Εχινάκεια: Ιδιότητες – Σε ποιες ασθένειες βοηθάει

Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης και ενίσχυσης του οργανισμού μετά από ίωση είναι η πρόσληψη εχινάκειας.

Αυτό το πανέμορφο άνθος κερδίζει συνεχώς έδαφος ως μια θαυματουργή λύση στην αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων υγείας –  από την καταπολέμηση του καρκίνου έως την ανακούφιση του πόνου.

Τι είναι η εχινάκεια

Η εχινάκεια είναι ένα γηγενές αστεροειδές άνθος με βορειοαμερικάνικες ρίζες και χρησιμοποιήθηκε ως παραδοσιακό φυσικό φάρμακο για περισσότερα από 400 χρόνια από τους Ινδιάνους της φυλής Great Plains. Θεωρείται βότανο, αλλά πολλά είδη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων από τα άνθη, τα φύλλα και τις ρίζες.

Πριν από το 1950 και την εισαγωγή των αντιβιοτικών, η εχινάκεια κατείχε αξιόλογη θέση στη φαρμακευτική βιομηχανία, ωστόσο μετά την έλευση των αντιβιοτικών έπαψε να είναι τόσο δημοφιλές.

Εχινάκεια: Πώς μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας

Παρόλο που τα οφέλη είναι αναρίθμητα, υπάρχουν 8 οφέλη που πράγματι ξεχωρίζουν.

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με έρευνες στο περιοδικό Lancet Infectious Diseases σχετικά με την αξιολόγηση των επιπτώσεων της εχινάκεια, προσδιορίστηκαν τα εξής:

  • Η εχινάκεια μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ιώσεων κατά 58%.
  • Η εχινάκεια μειώνει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος κατά περίπου μιάμιση ημέρα.

Ο Craig Coleman, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακευτικής Πρακτικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε ότι, «το μήνυμα που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι η εχινάκεια έχει πράγματι ισχυρά οφέλη πρόληψης και θεραπείας των ιώσεων». Σύμφωνα με μελέτες το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να επηρεάζεται έντονα από το επίπεδο της δοσολογίας, όπου 10 χιλιοστόγραμμα εχινάκειας ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους, που λαμβάνονται καθημερινά για περίοδο 10 ημερών, είναι αποτελεσματικά στην βελτίωση του ανοσοποιητικού. Μέχρι σήμερα, οι έρευνες αναφέρουν ότι το φυτό μειώνει πιθανώς τα συμπτώματα της ίωσης, αλλά φαίνεται ότι τα αποτελέσματα της εχινάκειας είναι πιο ισχυρά με την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τέλος, σύμφωνα με κλινικές δοκιμές τα φυτικά εκχυλίσματα καταπολεμούν τις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, μειώνοντας παράλληλα τη φλεγμονή και τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηριακών επιπλοκών.

2. Αναλγητικό

Οι Ινδιάνοι χρησιμοποίησαν την εχινάκεια ως παυσίπονο. Η εχινάκεια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τους εξής πόνους:

Ένας συνήθης τρόπος χρήσης της εχινάκειας για την καταπολέμηση του πόνου είναι το ρόφημα από εχινάκεια, ή η παρασκευή  πάστας από αποξηραμένο βότανο εχινάκειας και η τοπική εφαρμογή στην πληγείσα περιοχή.

3. Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

Όπως πολλά βότανα, η εχινάκεια δρα επουλωτικά στο στομάχι και τη γαστρεντερική οδό. Σύμφωνα με το Medical Herbalism, για παράδειγμα, η εχινάκεια έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί ως ένα ήπιο καθαρτικό που παρέχει ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και λειτουργεί ως ηρεμιστικός παράγοντας.

Η κατανάλωση του τσαγιού από βότανα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Για χρόνιες καταστάσεις δυσκοιλιότητας, ένα φλιτζάνι τσάι κάθε μέρα μπορεί να χαλαρώσει τα έντερα – ενώ 2-3 φλιτζάνια την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν σε οξείες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Ωστόσο, για να μειώσετε τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, αποφύγετε την υπερκατανάλωση. Για να είστε ασφαλείς, φροντίστε να περιορίσετε το τσάι σας σε δύο φλιτζάνια την ημέρα, το μέγιστο και να λαμβάνετε συμπληρώματα σύμφωνα με τις οδηγίες.

4. Αντιφλεγμονώδης παράγοντας.

Αναμφισβήτητα οι φλεγμονές προκαλούν ασθένειες και βάζουν την υγεία μας σε κίνδυνο. Διάφοροι παράγοντες – όπως το άγχος, οι τοξίνες στα τρόφιμα και ο κακός ύπνος – συμβάλλουν σε αυτό! Ευτυχώς, σύμφωνα με μελέτες η τακτική κατανάλωση εχινάκειας μπορεί να ανακουφίσει από διάφορους τύπους φλεγμονών.

Τα προϊόντα που περιέχουν εχινάκεια ενδεχομένως να καταπολεμούν οφθαλμικές φλεγμονές. Άτομα που υποφέρουν από χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καλό είναι να καταναλώνουν τακτικά ρόφημα εχινάκειας για την καταπολέμηση των φλεγμονών.

