Εξάνθημα, κοκκινίλες και φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Τι σημαίνουν

Εξάνθημα, κοκκινίλες και φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η φαγούρα, οι κοκκινίλες και τα εξανθήματα στα γυναικεία ή τα ανδρικά γεννητικά όργανα οφείλεται σε λοίμωξη από κάποιο μύκητα, βακτήριο, ιό ή παράσιτο.

Η δυσφορία όμως μπορεί να οφείλεται και σε άλλη, λιγότερο σοβαρή αιτία. Ανάλογα με το φύλο μπορεί να κρύβονται πίσω από την φαγούρα, διαφορετικά αίτια και παράγοντες.

Εξάνθημα στα γεννητικά όργανα: Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες;

Ένα εξάνθημα στα γεννητικά όργανα μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, ιδιαίτερα αν δεν είναι γνωστός ο λόγος της εμφάνισής του. Το άτομο μπορεί να εμφανίσει σπυράκια, δερματικά εξογκώματα, έλκη ή αφύσικες δερματικές αλλοιώσεις στη γενετήσια περιοχή.

Αυτά μπορεί να οφείλονται σε κάποια δερματική πάθηση, ερεθισμό, αλλεργία ή και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η επίσκεψη στον ειδικό είναι απαραίτητη, ώστε να γίνει η διάγνωση και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Συχνά το εξάνθημα είναι σύμπτωμα μιας άλλης διαταραχής. Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης εξανθήματος στα γεννητικά όργανα είναι:

Παράσιτα

Οι ψείρες του σώματος, το άκαρι της ψώρας και οι ψείρες του εφηβαίου, μπορούν να προκαλέσουν εξάνθημα. Οι φθείρες (ψείρες) του σώματος διαφέρουν από αυτές του εφηβαίου, αλλά προκαλούν παρόμοιο εξάνθημα συνοδευόμενο από κνησμό.

Η ψώρα προκαλείται από ένα μικροσκοπικό αραχνοειδές παράσιτο που ζει και αναπαράγεται κάτω από το δέρμα προκαλώντας εξάνθημα και μόνιμο κνησμό.

Δερματόφυτα

Οι συχνότεροι μύκητες που προσβάλλουν το δέρμα του ανθρώπου. Σύμφωνα με μια μελέτη, το 20% των ατόμων έχει προσβληθεί από δερματόφυτα.

Η δερματοφυτίαση είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης σε δερματολόγο, καθώς το εξάνθημα είναι ερυθρό, προκαλεί κνησμό, μπορεί να σχηματιστούν φυσαλίδες και σε γενικές γραμμές επιδεινώνεται, εάν μείνει χωρίς θεραπεία.

Μυκητιάσεις από τον γνωστό μύκητα Candida

Ζει φυσιολογικά στον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά όταν η φυσιολογική χλωρίδα διαταράσσεται, η αναπαραγωγή του ξεφεύγει από τον έλεγχο και προκαλεί συμπτώματα.

Ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητίασης είναι ο γυναικείος κόλπος καθώς και τα γεννητικά όργανα των μη περιτομημένων ανδρών. Συχνά μπορεί να προκληθεί από τη λήψη αντιβιοτικών ή να είναι σημάδι ενός μη ελεγχόμενου διαβήτη.

Η κλινική εικόνα των γεννητικών οργάνων μπορεί να παρουσιάζει οίδημα, ερυθρότητα και κνησμό, ενώ παράλληλα οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν την έκκριση μιας λευκής ουσίας από τον κόλπο, η οποία μπορεί επίσης να εμφανίζεται γύρω από τη βάλανο του πέους στους άνδρες.

Συγκεκριμένα, στους άνδρες, μια μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει βαλανίτιδα, δηλαδή μια φλεγμονή της βαλάνου και της ακροποσθίας.

