Τριχόπτωση στα παιδιά: Αίτια, τρόποι αντιμετώπισης

Η τριχόπτωση δεν είναι ασυνήθιστη στα παιδιά, αλλά οι αιτίες της μπορεί να είναι διαφορετικές από εκείνες της φαλάκρας που εμφανίζεται στην ενήλικη ηλικία. Συχνά, τα παιδιά χάνουν μαλλιά λόγω της διαταραχής του τριχωτού της κεφαλής. Στα παιδιά, οι κοινές αιτίες περιλαμβάνουν μυκητιασικές ή βακτηριακές λοιμώξεις, telogen effluvium (απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με το άγχος), και έλξης αλωπεκία.

Επειδή η τριχόπτωση μπορεί να έχει μια βαθιά ψυχολογική επίδραση στα παιδιά, είναι σημαντικό να δείτε ένα γιατρό για τη θεραπεία.

Τι μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση σε ένα παιδί;

Συχνά, η τριχόπτωση στα παιδιά προκαλείται από λοίμωξη ή άλλο πρόβλημα με το τριχωτό της κεφαλής. Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες.

Tinea capitis

Αυτή η μόλυνση του τριχωτού της κεφαλής εξαπλώνεται όταν τα παιδιά μοιράζονται προσωπικά αντικείμενα όπως χτένες και καπέλα. Είναι επίσης γνωστό ως ringworm του τριχωτού της κεφαλής, αν και προκαλείται από έναν μύκητα.

Τα παιδιά με tinea capitis αναπτύσσουν τριχόπτωση με μαύρες κουκίδες όπου τα μαλλιά είναι σπασμένα. Το δέρμα τους μπορεί να γίνει κόκκινοφολιδωτό και ανώμαλοΠυρετός και πρησμένοι αδένες είναι άλλα πιθανά συμπτώματα.

Ένας δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει την τριχοφυΐα εξετάζοντας το τριχωτό της κεφαλής του παιδιού σας. Μερικές φορές ο γιατρός θα ξύσει ένα μικρό κομμάτι του μολυσμένου δέρματος και θα το στείλει σε ένα εργαστήριο για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Η Tinea capitis αντιμετωπίζεται με ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα για περίπου οκτώ εβδομάδες. Χρησιμοποιώντας ένα αντιμυκητιασικό σαμπουάν μαζί με την από του στόματος φαρμακευτική αγωγή θα αποτρέψει το παιδί σας από τη διάδοση του σε άλλα παιδιά.

Γυροειδής αλωπεκία

Η αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί απώλεια μαλλιών. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στους θύλακες από τους οποίους αναπτύσσονται τα μαλλιά. Περίπου 1 στα 1.000 παιδιά έχει την αλωπεκία που ονομάζεται alopecia areata.

Η αλωπεκία έρχεται σε διάφορες μορφές

  • γυροειδής αλωπεκία: φαλακρά μπαλώματα σχηματίζονται στο τριχωτό της κεφαλής του παιδιού
  • ολική αλωπεκία: όλα τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής πέφτουν
  • alopecia universalis: όλα τα μαλλιά στο σώμα πέφτουν
  • τα παιδιά με αλωπεκία areata μπορεί να γίνουν εντελώς φαλακρά. Κάποια χάνουν τα μαλλιά και στο σώμα τους.

Οι γιατροί διαγιγνώσκουν αλωπεκία areata εξετάζοντας το τριχωτό της κεφαλής του παιδιού σας. Μπορούν να αφαιρέσουν μερικές τρίχες για να εξετάσουν κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Ορισμένες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην αναγέννηση των μαλλιών:

  • κρέμα κορτικοστεροειδών, λοσιόν, ή αλοιφή
  • μινοξιδίλη

Με τη σωστή θεραπεία, τα περισσότερα παιδιά με αλωπεκία areata θα αναγεννηθούν τα μαλλιά μέσα σε έναν χρόνο.

Τριχοτιλλομανία

Η τριχοτιλλομανία είναι μια διαταραχή στην οποία τα παιδιά τραβούν καταναγκαστικά τα μαλλιά τους. Οι ειδικοί την κατηγοριοποιούν ως μια μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Κάποια παιδιά τραβούν τα μαλλιά τους σαν ένα είδος απελευθέρωσης. Άλλα δεν συνειδητοποιούν ότι το κάνουν.

