Έκτοπη κύηση: Τα πρώτα σημάδια

Έκτοπη κύηση: Όταν είστε έγκυος, το γονιμοποιημένο ωάριο συνήθως προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας όπου θα αναπτυχθεί. Εάν το ωάριο προσκολληθεί αλλού, έχετε έκτοπη εγκυμοσύνη.

Τις περισσότερες φορές, το ωάριο βρίσκεται στη σάλπιγγα, αλλά μπορεί να συμβεί στην ωοθήκη, στην κοιλιακή κοιλότητα ή στο κάτω μέρος της μήτρας. Τα συμπτώματα της έκτοπης εγκυμοσύνης μπορεί να είναι διακριτικά στην αρχή.

Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στα συμπτώματα επειδή η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να συνεχιστεί εάν είναι έκτοπη – το γονιμοποιημένο ωάριο δεν θα μπορέσει να επιβιώσει και υπάρχει απλώς πάρα πολύς κίνδυνος αιμορραγίας που μπορεί να συμβεί εάν η εγκυμοσύνη συνεχίσει εξελίσσεται.

Έκτοπη κύηση: Ποια είναι τα συμπτώματα

Στην αρχή, η έκτοπη εγκυμοσύνη μπορεί να μην είναι πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη εγκυμοσύνη. Θα έχετε καθυστέρηση περιόδου και θα αισθάνεστε ευαισθησία στο στήθος και ναυτία. Όσο περνά ο καιρός, θα έχετε ελαφριά κολπική αιμορραγία σε συνδυασμό με πυελικό πόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή το ωάριο (αυγό) προσπαθεί να αναπτυχθεί σε μέρος που δεν ευνοείται η ωρίμανσή του.

Είναι πιθανό σε ορισμένες περιπτώσεις να αισθανθείτε πόνο στον ώμο ή να αισθάνεστε έντονη κινητικότητα εντέρου. Αυτό είναι συνήθως ένα πιο σοβαρό σύμπτωμα διαρροής αίματος από τη σάλπιγγα. Τα συμπτώματά σας θα ποικίλλουν και θα εξαρτώνται από το πού ακριβώς συγκεντρώνεται το αίμα και ποιες νευρικές απολήξεις πιέζει.

Πώς ξεκινούν τα συμπτώματα μιας έκτοπης εγκυμοσύνης (εξωμήτριας κύησης);

Μπορεί να μην είναι εύκολο να αναγνωρίσετε μια έκτοπη εγκυμοσύνη όταν συνειδητοποιήσετε για πρώτη φορά ότι είστε έγκυος. Τα σημάδια και τα συμπτώματα θα είναι απλώς σημάδια και συμπτώματα μιας κανονικής εγκυμοσύνης. Θα έχετε καθυστέρηση μιας περιόδου και πιθανότατα θα κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης που θα είναι θετικό. Τα αρχικά σας συμπτώματα είναι στην πραγματικότητα απλώς τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης με ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας.

Καθώς η εγκυμοσύνη συνεχίζεται και το γονιμοποιημένο ωάριο προσπαθεί να αναπτυχθεί, η ελαφριά αιμορραγία θα επιστρέψει. Αυτό συμβαίνει συχνά μεταξύ έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά την τελευταία σας κανονική έμμηνο ρύση. Αυτός είναι ένας σημαντικός χρόνος που πρέπει να περάσει πριν συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχει πρόβλημα.

Κίνδυνοι έκτοπης εγκυμοσύνης

Υπάρχουν εκείνες οι γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έκτοπη κύηση από άλλες. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Προηγούμενη έκτοπη κύηση: Κάποια που έχει βιώσει μία φορά έκτοπη κύηση διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να έχει και δεύτερη.
  • Φλεγμονή και λοίμωξη: Επειδή τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια οδηγούν σε φλεγμονή των σαλπίγγων, μια γυναίκα διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για έκτοπη κύηση. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο κάνοντας ένα ετήσιο τεστ για ΣΜΝ.
  • Θεραπείες γονιμότητας: Υπάρχει έρευνα που υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν υψηλότερο κίνδυνο έκτοπης εγκυμοσύνης. Ορισμένες έρευνες συνδέουν επίσης τη στειρότητα με την έκτοπη κύηση.
  • Σαλπιγγική επέμβαση: Εάν είχατε χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση μιας κλειστής ή κατεστραμμένης σάλπιγγας, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο έκτοπης εγκυμοσύνης.
  • Ορισμένος έλεγχος των γεννήσεων: Οι γυναίκες που μένουν έγκυες ενώ το σπιράλ είναι ακόμα στη θέση του είναι πιο πιθανό να έχουν έκτοπη κύηση.

Τι πρέπει να κάνεις αν έχεις έκτοπη κύηση;

Δυστυχώς, μια έκτοπη εγκυμοσύνη δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί. Το ωάριο δεν μπορεί να αναπτυχθεί φυσιολογικά.

Όταν η έκτοπη κύηση διαπιστωθεί αρκετά νωρίς, συχνά αντιμετωπίζεται με ένα φάρμακο που ονομάζεται μεθοτρεξάτη. Αυτό το φάρμακο σταματά την ανάπτυξη των κυττάρων και καταστρέφει τα υπάρχοντα κύτταρα. Ο γιατρός σας και μόνο εκείνος θα σας τη χορηγήσει σε μία ή σε κάποιες περιπτώσεις και δύο επισκέψεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία από τις δύο διαδικασίες: μια σαλπιγγοστομία και μια σαλπιγγεκτομή.

Με τον όρο σαλπιγγοστομία εννοούμε τη διάνοιξη των σαλπίγγων σε περιπτώσεις υδροσαλπίγγων. Η σαλπιγγοστομία διενεργείται σε απόφραξη του κωδωνικού τμήματος της σάλπιγγας (υδροσάλπιγγας).

Με τον όρο σαλπιγγεκτομή εννοούμε την αφαίρεση της σάλπιγγας που έχει προσβληθεί.

Η διαφορά μεταξύ των δύο επεμβάσεων είναι ότι η σαλπιγγοστομία αφαιρεί μόνο την έκτοπη κύηση και επιτρέπει στον σωλήνα να επουλωθεί όπου η σαλπιγγεκτομή αφαιρεί την έκτοπη κύηση και τον σωλήνα.