Έκζεμα: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση

Το έκζεμα είναι μια διαταραχή του φραγμού του δέρματος, μια φλεγμονή που προκαλεί συμπτώματα όπως η ερυθρότητα, η φαγούρα και το φλεγμαίνον δέρμα που συχνά συνοδεύεται από σχηματισμό φλυκταινών. Έκζεμα είναι η ονομασία ενός συνόλου δερματικών παθήσεων που ως κοινό χαρακτηριστικό έχουν τα παραπάνω συμπτώματα. Παρουσιάζεται πολύ συχνά σε βρέφη και παιδιά, ωστόσο, είναι συχνό και στους ενήλικες.

Το έκζεμα μπορεί να είναι ενδογενές ή εξωγενές. Το ενδογενές το δημιουργεί ο ίδιος ο οργανισμός και είναι απόρροια γενετικής προδιάθεσης, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί ως ατοπική δερματίτιδα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή δυσιδρωσικό έκζεμα. Το εξωγενές οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες που το επηρεάζουν και μπορεί να είναι η δερματίτιδα εξ επαφής, δηλαδή η δερματίτιδα που προκαλείται λόγω επαφής με κάποια ερεθιστική ουσία ή λόγω αλλεργικής αντίδρασης.

Η πιο συχνή μορφή εκζέματος είναι η ατοπική δερματίτιδα. Συνήθως εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία και μπορεί να είναι είτε ήπιας είτε πιο βαριάς μορφής. Ένα παιδί μπορεί να εμφανίσει ατοπική δερματίτιδα συχνότερα, αν κάποιος από τους γονείς του το έχει επίσης. Τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν τροφικές αλλεργίες, άσθμα και ρινίτιδα.

Έκζεμα: Με ποιες μορφές εκδηλώνεται;

Η ατοπική δερματίτιδα παρουσιάζεται με φυσαλίδες, ξηροδερμία, ερυθρότητα και κοκκίνισμα στους αγκώνες, στα γόνατα, στο πρόσωπο, στο λαιμό και στους καρπούς. Αν ο ασθενής ξύσει τα σημάδια, το έκζεμα επιδεινώνεται, το ίδιο και η φαγούρα. Ερεθιστικοί παράγοντες είναι ο κρύος καιρός, η υγρασία, τα απορρυπαντικά, τα σαπούνια, τα αρώματα, η σκόνη, οι τρίχες ή το σάλιο ζώων, οι δερματικές λοιμώξεις, τα υφάσματα (συνθετικά), οι ορμονικές αλλαγές (π.χ. σε περίοδο εγκυμοσύνης) και οι τροφικές αλλεργίες.

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια πολύ κοινή πάθηση που προκαλεί ερυθρότητα, φαγούρα και εξάνθημα. Το εξάνθημα μπορεί να εκδηλωθεί ως κίτρινη ή λευκή κρούστα και να καλύπτει την επιφάνειά του. Η μορφή αυτή μπορεί να εμφανιστεί στο κρανίο, στα αφτιά, στα φρύδια, στα βλέφαρα, στο πρόσωπο, στα γεννητικά όργανα ή στις μασχάλες. Είναι συχνότερη σε ηλικίες μεταξύ 30-60 ετών. Τη νόσο μπορεί να πυροδοτήσουν μια σειρά από παθήσεις όπως η κατάθλιψη, η επιληψία, οι διατροφικές διαταραχές, η ακμή, η ψωρίαση, η νόσος Πάρκινσον, καθώς και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Το δυσιδρωσικό έκζεμα ονομάζεται αλλιώς και παλαμοπελματιαίο έκζεμα. Πρόκειται για μία ενδογενή κνησμώδη, χρόνια και υποτροπιάζουσα φυσαλιδώδη δερματίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Τυπικά συμπεριλαμβάνει τα πέλματα, τις παλάμες και τις πλάγιες πλευρές των δακτύλων. Πλήττει νέους ενήλικες και των δύο φύλων. Παρουσιάζεται με μικρές φυσαλίδες, οι οποίες μπορούν να σχηματίσουν και μεγαλύτερες και να επιμολυνθούν. Επιμένουν για αρκετές εβδομάδες και μετά υφίενται με απολέπιση.

Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι η δερματική αντίδραση όταν ο οργανισμός έρχεται σε επαφή με συγκεκριμένες ουσίες. Υπάρχουν δύο είδη δερματίτιδας εξ επαφής: η ερεθιστική και η αλλεργική. Η ερεθιστική δερματίτιδα περιλαμβάνει επαφή με έναν ερεθιστικό παράγοντα όπως τα οξέα, τα μαλακτικά, τα καθαριστικά, τα απορρυπαντικά, οι βαφές μαλλιών και κάποια σαμπουάν. Η αλλεργική δερματίτιδα συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε μια συγκεκριμένη ουσία, ένα αλλεργιογόνο. Ως τέτοια μπορούν να θεωρηθούν τα υφάσματα, το λάτεξ, τα φυτά, η γύρη, κάποια μέταλλα, συστατικά σε δερμοκαλλυντικά, ορισμένα φάρμακα.

