Ελαιόλαδο: Το μεγάλο μυστικό της Αρχαίας Ελλάδας – Οφέλη

Στην Ελλάδα έχουμε μια μεγάλη τύχη, που το ελαιόλαδο είναι άμεσα συνδεμένη με τις διατροφικές μας συνήθειες. Και είναι τόσο αυτονόητη που πολλές φορές ξεχνάμε πως αποτελεί πραγματικά τύχη. Πρόκειται για την πρόσβασή μας στο ελαιόλαδο, το οποίο σε άλλες χώρες είναι σπάνιο και πανάκριβο. Εδώ όμως απολαμβάνουμε τα σπάνια πλεονεκτήματά του πολύ πιο εύκολα.

Το ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι το κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Οι πληθυσμοί της Μεσογείου έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικά επεισόδια, σε σχέση με τους βορειοαμερικανούς και βορειοευρωπαίους…

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs), θεωρούνται ως ένα υγιές διατροφικό λίπος, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά.
Το ελαιόλαδο είναι μια λιπαρή ουσία που λαμβάνεται από τον καρπό του ελαιόδεντρου (ελιά), ένα δέντρο που καλλιεργείται παραδοσιακά στη περιοχή της Μεσογείου, για την παραγωγή ελαιολάδου.

Το έλαιο χρησιμοποιείται σε καλλυντικά, φάρμακα, το μαγείρεμα και σαπούνια, και τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιούνταν και ως καύσιμο για τους παραδοσιακούς λαμπτήρες.

Ελαιόλαδο: Η γεύση του…

Ας ξεκινήσουμε από τα προφανή: η γεύση του παρθένου ελαιόλαδου είναι πραγματικά το… κάτι άλλο. Και αν για εμάς είναι κάτι συνηθισμένο ας ρωτήσουμε τους ανθρώπους που ζουν στις μη μεσογειακές χώρες που το αντιμετωπίζουν σε ένα γκουρμέ στοιχείο των τροφών που το εμπεριέχουν.

Ελαιόλαδο: Βοηθάει στη μείωση του βάρους

Ένα από τα κυριότερα και πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι ότι το ελαιόλαδο αποδομεί το λίπος μέσα από τα ίδια τα λιποκύτταρα του οργανισμού καθώς τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που εμπεριέχει αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Έτσι, εκτός από το ότι αυτό συμβάλει στη μείωση του βάρους, ταυτόχρονα βοηθάει τη ρύθμιση της ινσουλίνης.

Ελαιόλαδο: Βελτιώνει την σεξουαλική μας ζωή

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε μέσα στο ελαιόλαδο την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνουν τη ροή, κάτι που λειτουργεί ενισχυτικά για τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής.

Ελαιόλαδο: Είναι αντικαρκινικό

Μοιάζει τόσο θαυματουργό που θα μπορούσε να αποτελεί μια μυθική τροφή αλλά είναι αλήθεια: τα συστατικά του ελαιόλαδου τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάνε στην μακροζωία. Όμως έχει και πιο συγκεκριμένες ιδιότητες καθώς βοηθάει στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, του διαβήτη καθώς και ορισμένων μορφών καρκίνου!

Ελαιόλαδο: Καταπολεμάει το Αλτσχάιμερ

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που συναντάμε κατά κόρον στο ελαιόλαδο αποτρέπουν την εξασθένηση του εγκεφάλου και καταπολεμάνε την δημιουργία ασθενιών που μειώνουν την αντιληπτική ικανότητα όπως το Αλτσχάιμερ.

Ελαιόλαδο: Είναι αντι-γηραντικό

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο σε πολλές μάσκες ομορφιάς που λειτουργούν ενάντια στην γήρανση. Έχει να κάνει με το ότι οι βιταμίνες Α, D, E και K που βρίσκονται στο ελαιόλαδο βοηθούν στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και την οξείδωση των κυττάρων, κάτι που σημαίνει πως λειτουργεί και ως αντι-γηραντικό!

