Διαβήτης και διακοπές: Τα 10 SOS

Να απολαύσουν ξανά την ζωή, την φύση και την εποχή, να αφεθούν στην γλύκα της ξενοιασιάς και της χαλάρωσης, να ανανεωθούν και να ανανεώσουν ενδιαφέροντα και προοπτικές.

«Ιδιαίτερα τα άτομα με διαβήτη, η κατά κόρον αναφερθείσα ως ευπαθής ομάδα στον καιρό της καραντίνας, αντιμετωπίζουν σαν ανάγκη ζωής τις καλοκαιρινές διακοπές, ειδικά αυτή τη χρονιά που συσσώρευσε τόσες αγωνίες, άγχη και περιορισμούς.

Σε αυτές τις διακοπές όμως θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε μερικά πράγματα και καταστάσεις για να διασφαλίσετε υγιεινές διακοπές χωρίς απορρύθμιση του διαβήτη και χωρίς κινδύνους επιπλοκών.

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα αναφερθούν, μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα οδηγιών για γλυκές, ξεκούραστες καλοκαιρινές διακοπές», αναφέρει ο δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital, Πρόεδρος ΕΚΟΜΕΝ.

1.    Αποφεύγετε τα βαριά και μεγάλα σε ποσότητα φαγητά το καλοκαίρι. Προτιμάτε τα μικρά και συχνά γεύματα. Επιμένετε σε πράσινες σαλάτες, εύπεπτα ψάρια του αφρού, ψητά και ξηρά φαγητά. Καταναλώνετε τα επιτρεπόμενα από το διαιτολόγιό σας φρούτα, αλλά ξαναμελετήστε τις αντιστοιχίες φρούτων, προτού φύγετε για τις διακοπές σας.

2.    Προσοχή επίσης ιδιαίτερα στο πρωινό των διακοπών, το οποίο μπορεί να είναι άπαχο γάλα ή γιαούρτι με μαύρο ψωμί ή δημητριακά και φρούτα. Αντισταθείτε στον πειρασμό να τα δοκιμάσετε όλα από τον πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου (εάν βέβαια η επιστροφή στην κανονικότητα του καλοκαιριού, σημαίνει και επιστροφή στα πλούσια ξενοδοχειακά πρωινά).

3.    Τα αναψυκτικά και κυρίως τα παγωμένα αποτελούν τη δροσερή νότα ζωής τους μήνες του καλοκαιριού. Μπορείτε χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς να πίνετε οποιοδήποτε light αναψυκτικό θέλετε. Όσον αφορά του φυσικούς χυμούς, διαβάζετε στο περίβλημα την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Μη λησμονάτε ότι 10 με 15 gr υδατάνθρακες αντιστοιχούν με ένα ισοδύναμο φρούτου.

4.    Η διασκέδαση των διακοπών πολλές φορές συνδυάζεται με κατανάλωση αλκοόλ. Μικρή κατανάλωση είναι επιτρεπτή. Η μεγάλη κατανάλωση είναι αφετηρία βραχυπρόθεσμων (κίνδυνος υπογλυκαιμίας) και μακροπρόθεσμων προβλημάτων (αύξηση βάρους). Μπορείτε να πίνετε ποτά που αντιστοιχούν σε 20 – 25 γρ. οινόπνευμα ημερησίως σε 2 δόσεις κατανεμημένα. Προσοχή λοιπόν στα οινοπνευματώδη, ειδικά όσοι κάνετε ινσουλίνη και αν μάλιστα η λήψη οινοπνευματωδών συνοδεύεται από έντονη άσκηση όπως είναι ο χορός, μην ξεχνάτε να τρώτε ενδιάμεσα ένα μικρό γεύμα υδατανθράκων (τοστ, χυμό, φρούτο ή κράκερς) για να αποφύγετε τις υπογλυκαιμίες. Και βέβαια μην οδηγείτε όταν έχετε πιει.

5.    Μη ξεχνάτε το δεκατιανό σας προτού κολυμπήσετε. Ένα φρούτο ή ένα μικρό σάντουιτς σας προστατεύει από ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες ενώ κολυμπάτε.