Ακριβώς όπως η μυκητιασική λοίμωξη, έτσι και η βαλανίτιδα, μπορεί να προκληθούν από κακή υγιεινή, κατάχρηση αντιβιοτικών ή διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το εξάνθημα που προκαλείται από την πάνα στα μωρά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα μυκητιασικής λοίμωξης.

Η πάνα του μωρού παρέχει το κατάλληλο ζεστό και υγρό περιβάλλον για την ανάπτυξη του μύκητα. Το εξάνθημα είναι συνήθως ερυθρό, το δέρμα στην περιοχή γίνεται τραχύ, μπορεί να σχηματιστούν φολίδες ή φυσαλίδες και συνήθως το δέρμα ερεθίζεται παραπάνω, καθώς το παιδί κινείται.

Μολυσματική τέρμινθος

Πρόκειται για έναν ιό που προκαλεί μικρά εξογκώματα στα ανωτέρα στρώματα του δέρματος.

Η μολυσματική τέρμινθος παρουσιάζεται ως ερεθισμός του δέρματος με μικρά σπυράκια, μεγέθους ενός με δέκα χιλιοστών που το σχήμα τους μοιάζει με μικρό ογκίδιο, ελιά ή μαργαριτάρι.

Πρόκειται για λευκές, στρογγυλές, και ενίοτε γυαλιστερές βλατίδες με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα παχύρρευστο υλικό, το σωμάτιο της τερμίνθου. Πολλοί γονείς μπερδεύουν τη μολυσματική τέρμινθο με τη µυρµηγκιά ή τον σταφυλόκοκκο.

Αρχικά η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται ως ένα μικρό σπυρί ελάχιστων χιλιοστών (1-10 mm) στο χρώµα του δέρµατος και είναι µαλακό στην αφή.

Στη συνέχεια µεγαλώνει και γίνεται πιο σκληρό. Μέσα σε 6-9 µήνες οι βλατίδες υποχωρούν (αυτοΐαση), μερικές φορές όμως επιµένουν για πολλά χρόνια.

Κάθε σπυράκι «ζει» περίπου δύο µήνες, αλλά λόγω της εύκολης µεταδοτικότητας από το ένα σηµείο στο άλλο στο ίδιο άτοµο, η πάθηση µπορεί να διαρκέσει µέχρι και δύο χρόνια.

Συνήθως δεν είναι επώδυνα και φεύγουν από μονά τους. Η μετάδοση γίνεται εύκολα μέσω της επαφής με τη βλάβη ή ακόμα και της επαφής με μολυσμένο αντικείμενο, όπως είναι μια πετσέτα ή ένα παιχνίδι.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων

Είναι ένας σεξουαλικώς μεταδιδόμενος ιός που προκαλεί επώδυνα ανοιχτά έλκη και φυσαλίδες στα γεννητικά όργανα. Συνήθως μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Τα έλκη εκτός από επώδυνα συχνά συνοδεύονται από εκκρίσεις.

Πριν από την εμφάνισή τους τα άτομα συνήθως νιώθουν ένα μυρμήγκιασμα στη περιοχή. Τα συμπτώματα διαρκούν μερικές μέρες, ενώ συνήθως παρουσιάζονται υποτροπές 1-2 φορές το χρόνο. Τα συχνότερα από αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Επώδυνες φυσαλίδες με κίτρινο υγρό
  • Φαγούρα
  • Τσούξιμο
  • Πυρετός
  • Δυσφορία και κακή διάθεση
  • Πόνος στους μηρούς και στα γόνατα
  • Πόνος στον κόλπο/πέος
  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Επώδυνη ούρηση

Η σύφιλη

Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αρχικά εμφανίζεται με ένα ανώδυνο ανοιχτό έλκος στα γεννητικά όργανα και μετά η λοίμωξη έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση ενός εξανθήματος σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, κόπωση και πρησμένους λεμφαδένες.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τον HPV. Εμφανίζονται ως μικρά εξογκώματα μεμονωμένα ή ομαδοποιημένα.