Έκζεμα: Ποια συμπτώματα εμφανίζει;

Η κλινική εικόνα του εκζέματος στην οξεία μορφή περιλαμβάνει ερύθημα, φυσαλίδες, οίδημα και φαγούρα. Στην υποξεία μορφή, έχει όλα τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό και ένταση, ενώ στη χρόνια μορφή παρουσιάζεται λειχηνοποίηση, φαγούρα και επίταση των πτυχών (γραμμώσεις).

Το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν πρήξιμο, σκουρόχρωμα σπυράκια, κοκκίνισμα και φαγούρα, ενώ μπορεί να περνούν περιόδους ύφεσης και έξαρσης.

Έκζεμα: Διάγνωση και Θεραπεία

Η διάγνωση για το έκζεμα τίθεται από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο δερματολόγος ή ο παιδίατρος στα παιδιά. Για να τεθεί η διάγνωση ο γιατρός λαμβάνει υπόψιν την κλινική εικόνα του ασθενή, το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του, όπως επίσης και το ιστορικό χειρουργείων που τυχόν έχει κάνει. Επειδή το έκζεμα μοιάζει αρκετά και με άλλα δερματικά νοσήματα, είναι σημαντικό σε κάποιες περιπτώσεις να ζητηθεί ιστολογική εξέταση και άμεση μικροσκόπηση. Σε ακόμη πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί επιπλέον εργαστηριακή εξέταση.

Οριστική και άμεση θεραπεία για το έκζεμα δεν υπάρχει. Ένας φυσικός τρόπος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι όταν ξέρεις ποιος είναι ο ερεθιστικός παράγοντας που το προκαλεί, να τον αποφεύγεις. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις αλλεργίας.

Συνιστάται η συχνή χρήση ενυδατικών και μαλακτικών κρεμών στο σώμα. Επίσης, μπορεί να χορηγηθούν τοπικά κορτικοστεροειδή, τοπικοί αναστολείς καλσινευρίνης και σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται έντονη φαγούρα αντιισταμινικά. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθούν συστηματικά κορτικοστεροειδή, κυκλοσπορίνη ή να εφαρμοστεί φωτοθεραπεία για τον περιορισμό της φλεγμονής (εναλλακτική μέθοδος θεραπείας με χρήση ειδικών λαμπών σε συγκεκριμένα μήκη κύματος).

Σε περίπτωση, που λόγω του εκζέματος το δέρμα έχει εκτεθεί σε κάποιο βακτήριο ή μικρόβιο μπορεί να χορηγηθεί αντιβιοτική αγωγή.

Έκζεμα: Τι να κάνετε για να αποφύγετε την έξαρση

Όσοι έχετε έκζεμα πρέπει να προσέξετε πολύ τον τρόπο με τον οποίο πλένετε τα ρούχα σας, καθώς μπορεί το πλυντήριο να προκαλέσει έξαρση.

Ορισμένα προϊόντα πλυντηρίου έχουν χημικές ουσίες που μπορεί να είναι ερεθιστικές για το δέρμα και οποιοσδήποτε ερεθισμός του δέρματος μπορεί να «ξυπνήσει» το έκζεμα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα, κνησμό, κάψιμο και άλλα βασανιστικά συμπτώματα. Με άλλα λόγια, το λάθος απορρυπαντικό ή μαλακτικό για το πλυντήριο μπορεί να γίνει πραγματικός «εφιάλτης» για κάποιον που έχει έκζεμα.

Εδώ έχει σημασία να επισημάνουμε ότι το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό. Αυτό σημαίνει ότι ένα ερεθιστικό για κάποιον άλλο μπορεί να μην έχει καμία επίδραση σε εσάς. Επομένως, μπορεί να χρειαστεί μια μικρή δοκιμή για να μάθετε τι λειτουργεί καλύτερα για το δέρμα σας.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα ρούχα σας με τρόπο φιλικό προς το έκζεμα:

  1. Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες

Τα άτομα με έκζεμα πρέπει να αποφεύγουν οτιδήποτε είναι αρωματισμένο –απορρυπαντικά, μαλακτικά υφασμάτων και σεντόνια στεγνωτηρίου. Ακόμη κι αν είναι βιολογικά ή φυσικά, τα αρώματα μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα. Είναι σημαντικό επομένως να αναζητήσετε ένα προϊόν που να είναι «χωρίς άρωμα». Άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι οι βαφές, οι οποίες μπορεί να είναι προβληματικές για το δέρμα με τάση εκζέματος, καθώς και η λέξη «υποαλλεργικό» καθώς ο όρος δεν είναι τυποποιημένος και οι εταιρείες μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν κατά κάποιο τρόπο αυθαίρετα.

