Τατού .. στα πολυνησιακά σημαίνει «ανεξίτηλο σημάδι», και εκείνοι που το διέδωσαν στην Ευρώπη πίστευαν πως όταν τρυπάς το δέρμα σου , «μπαίνει το χρώμα και βγαίνει μαγεία», και είναι φυσικό γιατί μετατρέπεις το σώμα σου σε κινητό πίνακα ζωγραφικής. Μόνο που η μαγεία αυτή διαρκεί για πάντα ή σχεδόν για πάντα …
Από την Αρχαία Αίγυπτο, όπου άρχισε ουσιαστικά η δημιουργία τατουάζ, ως τις μέρες μας τα «ανεξίτηλα στίγματα» χρησιμοποιήθηκαν ως ένα επιπρόσθετο στοιχείο για τη διάκριση ατόμων ανάλογα με τις ικανότητές τους και την κοινωνική τους θέση .Αργότερα επικράτησε η άποψη ότι για να αποκτήσεις ένα τατουάζ έπρεπε να έχεις υπάρξει τρόφιμος φυλακής, ναύτης, πολεμιστής.
Είναι όμως απίστευτο πόσο μας επηρεάζει η μόδα και μας ωθεί πολλές φορές να κάνουμε τρελά η περίεργα πράγματα! Το να ζωγραφίζουμε βέβαια , πάνω στο κορμί μας σχήματα, εικόνες, λόγια ιδέες που θα μείνουν για μια ζωή πλέον δεν είναι και τόσο τρελό.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εάν πάρουμε την απόφαση να κάνουμε τατουάζ στο κορμί είναι το τη γίνει εάν το μετανιώσουμε !! Γιατί υο τατουάζ αποτελεί ένα ανεξίτηλο στολίδι του κορμιού μας και η αφαίρεση του απαιτεί επώδυνες διαδικασίες.
Τυπικά, ο tattoo artist χρησιμοποιεί μία φορητή συσκευή με την οποία μία ή περισσότερες μικρές βελόνες τρυπούν επαναλαμβανόμενα το δέρμα, εγχέοντας με κάθε τρύπημα μικροσκοπικές σταγόνες από τη χρωστική. Η διαδικασία αυτή, που γίνεται χωρίς αναισθητικό, προκαλεί μικρή αιμορραγία και ελάχιστο έως σοβαρό πόνο, ανάλογα με το όριο αντοχής κάθε ατόμου και το σημείο του σώματος όπου γίνεται το τατουάζ.
Η δερματοστιξία όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, προϋποθέτει λύση της συνεχείας του δέρματος, δηλαδή πληγή, και εξαιτίας αυτού του γεγονότος μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές
Αυτοσχέδια «χειροκίνητα πιστόλια» τατουάζ που χρησιμοποιούνται από μη έμπειρους και ανεύθυνους «καλλιτέχνες» μπορούν να γίνουν η αιτία για τη μετάδοση ηπατίτιδας, συνδρόμου τοξικού σοκ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμη και του ιού HIV.
Τατουάζ : Συμβουλές για την ασφάλεια σας
- Πάρα πολύ προσεκτική επιλογή του tattoo artist. Πρέπει να είναι εκπαιδευμένος, να διαθέτει σύγχρονο studio και να έχει κλίβανους αποστείρωσης στο χώρο του. Να προτιμάτε τα στούντιο που είναι πεντακάθαρα και χρησιμοποιούν βελόνες μιας χρήσης.
- Βεβαιωθείτε ότι ο tattoo artist θα φορέσει καινούργια, αποστειρωμένα, χειρουργικά γάντια μιας χρήσης πριν αρχίσει να σας κάνει το τατουάζ.
- Βεβαιωθείτε ότι η συσκευασία κάθε βελόνας που θα χρησιμοποιηθεί πάνω σας, θα ανοίγεται μπροστά σας.
- Βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας θα απολυμανθεί πριν και μετά το τατουάζ, και θα καλυφθεί με αποστειρωμένη γάζα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.
- Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του tattoo artist για τη φροντίδα του τατουάζ. Αν και οι οδηγίες αυτές εξαρτώνται από το είδος και το μέγεθός του, συνήθως περιλαμβάνουν να μην αφαιρέσετε τη γάζα για 24 ώρες, να αλείφετε το δέρμα με αντιβιοτική αλοιφή, να πλένετε απαλά με σαπούνι και νερό το τατουάζ χωρίς να το τρίβετε, να του βάζετε ήπιες ενυδατικές κρέμες, να αποφεύγετε τον ήλιο και το κολύμπι, και να αναμένετε πλήρη επούλωση σε περίπου δύο εβδομάδες. Δεν πρέπει, τέλος, να ξύνετε το τατουάζ ούτε να αφαιρείτε πρόωρα την κρούστα (νεκρωτικός ιστός).
- Αν εκδηλώσετε οποιοδήποτε ενόχλημα στη θέση του τατουάζ, συμβουλευθείτε τον δερματολόγο ιατρό.
- Τα άτομα που πάσχουν ήδη από δερματολογικές παθήσεις, όπως ψωρίαση, και έχουν μια αυξημένη ευαισθησία στο δέρμα καλό θα ήταν να μην κάνουν τατουάζ, σύμφωνα με τους δερματολόγους.
Τατουάζ : Επιλογή χρωμάτων και τα προβλήματα τους
Το τατουάζ δημιουργείται με την εισχώρηση μιας βελόνας στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος και την έγχυση μελανιού στην περιοχή που βρίσκεται κάτω από αυτήν, ώστε να σχηματιστεί ένα σχέδιο. Επειδή η ανώτερη στιβάδα του δέρματος –η επιδερμίδα– αναγεννάται διαρκώς, προκειμένου να διαρκέσει ένα τατουάζ, το μελάνι εισάγεται στη δεύτερη, βαθύτερη στιβάδα του δέρματος, το χόριο.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να προξενήσει αλλεργικές αντιδράσεις .Το μελάνι είναι η πιο πιθανή αιτία για αυτή την παρενέργεια.
Τα πιο επικίνδυνα χρώματα είναι το κίτρινο και το κόκκινο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκληθεί αντίδραση και από άλλα χρώματα.
Σύμφωνα με την Αμερικανική ακαδημία δερματολογίας τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορούν να εμφανιστούν αμέσως μετά την δημιουργία του τατουάζ, λίγες εβδομάδες αργότερα ή ακόμα και μετά από πολλά χρόνια. Μια εγχείριση στις αρθρώσεις ή μια θεραπεία για τον ιό HIV μπορεί να ενεργοποιήσει μια αντίδραση ακόμα και δεκαετίες μετά το τατουάζ.
Το κίτρινο μελάνι είναι το πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Αν έχουμε τατουάζ με κίτρινο χρώμα θα πρέπει να το προστατεύουμε διπλά και όχι μόνο τον πρώτο καιρό. Η φωτοευαισθησία, ωστόσο, φεύγει μετά από χρόνια.
Το κόκκινο μελάνι είναι υπεύθυνο για τις περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις. Για πολλούς, τα συμπτώματα είναι ήπια, όπως κοκκίνισμα, ελαφρύ πρήξιμο στο σημείο του τατουάζ ή φαγούρα και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν με την κατάλληλη κρέμα που θα προτείνει ο δερματολόγος.
Για άλλους, ένα απλό τατουάζ μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη, καθώς τα συμπτώματα είναι εντονότερα. Εμφανίζονται οιδήματα, φουσκάλες σε μεγάλη έκταση και ξεφλούδισμα του δέρματος.
Κάποιες φορές συνοδεύονται από ταχυκαρδία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σε αυτήν την περίπτωση, η ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη.
Μια πιο σπάνια αλλεργική αντίδραση είναι η νευροδερματίτιδα η οποία είναι μια χρόνια πάθηση, που προκαλεί φαγούρα και ερεθισμό στο δέρμα. Το σημείο του τατουάζ μπορεί να πρηστεί και να κοκκινίσει έντονα, παίρνοντας μια τραχιά υφή.
Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω. Να βεβαιωθούμε πρώτα ότι το σώμα μας «δέχεται» το μελάνι, χωρίς να προκαλέσει παρενέργειες και ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε είναι μία μικρή δοκιμή.
Οι απόψεις για την επικινδυνότητα των μελανιών και για το αν υπάρχει επαρκής έλεγχος για τα συστατικά τους ποικίλουν. Ο ΕΟΦ, πάντως, συμβουλεύει να αποφεύγουμε τις κινέζικες απομιμήσεις μελανιών που διακινούνται με ευκολία στο εμπόριο, ή αυτά από το διαδίκτυο.
Αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως από ερασιτέχνες, καθώς είναι φθηνότερα, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνα.
Μειώνουμε τον κίνδυνο όταν εμπιστευόμαστε επαγγελματίες, που έχουμε διασταυρώσει ότι χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν ασφαλέστερο μελάνι.
Τατουάζ: Πιθανές επιπλοκές
- Αλλεργικές αντιδράσεις. Οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ, ειδικά οι κόκκινες, οι πράσινες, οι κίτρινες και οι μπλε, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική δερματική αντίδραση (π.χ. κνησμώδες εξάνθημα) στο σημείο της έγχυσής τους. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί αμέσως μετά το τατουάζ ή και πολύ καιρό αργότερα, ακόμα και έπειτα από μήνες ή χρόνια όπως συμβαίνει με τις λεγόμενες όψιμες αντιδράσεις όπως η οξεία εκζεματώδης δερματίτιδα.
- Μολύνσεις. Αν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, μπορεί να υπάρξει μόλυνση της πληγής από μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα όπως διόγκωση, πόνος, ερυθρότητα, κνησμός, πύον και – σπανιότατα – εισβολή των μικροβίων στο αίμα, με σοβαρές συνέπειες για τον άρρωστο. Οι μολύνσεις αυτές απαιτούν αντιβιοτική θεραπεία αλλά αν το υπαίτιο μικρόβιο είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά (όπως π.χ. ο πολυανθεκτικός χρυσίζων σταφυλόκοκκος), η αντιμετώπιση είναι πολύ δύσκολη.
- Άλλα δερματικά προβλήματα. Μερικές φορές δημιουργούνται γύρω από τις χρωστικές του τατουάζ τα λεγόμενα κοκκιώματα. Πρόκειται για τοπικές συσσωρεύσεις κυττάρων του ανοσοποιητικού, που οφείλονται στην προσπάθειά του να απομακρύνει τις χρωστικές. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν χηλοειδή, δηλαδή δερματικές υπερπλασίες που οφείλονται στην υπερβολική ανάπτυξη ινώδους (ουλώδους) ιστού.
- Μετάδοση νοσημάτων. Αν ο εξοπλισμός με τον οποίο γίνεται το τατουάζ δεν έχει απολυμανθεί σωστά, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης διαφόρων νοσημάτων, όπως τέτανος, ηπατίτιδα B ,ηπατίτιδα C ακόμα και HIV η AIDS
- Επιπλοκές στη μαγνητική τομογραφία. Έχουν υπάρξει μερικές αναφορές για ανθρώπους με μεγάλα τατουάζ (ή μόνιμο μακιγιάζ), οι οποίοι εκδήλωσαν διόγκωση ή έγκαυμα του δέρματος στο σημείο του τατουάζ, όταν έκαναν μαγνητική τομογραφία. Έχουν επίσης υπάρξει αναφορές για περιπτώσεις όπου οι χρωστικές του τατουάζ επηρέασαν την ποιότητα της λαμβανόμενης εικόνας στην μαγνητική τομογραφία. Η αιτία αυτών των εξαιρετικά σπάνιων αντιδράσεων δεν είναι γνωστή, αλλά ίσως οφείλονται σε αλληλεπίδραση με τα μεταλλικά στοιχεία ορισμένων χρωστικών, ειδικά της μαύρης. Πάντως αυτό είναι σπάνιο και έτσι τα τατουάζ δεν ανήκουν στις αντενδείξεις για μαγνητική.