6.    Να αποφεύγετε την μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο. Ιδίως αν κάνετε ινσουλίνη, γιατί επιτυγχάνεται γρηγορότερη απορρόφησή της και έτσι ξαφνικές, ανεξήγητες υπογλυκαιμίες μπορεί να συμβούν. Καλό είναι για το λόγο αυτό να φοράτε καπέλο.
Ίσως καλύτερα να προγραμματίζετε το κολύμπι σας μέχρι τις 11πμ και μετά τις 4μμ το απόγευμα.
Και στο κολύμπι σας εάν φοράτε αισθητήρες συνεχούς καταγραφής σακχάρου, αποφύγετε τις καταδύσεις για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα λειτουργίας στον αισθητήρα.

7.    Αποφεύγετε να βάλετε τα πόδια σας μέσα στη καυτή άμμο. Μη περπατάτε χωρίς σανδάλια στην ακρογιαλιά, πάρτε μαζί σας τουλάχιστον δυο ζευγάρια άνετα παπούτσια περιπάτου και αρκετά ζευγάρια κάλτσες για να αλλάζετε. Μην κυκλοφορείτε με γυμνά πόδια σε αμμουδιές και άγνωστες ακρογιαλιές.

8.    Περπατάτε όσον το δυνατόν περισσότερο. Αν ταξιδεύετε με λεωφορείο ή με το αυτοκίνητό σας, κάνετε μικρούς περιπάτους κατά τη διάρκεια των στάσεων. Έχετε μαζί σας κάτι πρόχειρο για φαγητό στην περίπτωση που τα γεύματα καθυστερήσουν. Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, ειδοποιήστε εγκαίρως –κατά το κλείσιμο του εισιτηρίου– την αεροπορική εταιρεία, εάν επιθυμείτε να σας σερβίρουν κάποιο ειδικό γεύμα για άτομα με διαβήτη. Εάν δεν θέλετε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, προνοείστε να έχετε πάρει κάτι μαζί σας. Ο ξηρός αέρας κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι ένα μικρό πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό πίνετε αρκετή ποσότητα υγρών, όσο βρίσκεστε μέσα στο αεροπλάνο. Ένα ποτήρι νερό τουλάχιστον για κάθε ώρα πτήσης.

9.    Να μη ξεχάσετε όταν φθάσετε στον τόπο του προορισμού σας, να φυλάξετε τις σύριγγες και την ινσουλίνη που δεν θα χρησιμοποιήσετε άμεσα, καθώς και την ένεση γλυκογόνου στο ψυγείο. Η ινσουλίνη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για χρονική περίοδο 6 εβδομάδων χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις. Οι ταινίες σακχάρου διατηρούνται σε θερμοκρασία 18οC έως 30οC.

10. α) Ενημερωθείτε για την ύπαρξη Νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας, κοντά στον τόπο διαμονής σας. Χρήσιμο είναι να έχετε μαζί σας το τηλέφωνο του ιατρού σας. Μη ξεχάσετε το ημερολόγιο αυτοελέγχου για να μπορείτε να διατηρείτε και στις διακοπές σας την επαφή με τον έλεγχο του διαβήτη σας.

β) Φροντίστε και οργανώστε την προσωπική σας λίστα ταξιδιού πριν αναχωρήσετε. Προμηθευθείτε τις απαραίτητες ταινίες για τη μέτρηση σακχάρου από το αίμα ή τα ούρα, για όσο καιρό υπολογίζετε να απουσιάσετε. Αν μετράτε το σάκχαρο στο αίμα, μη λησμονήσετε την συσκευή μέτρησης σακχάρου αίματος. Θα είναι ένας καλός σύντροφος και μια συσκευή προστασίας και ασφάλειας στις διακοπές σας.
Και αν βεβαίως είστε εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και χρησιμοποιείτε συσκευές συνεχούς καταγραφής του σακχάρου, μην ξεχάσετε τον αισθητήρα και την συσκευή εφαρμογής του αισθητήρα (όπως του Free Style Libre) προκειμένου με τον πλέον σύγχρονο και ασφαλή τρόπο να παρακολουθείτε συνεχώς το σάκχαρό σας.

