί αλλεργική αντίδραση και εξάνθημα.

Δεν χρειάζεται καν να έρθετε σε άμεση επαφή με το φυτό για να εμφανίσετε αντίδραση. Το έλαιο μπορεί να μολύνει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τον κήπο, ακόμη και τα παπούτσια σας. Το άγγιγμα με το φυτό – ή με οτιδήποτε περιέχει το έλαιο – μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος, πόνο και κνησμό.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του εξανθήματος από το δηλητηριώδη κισσό;

Η αλλεργική αντίδραση που προκαλείται από το δηλητηριώδη κισσό είναι γνωστή ως δερματίτιδα εξ επαφής. Συμβαίνει όταν το δέρμα σας έρχεται σε επαφή με ένα ερεθιστικό, όπως η urushiol.

Η έκθεση στο δηλητηριώδη κισσό μπορεί να οδηγήσει σε λεπτές, ερυθρές γραμμές στο δέρμα όταν έρχεστε σε άμεση επαφή με τις άκρες των φύλλων. Αν αγγίξετε κάποιο κατοικίδιο που φέρει το έλαιο στο τρίχωμά του ή, για παράδειγμα, τις άκρες του κάδου όταν αδειάζετε τη μηχανή του γκαζόν, το εξάνθημα μπορεί να καλύψει μία μεγαλύτερη περιοχή.

Κλασικά συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι έχετε έρθει σε επαφή με δηλητηριώδη κισσό περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Οίδημα
  • Ερυθρότητα
  • Κνησμό
  • Επώδυνες φυσαλίδες
  • Δυσκολία στην αναπνοή, αν εισπνεύσετε καπνό από δηλητηριώδη κισσό που καίγεται

Το εξάνθημα μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται μέσα σε 12 ώρες. Μπορεί, όμως, να χρειαστούν και λίγες ημέρες για την πλήρη εμφάνισή του. Η σοβαρότητα του εξανθήματος εξαρτάται από την ποσότητα της urushiol στο δέρμα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το εξάνθημα από το δηλητηριώδη κισσό;

Αν γνωρίζετε ότι έχετε αγγίξει φύλλα δηλητηριώδους κισσού, δεν θα χρειαστεί να επισκεφτείτε το γιατρό σας για μία επίσημη διάγνωση. Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε το γιατρό σας, εκείνος θα διαγνώσει το εξάνθημα εξετάζοντας το δέρμα σας. Δεν χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις, όπως βιοψία.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις για την ταυτοποίηση της αιτίας των συμπτωμάτων σας αν δεν είναι βέβαιος ότι ο δηλητηριώδης κισσός έχει προκαλέσει το εξάνθημα. Αρκετές κοινές δερματικές παθήσεις προκαλούν ερυθρά κνησμώδη εξανθήματα.

Για παράδειγμα, μία κοινή δερματική πάθηση που ονομάζεται ψωρίαση ομοιάζει με το εξάνθημα του δηλητηριώδους κισσού. Η ψωρίαση προκαλεί ένα ερυθρό εξάνθημα με λευκές-ασημί φολίδες. Το εξάνθημα μπορεί να είναι ιδιαίτερα κνησμώδες και να οδηγήσει ακόμη και σε ρωγμές του δέρματος και αιμορραγία.

Η ψωρίαση, σε αντίθεση με το εξάνθημα του δηλητηριώδους κισσού, είναι πιθανό ότι θα επανεμφανιστεί αφότου υποχωρήσει. Και αυτό διότι η ψωρίαση είναι μία χρόνια αυτοάνοση διαταραχή.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το εξάνθημα από το δηλητηριώδη κισσό;

Εάν εμφανίσετε εξάνθημα παρά τις προσπάθειές σας να αποφύγετε το φυτό, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε. Συνήθως, το εξάνθημα αντιμετωπίζεται εύκολα στο σπίτι. Ο δηλητηριώδης κισσός δεν έχει ίαση, αλλά, ακόμη και αν δεν αντιμετωπιστεί, το εξάνθημα θα υποχωρήσει από μόνο του σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα επείγοντα για άμεση ιατρική φροντίδα εάν:

  • Έχετε δυσκολία στην αναπνοή
  • Έχετε δυσκολία στην κατάποση
  • Το εξάνθημα εντοπίζεται στο πρόσωπό σας ή τα γεννητικά σας όργανα
  • Οι περιοχές με το εξάνθημα εμφανίζουν οίδημα
  • Το εξάνθημα καλύπτει μία μεγάλη περιοχή του σώματός σας

Οι περισσότερες περιπτώσεις εξανθήματος από δηλητηριώδη κισσό δεν χρειάζονται ιατρική θεραπεία. Ένα εκτεταμένο όμως εξάνθημα μπορεί να χρήζει θεραπείας με συνταγογραφούμενο κορτικοστεροειδές. Σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί βακτηριακή λοίμωξη στο σημείο του εξανθήματος. Εάν αυτό συμβεί, θα χρειαστείτε ένα συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό.

Αν έρθετε σε επαφή με δηλητηριώδη κισσό, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Πλύνετε το δέρμα και τα ρούχα σας

Πλύνετε αμέσως οποιεσδήποτε περιοχές του δέρματος έχουν αγγίξει το φυτό. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση μέρους του ελαίου και θα μειώσει τη σοβαρότητα της αντίδρασης.

