Ελιά στο δέρμα που αιμορραγεί και καρκίνος – Τι ισχύει

Αν έχετε παρατηρήσει πως μια κρεατοελιά σας αιμορραγεί, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και φροντίδα.

Μία ελιά στο δέρμα μπορεί να αιμορραγήσει εάν έχει τραυματιστεί.

Αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από καρκίνο του δέρματος.

Εάν μια ελιά αιμορραγεί και:

 • είναι επίσης ασύμμετρη στο σχήμα
 • έχει διακυμάνσεις στο χρώμα
 • έχει κακώς καθορισμένο περίγραμμα
 • είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος
 • έχει αλλάξει σχήμα,

τότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο.

Ακριβώς όπως το υπόλοιπο δέρμα στο σώμα σας, μια ελιά μπορεί να τραυματιστεί και να αιμορραγήσει ως αποτέλεσμα αυτού.

Μερικές φορές οι κρεατοελιές προκαλούν φαγούρα. Ακόμα και το ξύσιμο μπορεί να σκίσει το δέρμα σας και να προκαλέσει αιμορραγία.

Το περιβάλλον δέρμα κάτω από μια ελιά μπορεί να καταστραφεί και να αιμορραγήσει, κάνοντάς το να φαίνεται σαν να αιμορραγεί η ίδια η ελιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα δερματικά αγγεία κάτω από τον σπίλο έχουν εξασθενήσει και είναι πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για σπίλους που αιμορραγούν όταν τραυματίζονται. Ωστόσο, οι κρεατοελιές που αιμορραγούν ή βγάζουν υγρό χωρίς να έχουν τραυματιστεί είναι σαφώς αιτία ανησυχίας.

Σημάδια καρκίνου του δέρματος

Η αιμορραγία από μια ελιά μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο του δέρματος. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε πιθανώς θα έχετε και κάποια άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν την αιμορραγία.

Χρησιμοποιήστε το ακρωνύμιο «ΑΧΟΔΕ» όταν κοιτάζετε κρεατοελιές για να δείτε εάν πρέπει να ανησυχείτε για τον καρκίνο του δέρματος.

Εάν μια ελιά αιμορραγεί, ελέγξτε και δείτε εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα άλλα συμπτώματα:

 • [Α]συμμετρία: Η μία πλευρά της κρεατοελιάς έχει διαφορετικό σχήμα ή υφή από την αντίθετη πλευρά.
 • [Χ]ρώμα: Αντί για μία ενιαία απόχρωση του σκούρου καφέ ή του μαύρου, η ελιά έχει διακυμάνσεις στο χρώμα ή εμφανίζει ανώμαλα χρώματα όπως λευκό ή κόκκινο.
 • [Ό]ρια: Η ελιά έχει ένα κακώς καθορισμένο όριο, καθιστώντας δύσκολο να ξεχωρίσετε πού τελειώνει το δέρμα σας και πού αρχίζει ο σπίλος.
 • [Δ]ιάμετρος: Οι κρεατοελιές που είναι μικρότερες από το μέγεθος μιας γόμας μολυβιού είναι συνήθως καλοήθεις. Οι κρεατοελιές που έχουν διάμετρο μικρότερη από 6 χιλιοστά είναι λιγότερο ανησυχητικές από τις μεγαλύτερες.
 • [Ε]ξέλιξη: Το σχήμα της ελιάς σας αλλάζει, ή μόνο ένας από τους πολλούς σπίλους στο δέρμα σας φαίνεται διαφορετικός από τους υπόλοιπους.

Ελιά που αιμορραγεί: Αντιμετώπιση

 • Εάν έχετε σπίλο που αιμορραγεί λόγω γρατσουνιάς ή χτυπήματος, εφαρμόστε βαμβάκι με οινόπνευμα για να αποστειρώσετε την περιοχή και να σταματήσετε την αιμορραγία.
 • Μπορεί επίσης να θέλετε να εφαρμόσετε έναν επίδεσμο για να καλύψετε την περιοχή.
 • Προσοχή: ΜΗΝ βάλετε τραυμαπλάστ ή άλλο κολλητικό υλικό στην περιοχή του δέρματος όπου βρίσκεται ο σπίλος σας.

Οι περισσότεροι σπίλοι δεν απαιτούν θεραπεία. Αλλά εκείνοι που συνεχίζουν να αιμορραγούν πρέπει να εξεταστούν από δερματολόγο. Εκείνος/η θα καθορίσει τι συμβαίνει και αν θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε βιοψία στον σπίλο.

