Διασωλήνωση: Πότε πρέπει να γίνει – Οι πιθανές επιπλοκές

Καθημερινά στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ μαθαίνουμε τον αριθμό των ανθρώπων που διασωληνώνονται. Τι είναι όμως η διασωλήνωση, πώς γίνεται και τι κινδύνους κρύβει;

Η πιο σοβαρή μορφή της COVID-19 είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία απαιτεί διασωλήνωση και σχετίζεται με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Η πνευμονική λοίμωξη από τον κορονοϊό μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), στο οποίο κεντρικό ρόλο παίζουν η φλεγμονή και η υπερδραστηριοποίηση των ουδετερόφιλων.

Η ενδοτραχειακή διασωλήνωση είναι μια ιατρική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο νοσοκομείο με την τοποθέτηση λαρυγγοσκόπιου διασωλήνωσης και μπορεί κυριολεκτικά να σώσει ζωές. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της καρδιακής ανακοπής όταν επίκειται αναπνευστική ανεπάρκεια και απαιτείται εμπειρία από τον γιατρό. Είναι μια ιατρική τεχνική με πολλούς αιώνες παρουσίας, αφού για πρώτη φορά έγινε στην αρχαία Αίγυπτο.

Πώς γίνεται η διασωλήνωση

Η διασωλήνωση γίνεται με το λαρυγγοσκόπιο διασωλήνωσης, με τη βοήθεια του οποίου εισάγεται ένας ειδικός σωλήνας μέσω του στόματος στην τραχεία, ώστε να υπάρχει ροή αέρα από και προς τους πνεύμονες. Για να γίνει αυτό, πρέπει ο ασθενής να έχει απώλεια συνείδησης, κάτι που επιτυγχάνεται με τη χρήση αναισθησιολογικών φαρμάκων, τα οποία προκαλούν φαρμακευτικό κώμα.

Διασωλήνωση: Πότε πρέπει να γίνεται

Η ανάγκη για διασωλήνωση μπορεί να είναι άμεση, όπως στην περίπτωση της καρδιακής ανακοπής, επιτακτική, όπως όταν επίκειται αναπνευστική ανεπάρκεια, ή επείγουσα, όταν το επίπεδο συνείδησης του ασθενούς είναι μειωμένο.  Η διασωλήνωση ενδείκνυται στην αναισθησία πριν από τις χειρουργικές επεμβάσεις, στις βαριές αναπνευστικές παθήσεις, στην καρδιακή ανακοπή και σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Επίσης, είναι απαραίτητη, όταν ο ασθενής είναι σε κώμα καθώς και στην απόφραξη των αεροφόρων οδών, όπως στο οίδημα λάρυγγα και το λαρυγγοσπασμό σε περιπτώσεις αλλεργιών. Συχνά, γίνεται διασωλήνωση και σε νεογνά στην περίπτωση ασφυξίας κατά τον τοκετό.

Διασωλήνωση: Πιθανές επιπλοκές

Δυσκολίες στην επιτυχή έκβαση της διασωλήνωσης μπορούν να παρουσιαστούν αν το λαρυγγοσκόπιο διασωλήνωσης δεν μπορεί να εισέλθει στην τραχεία λόγω όγκου ή ξένου σώματος στο στόμα ή τον φάρυγγα, λοιμώξεων της επιγλωττίδας, τραύματος ή ανατομικών ανωμαλιών στην περιοχή. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων η διαδικασία δεν έχει σημαντικές επιπλοκές, αν γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό. Σπάνιες επιπλοκές μπορεί να είναι κακώσεις των δοντιών ή των χειλιών, καρδιακές αρρυθμίες, υπόταση ή υπέρταση και κακώσεις λάρυγγα, φάρυγγα, τραχείας, οισοφάγου ή φωνητικών χορδών.

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο

Αυτά είναι τα συμπτώματα της Omicron – Ποιοι νοσούν συχνότερα

Στη «δίνη» της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού στροβιλίζεται ο πλανήτης με τους ειδικούς να αγωνιούν για την επίδρασή της στην πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία -η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε μόλις στις 11 Νοεμβρίου- η Omicron είναι πιο ευμετάδοτη αλλά δεν συνεπάγεται υψηλή νοσηρότητα, δηλαδή ανάγκη για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ωστόσο, οι ειδικοί σπεύδουν να σημειώσουν ότι αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα που αφορούν στην Αφρική, μια ήπειρο με κυρίως νεαρής ηλικίας πληθυσμό, κάτι που δεν ισχύει στις προηγμένες χώρες της Δύσης.

Η Δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Νοτίου Αφρικής, που ήταν από τις πρώτες γιατρούς που υποψιάστηκαν ότι ο κορωνοϊός είχε μεταλλαχθεί, εξηγεί ότι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγή του SARS-CoV-2 είναι ήπια και οι ασθενείς δεν χρειάζεται να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Η ίδια είχε παρατηρήσει στις 18 Νοεμβρίου ότι επτά ασθενείς στην κλινική της είχαν διαφορετικά συμπτώματα από αυτά που συνοδεύουν το κυρίαρχο, παγκοσμίως, στέλεχος Δέλτα αλλά σε κάθε περίπτωση «πολύ ήπιας μορφής».

Από τις 25 Νοεμβρίου που το νέο στέλεχος ταυτοποιήθηκε και έλαβε την επίσημη ονομασία του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) οι επιστήμονες ανά τον κόσμο εξετάζουν ενδελεχώς κάθε νέο στοιχείο που αφορά στην Omicron για να ανακαλύψουν πως μεταδίδεται και αν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν κάποια προστασία.

Κι επειδή μόλις έχει αρχίσει να χαρτογραφείται η εξάπλωσή της πέραν της Αφρικής δεν είναι προς το παρόν σαφές αν τα ήπια συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν στις περιπτώσεις των πρώτων ασθενών, θα αφορούν και άλλους πάσχοντες ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Δρ Coetzee ένας ασθενής της στις 18 Νοεμβρίου είχε αναφέρει ότι για δύο 24ωρα αισθανόταν «εξαιρετικά κουρασμένος» με σωματικά άλγη και πονοκέφαλο.

«Επρόκειτο για έναν νεαρό άνδρα 33 ετών περίπου που μου είπε ότι αισθανόταν βαριά σωματική κόπωση τις προηγούμενες ημέρες και πως τον πονούσε το σώμα του», εξηγεί. Ωστόσο η Δρ Coetzee σημειώνει ότι ο ασθενής δεν είχε πονόλαιμο αλλά σαν κάτι να τον «γαργαλούσε» στο λαιμό, χωρίς βήχα ή απώλεια όσφρησης ή γεύσης, συμπτώματα που έχουν σχετιστεί με τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού.

«Τα συμπτώματα σε αυτή τη φάση μοιάζουν πάρα πολύ με μια κοινή ιογενή λοίμωξη», λέει χαρακτηριστικά η Δρ Angelique Coetzee. Και προσθέτει ότι «αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι ασθενείς με μετάλλαξη Omicron έχουν πολύ ήπια συμπτώματα και κανείς μέχρι τώρα δεν έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο».

Από τα μέχρι τώρα κλινικά δεδομένα η μετάλλαξη Omicron φαίνεται να επηρεάζει κυρίως άτομα 40 ετών και κάτω, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ανεμβολίαστοι.