Δαμάσκηνα: Ακαταμάχητη γεύση και μοναδική θρεπτική αξία – Οφέλη

Τα δαμάσκηνα είναι γλυκά, σκούρα καφέ φρούτα, που φημίζονται για την υψηλή θρεπτική τους αξία, καθώς είναι εξαιρετικές πηγές βασικών μετάλλων όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες όπως η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, το φυλλικό οξύ, η θειαμίνη, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Κ. Αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα κάνουν τα δαμάσκηνα μια θρεπτική δύναμη που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Δαμάσκηνα: Ανακουφίζουν δυσκοιλιότητα και εντερικές διαταραχές

Τα δαμάσκηνα είναι αναμφισβήτητα τα πιο αποτελεσματικά καθαρτικά τρόφιμα. Αυτό εξηγεί γιατί συνιστώνται ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την ενεργοποίηση των υγιών κινήσεων του εντέρου που με τη σειρά τους ανακουφίζουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Σε σχέση με τις εντερικές διαταραχές, τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε νικοτίνη, η οποία είναι γνωστή για τη θεραπεία πολλών εντερικών διαταραχών. Οι βιταμίνες που βρίσκονται στα δαμάσκηνα αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών και προωθούν την ανάπτυξη των φιλικών προς το έντερο βακτηρίων.

Δαμάσκηνα: Δημιουργούν ισχυρότερα οστά

Τα δαμάσκηνα έχουν επαρκείς ποσότητες μετάλλων, όπως ο χαλκός, το μαγνήσιο και το σελήνιο που είναι υπεύθυνα για την ενίσχυση των οστών, καθώς αγωνίζονται για να αποκρούσουν τις ασθένειες των οστών, όπως η οστεοπόρωση. Τα δαμάσκηνα μπορεί επομένως να χαρακτηριστούν εύκολα σούπερ τροφές για γερά και υγιή οστά.

Δαμάσκηνα: Θεραπεύουν την αναιμία

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε σίδηρο που τα καθιστά ένα εξαιρετικά χρήσιμο συμπλήρωμα για τα άτομα που πάσχουν από αναιμία. Τα δαμάσκηνα μπορούν εύκολα να εξισορροπήσουν ελλείψεις του σιδήρου στον οργανισμό των αναιμικών ασθενών, να βελτιώσουν τη νυχτερινή τύφλωση, όπως και να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας του σώματος. Αυτό με τη σειρά του εξαλείφει την ατονία και την κόπωση που σχετίζονται με την αναιμία.

Δαμάσκηνα: Ανακουφίζουν από τις αλλεργίες

Τα δαμάσκηνα περιέχουν οργανικό θείο που είναι σχετικά σπάνιο στοιχείο στα περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώμε σήμερα. Το οργανικό θείο έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία με πιο αξιοσημείωτο τη μείωση των αλλεργιών αντιδράσεων από τις εποχιακές αλλεργίες.

Δαμάσκηνα: Προωθούν αύξηση του σωματικού βάρους στους λιποβαρείς

Τα δαμάσκηνα προωθούν, επίσης, την υγιή αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό καθίσταται δυνατό μέσω των σακχάρων, των απαραίτητων βιταμινών και των πρωτεϊνών που διαθέτουν. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την απώλεια βάρους, έχει μεγάλη σημασία ότι στον αντίποδα τα δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν λιποβαρή άτομα να αποκτήσουν ένα υγιές βάρος.

Δαμάσκηνα: Ενισχύουν την ενέργεια

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη, η σακχαρόζη και η γλυκόζη. Επομένως, είναι ένα ιδανικό σνακ για τα άτομα που χρειάζονται γρήγορες εκρήξεις ενέργειας. Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών τρώνε τα δαμάσκηνα πριν από την προπόνηση ή την εμπλοκή τους σε δραστηριότητες που απαιτούν υψηλά επίπεδα ενέργειας.

