Οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα (κάθε μερίδα είναι μισό αβοκάντο) έχουν μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με όσους τρώνε αβοκάντο σπάνια ή ποτέ, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που έγινε σε μεγάλο αριθμών ανθρώπων και σε μεγάλο βάθος χρόνου 30 ετών. Η αντικατάσταση ζωικών προϊόντων, όπως βουτύρου, τυριού ή μπέικον, με αβοκάντο σχετίζεται, επίσης, με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λορίνα Πατσέκο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of the American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 69.000 γυναίκες 30-55 ετών και 41.700 άνδρες 40-75 ετών, χωρίς καρκίνο, στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό στην αρχή της μελέτης. Κατά τη διάρκειά της συνέβησαν 9.185 περιστατικά στεφανιαίας νόσου και 5.290 εγκεφαλικά.
Η μελέτη βρήκε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες μισού αβοκάντο, άρα ένα ολόκληρο αβοκάντο μέσα στην εβδομάδα, είχαν 16% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% μικρότερο κίνδυνο ειδικότερα για στεφανιαία νόσο. Η αντικατάσταση μίας καθημερινής μερίδας μαργαρίνης, βουτύρου, αυγού, γιαουρτιού, τυριού ή επεξεργασμένου κρέατος όπως το μπέικον, με την ίδια ποσότητα αβοκάντο, σχετιζόταν με μία μείωση κατά 16% έως 22% των καρδιαγγειακών περιστατικών. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση μισής μερίδας αβοκάντο την ημέρα, αντί για μία ισοδύναμη ποσότητα ελαιολάδου, ξηρών καρπών και άλλων φυτικών ελαίων, δεν είχε κάποιο πρόσθετο όφελος.
Τα αβοκάντο περιέχουν υγιή μονοακόρεστα λίπη, καθώς και άλλα συστατικά που έχουν συσχετιστεί με την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Παλαιότερες κλινικές μελέτες έχουν βρει ότι τα αβοκάντο έχουν θετική επίπτωση στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερίνη. Η κατανάλωση αβοκάντο εμφανίζει ανοδική τάση, διεθνώς, τα τελευταία χρόνια.
Τρόφιμα και ημερομηνία λήξης: Αυτά τρως και μετά τη λήξη
Τα τυποποιημένα τρόφιμα που καταναλώνουμε έχουμε κάποιες ημερομηνίες, οι οποίες δεν είναι ίδιες μεταξύ τους. Οι περισσότεροι, ωστόσο, τείνουμε να τα συγχέουμε.
Για παράδειγμα υπάρχει διαφορά μεταξύ του «κατανάλωση έως» και του «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από». Επίσης, συγχέουμε την «Ημερομηνία λήξης» και την «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».
Ο χρόνος ζωής των προϊόντων είναι ένα από τα υποχρεωτικά πεδία που αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων και διασφαλίζουν ότι, ανάλογα με τη φύση του τροφίμου (ευαλλοίωτο, μικρής διάρκειας, μεγάλης διάρκειας κ.λπ.), ο καταναλωτής θα έχει στη διάθεσή του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται.
Για παράδειγμα για τα τρόφιμα που συντηρούνται μέχρι 3 μήνες αρκεί η αναγραφή της ημέρας και του μήνα, ενώ για τα τρόφιμα που συντηρούνται περισσότερο από 18 μήνες αρκεί η αναγραφή του έτους.
Η «ημερομηνία λήξης» χρησιμοποιείται κυρίως στα ευαλλοίωτα τρόφιμα καθώς η κατανάλωσή τους μετά την ημερομηνία λήξης ίσως οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Σε αυτά τα προϊόντα αναγράφεται υποχρεωτικά και η ημερομηνία παραγωγής.
Η «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» χρησιμοποιείται κυρίως σε τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο διάστημα και τα οποία, μετά την παρέλευση της αναγραφόμενης ημερομηνίας μπορεί να μην είναι τόσο εύγεστα, χωρίς όμως να είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι ημερομηνίες στις συσκευασίες προϊόντων δεν αφορούν στις ημερομηνίες λήξης και ο σκοπός τους είναι να διασφαλίζουν την ποιότητα του περιεχομένου και όχι την ασφάλεια από την κατανάλωσή τους.
