Δίδυμη κύηση: 9 πράγματα που δεν σας έχουν πει!

Η μανούλα που κυοφορεί δίδυμα είναι διπλά ευτυχισμένη, όμως υπάρχουν πράγματα που δεν έχει διαβάσει ποτέ στο παρελθόν πριν το υπερηχογράφημα με το χαρμόσυνο νέο.

Ας δούμε λοιπόν μερικά σημαντικά πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη δίδυμη εγκυμοσύνη, από τη σύλληψη μέχρι τον τοκετό.

1. Η πρωινή ναυτία μπορεί να είναι εντονότερη στις δίδυμες κυήσεις.

Ένα από τα στοιχεία που θεωρείται ότι προκαλούν πρωινή ναυτία είναι τα υψηλά επίπεδα ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης και γνωρίζουμε ότι τα επίπεδα αυτής της ορμόνης είναι υψηλότερα στις δίδυμες εγκυμοσύνες. Έτσι οι γυναίκες που φέρουν δίδυμα έχουν υψηλότερη συχνότητα ναυτίας και εμέτου στο πρώτο τρίμηνο. Τα καλά νέα; Οι περισσότερες πρωινές ναυτίες μειώνονται εντός 12 έως 14 εβδομάδες από τη συλληψη – ακόμη και σε δίδυμες εγκυμοσύνες.

2. Ανάγκη για περισσότερο φολικό οξύ

Οι γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο φολικό οξύ καθώς είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών του νευρικού συστήματος γνωστότερη εκ των οποίων είναι η δισχιδής ράχη.

3. Οι μητέρες που κυοφορούν δίδυμα φαίνεται πως νιώθουν πιο έντονα τα συνήθη συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Για παράδειγμα, παραπονούνται πιο συχνά για πόνους στην πλάτη, για δυσκολίες στον ύπνο και για καούρες από τις γυναίκες που κυοφορούν ένα παιδί, ενώ επίσης έχει παρατηρηθεί ότι οι μητέρες που κυοφορούν δίδυμα σε υψηλότερο ποσοστό παρουσιάζουν αναιμία.

4. Η εμφάνιση κηλίδων (ελαφριά αιμορραγία) μπορεί να είναι πιο συχνή στις δίδυμες κυήσεις.

Η αιμορραγία κατά την εγκυμοσύνη είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί καθώς σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι προάγγελος αποβολής. Ωστόσο, είναι συχνό το φαινόμενο της εμφάνισης κηλίδων σε γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα στην αρχή της εγκυμοσύνης τους, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια επιπλοκή. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση πρέπει να αξιολογηθεί από γιατρό σας.

5. Οι μητέρες που κυοφορούν δίδυμα είναι πολύ πιθανό να πάρουν περισσότερα κιλά από τις μητέρες που κυοφορούν ένα παιδί.

Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν δύο πλακούντες οι μητέρες κερδίζουν αναπόφευκτα περισσότερο βάρος. Επίσης φαίνεται ότι στις δίδυμες κυήσεις οι μητέρες χρειάζονται περισσότερες θερμίδες, οπότε η αύξηση βάρους εξαιτίας αυξημένης πρόσληψης τροφής είναι μάλλον αναμενόμενη. Θα πρέπει ωστόσο από την αρχή να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στα ανώτατα όρια βάρους που θα σας θέσει ο γιατρός σας προκειμένου να μην τα ξεπεράσετε.

6. Ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη κύησης είναι υψηλότερος σε δίδυμες εγκυμοσύνες.

Οι γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης κυρίως λόγω των αυξημένων ορμονών τους.

7. Ο κίνδυνος προεκλαμψίας κατά τη διάρκεια της δίδυμης εγκυμοσύνης είναι υψηλότερος.

Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή διαταραχή της πίεσης του αίματος που μπορεί να επηρεάσει όλα τα όργανα του σώματος. Χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, πρωτεΐνη στα ούρα και μερικές φορές πρήξιμο στα πόδια και τα χέρια. Είναι ο πρόδρομος για την πιο σοβαρή, δυνητικά θανατηφόρα εκλαμψία.

8. Ο τοκετός μπορεί να έρθει πιο νωρίς στις δίδυμες εγκυμοσύνες.

Μια από τις πιο συχνές επιπλοκές των διδύμων κυήσεων είναι ο πρόωρος τοκετός. Οι περισσότερες εγκυμοσύνες διδύμων διαρκούν 36 – 38 εβδομάδες σε αντίθεση με τις 40 που διαρκεί συνήθως μια μονή εγκυμοσύνη. Ως πρόωρος τοκετός ορίζεται ο τοκετός, ο οποίος λαμβάνει χώρα πριν από τη συμπλήρωση των 37 εβδομάδων κύησης.

9. Καισαρική τομή: πιο συχνή σε δίδυμες εγκυμοσύνες

Οι πιθανότητες καισαρικής τομής σε μια δίδυμη κύηση είναι σαφώς μεγαλύτερες καθώς μια σειρά από ενδείξεις που είναι συχνές στις δίδυμες κυήσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την απόφαση. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις δίδυμης κύησης, ο κολπικός τοκετός είναι ασφαλής.