Ελαιόλαδο: Είναι υγιές για τις εγκύους

Το να τρέφεται μια γυναίκα με ελαιόλαδο την περίοδο που είναι έγκυος είναι μια πολύ προωθητική κατάσταση για το βρέφος καθώς βελτιώνει τα ψυχοκινητικά αντανακλαστικά του βρέφους και του χαρίζει αναπτυξιακά πλεονεκτήματα.

Ελαιόλαδο: Είναι φυσικό παυσίπονο

Όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες που έχουν γίνει, το ελαιόλαδο εμπεριέχει ουσίες με αντικφλεγμονώδεις ιδότητες κάτι που σημαίνει πως μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα φυσικό παυσίπονο!

Ελαιόλαδο: Καταπολεμάει τις ασθένειες

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και μας προστατεύουν από ασθένειες. Επίσης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και κάνει την αναπνοή ευκολότερη κάτι που επίσης εμποδίζει την εμφάνιση ασθενιών.

Ελαιόλαδο: Ο ρόλος του ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Ισπανική μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή με τακτική κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 4.300 γυναίκες με μέση ηλικία 67 ετών, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Μία που κατανάλωνε ένα λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την εβδομάδα και μία ομάδα που έτρωγε 30 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως. Μία τρίτη ομάδα ελέγχου ακολουθούσε μία δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Στη διάρκεια πέντε ετών υπήρξαν 35 διαγνωσμένες περιπτώσεις καρκίνου των μαστών. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας με το ελαιόλαδο είχαν κατά μέσο όρο 68% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου, σε σχέση με όσες έτρωγαν χαμηλά λιπαρά. Οι γυναίκες που έτρωγαν ξηρούς καρπούς, δεν εμφάνισαν κάποια αξιοσημείωτη μείωση του σχετικού κινδύνου.

Ελαιόλαδο: Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες της ελιάς

Φαίνεται ότι η ελιά και το ελαιόλαδο έχουν και αντιδιαβητικές ιδιότητες, όπως δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση Biochemistry. Ερευνητές από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια (Virginia Tech) ανακάλυψαν μάλιστα το συγκεκριμένο συστατικό που συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Ονομάζεται ελαιοευρωπεΐνη (ή ελευρωπαΐνη) και είναι μια σύνθετη ουσία που προωθεί την απελευθέρωση ινσουλίνης ώστε να ρυθμίζονται αποτελεσματικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα, η ελαιοευρωπεΐνη επιδρά στην αμυλίνη, η οποία απαντάται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό των διαβητικών και σχηματίζει βλαβερά συμπλέγματα. Μέσω αυτών των δύο μηχανισμών η ελιά μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια στον διαβήτη τύπου 2, εκτιμούν οι ερευνητές.

Η μελέτη όχι μόνο συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση των βιοχημικών ιδιοτήτων της ελαιοευρωπεΐνης, αλλά παράλληλα μπορεί να ενθαρρύνει το ευρύ κοινό να δώσει περισσότερη έμφαση στην ελιά και στα παράγωγα προϊόντα της, δεδομένης της “επιδημίας” διαβήτη που καταγράφεται παγκοσμίως.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να αξιοποιήσουν την ελαιοευρωπεΐνη σε κλινικές μελέτες, δοκιμάζοντας την επίδρασή της σε πειραματόζωα με διαβήτη και εξερευνώντας πιθανές επιπρόσθετες επιδράσεις της στον μεταβολισμό και τη γήρανση.

Ελαιόλαδο: Μαύρες ή πράσινες ελιές;

Οι διαφορές όσον αφορά τα διατροφικά τους στοιχεία είναι μικρές. Ωστόσο οι μαύρες ελιές είναι οι πιο ώριμες και για το λόγο αυτό είναι συνήθως λίγο πιο πλούσιες σε θρεπτική αξία σε σχέση με τις πράσινες. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν επίσης οτι οι μαύρες ελιές είναι επίσης πιο πλούσιες σε τοκοφερόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Οι πράσινες ελιές είναι συνήθως πιο αλμυρές από τις υπόλοιπες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνυπολογίσετε αν πρέπει να είστε προσεκτικοί με την πρόσληψη αλατιού.