γ) Εφοδιαστείτε με τις απαραίτητες σύριγγες, βελόνες ινσουλίνης ή πένες. Την ένεση γλυκογόνου, τα αντιδιαβητικά σας δισκία, εάν κάνετε αγωγή με δισκία. Επίσης τα φάρμακα που αφορούν τυχόν επιπλοκές του διαβήτη.
«Εννοείται βέβαια ότι δεν ξεχνάμε την τήρηση των βασικών προληπτικών μέτρων για να εξαλειφθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Μέτρα που είναι απαραίτητα ακόμη και για σας που έχετε εμβολιασθεί για να ελαχιστοποιηθεί η όποια πιθανότητα μόλυνσης-μετάδοσης του SARS-CoV-2. Μέτρα ατομικής υγιεινής, υγιεινής χεριών, αποφυγής συνωστισμού και επαφής με αγνώστους στους χώρους διασκέδασης, χρήσης μάσκας όπου χρειάζεται ιδιαίτερα στους εσωτερικούς χώρους.

Για να απολαύσουμε τις διακοπές μας εφαρμόζουμε τα προληπτικά μέτρα και προλαμβάνουμε τις ανεπιθύμητες συνέπειες που θα μας στερήσουν την χαρά των διακοπών», καταλήγει ο κ. Μελιδώνης. Γράφει ο:

Δρ Ανρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital, Πρόεδρος ΕΚΟΜΕΝ.

Διαβήτης στα παιδιά: 10 σημάδια

Δέκα ενδείξεις στο παιδί σας που μπορεί να μην φαίνεται πως είναι διαβήτης.

Στα παιδιά, τα συμπτώματα του διαβήτη, είτε πρόκειται για τύπου 1 είτε για τύπου 2, αρκετές φορές «χάνονται», καθώς οι γονείς δεν ξέρουν πως να τα διακρίνουν και να τα αναγνωρίζουν όταν αυτά εκδηλωθούν. Έτσι, όμως, χάνεται και πολύτιμος χρόνος όσον αφορά στην έναρξη θεραπείας, με συνέπεια το παιδί να «βαραίνει» κλινικά και- κάποιες φορές- ραγδαία. Δείτε, λοιπόν- ως γονείς- τί πρέπει να προσέχετε όσον αφορά στα ύποπτα συμπτώματα, ξεκινώντας με κάποιες βασικές γνώσεις για τις διαφορές του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά…

2 τύποι διαβήτη στα παιδιά

Διαβήτης τύπου 1: Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος, σταματώντας τη φυσική παραγωγή ινσουλίνης. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι πιο συχνός σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Δεν είναι γνωστό τι τον προκαλεί, αλλά γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο.

Διαβήτης τύπου 2: Αν και δεν είναι τόσο συχνός στους νέους, οι διαγνώσεις διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται με τη συνεχιζόμενη επιδημία παχυσαρκίας στις νεαρές ηλικίες. Εμφανίζεται όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη που παράγεται. Το σώμα δεν χρησιμοποιεί καλά την ινσουλίνη και δεν μπορεί να διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ορατά και λιγότερο ορατά σημάδια διαβήτη στα παιδιά

Πολλά σημάδια διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 επικαλύπτονται στα παιδιά.

 • Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα (σε λίγες εβδομάδες ή μήνες) και μπορεί να είναι σοβαρός. Οι γονείς μερικές φορές παρατηρούν ότι το παιδί τους δεν συμπεριφέρεται όπως οι ίδιοι, αλλά δεν μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς τον λόγο. Τα συμπτώματα μπορεί εύκολα να απορριφθούν ως φυσιολογικοί πόνοι ανάπτυξης.
 • Από την άλλη πλευρά, ο διαβήτης τύπου 2 τείνει να αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου και τα παιδιά δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.