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως μικροί όγκοι που μοιάζουν με κρεατοελιά, δηλαδή θυλωματώδεις σχηματισμοί στην περιοχή του πέους, του τραχήλου, του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του ορθού κ.ά. Μπορεί να είναι εσωτερικά ή εξωτερικά.

Το μέγεθός τους ποικίλει, ενώ μπορεί να φτάσει από το μέγεθος της κεφαλής μιας καρφίτσας μέχρι και 12 εκ, στις περιπτώσεις γιγάντιων οξυτενών κονδυλωμάτων.

Σε αρχικό στάδιο μπορεί να νιώσεις φαγούρα ή αίσθημα καύσου, ενώ σε επόμενο στάδιο μέχρι και αιμορραγία από τις δερματικές βλάβες. Συνήθως πόνος δεν παρατηρείται.

Τα κονδυλώματα μπορεί να επεκταθούν έως τον κόλπο, την ουρήθρα και εσωτερικά του πρωκτού.Στις γυναίκες συνήθως εμφανίζονται στο αιδοίο και περιπρωκτικά, ενώ στους άνδρες στο πέος, στο όσχεο και τον πρωκτό.

Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι η ψωρίαση

Η ψωρίαση προκαλεί την επιτάχυνση της παραγωγής κερατινοκυττάρων, με αποτέλεσμα αυτά να συσσωρεύονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας δημιουργώντας τις χαρακτηριστικές ερυθρές πλάκες. Πολύ συχνά το δέρμα στις περιοχές που έχουν τις πλάκες σπάει και αιμορραγεί.

Δερματίτιδες εξ επαφής και αλλεργίες

Κάποιες φορές το εξάνθημα στα γεννητικά όργανα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας αλλεργικής αντίδρασης σε κάτι με το οποίο το δέρμα της περιοχής ήρθε σε επαφή, όπως είναι μια ενυδατική κρέμα ή ένα λιπαντικό.

Επίσης, το εξάνθημα μπορεί να προκληθεί από μια ουσία που έχει κάποιος στα χέρια του εάν χρησιμοποιήσει το μπάνιο χωρίς πρώτα να τα πλύνει.

Τα συμπτώματα ενός εξανθήματος, λοιπόν, μπορεί να διαφέρουν σημαντικά κατά περίπτωση, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Σε κάθε περίπτωση, το άτομο θα πρέπει να επισκεφτεί τον ειδικό για να γίνει η διάγνωση.

Συνήθως ο ιατρός παίρνει επίχρισμα από τις δερματικές βλάβες, κάποιες φορές μπορεί να χρειάζεται δερματική βιοψία, ενώ κάποιες άλλες ενδέχεται να είναι απαραίτητες για την επιβεβαίωση της διάγνωσης οι εξετάσεις αίματος.

Εξάνθημα στα γεννητικά όργανα: Πώς προσεγγίζουμε την θεραπεία;

Η κατάλληλη θεραπεία του εξανθήματος εξαρτάται από την αιτία εμφάνισής του. Συνήθως περιλαμβάνει τοπικές κρέμες και αλοιφές. Πολλές φορές μέχρι να τεθεί η διάγνωση ο ιατρός μπορεί να συστήσει μια κρέμα κορτιζόνης ή ένα σπρέι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της φθειρίασης συνήθως χορηγείται μια ειδική πλύση. Για τη θεραπεία της ψώρας χορηγούνται ειδικές κρέμες και αλοιφές. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις θεραπεύονται με αντιμυκητιασική αγωγή.

Για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων η καλύτερη λύση είναι να αφαιρεθούν από τον ιατρό ενώ οι βακτηριακές λοιμώξεις όπως η σύφιλη αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τον έρπη των γεννητικών οργάνων, αλλά τα συμπτώματα ελέγχονται με τη χορήγηση φαρμάκων. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως είναι η ψωρίαση.

Εάν ένα εξάνθημα οφείλεται σε αλλεργία, η απομάκρυνση του αλλεργιογόνου θα βοηθήσει στην υποχώρησή του. Μπορεί να χορηγηθεί συμπτωματική θεραπεία, ενώ ο ιατρός διερευνά τα αίτια της αλλεργίας.

Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Γυναίκα

Κολπική μυκητίαση

Οφείλεται συνήθως σε λοίμωξη από το μικροοργανισμό Candida albicans. Εκτός από τη φαγούρα, η λοίμωξη εκδηλώνεται με το τσούξιμο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, την έκκριση υγρών και τον πόνο κατά την ενούρηση.

Βακτηριακή κολπίτιδα

Οφείλεται σε υπέρμετρη ανάπτυξη/ανισορροπία των βακτηρίων που υπάρχουν στον κόλπο της γυναίκας. Είναι η πιο συνηθισμένη κολπική λοίμωξη. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κολπίτιδας είναι η έκκριση δύσοσμων υγρών.

Εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων λόγω ορμονικών μεταβολών (στα επίπεδα των οιστρογόνων). Καθώς η παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται, τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται όλο και πιο λεπτά, γι’ αυτό και εμφανίζεται η φαγούρα.

Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Άνδρας και Γυναίκα

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων ανήκει στα ΣΜΝ και οφείλεται σε λοίμωξη από τον ερπητοϊό HSV. Υπάρχουν δύο τύποι HSV: ο HSV-1 συνδέεται συνήθως με τον επιχείλιο έρπητα, ενώ ο HSV-2 συνδέεται συνήθως με τις δερματικές αλλοιώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Κονδυλώματα

Οφείλονται σε λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι HPV. Από αυτούς, περισσότεροι από 40 προσβάλλουν την πρωκτογεννητική οδό και προκαλούν τα κονδυλώματα.

Χλαμύδια

Είναι ένα σύνηθες Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα που οφείλεται στο βακτήριο Chlamydia trachomatis. Τα χλαμύδια μοιάζουν με τη γονόρροια ως προς τα συμπτώματα και τον τρόπο μετάδοσης.

Γονόρροια

Πρόκειται για λοίμωξη από το βακτήριο Neisseria gonorrheae, το οποίο μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Το βακτήριο δε μεταδίδεται από τη λεκάνη τις τουαλέτας ή το πόμολο μιας πόρτας σε κοινόχρηστο χώρο, όπως πολλοί πιστεύουν. Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Τριχομονίαση

Πρόκειται για ΣΜΝ που οφείλεται σε παράσιτο. Αρκετοί από αυτούς που προσβάλλονται δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα.

Λοίμωξη από εντερικό παράσιτο

Η λοίμωξη οφείλεται σε παράσιτα που ζουν και αναπαράγονται στο γαστρεντερικό αλλά και την πρωκτογεννητική περιοχή.

Αλλεργία

Από χημικές ουσίες που βρίσκονται σε σαπούνια και απορρυπαντικά, στο χαρτί τουαλέτας, σε αφρόλουτρα ή αφρούς ξυρίσματος.

Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Πιθανές επιπλοκές

Χωρίς θεραπεία, η φαγούρα στα γεννητικά όργανα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάπλωση μολυσματικών νόσων, ή σε δευτερογενή λοίμωξη του δέρματος.

Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη βακτηριακής κολπίτιδας, εμμηνόπαυσης, σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ), δερματικών παθήσεων, ή ψώρας.

Πολλές από τις μολυσματικές αιτίες για την φαγούρα στα γεννητικά όργανα -συμπεριλαμβανομένων των ΣΜΝ και των μολύνσεων ζύμης- είναι μεταδοτικές.

Εάν η φαγούρα δεν εξαφανιστεί μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό, ή φαρμακοποιό. Η φαγούρα στα γεννητικά όργανα περιλαμβάνει συχνά -εκτός από κνησμό- και αίσθημα καψίματος μέσα και γύρω από τον κόλπο, ή το πέος.