  1. Πάντα να πλένετε τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσετε

Πολλά ρούχα όταν τα αγοράζουμε έχουν σπρέι φινιρίσματος και χημικές ουσίες που μπορεί να είναι πολύ ερεθιστικές. Ορισμένες από αυτές τις ουσίες ενδέχεται να μην αναφέρονται στους ιστότοπους των κατασκευαστών. Πριν τα φορέσετε για πρώτη φορά, λοιπόν, βάλτε τα καινούργια ρούχα σας στο πρόγραμμα πρόπλυσης του πλυντηρίου.

  1. Μην χρησιμοποιείτε πολύ απορρυπαντικό στο πλυντήριο

Χρησιμοποιείτε μόνο την συνιστώμενη ποσότητα απορρυπαντικού, βάσει οδηγιών κατασκευαστή – ή λιγότερη, έτσι ώστε να μην μείνουν υπολείμματα σαπουνιού. Μία καλή ιδέα για να μην κάνετε κατάχρηση είναι να μην χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό σε μορφή ταμπλέτας ή σκόνης, αλλά υγρό το οποίο μπορείτε να μετρήσετε με ακρίβεια.

  1. Μην υπερφορτώνετε το πλυντήριο

Βάζοντας τη σωστή ποσότητα ρούχων στο πλυντήριο, το απορρυπαντικό θα διαλυθεί σωστά. Σε διαφορετική περίπτωση, η υπερφόρτωση θα μπορούσε να αποτρέψει τον αναποτελεσματικό καθαρισμό κι αυτό θα μπορούσε να αφήσει υπολείμματα απορρυπαντικού στα ρούχα –  κάτι που δεν θέλετε να συμβεί.

  1. Αφήστε τον κύκλο ξεβγάλματος να «τρέξει»

Είναι σημαντικό να αφήνετε τα απορρυπαντικά να ξεπλένονται πλήρως από τα ρούχα σας για να αποφύγετε την επαφή με το δέρμα σας. Μπορεί ακόμη και να θέλετε να ξεπλύνετε τα ρούχα σας δύο φορές. Εάν δεν έχετε έξαρση των συμπτωμάτων σας, θα μπορούσατε να παραλείψετε αυτό το βήμα. Εφόσον χρησιμοποιείται τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού, πάντως, κανονικά δεν απαιτείται διπλό ξέβγαλμα.

  1. Προσοχή κατά το πλύσιμο των ρούχων στο χέρι

Το δέρμα μας έχει στην έλαια επιφάνεια που ονομάζονται λιπίδια και τα οποία καταστρέφονται από τα απορρυπαντικά. Εάν λοιπόν πλένετε ρούχα στο χέρι, φροντίστε να αφήσετε το απορρυπαντικό να διαλυθεί καλά στο νερό πριν βουτήξετε τα χέρια σας. Να είστε το ίδιο επιμελείς και στο ξέβγαλμα. Χρησιμοποιείτε και εδώ την ποσότητα απορρυπαντικού που καθορίζεται στην ετικέτα του προϊόντος σας. Αν μπορείτε, φοράτε γάντια όσο πλένετε τα ρούχα στο χέρι.

  1. Παραλείψτε το μαλακτικό

Τα μαλακτικά είναι σχεδόν πάντα αρωματισμένα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει έκζεμα. Επιπλέον, αυτά τα προϊόντα εισάγουν στα ρούχα περισσότερες χημικές ουσίες από τα απορρυπαντικά, στις οποίες κάποιος θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι αλλεργικός – η μεθυλισοθειαζολινόνη είναι ένα από αυτά. Αν τα ρούχα σας χρειάζονται οπωσδήποτε μαλακτικό, σκεφτείτε να τα ξεφορτωθείτε και να αγοράζετε στο εξής ρούχα από μαλακότερα υφάσματα.

  1. Μην χρησιμοποιείτε αποσκληρυντικό ρούχων

Ακριβώς όπως τα μαλακτικά μπορεί να είναι ερεθιστικά για κάποιους με έκζεμα, έτσι και τα αποσκληρυντικά μπορούν να κάνουν τα ρούχα σας πιο σκληρά.

Αν έχετε έκζεμα, αναζητείστε προϊόντα πλυντηρίου χωρίς άρωμα, χρωστικές, φωσφορικά άλατα, λαμπρυντικά, χλώριο, ερεθιστικές βαφές και φορμαλδεΰδη, parabens, φθαλικές ενώσεις – μεταξύ άλλων. Όποιο απορρυπαντικό κι αν επιλέξετε, να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να προσέχετε τι λειτουργεί για εσάς και το δέρμα σας. Το ίδιο ισχύει και για το ύφασμα των ρούχων. Αποφεύγετε τα συνθετικά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας και τα μάλλινα, τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν έξαρση του εκζέματος.