Τα παιδιά με αυτήν την κατάσταση θα έχουν ανομοιογενείς περιοχές των χαμένων και σπασμένων μαλλιών. Μερικά παιδιά τρώνε τα μαλλιά που τραβούν και μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες μπάλες αχώνευτων μαλλιών στην κοιλιά τους.

Τα μαλλιά θα ξαναφυτρώσουν όταν τα παιδιά σταματήσουν να τα τραβούν. Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία διδάσκει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν περισσότερο το τράβηγμα των μαλλιών. Αυτή η θεραπεία τους βοηθά να κατανοήσουν τα συναισθήματα που ενεργοποιούν τη συμπεριφορά, ώστε να μπορούν να την σταματήσουν.

Τelogen effluvium

Το Telogen είναι το μέρος του φυσιολογικού κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών όταν οι τρίχες σταματούν να αναπτύσσονται και ξεκουράζονται. Μετά, οι παλιές τρίχες πέφτουν για να επιτρέψουν την ανάπτυξη νέων. Κανονικά, μόνο 10 έως 15 τοις εκατό των θυλάκων των τριχών είναι σε αυτήν τη φάση οποιαδήποτε στιγμή.

Στα παιδιά με telogen effluvium, πολλά περισσότερα θυλάκια τρίχας πηγαίνουν στη φάση telogen από το κανονικό. Έτσι, αντί να χάνουν 100 τρίχες την ημέρα, όπως συνήθως, τα παιδιά χάνουν 300 τρίχες την ημέρα. Η απώλεια μαλλιών μπορεί να μην είναι αισθητή ή μπορεί να υπάρχουν φαλακρά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής.
Το telogen effluvium συνήθως συμβαίνει μετά από ένα ακραίο γεγονός, όπως:

  • πολύ υψηλός πυρετός
  • χειρουργική
  • έντονο συναισθηματικό τραύμα, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου
  • σοβαρή κάκωση

Αφού περάσει το γεγονός, τα μαλλιά του παιδιού θα πρέπει να ξαναφυτρώσουν. Η πλήρης αναγέννηση μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως έναν χρόνο.

Διατροφική ανεπάρκεια

Η καλή διατροφή είναι απαραίτητη για ένα υγιές σώμα. Όταν τα παιδιά δεν παίρνουν αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες, τα μαλλιά τους μπορεί να πέσουν. Η τριχόπτωση μπορεί να είναι ένα σημάδι διατροφικών διαταραχών όπως η ανορεξία και η βουλιμία, καθώς και μια παρενέργεια μιας χορτοφαγικής διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Η έλλειψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβάλει στην απώλεια μαλλιών:

  • σίδηρος
  • ψευδάργυρος
  • νιασίνη
  • βιοτίνη
  • πρωτεΐνες και αμινοξέα
  • Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Ο παιδίατρος του παιδιού σας μπορεί να προτείνει ένα υγιεινό διατροφικό σχέδιο ή να συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα για την κάλυψη του διατροφικού ελλείμματος.

Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας στο λαιμό σας. Απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο του μεταβολισμού του σώματός σας.

Στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές από τις ορμόνες που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • αύξηση βάρους
  • δυσκοιλιότητα
  • κόπωση
  • ξηρά μαλλιά ή τριχόπτωση σε όλο το τριχωτό της κεφαλής

Η τριχόπτωση θα πρέπει να σταματήσει όταν το παιδί σας αντιμετωπίζεται με φάρμακα θυρεοειδούς ορμόνης. Αλλά μπορεί να πάρει μερικούς μήνες για να ξαναφυτρώσουν όλα τα μαλλιά.

Χημειοθεραπεία

Τα παιδιά που λαμβάνουν χημειοθεραπεία θα χάσουν τα μαλλιά τους. Η χημειοθεραπεία είναι ένα ισχυρό φάρμακο που σκοτώνει γρήγορα διαιρούμενα κύτταρα στο σώμα – συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων στις ρίζες των μαλλιών. Όταν ολοκληρωθεί η θεραριεία, τα μαλλιά του παιδιού θα 8
Μερικές φορές, τα παιδιά χάνουν τα μαλλιά τους για λόγους που δεν είναι ιατρικοί. Οι συνήθεις αιτίες περιλαμβάνουν:

Απώλεια μαλλιών νεογνού

Κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, τα περισσότερα μωρά θα χάσουν τα μαλλιά με τα οποία γεννήθηκαν. Τα νεογέννητα μαλλιά πεφτουν για να κάνουν χώρο για ώριμα μαλλιά. Αυτό το είδος της τριχόπτωσης είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν υπαρχει λογος να ανησυχείτε.