Μπορεί να συστήσει την αφαίρεση του σπίλου με μια απλή διαδικασία στο ιατρείο. Υπάρχουν δύο συνήθεις τρόποι με τους οποίους γίνεται αυτό:

 1. χειρουργική εκτομή, όταν ο σπίλος κόβεται από το δέρμα με νυστέρι
 2. εκτομή ξυρίσματος, όταν ο σπίλος ξυρίζεται από το δέρμα με ένα κοφτερό ξυράφι

Αφού αφαιρεθεί ο σπίλος, θα αναλυθεί για να ανιχνευθεί εάν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα.

Μόλις αφαιρεθεί ένας σπίλος, συνήθως δεν επιστρέφει. Εάν μεγαλώσει ξανά, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας!

Το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου επισημαίνει ότι πολύ λίγοι απλοί σπίλοι μετατρέπονται σε μελάνωμα. Και όταν διαγνωστεί νωρίς, το μελάνωμα είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμο.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στους σπίλους σας. Επίσης, να προσέχετε τους παράγοντες κινδύνου, όπως η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, οι οποίοι μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στο μελάνωμα.

Οι ελιές ύποπτες για μελάνωμα

Πριν βγείτε στην παραλία και σας δει ο ήλιος, ελέγξτε το δέρμα σας για ασυνήθιστα εξογώματα, αλλαγές στο χρώμα σε διάφορες περιοχές, μπορεί να είναι μία προειδοποίηση για καρκίνο του δέρματος ή μελάνωμα.

Ποιες ελιές είναι ακίνδυνες

Μια κανονική ελιά είναι συνήθως ένα ομοιόμορφα χρωματισμένο καφέ σημάδι, ή κηλίδα στο δέρμα. Μπορεί να είναι επίπεδη ή λίγο διογκωμένη. Μπορεί να είναι στρογγυλή, ή οβάλ. Οι ελιές είναι γενικά λιγότερο από 6 χιλιοστά σε πλάτος (περίπου όσο η γόμα ενός μολυβιού). Μερικές κρεατοελιές μπορεί να υπάρχουν εκ γενετής, αλλά οι περισσότερες εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία ή στην ενηλικίωση. Οι καινούργιες κρεατοελιές που εμφανίζονται αργότερα στη ζωή ενός ατόμου θα πρέπει να ελέγχονται από έναν γιατρό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κρεατοελιές, και σχεδόν όλες είναι αβλαβείς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε εκείνες τις αλλαγές σε μία ελιά – όπως στο μέγεθος, το σχήμα, ή το χρώμα – που μπορούν να υποδεικνύουν ότι εξελίσσονται σε καρκινικό μελάνωμα.

Πιθανά συμπτώματα μελανώματος: Αφύσικες ελιές δέρματος

Το πιο σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι για το μελάνωμα είναι μια νέα κηλίδα επί του δέρματος ή ένα άλλο σημάδι που αλλάζει σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα. Ένα άλλο σημαντικό σύμπτωμα είναι αν ένα σημάδι μοιάζει διαφορετικό από όλα τα άλλα παρόμοια σημάδια στο δέρμα σας. Αν έχετε κάποιο από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν δερματολόγο.

Οι βασικός οδηγός για τον έγκαιρο εντοπισμό ενός μελανώματος που προκύπτει από την μετάλλαξη μιας ελιάς έχει 5 κανόνες:

 1. Ασυμμετρία: Το ήμισυ μιας ελιάς ή ενός σημαδιού δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο μισό.
 2. Περιφέρεια της ελιάς: Οι άκρες είναι ακανόνιστες, τραχείς, με εγκοπές, ή “θολές” στην όψη.
 3. Χρώμα: Το χρώμα δεν είναι το ίδιο σε όλη την επιφάνεια της ελιάς και μπορεί να περιλαμβάνει αποχρώσεις του καφέ ή του μαύρου, ή μερικές φορές να έχει μπαλώματα με ροζ, κόκκινο, λευκό, ή μπλε χρώμα.
 4. Διάμετρος: Το σημάδι είναι μεγαλύτερο από 6 χιλιοστά σε διάμετρο. Εντούτοις, κάποια μελανώματα μπορεί μερικές φορές να είναι μικρότερα από αυτό, όταν πρωτοεμφανίζονται.
 5. Μετάλλαξη: Η ελιά αλλάζει ως προς το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα της.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια μιας “ύποπτης” ελιάς είναι:

 • Μια πληγή που δεν επουλώνεται
 • Εξάπλωση της χρωστικής ουσίας πέρα από τα όρια της ελιάς στο περιβάλλον δέρμα
 • Ερυθρότητα ή μια νέα διόγκωση πέρα από τα όρια της ελιάς
 • Αλλαγή στην αίσθηση, φαγούρα, ευαισθησία ή πόνος
 • Αλλαγή στην επιφάνεια μιας ελιάς, ξεφλούδισμα, έκκριση υγρού, αιμορραγία, ή η ανάπτυξη ενός οζιδίου

Μελάνωμα: Το τεστ που εντοπίζει όσους κινδυνεύουν από καρκίνο του δέρματος

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ για το μελάνωμα, το πρώτο που μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα την εξάπλωση ή την επιστροφή αυτής της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος.