Επίσης, πλύνετε τα ρούχα που φοράτε και οτιδήποτε άλλο έχει αγγίξει το φυτό. Παρόλο που το ίδιο το εξάνθημα δεν μπορεί να εξαπλωθεί, το υπεύθυνο έλαιο μπορεί.

Λάβετε ένα αντιισταμινικό

Ένα μη συνταγογραφούμενο αντιισταμινικό θα συνεισφέρει στην ανακούφιση του κνησμού και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο άνετα.

Εφαρμόστε μία drying λοσιόν

Εφαρμόστε τοπικά λοσιόν καλαμίνης ή κρέμα υδροκορτιζόνης για να σταματήσετε τον κνησμό.

Μην ξύνετε το δέρμα

Ο ξεσμός του εξανθήματος θα επιδεινώσει τα πράγματα. Παρόλο που μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση, ο ξεσμός το μόνο που θα κάνει τελικά είναι να παρατείνει τα συμπτώματά σας. Μπορεί να υποστείτε και λοίμωξη εάν προκαλέσετε ασυνέχεια του δέρματος με το συνεχή ξεσμό.

Απαλύνετε το δέρμα σας

Κάντε συχνά ζεστά μπάνια σε νερό που περιέχει εκχύλισμα βρώμης ή εφαρμόστε υγρές, δροσερές κομπρέσες για την ανακούφιση από τον κνησμό.

Κατ’ οίκον θεραπείες

Ορισμένες κατ’ οίκον θεραπείες βοηθούν στη μείωση του ερεθισμού και του κνησμού για όσο διάστημα το εξάνθημα επουλώνεται. Οι θεραπείες αυτές περιλαμβάνουν:

Κρέμα μενθόλης

Τα οργανικά συστατικά της μέντας έχουν μία επίδραση δροσιάς στο ερεθισμένο δέρμα. Μπορείτε να αγοράσετε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα με αυτό το συστατικό ή να φτιάξετε μόνοι σας με αιθέριο έλαιο μέντας.

Θα πρέπει να διαλύσετε το αιθέριο έλαιο σε μία λοσιόν ή κάποιο άλλο έλαιο, ώστε να μην ερεθίσετε το ευαίσθητο δέρμα.

Αρκετά άλλα αιθέρια έλαια, όπως η καλέντουλα, το χαμομήλι και ο ευκάλυπτος, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του εξανθήματος από το δηλητηριώδη κισσό.

Αλόε βέρα

Αυτή η θεραπεία για τα εγκαύματα μπορεί να ανακουφίσει από τον κνησμό και τη φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από το εξάνθημα του δηλητηριώδους κισσού.

Κολλοειδές βρώμης

Το μπάνιο με κολλοειδές βρώμης είναι μία δημοφιλής κατ’ οίκον θεραπεία για εξανθήματα και παθήσεις του δέρματος. Η βάση είναι ότι η βρώμη καλύπτει το δέρμα και μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τον κνησμό.

Αμαμηλίδα

Ένα υγρό προϊόν του φυτού Hamamelis virginiana μπορεί να ανακουφίσει τον κνησμό, το οίδημα και την αίσθηση καψίματος ή ερεθισμoύ του δέρματος.

Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο είναι μία δημοφιλής εναλλακτική θεραπεία για το εξάνθημα του δηλητηριώδους κισσού. Οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα αναφορικά με το γιατί βοηθά, αλλά τα μέχρι στιγμής ευρήματα υποδεικνύουν ότι το μηλόξυδο βοηθά στην απομάκρυνση της urushiol από το δέρμα, επιταχύνοντας την επούλωση.

Μετάδοση

Το εξάνθημα από το δηλητηριώδη κισσό είναι μεταδοτικό;

Όχι, το εξάρτημα από το δηλητηριώδη κισσό δεν είναι μεταδοτικό.

Μπορεί, ωστόσο να μεταδοθεί σε κάποιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ένα κατοικίδιο που έρχεται σε επαφή με το δηλητηριώδη κισσό μπορεί να μεταφέρει το έλαιο urushiol στο τρίχωμά του. Όταν αγγίξετε αυτό το ζώο, θα έρθετε σε επαφή με το έλαιο και θα αναπτύξετε εξάνθημα.

Οι ίνες των ρούχων επίσης είναι ένας τρόπος εξάπλωσης του ελαίου.

Εάν αγγίξετε το δηλητηριώδη κισσό με το παντελόνι ή την μπλούζα σας και δεν το πλύνετε αμέσως μετά την επαφή, μπορεί να αναπτύξετε ένα άλλο εξάνθημα όταν θα αγγίξετε ξανά το ρούχο. Ένα άλλο άτομο μπορεί επίσης να μολυνθεί αν έρθει σε επαφή με ρούχα που έχουν αγγίξει τα δηλητηριώδη κισσό.

Το εξάνθημα του δηλητηριώδους κισσού δεν μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Μπορεί να παρατηρήσετε, ωστόσο, ότι το εξάνθημα αναπτύσσεται με την πάροδο των ημερών. Τα εξανθήματα που προκαλούνται από το δηλητηριώδη κισσό μπορούν να αναπτύσσονται αργά, κάτι το οποίο δίδει την ψευδαίσθηση της εξάπλωσης. Όμως, το εξάνθημα θα εκδηλωθεί μόνο στις περιοχές που έχουν έρθει σε επαφή με την urushiol.

Αν εμφανίσετε εξάνθημα μετά την αρχική έκθεση, προσπαθήστε να σκεφτείτε οτιδήποτε έχετε αγγίξει το οποίο μπορεί να φέρει το έλαιο.