Έρπης στα χείλη: Έτσι φεύγει πιο γρήγορα

Ο έρπης στα χείλη είναι μια ομάδα από μικροσκοπικές, επώδυνες φουσκάλες, που προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV). Τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο σοβαρά την πρώτη φορά που το παθαίνει κανείς.

Μετά το πρώτο ξέσπασμα, ο οργανισμός παράγει αντισώματα και μπορεί να μην έχετε ποτέ άλλη μόλυνση. Αλλά ο επιχείλιος έρπης είναι κάτι που επανέρχεται ανά περιόδους ή ανά περιστάσεις σε πάρα πολλούς ανθρώπους.

Επιχείλιος έρπης: Συμπτώματα

Τα δερματικά σημάδια είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν στο εξωτερικό του στόματος και των χειλιών, αλλά μπορείτε επίσης να τα εμφανίσετε στην μύτη και τα μάγουλα.

Μπορεί να εμφανίσετε έρπητα έως και 20 ημέρες μετά την μόλυνση. Η πληγή μπορεί να εμφανιστεί κοντά στο σημείο που εισήλθε ο ιός στο σώμα σας.

Ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται σε στάδια:

  1. Έχετε ένα αίσθημα μυρμηγκιάσματος, καύσου ή φαγούρας στο σημείο (συνήθως στα χείλη)
  2. Περίπου 12-24 ώρες αργότερα, σχηματίζεται φουσκάλα. Η περιοχή γίνεται κόκκινη, πρησμένη και επώδυνη
  3. Η φουσκάλα ανοίγει και βγαίνει υγρό. Αυτό συνήθως διαρκεί 2-3 ημέρες
  4. Μια επούλωση σχηματίζεται στο σημείο. Μπορεί να σπάσει ή να αιμορραγήσει
  5. Η επούλωση αποκολλάται φυσικά από το δέρμα

Μπορεί επίσης να έχετε κόκκινα ή πρησμένα ούλα, πρησμένους αδένες στον λαιμό, πυρετό ή μυϊκούς πόνους.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο επιχείλιος έρπης την πρώτη φορά μπορεί επίσης να προκαλέσει:

  • Κάψιμο και πόνο μέσα στο στόμα
  • Πονόλαιμο
  • Πόνο κατά την κατάποση
  • Πονοκέφαλο
  • Στομαχικές διαταραχές

Επιχείλιος έρπης: Αντιμετώπιση

Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε τον HSV, αλλά μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο που προκαλεί αποφεύγοντας τα πικάντικα ή όξινα τρόφιμα και εφαρμόζοντας κρύο και αλοιφές στο σημείο.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αναισθητικό τζελ για την ανακούφιση του πόνου ή ένα αντιικό για λήψη από το στόμα φάρμακο, ώστε να επιταχυνθεί η επούλωση ή να αποφευχθεί τυχόν υποτροπή. Υπάρχουν διάφορα αντιικά φάρμακα με πιο κοινή την ακυκλοβίρη. Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας θα σας συστήσει ένα από αυτά.

Αυτές οι τοπικές αλοιφές είναι πιο αποτελεσματικές όταν εφαρμόζονται μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την εκδήλωση του έρπητα.

Ο επιχείλιος έρπης μπορεί να γίνει χειρότερος αν συνδυαστεί με βακτηριακή λοίμωξη, επομένως είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε το σημείο καθαρό πλένοντας απαλά με σαπούνι και νερό.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τον επιχείλιο έρπητα;

  • Πλύνετε τα χέρια σας αφού αγγίξετε έναν έρπη.
  • Μην τρίβετε τα μάτια σας αφού αγγίξετε τον έρπη σας. Θα μπορούσατε να αναπτύξετε μια οφθαλμική λοίμωξη από έρπητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία!
  • Μην αγγίζετε τα γεννητικά σας όργανα αφού αγγίξετε τον έρπη σας. Θα μπορούσατε να αναπτύξετε έρπητα των γεννητικών οργάνων.
  • Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας.
  • Μη φιλάτε κάποιον που έχει έρπη, ούτε και να χρησιμοποιείτε κοινά σκεύη, πετσέτες και προσωπικά αντικείμενα αυτού του ατόμου.
  • Εφαρμόστε αντηλιακό στο πρόσωπο και τα χείλη πριν από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
  • Αντικαταστήστε το κραγιόν ή το lip balm που τυχόν χρησιμοποιείτε.