Γιατί δημιουργούνται τα μονοζυγωτικά δίδυμα;

Ακόμα δεν το γνωρίζουμε πραγματικά. Η μονοζυγωτική δίδυμη κύηση δεν έχει αποκαλύψει ακόμα όλα τα μυστικά της, αν και φαίνεται να είναι συχνότερη στις πολύ νέες γυναίκες ή και το αντίθετο, στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης, ηωορρηξία που γίνεται μετά την 14η ημέρα του κύκλου, ενδέχεται να είναι η αφορμή διαχωρισμού ενός ωαρίου.

Οι αιτίες είναι πολλές:

Η θεραπεία της υπογονιμότητας

Τα τελευταία χρόνια, πολλές θεραπείες που προάγουν την ωορρηξία. Είτε πρόκειται απλά για ορμονική διέγερση είτε για εξωσωματική γονιμοποιήση (IVF), ο στόχος της υπερπαραγωγής ωαρίων έχει ως αποτέλεσμα τις πολύδυμες κυήσεις. Σημειώστε ωστόσο ότι στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποιήσης, ο κίνδυνος μονοζυγωτικότητας δεν αποκλείεται διότι το αρχικό έμβρυο μπορεί επίσης να διαιρεθεί αφού έχει τοποθετηθεί στη μήτρα.

Οι ορμόνες

Η ωορρηξία εξαρτάται από αρκετές ορμόνες, αυξημένες τιμές των οποίων μπορεί να προκαλέσουν πολλαπλή ωορρηξία και συνεπώς περισσότερες γονιμοποιήσεις και τελικώς πολύδυμη κύηση.

Η διατροφή

Τα γαλακτοκομικά αυξάνουν τη συγκέντρωση μια αυξητικής ορμόνης η οποία ονομάζεται IGF (Insuline Growth Factor), η οποία παίζει ρόλο στην ωορρηξία. Οι Αφρικανές έχουν υψηλές τιμές IGF. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ορισμένα λαχανικά (όπως οι γλυκοπατάτες) περιέχουν μια ουσία η οποία μοιάζει με τα οιστρογόνα. Η κατανάλωσή τους σε μεγάλη ποσότητα στην Αφρική, φαίνεται ότι αυξάνει την πιθανότητα κυήσης διδύμων.

Η ηλικία

Στις γυναίκες οι οποίες έχουν περάσει την ηλικία των 35 ετών οι πολλαπλή ωορρηξία είναι συχνή. Έτσι, η συχνότητα των κυήσεων διζυγωτικών διδύμων αυξάνεται έως την ηλικία των 37 ετών και έπειτα μειώνεται.

Αριθμός τοκετών

Όσα περισσότερα παιδιά γεννήσει μια γυναίκα τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει, να αποκτήσει δίδυμα.

Το περιβάλλον

Θεωρητικά, φαίνεται ότι το φως επιδρά σε έναν αδένα που βρίσκεται στον εγκέφαλο και ο οποίος φαίνεται να προκαλεί πολλαπλές ωορρηξίες. Αυτός πιθανώς είναι ο λόγος που παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός γεννήσεων διδύμων μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου (γονιμοποίηση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών με τη μεγαλύτερη φωτεινότητα). Είναι επίσης η υπόθεση που προβάλλεται για να εξηγηθεί ο αυξημένος αριθμός πολύδυμων κυήσεων στις σκανδιναβικές χώρες, όπου ο ήλιος του θέρους με τις μικρές νύκτες, θα μπορούσε να προκαλέσει πολλαπλή ωορρηξία.

Η εθνική καταγωγή

Οι γυναίκες με τις λιγότερες κυήσεις διδύμων είναι Ασιάτισσες: 3 στις 1000 γεννήσεις, έναντι 8 στις 1000 στις Καυκάσιες, και 16 στις 1000 στις Αφρικανές.

Από επιλογή

Όχι, είναι ανώφελο να πάτε να ζήσετε ένα καλοκαίρι στη Σουηδία για να επωφεληθείτε από τους 6 μήνες μεγαλύτερης φωτεινότητας, να ακολουθήσετε δίαιτα με γαλακτοκομικά και γλυκοπατάτες ή να περιμένετε μέχρι τα 42 σας για να τεκνοποιήσετε, διότι η αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων είναι αμφίβολη!

Διότι απλά υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που καθορίζουν την κύηση διδύμων. Άρα δεν υπάρχει κανένας τρόπος να κάνετε δίδυμα.

Εξάλλου, ο έλεγχος του αριθμού εμβρύων είναι ένα πρόβλημα, στην περίπτωση θεραπείας με ορμόνες λόγω υπογονιμότητας γιατί στόχος είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις πολύδυμεςκυήσεις που παραμένουν κυήσεις υψηλού κινδύνου.