Δεν είναι λίγες οι φορές, που ξυπνάμε με πόνο στο αυτί και αναρωτιόμαστε από που αυτός προέρχεται. Αλλά ούτε και εκείνες, που θεωρούμε ότι έχουμε πάθει ωτίτιδα, αλλά ο πόνος εξαφανίζεται από μόνος του, εντός λίγων ημερών. Ο πόνος στο αυτί προέρχεται είτε από κάποια πάθηση του αυτιού ή είναι αντανακλαστικός από την περιοχή της κεφαλής και του λαιμού. Μπορεί να είναι συνεχής και έντονος, διαξιφιστικός, βαθύς και ενοχλητικός ή διακοπτόμενος. Μπορεί, επίσης, να γίνεται πιο έντονος όταν πιέζουμε το αυτί, όταν μασάμε, όταν φτερνιζόμαστε ή φυσάμε τη μύτη μας.
Το ακριβές σημείο του πόνου είναι πολύ σημαντικό για να καταλάβουμε ποιο μέρος του αυτιού πάσχει. Πιο συγκεκριμένα:
- Ο πόνος μπροστά από το αυτί, στην περιοχή του τράγου συνήθως προέρχεται από μικρό δοθιήνα (σπυράκι με πύον).
- Ο πόνος βαθιά στο αυτί ή πίσω από αυτό προέρχεται από κάθε είδος οξείας μέσης ωτίτιδας ή μαστοειδίτιδα και μερικές φορές αυξάνεται όταν φυσάμε τη μύτη μας. Και οι δύο παθήσεις είναι σοβαρές και χρειάζονται καλή αντιβίωση και παρακολούθηση μέχρι να περάσουν εντελώς.
- Ο πόνος πίσω από το αυτί ή κάτω από αυτό, που αυξάνεται όταν το πιέζουμε προέρχεται από εξωτερική ωτίτιδα, από ερυθρά, ή από φλεγμονή στο τριχωτό δέρμα του κεφαλιού. Η εξωτερική ωτίτιδα απαιτεί καλό καθαρισμό του αυτιού, φροντίδα, ωτικές σταγόνες και ίσως ισχυρή αντιβίωση.
- Πολλές φορές το αυτί πονάει, αλλά όταν το εξετάσουμε είναι απόλυτα υγιές. Δεν είναι σπάνιο, ιδίως σε παιδιά με πόνο στο αυτί, να δίνονται αντιβιοτικά χωρίς το αυτί τους να έχει τίποτα.
Πόνος στο αυτί: Αίτια
Μερικά από τα πιθανά αίτια, που προκαλούν πόνο στο αυτί σας είναι τα παρακάτω:
- Παθήσεις των δοντιών ιδίως των πίσω. Ο φρονιμίτης που βγαίνει ή δεν μπορεί να βγει, όπως επίσης κάποια ρίζα δοντιού, που έχουμε βγάλει και αυτή έμεινε μέσα, μπορεί να κάνει οδοντικό πόνο στο αυτί.
- Αρθρίτιδα κροταφογναθικής άρθρωσης. Όταν τα δόντια δεν πατάνε καλά, π.χ. μετά από οδοντιατρικές θεραπείες ή μερικά λείπουν ή υπάρχουν ορθοδοντικά προβλήματα, τότε η άρθρωση κουράζεται, κάνει φλεγμονή και πονάει το αυτί.
Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να πάμε στον οδοντίατρο, στον ορθοδοντικό ή στον γναθολόγο. - Παθήσεις στόματος και φάρυγγα. Η οξεία αμυγδαλίτιδα, το φαρυγγικό απόστημα, η αδενοτομή, η αμυγδαλεκτομή, τα έλκη και οι κακοήθεις όγκοι του στόματος και του φάρυγγα πολλές φορές κάνουν πόνο στο αυτί. Σε ρινίτιδα και ιγμορίτιδα σπάνια πονάει το αυτί, αλλά οι κακοήθεις όγκοι της μύτης και των ιγμορείων μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο αυτί.
- Ο λάρυγγας πρέπει να εξετάζεται με βιντεοενδοσκόπηση πάντοτε, γιατί ο καρκίνος στην περιοχή αυτή και η φυματιώδης λαρυγγίτιδα κάνουν αντανακλαστικό πόνο στο αυτί.
- Νευραλγίες. Υπάρχει ένα νεύρο που λέγεται γλωσσοφαρυγγικό και μερικές φορές κάνει έντονο πόνο στο πίσω μέρος της γλώσσας, στον φάρυγγα και το αυτί.
- Το τυμπανικό νευρικό πλέγμα μπορεί επίσης να κάνει έντονο πόνο στο αυτί και όταν το ακουμπάμε ο πόνος γίνεται μεγαλύτερος. Μερικές παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης κάνουν νευραλγία, που μπορεί να φτάσει μέχρι το αυτί. Υπάρχουν αντανακλαστικοί πόνοι στο αυτί και από άλλα νεύρα του κεφαλιού, που γνωρίζει ο ειδικός γιατρός.
Πόνος στο αυτί: Αντιμετώπιση
Όταν το αυτί σας πονάει, αρχικά, μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο, σε περίπτωση, που αισθάνεστε έντονη δυσφορία. Αν ο πόνος εμφανίστηκε όταν βγήκατε στο κρύο, τότε τα ζεστά ξηρά επιθέματα βοηθούν πολύ. Απαγορεύεται να ρίξετε σταγόνες από οποιοδήποτε υγρό ή φάρμακο και ιδίως από οινόπνευμα. Αν ο πόνος συνεχίζεται και την επομένη ημέρα, πρέπει να σας δει ΩΡΛ, ώστε να σας κατευθύνει στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, ανάλογα με το αίτιο, που προκάλεσε τον πόνο στο αυτί σας.