Δαμάσκηνα: Βοηθούν στην υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος

Οι βιταμίνες που υπάρχουν στα δαμάσκηνα είναι ιδανικές για την τόνωση του νευρικού συστήματος και τη λειτουργικότητά του. Τα μέταλλα που βρίσκονται μέσα στα δαμάσκηνα, όπως για παράδειγμα το κάλιο, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο να ανταποκριθεί περισσότερο το νευρικό σύστημα στην εγρήγορση και την ταχύτητα της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Δαμάσκηνα: Προωθούν την υγεία της καρδιάς

Τα δαμάσκηνα διαδραματίζουν, επίσης, καίριο ρόλο στη διατήρηση της υγιούς καρδιάς. Αυτό το όφελος για την υγεία μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε κάλιο, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους κινδύνους που σχετίζονται με παθήσεις της καρδιάς και με εγκεφαλικά επεισόδια. Τα δαμάσκηνα έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο σώμα, γεγονός που βελτιώνει άμεσα την  υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τους κινδύνους των καρδιακών παθήσεων.

Δαμάσκηνα: Ενισχύουν τη σεξουαλική υγεία

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τα δαμάσκηνα αυξάνουν τη σεξουαλική αντοχή όταν αναμειχθούν με κατσικίσιο γάλα, βυθιστούν μέσα σ’ αυτό για ένα ολόκληρο βράδυ και καταναλωθούν το πρωί μαζί με μέλι και σκόνη κάρδαμου. Αυτό το μείγμα είναι πολύ δημοφιλές τονωτικό εδώ και δεκαετίες, για την αποτελεσματικότητά του στην αύξηση της σεξουαλικής αντοχής, καθώς και στη μείωση της στειρότητας που προκαλείται από έναν αριθμό σεξουαλικών διαταραχών. Ο ρόλος των δαμάσκηνων στην ενίσχυση της σεξουαλικής υγείας μπορεί να αποδοθεί στα φλαβονοειδή και την οιστραδιόλη που περιέχουν. Αυτά τα συστατικά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν το μέγεθος και το βάρος των όρχεων, καθώς και την κινητικότητα του σπέρματος.

Δαμάσκηνα: Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην κοιλιακή χώρα

Ορισμένες μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι τα δαμάσκηνα μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στην κοιλιακή χώρα μεταξύ των ατόμων όλων των ηλικιακών ομάδων. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες κι έτσι όταν τρώγονται συχνά τείνουν να μειώσουν τους κινδύνους εντερικών διαταραχών, που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου σ’ αυτή την περιοχή του σώματος. Τα δαμάσκηνα εξαλείφουν, επίσης τα επιβλαβή παθογόνα στο πεπτικό σύστημα, γεγονός που επίσης μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο στην κοιλιακή χώρα.

Δαμάσκηνα: Ιδέες για κατανάλωση

Το φρέσκο ​​ώριμο δαμάσκηνο μπορεί να το απολαύσει κανείς όπως είναι, με τη φλούδα του, καθώς η φλούδα όχι μόνο παρέχει διαιτητικές ίνες, αλλά φέρει και ωφέλιμα αντιοξειδωτικά συστατικά. Επομένως, τα πλένουμε καλά και τα απολαμβάνουμε χωρίς να απορρίπτουμε τη φλούδα. Μπορούν επίσης να ψηθούν ή να μαγειρευτούν.

  • Τα δαμάσκηνα μπορούν προστεθούν ως συστατικό στις σαλάτες.
  • Χρησιμοποιούνται στην παρασκευή πίτας, μαρμελάδων και ζελέ.
  • Αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να προστεθούν σε muffins, κέικ, παγωτά κ.λπ.

Λόγων των πολλαπλών οφελών τους μπορούν να καταναλώνονται σε ημερήσια βάση χωρίς προσθήκη ζάχαρης είτε ωμά είτε αποξηραμένα είτε σαν φυσικός χυμός, συμβάλλοντας στην ημερήσια αύξηση της κατανάλωσης των μερίδων των φρούτων και έτσι στην προαγωγή της υγείας.

Δαμάσκηνα: Διατροφική Αξία

Θρεπτικά Συστατικά  ανά 100gr δαμάσκηνα
Ενέργεια 46 kcal
Υδατάνθρακες 19,4gr
εκ των οποίων σάκχαρα 9,9gr
Πρωτεϊνες 0,7gr
Λιπαρά 0,3gr
Ω6 Λιπαρά οξέα 44mg
Φυτικές ίνες 1,4gr
Κάλιο 157μmg
Φώσφορο 16mg
Μαγνήσιο 7mg
Φθόριο 2mcg
Σίδηρο 0,2mg
Βιταμίνη Κ 6,5mcg
Βιταμίνη Α 345 IU
Βιταμίνη C 9,5mg