Διαβήτης στα παιδιά: Οι 10 ανησυχητικές ενδείξεις

 1. Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον ύπνο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, τα παιδιά με διαβήτη τείνουν να πίνουν περισσότερο νερό από το συνηθισμένο. Η κατάσταση της υγείας μπορεί να τα κάνει να νιώθουν πολύ διψασμένα ή πεινασμένα — ανεξάρτητα από το τι και πόσο καταναλώνουν.
 2. Διακυμάνσεις βάρους. Οι αλλαγές βάρους είναι συχνές πριν από τη διάγνωση του διαβήτη – ιδιαίτερα σημαντική η απώλεια βάρους. Η Mayo Clinic λέει ότι το «ακούσιο» είναι η λέξη κλειδί όταν συζητάμε για την απώλεια βάρους ως πιθανό σύμπτωμα του διαβήτη στα παιδιά.
 3. Αλλαγές στη Συχνότητα Ουρών. Η αύξηση του αριθμού των φορών που πηγαίνει το παιδί σας στην τουαλέτα έχει άμεση συσχέτιση με μια ξαφνική αυξημένη πρόσληψη νερού και θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία. Οι αισθητές αλλαγές στην ούρηση και στο περιεχόμενο των κοπράνων δικαιολογούν επίσης ανησυχία.
 4. Μεταβαλλόμενα επίπεδα ενέργειας και εξάντλησηςΗ υπερβολική κούραση και οι αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας είναι λόγοι για να σηκώσετε «κόκκινη σημαία», ειδικά εάν το παιδί σας αισθάνεται πιο αργό και νωθρό από το συνηθισμένο. Όσον αφορά τα συμπτώματα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι παρόμοια με αυτά στους ενήλικες. Πιθανόν να παρατηρήσετε ότι υπάρχει λίγο περισσότερος λήθαργος και το παιδί να είναι διαρκώς κουρασμένο, σημάδι ότι έχει σκαμπανεβάσματα στα ενεργειακά του επίπεδα.
 5. Στομαχικά προβλήματα. Σύμφωνα με το CDC, τα παιδιά με διαβήτη μπορεί επίσης να έχουν ναυτία, έμετο ή πόνους στο στομάχι. Αυτά τα γαστρεντερικά συμπτώματα τείνουν να είναι πιο συχνά σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1.
 6. Θολή όρασηΤο υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο του φακού του ματιού, οδηγώντας σε θολή όραση. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά μπορεί να μην έχουν καλή ισορροπία και να μην μπορούν να εστιάσουν καθαρά.
 7. Μούδιασμα ή Μυρμήγκιασμα. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει διαβητική νευροπάθεια, η οποία είναι μια μορφή νευρικής βλάβης. Μπορεί να παρουσιαστεί με πολλές διαφορετικές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης «καρφιτσών και βελονιών» στα χέρια ή τα πόδια.
 8. Πληγές που επουλώνονται αργά. Εάν το παιδί σας έχει πληγή, τραύμα ή μόλυνσηπου αργεί να επουλωθεί/θεραπευτεί περισσότερο από το κανονικό, αυτό μπορεί να είναι σημάδι για διαβήτη τύπου 2. Σημειώστε ότι οι συχνές λοιμώξεις είναι επίσης συχνότερες με τον διαβήτη.
 9. Σκουρόχρωμες περιοχές του δέρματος. Τα παιδιά με διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν σκούρο χρώμα στις πτυχές του δέρματος τους, όπως τις μασχάλες και την περιοχή του λαιμού. Αυτό το σύμπτωμα, που ονομάζεται acanthosis nigricans, δεν μοιάζει απαραίτητα με μώλωπες, ενώ μπορεί να έχει μια βελούδινη υφή.
 10. «Φρουτώδης»-όξινη αναπνοή. Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν αναπνοή που μυρίζει φρουτώδης – συχνά συγκρίνεται με μια τσίχλα φρούτων. Αυτό το δυνητικά απειλητικό για τη ζωή σύμπτωμα μπορεί να υποδεικνύει διαβητική κετοξέωση και συνήθως αφορά μόνο στον διαβήτη τύπου 1.