Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «σπυράκι» που μπορείς να αντικρύσεις στο αφτί, στο μάτι ή στη μύτη.
Πρόκειται για ιογενείς φλεγμονές που οφείλονται στον ιό του έρπητα ζωστήρα και στην επαναδραστηριοποίησή του μερικά χρόνια μετά τη νόσηση από ανεμοβλογιά.
Ο έρπης που εμφανίζεται στο αφτί, στο μάτι και στη μύτη μπορεί να προκληθεί και από τον τύπο του απλού έρπητα HSV-1.
Μετά την ανάρρωση από ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα και επανενεργοποιείται όταν ασθενήσει σημαντικά η άμυνά του. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό λόγω κούρασης ή ασθένειας (καρκίνος, λέμφωμα), λόγω νόσησης από τον ιό HIV, λόγω λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
Έρπης στο αυτί, μάτι, μύτη: Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα του έρπητα στο αφτί είναι:
- Πόνος στο αφτί
- Πονοκέφαλος
- Κακουχία
- Πυρετός
- Φυσαλιδώδες εξάνθημα
- Εμβοές
- Ίλιγγος
- Αίσθημα καύσου στο αφτί
- Απώλεια αίσθησης γεύσης στα 2/3 της γλώσσας
- Κώφωση (αν προσβληθεί το προσωπικό νεύρο)
Τα συμπτώματα του έρπητα στο μάτι είναι:
- Κοκκίνισμα ματιού
- Φαγούρα
- Ευαισθησία στο φως
- Αίσθημα καύσου στην περιοχή του ματιού
Τα συμπτώματα του έρπητα στη μύτη είναι:
- Φαγούρα στη μύτη
- Πόνος στο εσωτερικό της μύτης
- Αίσθημα καύσου
- Κοκκίνισμα
- Ερεθισμός εσωτερικά της μύτης
- Σχηματισμός φυσαλίδων γύρω από τη μύτη
Αίτια έρπητα στο αφτί, στο μάτι και στη μύτη
Οι εκδηλώσεις αυτές είναι απόρροια της υποτροπής του ιού του απλού έρπητα ή του έρπητα ζωστήρα. Ο ωτικός έρπης (στο αφτί) είναι γνωστός και ως σύνδρομο Ramsay Hunt και οφείλεται στην επαναδραστηριοποίηση του ιού στο γονάτιο γάγγλιο του προσωπικού νεύρου. Σε αρχικό στάδιο εκδηλώνεται ως μονόπλευρος καύσος στο αφτί, πονοκέφαλος, κακουχία και πυρετός. Η όψιμη εκδήλωσή του περιλαμβάνει φυσαλιδώδες εξάνθημα στις κοίλες επιφάνειες του πτερυγίου, που μπορούν να επεκταθούν και στο στόμα, στο πρόσωπο και στον τράχηλο ακολουθώντας την πορεία των κλάδων του προσωπικού νεύρου. Αν προσβληθεί το προσωπικό νεύρο παρατηρούνται εμβοές, ίλιγγος, ακόμη και κώφωση.
Ο έρπης στο μάτι και στη μύτη οφείλεται είτε σε υποτροπή του έρπητα ζωστήρα είτε (συχνότερα) σε ενοφθαλμισμό του απλού έρπητα (HSV-1). Τα συμπτώματά του μπορεί να προκληθούν από ορμονικές αλλαγές, έκθεση στον ήλιο, πυρετό ή έντονο στρες. Αν ακολουθήσει μετά από ένα διάστημα δεύτερη υποτροπή του ιού στα σημεία αυτά, τα συμπτώματα είναι συνήθως ηπιότερα.
Έρπης: Διάγνωση
Η διάγνωση του έρπητα στη μύτη και στο αφτί μπορεί να γίνει είτε από ΩΡΛ είτε από δερματολόγο, ενώ η διάγνωση του έρπητα στο μάτι μπορεί να γίνει από οφθαλμίατρο και από δερματολόγο. Η ανίχνευση του ακριβούς τύπου έρπητα που το προκάλεσε μπορεί να γίνει με μοριακό και ανοσολογικό αιματολογικό έλεγχο.
