Κόσμο έχει τρελάνει το κίμτσι, το κορεάτικο τουρσί, που παράγεται από κινέζικο λάχανο και ραπανάκια, στα οποία προστίθενται μυρωδικά και προαιρετικά καυτερές πιπεριές.
Είναι μια ανατολική ασιατική σάλτσα που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Κορέας και είναι αναπόστασπο μέρος της διατροφής στις περιοχές αυτές.
Γιατί είναι δημοφιλές το κίμτσι
Η γεύση του είναι δυνατή και πικάντικη, με ποικίλες αποχρώσεις ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του.
Συνήθως σερβίρεται σε μικρά μπολάκια ως dip για κρέας, ψάρι, λαχανικά και διάφορα άλλα φαγητά. Επιπλέον, χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά πιάτα της κορεατικής κουζίνας ως μαρινάδα ή συνοδευτική σάλτσα.
Οι παραδοσιακές συνταγές για το κίμτσι ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή και τα διαθέσιμα υλικά. Για παράδειγμα, το πιο δημοφιλές κίμτσι στην Κορέα είναι το κίμτσι του Πουγκόνγκ, που παρασκευάζεται από κόκκινη πιπεριά, σκόρδο και φαγόπυρο. Άλλες δημοφιλείς παραλλαγές περιλαμβάνουν κίμτσι με παντζάρια, κίμτσι με κολοκύθα, κίμτσι με αγκινάρες, και κίμτσι με καρότα.
Τα λαχανικά συνήθως μουλιάζουν πρώτα σε αλατόνερο και ξεβγάζονται. Στη συνέχεια προστίθενται τα μυρωδικά. Τέλος, το μίγμα αφήνεται να ζυμωθεί σε κλειστά δοχεία.
Εκτός από την κορεατική κουζίνα, το κίμτσι έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και στη διεθνή κουζίνα. Πολλοί σεφ και λάτρεις της κουζίνας χρησιμοποιούν το κίμτσι για να προσθέσουν γεύση και πικάντικο αρωμα σε διάφορα πιάτα, όπως κρέας, ψάρια και λαχανικά. Επιπλέον, το κίμτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό για την παρασκευή διαφόρων σάλτσων και μαριναδών.
Τα οφελη του κίμτσι
Το κίμτσι μπορεί να έχει αρκετά οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά και συστατικά που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Το κίμτσι περιέχει βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη C, βιταμίνη K, βιταμίνη B6, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Η βιταμίνη C, για παράδειγμα, βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη K συμβάλλει στη διατήρηση υγιεινών οστών και στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.
Επιπλέον, το κίμτσι περιέχει καψαϊκίνη, ένα συστατικό που δίνει στη σάλτσα την πικάντικη γεύση της και έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το κίμτσι βελτίωνε τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Μείωνε επίσης τα επίπεδα λίπους στο σώμα, βελτίωνε την υγεία του παχέος εντέρου και δρούσε κατά της παχυσαρκίας.
Επίσης, δύμφωνα με τις μελέτες, το κίμτσι φάνηκε να καταπραΰνει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Αλκαλική δίαιτα: Πώς θα αδυνατίσετε
Τι πρέπει να προσέχετε αν θελήσετε να ακολουθήσετε την αλκαλική δίαιτα για να χάσετε κιλά.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια… ολική επαναφορά της γνωστής από παλιά «αλκαλικής δίαιτας» στις μεθόδους απώλειας κιλών. Μάλιστα, την επιλέγουν αρκετοί διαβητικοί ασθενείς, καθώς η εν λόγω δίαιτα βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά και αποθαρρύνει την κατανάλωση ζάχαρης. Πολλές διασημότητες, όπως η Μπιγιονσέ, η Βικτόρια Μπέκαμ και η Τζένιφερ Άνιστον, διαφημίζουν τα πλεονεκτήματά της, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι βοηθάει επίσης στην μείωση της φλεγμονής και της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου.
Αλλά, προτού “θαμπωθείτε” από όσα υπόσχεται η αλκαλική δίαιτα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάποια βασικά στοιχεία.
Τι υποστηρίζει η αλκαλική δίαιτα
Η βασική ιδέα είναι πως όταν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης, ζάχαρη, καφεΐνη, κρέας, ψάρια, πουλερικά, άσπρο αλεύρι και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα επίπεδα του pH στον οργανισμό αλλάζουν, το σώμα σας γίνεται πιο όξινο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και ασθένειες. Η λύση, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αλκαλικής δίαιτας είναι τα φρέσκα λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα και άλλες τροφές που “κάνουν τον οργανισμό πιο αλκαλικό” (το αντίθετο του όξινου), όπως τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια και ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι.
Τι υποστηρίζει η επιστήμη για την αλκαλική δίαιτα
Η ιδέα της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών για να αποκτήσετε το ιδανικό επίπεδο pH υπάρχει σε πολλές δίαιτες εδώ και χρόνια, οπότε δεν είναι κάτι νέο ή πρωτοποριακό. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό ελάττωμα με αυτό το σκεπτικό: Το σώμα μας διατηρεί την ισορροπία του pH του, ανεξάρτητα από το τι τρώμε! Στην πραγματικότητα, το σώμα έχει διάφορους μηχανισμούς για να εξασφαλίσει ότι τα επίπεδα του pΗ είναι υπό έλεγχο.
Άλλο το pH στα ούρα και άλλο το pH στο αίμα
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από αυτούς που ακολουθούν την αλκαλική δίαιτα επιμένουν να κάνουν τεστ ελέγχου του pH των ούρων τους πολλές φορές την ημέρα για να βεβαιωθούν ότι το σώμα τους δεν είναι πάρα πολύ όξινο. Αυτό είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Ενώ η διατροφή και άλλες μεταβολικές διεργασίες μπορεί να επηρεάσουν το επίπεδο του pH των ούρων σας, το τι τρώτε δεν καθορίζει το επίπεδο του pH στο αίμα σας. Και το PΗ των ούρων σας δεν έχει καμία επίδραση στην απώλεια βάρους και καμία συσχέτιση με τον κίνδυνο εκδήλωσης λ.χ. καρκίνου ή φλεγμονής.
Υπάρχουν κάποια οφέλη για την υγεία των διαβητικών από την αλκαλική δίαιτα;
Η αλκαλική δίαιτα, όπως προαναφέραμε, βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά και αποθαρρύνει την κατανάλωση ζάχαρης. Έτσι, σαφώς και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και την γενικότερη υγεία σας και όχι μόνο στην εξισορρόπηση του pH του σώματος. Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τους διαβητικούς ασθενείς ή όσους ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να εκδηλώσουν διαβήτη. Στην πραγματικότητά, όμως, οποιαδήποτε δίαιτα – όχι μόνο η αλκαλική – που βασίζεται σε φυτικής προέλευσης τροφές, παρέχει αυξημένη προστασία έναντι χρόνιων ασθενειών όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.
Όσο για το βάρος… μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, αλλά φτωχή σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί σαφώς να είναι ένας καλός τρόπος για να αδυνατίσετε και να παραμείνετε αδύνατοι, ωστόσο θα πρέπει δώσετε προσοχή και στο μέγεθος των μερίδων, τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και την τακτική σωματική άσκηση.