Τριχόπτωση τριβής

Μερικά μωρά χάνουν μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους επειδή τρίβουν το κεφάλι τους επανειλημμένα ενάντια στο στρώμα , το πάτωμα, ή κάτι άλλο. Τα παιδιά ξεπερνούν αυτήν τη συμπεριφορά καθώς γίνονται πιο ευκίνητα και αρχίζουν να κάθονται και να στέκονται.

Μόλις σταματήσουν να τρίβονται, τα μαλλιά τους θα πρέπει να ξαναφυτρώσουν.

Χημικά

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για να λευκάνουν, βαφούν, περμανάντ, ή ισιώνουν τα μαλλιά μπορούν να περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες που βλάπτουν τον άξονα των μαλλιών.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση αυτών των προϊόντων για μικρά παιδιά ή να ζητήσετε για τα χτενίσματά σας συστάσεις σχετικά με τις μη τοξικές εκδόσεις που εφαρμόζονται στα παιδιά.

Ξήρανση με εμφύσηση

Η υπερβολική θερμότητα από το στέγνωμα ή το ίσιωμα μπορεί επίσης να βλάψει τα μαλλιά και να τα προκαλέσει να πέσουν. Όταν στεγνώνετε τα μαλλιά του παιδιού σας, χρησιμοποιήστε χαμηλή θερμοκρασία. Μην το φυσάτε καθημερινά με πιστολάκι για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε θερμότητα.

Πλεξουδες μαλλιών

Τραβώντας τα μαλλιά του παιδιού σας πίσω σε μια σφιχτή αλογοουρά, πλεξούδα, ή κουλούρα προκαλείτε τραύμα στους θύλακες των μαλλιών. Τα μαλλιά μπορούν επίσης να πέσουν αν το παιδί σας βουρτσίζεται ή χτενίζεται πολύ σκληρά. Να είστε ευγενικοί όταν χτενίζετε τα μαλλιά του παιδιού σας και να κρατάτε χαλαρές αλογοουρές και πλεξούδες για να αποφύγετε την τριχόπτωση.

Μιλώντας στο παιδί σας για τριχόπτωση

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι αναστατωτική για τον καθένα, σε οποιαδήποτε ηλικία. Αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραυματικό για ένα παιδί.

Εξηγήστε στο παιδί σας γιατί συνέβη η τριχόπτωση και πώς σκοπεύετε να διορθώσετε το πρόβλημα. Αν είναι αποτέλεσμα μιας θεραπεύσιμης ασθένειας, εξηγήστε ότι τα μαλλιά τους θα ξαναφυτρώσουν.

Αν δεν είναι αναστρέψιμη, βρείτε τρόπους για να κρύψετε την τριχόπτωση. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα:

  • νέο hairstyle
  • περούκα
  • καπέλο
  • μαντίλι

Βοηθήστε στη διαχείριση της τριχόπτωσης από τον παιδίατρο του παιδιού σας, καθώς και από έναν κομμωτή εκπαιδευμένο να δουλεύει με παιδιά που έχουν χάσει τα μαλλιά τους.

Η συμβουλευτική μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την τριχόπτωση. Ζητήστε από τον παιδίατρό σας να σας συστήσει έναν σύμβουλο ή θεραπευτή που μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να μιλήσει μέσα από την εμπειρία.

Πότε να δείτε ένα γιατρό

Η τριχόπτωση είναι ένα ιατρικό πρόβλημα, οπότε είναι σημαντικό να δείτε έναν ιατρό κάθε φορά που ένα παιδί χάνει περισσότερα μαλλιά από ό, τι συνήθως.

Αναζήτηση θεραπείας αν:

  • Το παιδί παραπονιέται για φαγούρα ή επώδυνο τριχωτό της κεφαλής.
  • Το παιδί χάνει φρύδια ή βλεφαρίδες.
  • Υπάρχουν ορατά φαλακρά σημεία.
  • Το παιδί αρχίζει να χάνει σημαντικά περισσότερα μαλλιά από ό, τι συνήθιζε.
  • Ένα παιδί έχει τριχόπτωση μετά από μια ασθένεια ή όταν λαμβάνει ένα νέο φάρμακο.
  • Το παιδί έχει τραυματισμό στο τριχωτό της κεφαλής ή έγκαυμα.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com