Έρπης: Μετάδοση
Ο ιός που προκαλεί τα συμπτώματα στο πρόσωπο μεταδίδεται με την επαφή με τα υγρά από τα εξανθήματα. Δεν υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης πριν εμφανιστούν οι φουσκάλες. Οι ασθενείς με έρπητα ζωστήρα μπορούν να μεταδώσουν την λοίμωξη σε οροαρνητικά άτομα, τα οποία θα ασθενήσουν με ανεμοβλογιά. Όταν προσβάλλονται οι κλάδοι του τριδύμου, οι βλάβες εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο στόμα, στο μάτι ή στη γλώσσα. Η εμφάνιση των εξανθημάτων στο πρόσωπο περιορίζεται συνήθως στο ένα ημιμόριο.
Έρπης: Επιπλοκές
Οι επιπλοκές που αναφέρονται είναι συνήθως απόρροια μη λήψης θεραπευτικής αγωγής με αντιικά ή κατασταλτικά φάρμακα. Ο έρπης στο αφτί (σύνδρομο Ramsay Hunt), επειδή τα συμπτώματά του δεν εκδηλώνονται πάντα από την αρχή, μπορεί να διαφύγει της διάγνωσης.
Αν προσβληθεί το προσωπικό νεύρο προκαλεί παράλυση στα σημεία που διέρχεται, ενώ συχνά παρουσιάζονται έντονες εμβοές, ίλιγγος και μερική ή και ολική κώφωση. Υπάρχει περίπτωση η αποκατάσταση της ακοής μετά το πέρας της νόσου να μην είναι πλήρης.
Σοβαρές επιπλοκές που αναφέρονται σε μη έγκαιρη θεραπεία είναι η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα λόγω ενδοκράνιας επέκτασης του ιού και η υποτροπιάζουσα μεθερπητική νευραλγία.
Θεραπεία και αντιμετώπιση έρπητα
Ο έρπης αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη αντιιική θεραπεία. Σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών χορηγείται και κατασταλτική αγωγή. Η θεραπεία δεν είναι ριζική. Από τη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με τους ερπητοϊούς ο οργανισμός, θα παραμείνουν για πάντα εκεί σε λανθάνουσα κατάσταση. Ωστόσο, τις περιόδους που ο οργανισμός βιώνει κάποιο στρες ή έχει ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα τείνουν να κάνουν υποτροπές. Η αντιιική αγωγή δρα στη φάση του πολλαπλασιασμού του ιού και χορηγείται μέσα στις 72 πρώτες ώρες από την εμφάνιση του εξανθήματος.
Όταν πρόκειται για γενικευμένες λοιμώξεις και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, η θεραπεία χορηγείται ενδοφλέβια.
Συμβουλές για πρόληψη του έρπητα
Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έρχονται κάποια στιγμή στη ζωή τους σε επαφή με τον ιό του έρπητα. Το 80% των ατόμων παραμένουν ασυμπτωματικοί στην πρωτολοίμωξη. Για να κάνει υποτροπές συμπτωμάτων ο ιός πρέπει να βρει το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθεί. Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι το κατάλληλο περιβάλλον που ψάχνει. Γι’ αυτό, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η διατήρηση της καλής υγείας και η πρόληψη ασθενειών που πλήττουν την υγεία του σώματος.
Αν ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές θα καταφέρεις να θωρακίσεις τον οργανισμό σου ενάντια σε ιούς και ασθένειες:
Εμβολιάσου και θωράκισε την υγεία σου
Βελτίωσε τη διατροφή σου
Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα σου εξασφαλίσει ότι ο οργανισμός σου είναι δυνατός και έχει ισχυρή άμυνα ενάντια στις υποτροπές του ιού και στην εκδήλωση συμπτωμάτων. Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και η αποφυγή των τρανς λιπαρών είναι τα διατροφικά μυστικά που θα σου δώσουν δύναμη και θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την υγεία σου.
Κάνε γυμναστική
Η γυμναστική είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της ευεξίας του σώματος συνολικά. Η άσκηση αρκεί να είναι ήπια, ώστε να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Διώξε το στρες της καθημερινότητας
Μία περίοδος άγχους είναι η πιο συχνή αιτία υποτροπής του έρπητα. Ο ιός, από τη στιγμή που κάποιος θα τον κολλήσει, παραμένει ανενεργός και όταν πέσει η άμυνα του ατόμου βρίσκει το κατάλληλο έδαφος για να εκδηλωθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν μια υποτροπή των συμπτωμάτων του έρπητα όταν αγχωθούν ή περάσουν μια μεγάλη στενοχώρια.