Άλλα συμπτώματα διαβήτη περιλαμβάνουν θολή όραση και δερματικές πληγές που χρειάζονται αισθητά περισσότερο χρόνο από το κανονικό, για να επουλωθούν. Είναι πιθανότερο να αναπτύξετε διαβήτη εάν είστε άνω των 40 ετών.

Εάν έχετε γονέα, αδελφό, αδελφή, ή παιδί με διαβήτη, είναι τουλάχιστον δυο φορές πιθανότερο να τον αναπτύξετε κι εσείς. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη είναι το υπερβολικό βάρος, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κοκκινίλες στα γεννητικά όργανα: Τι σημαίνουν για τον άνδρα

Συχνά οι άνδρες διαμαρτύρονται για κοκκινίλες στο πέος, που μπορεί να συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως φαγούρα ή τσούξιμο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν βαλανίτιδα και βαλανοποσθίτιδα. Η βαλανίτιδα είναι η φλεγμονή του άκρου του πέους (βάλανος), ενώ η βαλανοποσθίτιδα είναι η φλεγμονή της βαλάνου και της πόσθης του πέους.

Η βαλανίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα 25 αγόρια και ένας στους 30 άνδρες εμφανίζουν βαλανίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι συνηθέστερες αιτίες που την προκαλούν είναι βακτηριακές λοιμώξεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή απλός ερεθισμός του δέρματος.

Κοκκινίλες στα γεννητικά όργανα: Συμπτώματα που συνοδεύουν τις φλεγμονές

Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, ερεθισμό και πόνο στην άκρη του πέους (βάλανο).

Μπορεί να κυμαίνεται από λίγη ερυθρότητα που περιορίζεται σε ένα μέρος της επιφάνειας του δέρματος της βαλάνου, μέχρι και εκτεταμένη ερυθρότητα στο σύνολο της βαλάνου, πρήξιμο και πόνο.

Μπορεί το τράβηγμα της ακροποσθίας προς τα πίσω να είναι αδύνατο. Μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος ή δυσφορία κατά την ούρηση.

Κοκκινίλες στα γεννητικά όργανα: Αίτια γύρω από το σύμπτωμα

Κακή υγιεινή

Η κακή υγιεινή της περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό. Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία της βαλανίτιδας.

Μόλυνση

Διάφορα μικρόβια (βακτήρια) που ζουν στο δέρμα σε μικρές ποσότητες μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοίμωξη. Μια κοινή αιτία της μόλυνσης είναι ο μύκητας Candida.

Διαβήτης

Εάν ο διαβήτης δεν έχει ρυθμιστεί καλά και τα ούρα έχουν μεγάλες ποσότητες γλυκόζης, τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται εύκολα και προκαλούν βαλανίτιδα.

Φίμωση

Είναι μία κατάσταση κοινή σε νεαρά αγόρια κατά την οποία η ακροποσθία δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω. Συνήθως υποχωρεί μετά την ηλικία των 5 ετών.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων, τα χλαμύδια και η γονόρροια μπορεί να προκαλέσουν βαλανίτιδα.

Αλλεργία σε χημικά

Επειδή το δέρμα της βαλάνου είναι ευαίσθητο, μπορεί να επηρεαστεί από σαπούνια, απολυμαντικά, απορρυπαντικά με τα οποία πλένονται τα εσώρουχα, προφυλακτικά κλπ.

Κοκκινίλες στα γεννητικά όργανα: Διάγνωση & Αντιμετώπιση

Η διάγνωση της βαλανίτιδας γίνεται με κλινική εξέταση και είναι εύκολη, καθώς τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η ερυθρότητα και η φλεγμονή στην άκρη του πέους.

Ο γιατρός θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί, με αντιμυκητιασική κρέμα ή χάπια, αντιβίωση ή στεροειδή.

Αποφύγετε τα σαπούνια όταν υπάρχει φλεγμονή. Προτιμήστε κάποιο ήπιο καθαριστικό. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για να καθαρίσετε την περιοχή και στεγνώστε απαλά.