Τατουάζ: Αμέσως μετά …
Παρακάτω σας αναφέρουμε κάποιους κανόνες που πρέπει να τηρήσετε για να έχετε το πιο ασφαλές αποτέλεσμα.
- Να διατηρούμε την προστατευτική μεμβράνη που μπαίνει αμέσως μετά το τατουάζ για όσες ώρες μας συμβουλεύσει ο ειδικός.
- Να πλένουμε συχνά το καινούριο τατουάζ – ειδικά την πρώτη εβδομάδα – με αντιβακτηριδιακό σαπούνι και χλιαρό νερό. Υστερα, να το σκουπίζουμε πολύ μαλακά με μια καθαρή και στεγνή πετσέτα.
- Για να το ακουμπήσουμε, πρέπει να έχουμε καθαρά χέρια, καθώς πρόκειται για μια ανοιχτή πληγή με κίνδυνο μόλυνσης.
- Να χρησιμοποιούμε κρέμα ενυδάτωσης και ανάπλασης (όποια προτείνει ο tattoo artist) για να το βοηθήσουμε να επουλωθεί πιο γρήγορα και ομαλά.
- Nα μην αφαιρούμε τα κομμάτια του δέρματος που ξεφλουδίζουν. Αυτή είναι μια φυσιολογική εξέλιξη στην επούλωση του νέου τατουάζ. Για να μην χαλάσει το σχέδιο, καλύτερα να φύγουν από μόνα τους.
- Ηλιος και τατουάζ δεν πάνε μαζί. Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο για τον πρώτο μήνα περίπου. Μέχρι να επουλωθεί εντελώς (συνήθως για 3 εβδομάδες) απαγορεύεται ακόμη και το αντηλιακό.
- Η θάλασσα αποτελεί και αυτή «εχθρό» του νέου τατουάζ. Δεν κολυμπάμε και δεν το βυθίζουμε μέσα στο νερό χωρίς μεμβράνη (ούτε στην μπανιέρα) για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
- Αν δούμε κάποια αντίδραση στο δέρμα μας που δεν μοιάζει φυσιολογική, συμβουλευόμαστε αμέσως δερματολόγο.
Δεν ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια πληγή και συμπεριφερόμαστε ανάλογα.
Τατουάζ: Αφαίρεση
Όποιος και αν είναι ο λόγος, ο ενδιαφερόμενος έχει μια συγκεκριμένη απαίτηση, να σβηστεί το τατουάζ και ο πλέον ειδικός για να του προσφέρει τη λύση είναι ο δερματολόγος, είτε σε συμβουλευτικό επίπεδο- ανάλυση θεραπευτικών επιλογών είτε με την εφαρμογή τους.
Οι λόγοι μπορεί να είναι ότι από την αρχή δεν τους άρεσε όπως βγήκε, ή ότι δεν έγινε σε κατάλληλο για τον καθένα σημείο του σώματος, ακόμα και ότι πλέον δεν τους εκφράζει σαν εικόνα ή κείμενο. Άλλοι λόγοι μπορεί να έχουν να κάνουν με επαγγελματικούς περιορισμούς ή διαπροσωπικές σχέσεις
Τα τελευταία είκοσι χρόνια η εισαγωγή των λέιζερ στη δερματολογία έφερε επανάσταση σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών και στη αφαίρεση τατουάζ. Είναι πλέον η άριστη επιλογή για την εξαφάνιση των ανεπιθύμητων τατουάζ , αποφεύγοντας τις πιθανές επιπλοκές με πιο σημαντική τη δημιουργία εγκαύματος και ουλής.
Τα σημαντικότερα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζει κάθε ενδιαφερόμενος για αφαίρεση τατουάζ με laser είναι:
- Η ενέργεια που δίνει το laser σπάει τους κόκκους της χρωστικής του τατουάζ σε πολύ μικρά τμήματα τα οποία αναγνωρίζονται σαν ξένα σώματα από τα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού και απομακρύνονται σταδιακά. Αυτό εξηγεί γιατί χρειάζονται περισσότερες επαναλήψεις για να σβήσει ένα τατουάζ, ιδίως αν είναι μεγάλο. Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε από την αρχή των αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστούν συνολικά.