Τα τρόφιμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μετά τις ημερομηνίες «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» και «πώληση μέχρι»
Αν αναρωτιέστε ποια τρόφιμα που έχετε στο σπίτι σας μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε άφοβα είναι τα εξής:
1. Ζυμαρικά και ρύζι
Η κατανάλωσή τους μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στη συσκευασία, δεν μας θέτει σε κίνδυνο. Αυτό βέβαια, δεν ισχύει για τα φρέσκα ζυμαρικά που βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ αλλά αποκλειστικά αυτά που βρίσκουμε στα ράφια. Όσον αφορά το ρύζι το λευκό, το άγριο, το arborio, το jasmine και το basmati μπορούν να διαρκέσουν για πολλά χρόνια αναλλοίωτα. Ωστόσο, το καστανό διαρκεί έως 6 μήνες.
2. Κονσέρβες
Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα διατηρούνται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Βασική, ωστόσο, προϋπόθεση είναι να μην έχει χτυπηθεί η συσκευασία τους και να μην έχει περάσει εσωτερικά αέρας στο προϊόν.
3. Ξηρά τρόφιμα
Στα ξηρά τρόφιμα συγκαταλέγονται το αλεύρι και η ζάχαρη τα οποία μπορούν να καταναλωθούν άφοβα μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Αυτά τα προϊόντα δεν περιέχουν υγρασία κατά συνέπεια είναι λιγότερο ευπαθή. Ωστόσο, αν δούμε για παράδειγμα έντομα στο αλεύρι είναι πασιφανές πως δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε.
Το καλαμποκάλευρο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για χρόνια χωρίς να πάθει απολύτως τίποτα.
Να σημειωθεί πως στο μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και τη μαγειρική σόδα, όταν παρέλθει η ενδεδειγμένη ημερομηνία που αναγράφεται στις συσκευασίες τους το μόνο που θα συμβεί είναι να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους.
4. Καφές
Όταν ο καφές αλλοιωθεί συνήθως η όψη του είναι πιο ξηρή και πετρώδης, καθώς χάνει τα αρώματα και τα έλαιά του. Ένα κοινό μυστικό για να διατηρηθεί περισσότερο η ελληνικός καφές και φίλτρου είναι να τους αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μετά το άνοιγμά τους.
5. Μέλι
Το μέλι διαρκεί επ’ αόριστον αν και μπορεί να να αλλάζει χρώμα και να να κρυσταλλώσει. Για να επανέλθει στην αρχική του μορφή τοποθετήστε την ανοιχτή συσκευασία μέσα σε καυτό νερό.
6. Σόγια
Στο ψυγείο η σόγια μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια αναλλοίωτη.
7. Γάλα σε σκόνη
Το αφυδατωμένο γάλα αν και δεν θα είναι ίσως τόσο γευστικό όσο όταν το αγοράσατε, όταν παρέλθει η ημερομηνία που αναγράφεται στη συσκευασία του, μπορεί να καταναλωθεί άφοβα ακόμη και μετά από 5 χρόνια. Ωστόσο η μέση διάρκεια ζωής του, εφόσον έχει αποθηκευτεί σωστά, δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια.
8. Αυγά
Εφόσον διατηρηθούν στο ψυγείο στους 5 βαθμούς ή χαμηλότερα μπορούν να καταναλωθούν έως και 3 εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης τους. Αν τα βράσουμε και είναι σφιχτά είναι ασφαλή για κατανάλωση μέχρι και 4 εβδομάδες.
9. Νωπό γάλα
Εάν αποθηκευτεί στο ψυγείο στους 5 βαθμούς, μπορεί να διαρκέσει έως και μια εβδομάδα μετά την ημερομηνία λήξης. Βέβαια, αν μυρίζει ή έχει αλλοιωμένη εικόνα είναι σαφές πως δεν θα πρέπει να το πιούμε.
10. Μοσχαρίσιος Κιμάς
Ο συσκευασμένος μοσχαρίσιος κιμάς μπορεί να έχει διάρκεια ζωής έως και 14 ημέρες, από την ημερομηνία λήξης. Εάν τον αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη τότε θα παραμείνει ασφαλής λόγω της αδράνειας μικροβίων που αναπτύσσονται στα τρόφιμα.
Πώς μπορούμε να κάνουμε οικονομία στην τσέπη μας και να μην πετάμε τρόφιμα;
- Δεν αγοράζουμε τρόφιμα που είναι σε προσφορά, αν δεν συνηθίζουμε να τα καταναλώνουμε
- Αποφεύγουμε να αγοράζουμε προϊόντα που λήγουν άμεσα εκτός αν τα φάμε αμέσως
- Κατά την αποθήκευσή τους στα ντουλάπια και στο ψυγείο βάζουμε πιο πίσω τα τρόφιμα που έχουμε αγοράσει πρόσφατα και πιο μπροστά όσο είναι παλαιότερα
- Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά τα τοποθετούμε στο ψυγείο στο πιο κρύο αλλά εμφανές σημείο ώστε να είναι ευκολότερα προσβάσιμα