Το τεστ βασίζεται στις προόδους που έγιναν στην κατανόηση του βιολογικού μηχανισμού του μελανώματος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ και της εταιρείας-τεχνοβλαστού AMLo Biosciences, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πένι Λόβατ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας “British Journal of Dermatology”, επεσήμαναν ότι το πρωτοποριακό τεστ μπορεί να καθησυχάσει τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με μελάνωμα αρχικού σταδίου, ότι έχουν μικρό κίνδυνο μετάστασης της νόσου ή αναζωπύρωσης της στο μέλλον.

Το τεστ με την ονομασία AMBLor εφαρμόζεται στο δείγμα από το δέρμα που έχει ληφθεί για βιοψία από μη ελκώδες μελάνωμα αρχικού σταδίου (περίπου το 75% όλων των νέων μελανωμάτων) και μπορεί να αξιολογήσει τον πραγματικό κίνδυνο ο καρκίνος να επεκταθεί στο σώμα του ασθενούς. Το μελάνωμα αρχικού σταδίου που υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί, εκκρίνει τον παράγοντα μετασχηματισμού TGFβ2 που προκαλεί τη μείωση των πρωτεϊνών AMBRA1, Loricrin και Claudin-1, κάτι που ανιχνεύεται από το τεστ.

«Το τεστ μάς προσφέρει μια πιο εξατομικευμένη πρόγνωση, καθώς προβλέπει με ακρίβεια αν ο καρκίνος του δέρματος είναι απίθανο να εξαπλωθεί. Το τεστ αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν τους ασθενείς χαμηλού κινδύνου που διαγιγνώσκονται με μελάνωμα αρχικού σταδίου και έτσι να μειωθεί ο αριθμός των μετέπειτα ιατρικών επισκέψεων, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», δήλωσε η δρ Λόβατ.

Η συχνότητα του μελανώματος αυξάνει παγκοσμίως, με περισσότερους από 96.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και 16.000 στη Βρετανία να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με αυτόν τον επικίνδυνο καρκίνο του δέρματος. Μέχρι στιγμής οι πρωτογενείς όγκοι του μελανώματος αφαιρούνται χειρουργικά και μετά γίνεται βιοψία τους με μικροσκόπιο, προκειμένου να προσδιοριστεί το στάδιο του καρκίνου και ο κίνδυνος μετάστασης. Ακόμη και όταν θεωρηθεί χαμηλού κινδύνου, ένας ασθενής πρέπει να παρακολουθείται τακτικά για τα επόμενα χρόνια και είναι ακριβώς αυτοί οι ασθενείς, τους οποίους το νέο τεστ ανιχνεύει μετά από περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση του δείγματος της βιοψίας

Μελάνωμα: Ο πιο επικίνδυνος καρκίνος του δέρματος

Μελάνωμα: Θεωρείται ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος. Μπορεί να  εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Πρόκειται για επιθετική μορφή καρκίνου που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως οδηγεί σε μεταστάσεις, οι οποίες είναι πιθανόν να αποβούν μοιραίες για τον ασθενή. Σήμερα η επιστήμη μπορεί να θεραπεύσει σε μεγάλο ποσοστό το μελάνωμα που εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο με επεμβατικές μεθόδους και φαρμακευτικές θεραπείες, με το προσδόκιμο ζωής των ασθενών να επεκτείνεται κατά +10 έτη.

Μελάνωμα: Τι είναι και πώς εμφανίζεται

Οι διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος εμφανίζονται στην ανθρώπινη επιδερμίδα, όμως προκύπτουν με διαφορετικό τρόπο.

Το μελάνωμα προέρχεται από τα μελανοκύτταρα, τα οποία βρίσκονται στη βαθύτερη στοιβάδα της επιδερμίδας, δηλαδή της εξωτερικής στοιβάδας του ανθρώπινου δέρματος.

Από εκεί ξεκινάει η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μελανώματος – σε ποσοστό που προσεγγίζει το 90%. Εν τούτοις, πρέπει να γνωρίζουμε ότι μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί και να αναπτυχθεί και σε άλλα όργανα ή ιστούς όπου εντοπίζονται μελανοκύτταρα, όπως είναι το ανθρώπινο μάτι, οι μήνιγγες και η πρωκτογεννητική οδός.