5. Βελτιώνει τις δερματικές διαταραχές.

Η εχινάκεια κάνει πολύ καλό και στο δέρμα, βελτιώνει την ενυδάτωση και μειώνει τις ρυτίδες, ενώ καταπολεμά τυχόν ερεθισμούς.

6. Βελτιώνει την ψυχική μας υγεία.

Η Echinacea angustifolia συνίσταται για την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με Δ.Ε.Π.Υ. και παρόμοιες διαταραχές. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά που πάσχουν από αυτές τις καταστάσεις έχουν υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης συναισθηματικών διαταραχών, όπως:

  • Άγχος
  • Κατάθλιψη
  • Κοινωνικές φοβίες

Ωστόσο, άλλη μια φορά η δοσολογία είναι το κλειδί. Συνιστάται η λήψη μόνο 20 χιλιοστόγραμμων ανά δόση και όχι περισσότερο. Στην πραγματικότητα, η λήψη περισσότερων από 20 χιλιοστόγραμμα ανά δόση μπορεί στην πραγματικότητα να ακυρώσει τα οφέλη της εχινάκειας.

7. Ανακουφίζει από αναπνευστικά προβλήματα.

Λόγω των ανοσοενισχυτικών και αντιφλεγμονωδών αποτελεσμάτων της, η εχινάκεια βελτιώνει συμπτώματα διαταραχών του ανώτερου αναπνευστικού:

  • Οξεία ιγμορίτιδα
  • Κάθε μορφή γρίπης
  • Βρογχικό Άσθμα
  • Κοινό κρυολόγημα/ίωση
  • Διφθερίτιδα
  • Φλεγμονή
  • Στρεπτόκοκκος
  • Φυματίωση
  • Κοκκύτης

Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές σε πάσχοντες από άσθμα, η εχινάκεια ενήργησε παρόμοια με τα κλασικά φάρμακα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι “Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκκριση κυτοκινών που σχετίζονται με το άσθμα στα βρογχικά επιθηλιακά κύτταρα μπορεί να αντιστραφεί με παρασκευάσματα εχινάκειας.”

Συγκεκριμένα, η εχινάκεια παρουσίασε σημαντικά βρογχοδιασταλτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «παρέχει επιστημονική βάση για την εφαρμογή αυτού του βοτάνου στην παραδοσιακή ιατρική ως συμπληρωματική θεραπεία αλλεργικών διαταραχών των αεραγωγών, όπως το άσθμα».

Για πιο σοβαρές καταστάσεις, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα που είναι πιο ενισχυμένα από απλά ροφήματα.

8. Καταπολεμά τις μολύνσεις.

Η εχινάκεια θεωρείται εξαιρετική θεραπεία για πλήθος μολύνσεων. Σύμφωνα με μελέτες η λήψη εχινάκειας και η τοπική εφαρμογή φαρμακευτικής αλοιφής μπορεί να μειώσει το ποσοστό επαναλαμβανόμενων κολπικών λοιμώξεων κατά 16%. Είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά σε καταστάσεις όπως:

  • Λοιμώξεις του αίματος
  • Έρπη γεννητικών οργάνων
  • Ασθένεια των ούλων
  • Ελονοσία
  • Σύφιλη
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Κολπικές μολύνσεις

Χρήσεις της εχινάκειας

  1. Αποφυγή ιώσεων.

Σύμφωνα με μελέτες, η χρήση της εχινάκειας – 2.400 χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματος/ημέρα – για τέσσερις μήνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την αποφυγή μολύνσεων – ή μείωση της σοβαρότητας και διάρκειας των συμπτωμάτων ιώσεων.

  1. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της ίωσης.

Σύμφωνα με μελέτες η χρήση της εχινάκειας, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων μείωσε τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του κοινού κρυολογήματος.

  1. Πρόληψη γρίπης.

Σύμφωνα με κυτταρική μελέτη διάφοροι τύποι ιών της γρίπης, συμπεριλαμβανομένης της θανατηφόρας γρίπης των πτηνών και της γρίπης των χοίρων, δεν μόλυναν καλλιεργημένα ανθρώπινα κύτταρα που είχαν εκτεθεί σε εκχύλισμα εχινάκειας.

  1. Καταπολέμηση συμπτωμάτων γρίπης και τη διάρκεια της ασθένειας.

Σύμφωνα με μελέτες η εχινάκεια ήταν εξίσου αποτελεσματική με το συνταγογραφούμενο φάρμακο Oseltamivir για τη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας των συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς και για την πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών με την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Φροντίστε να λαμβάνετε εχινάκεια με το πρώτο σημάδι λοίμωξης για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Περαιτέρω χρήσεις της εχινάκειας μπορεί, σύμφωνα με μελέτες, να βοηθήσουν στις εξής περιπτώσεις:

  • Καταπολέμηση του καρκίνου
  • Ενίσχυση της ανοσίας
  • Ανακούφιση του πόνου
  • Δυσκοιλιότητα
  • Καταπολέμηση της φλεγμονής
  • Βελτίωση του δέρματος
  • Υποστήριξη ψυχικής υγείας
  • Ανακούφιση συμπτωμάτων ανώτερου αναπνευστικού