- Κάθε laser εκπέμπει ένα μόνο μήκος κύματος που απορροφάται από ένα χρώμα. Δεν υπάρχει ένα laser που να είναι κατάλληλο για όλα τα χρώματα τατουάζ. Για παράδειγμα το κόκκινο και το πορτοκαλί χρώμα ΄σπάνε΄καλύτερα στα 532nm ενώ το πράσινο, το γκρί-μπλε και το μαύρο στα 755nm. Αν ο ενδιαφερόμενος είναι σκουρόχρωμος ίσως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα laser στα 1064nm, ώστε η ενέργεια του laser να μην απορροφάται από τη μελανίνη του δέρματος.
- Τα laser που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση, ευρυαγγείες ή ανάπλαση δέρματος δεν είναι κατάλληλα για αφαίρεση τατουάζ. Αντίθετα χρησιμοποιούνται ειδικά laser με Q-switched τεχνολογία που δίνει την ενέργεια σε ελάχιστο χρόνο ώστε να σπάει τη χρωστική χωρίς να καίει το γύρω δέρμα. Τα χρώματα που αφαιρούνται πιο αποτελεσματικά είναι το μαύρο, το μπλε-σκούρο μπλε και το πράσινο, ενώ δυσκολότερα φεύγει το κόκκινο και το πορτοκαλί και ακόμα πιο δύσκολα το κίτρινο και το άσπρο.
- Η ευκολία απομάκρυνσης του tattoo εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό , πέρα από το χρώμα που αναφέρθηκε πιο πάνω, από το βάθος που έχει μπει η χρωστική, την ποσότητά της και το είδος του υλικού. Καλύτερα αποτελέσματα έχουμε όταν η χρωστική είναι κοντά στην επιφάνεια και δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα υλικού. Πιο εύκολα εξαφανίζονται τα ερασιτεχνικά τατουάζ γιατί συνήθως τα υλικά που χρησιμοποιούνται έχουν μικρούς κόκκους που φεύγουν πολύ γρηγορότερα.
- Ο χρόνος ανάμεσα στις εφαρμογές πρέπει να είναι αρκετός ώστε να προλάβουν τα κύτταρα να απομακρύνουν τα μικρά τεμάχια χρωστικής. Μια συνηθισμένη περίοδος είναι περίπου 6 εβδομάδες. Γενικά χρειάζονται μερικές επαναλήψεις για ικανοποιητική αφαίρεση του τατουάζ, ανάλογα με τους παράγοντες που αναφέραμε πιο πάνω.
- Κατά την εφαρμογή του laser μπορεί να υπάρχει ένα ελαφρύ κάψιμο ή και πόνος γι αυτό καλό είναι να έχει εφαρμοστεί από πριν αναισθητική κρέμα. Επίσης μπορεί να προκληθεί μικρή σταγονοειδής αιμορραγία στην επιφάνεια του tattoo και γενικότερα ερεθισμός, οπότε πρέπει να υπάρχει φροντίδα μετά τη συνεδρία από το γιατρό και τον ασθενή για προστασία από μολύνσεις και κάλυψη από τον ήλιο. Το ιδανικό είναι κάθε βολή του laser να προκαλεί λεύκανση στη επιφάνεια του τατουάζ που σημαίνει ότι απορροφάται από τη χρωστική, χωρίς να υπάρχει αιμορραγία, οπότε μειώνεται ο κίνδυνος σχηματισμού ουλής.
Συμπερασματικά πρίν το κάνετε σκεφτείτε αρκετά γιατί θα το κουβαλάτε πάντα επάνω σας. Και εάν τελικά το κάνετε η αφαίρεση τατουάζ με laser είναι ασφαλής και πολύ αποτελεσματική αρκεί να γίνεται από ειδικούς που θα ρυθμίσουν τις παραμέτρους όπως το μήκος κύματος, τη διάρκεια παλμού, την ένταση και το μέγεθος της επιφάνειας βολής ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του τατουάζ και του φορέα του