Τα μελανοκύτταρα κατά τη φυσιολογική τους λειτουργία, προστατεύουν το δέρμα μας από τον ήλιο: Παράγουν μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη, προκύπτει από την έκθεσή μας στον ήλιο και έχει ως σκοπό την προστασία των γειτονικών κυττάρων του δέρματος από την αρνητική επίδραση της ακτινοβολίας του ήλιου.

Ένα σημάδι στην επιδερμίδα μας που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος, μια «ελιά» της οποίας η μορφή έχει αλλάξει ακόμα και ελαφρώς, μια «κηλίδα» που διαφέρει από άλλες που τυχόν έχουμε στο δέρμα μας, πρέπει να μας θορυβήσει και να εξεταστεί άμεσα από ειδικό, καθώς όπως και στις περισσότερες μορφές καρκίνου, έτσι και στο μελάνωμα, η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου.

Μελάνωμα: Διάγνωση

Όταν εντοπίζουμε ένα σημάδι που μας φαίνεται «ύποπτο» ή κατά τη διάρκεια ενός προληπτικού ελέγχου στο δέρμα μας, απευθυνόμαστε στον ειδικό γιατρό, ο οποίος και τελεί την κλινική αναγνώριση ενός ύποπτου σπίλου («ελιάς»).

Η αναγνώριση αυτή βασίζεται στην αξιολόγηση πέντε χαρακτηριστικών του σπίλου που τα αρχικά τους συνθέτουν το μνημονικό κανόνα A-B-C-D-E:

A, Asymmetry: ασυμμετρία του σπίλου
B, Borders: ακανόνιστα όρια
C, Color: μη ομοιογενές χρώμα
D, Diameter: μέγεθος του σπίλου (μεγαλύτερο από 5-6 χιλιοστά)
E, Evolution: μεταβολή στα χαρακτηριστικά του σπίλου.

Ένας δερματολόγος με τη δερματοσκόπηση, που είναι η εξέταση του σπίλου με το κατάλληλο όργανο (δερματοσκόπιο). Αναλόγως με τα επιμέρους χαρακτηριστικά που εντοπίζονται κατά την εξέταση αυτή οδηγούμαστε ή όχι στην αφαίρεσή του. Πρέπει να γνωρίζουμε πως κάθε ύποπτος σπίλος που αφαιρείται από τον ασθενή, υπόκειται σε παθολογοανατομική εξέταση για τον έλεγχο παρουσίας καρκινικών κυττάρων και αναλόγως με τα ευρήματα προκύπτουν τα περαιτέρω βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν και τα οποία σχετίζονται πρωτίστως με το στάδιο της νόσου και με τα συγκεκριμένα δεδομένα της περίπτωσης.

Το δερματικό μελάνωμα κατατάσσεται σε τρεις κατηγορίες και από την κατηγοριοποίηση αυτή προκύπτει εν πολλοίς, η διαδικασία αντιμετώπισής του. Μπορεί λοιπόν να πρόκειται για:

• τοπική νόσο (χωρίς ενδείξεις μετάστασης, στάδια Ι – ΙΙ),
• επιχώρια νόσο (περιορίζεται σε γειτονικούς λεμφαδένες, στάδιο ΙΙΙ)
• μεταστατική νόσο (με απομακρυσμένες εστίες, στάδιο IV).

Είναι κρίσιμο επίσης το γεγονός πως ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με μελάνωμα φέρουν μετάλλαξη σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το ογκογονίδιο BRAF, γεγονός που εφόσον εντοπιστεί, διαδραματίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία.

Μελάνωμα: Αντιμετώπιση

Η ιατρική κοινότητα προκρίνει ως τρόπο αντιμετώπισης της τοπικής νόσου τη χειρουργική εξαίρεση, ενώ για τη νόσο σταδίου III που υπόκειται σε χειρουργική αφαίρεση, υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης επικουρικής αγωγής, στους ασθενείς που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, με στόχο την πρόληψη της επανεμφάνισης της νόσου.

Μία σειρά από φαρμακευτικούς παράγοντες έχουν ενσωματωθεί στη θεραπευτική αντιμετώπιση του μελανώματος εδώ και χρόνια. Είτε κατά μόνας είτε σε συνδυασμούς, έχει αποδειχθεί στην πράξη πως μπορούν να βελτιώσουν την ανταπόκριση των ασθενών και να επιμηκύνουν την επιβίωση, ενώ η έρευνα γύρω από το μελάνωμα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Σήμερα, κατά συντριπτική πλειοψηφία (85% – 90% των περιπτώσεων), η διάγνωση του μελανώματος γίνεται σε τοπικό στάδιο, οπότε η πρόγνωση είναι ευνοϊκότερη (10ετής επιβίωση 75% – 85%), γεγονός που με απλά λόγια σημαίνει πως με την κατάλληλη αντιμετώπιση και αγωγή, ο ασθενής κερδίζει ποιότητα και χρόνο ζωής.