Εθισμός στο σέξ : Υπερσεξουαλικότητα στα 2 φύλα

Η υπερσεξουαλικότητα η αλλιώς ο σεξουαλικός εθισμός (sexual addiction)  είναι η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά του ατόμου να αναζητεί συνεχώς σεξουαλικές εμπειρίες, ενώ εμφανίζει έντονη δυσανασχέτηση  και ενόχληση, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα ικανοποίησης των παρορμήσεων και αναγκών του για διάστημα μεγαλύτερο τουλάχιστον των 6 μηνών.

Το άτομο ψάχνει συνέχεια να ικανοποιεί τις σεξουαλικές του ανάγκες και κάθε φορά ψάχνει για μια πιο έντονη, μεγαλύτερης διάρκειας ή πιο «πικάντικη» εμπειρία που θα του δώσει ακόμα μεγαλύτερη ηδονή. Είναι μια καταναγκαστική συμπεριφορά που κυριαρχεί πλήρως στην ζωή του εξαρτημένου ατόμου και το σεξ γίνεται η κυρίαρχη δραστηριότητα της ζωής του.

Η υπερβολική σεξουαλική ενασχόληση, συχνά επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου σε τομείς όπως η οικογένεια, η εργασία και η κοινωνική του ζωή. Η ανάγκη του για σεξ είναι πολύ έντονη και ενεργώντας βάσει των ενστίκτων του (παρορμητικού τύπου συμπεριφορά), δεν είναι σπάνιο να βγει εκτός ελέγχου και να μην μπορεί να υπολογίσει το κόστος που αυτό ενδεχομένως έχει στη ζωή του.

Πιο αναλυτικά, η καθημερινότητα του υπερσεξουαλικού ατόμου έχει ως κύριο μέλημα την αναζήτηση σεξουαλικών δραστηριοτήτων και ευχαριστήσεων, που συνοδεύεται με την πολύωρη ναρκισσιστική ερωτικοποίηση του εαυτού του. Η αναζήτηση αυτή χαρακτηρίζεται ως παρορμητική και καταναγκαστική και όταν δεν καταφέρνει να πάρει την ευχαρίστηση που επιθυμεί, παρουσιάζει έντονη δυσφορία, επιθετικότητα και συμπτώματα στέρησης (συμπτώματα όμοια με αυτά που παρουσιάζουν τα άτομα που έχουν άλλου τύπου εξαρτήσεις όπως το αλκοόλ, οι τοξικές ουσίες, ο τζόγος, κ.α.).

Οι άντρες πλήττονται συχνότερα από τη διαταραχή σε σχέση με τις γυναίκες σε αναλογία 5:1, ενώ η επίπτωση στο γενικό πληθυσμό φαίνεται να αγγίζει το 5%.

Εθισμός στο σεξ: Μορφές η συμπτώματα της διαταραχής

Οι μορφές με τις οποίες συναντάται κλινικά η υπερσεξουαλικότητα είναι κυρίως έξι:

  • Καταναγκαστικός αυνανισμός
  • Σεξουαλικές συνευρέσεις με συναινούντες ενήλικες
  • Εξάρτηση από πορνογραφικό υλικό
  • Σεξ μέσω διαδικτύου
  • Τηλεφωνικό σεξ
  • Επισκέψεις σε οίκους ανοχής(studios) και strip-shows (clubs)

Εθισμός στο σέξ: Θεραπεία

Παρόλο που τα αίτια δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, τα επικρατέστερα αίτια της διαταραχής αυτής μπορούν να αποδοθούν σε τραυματικές εμπειρίες της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, ανισορροπία της βιοχημείας τους εγκεφάλου, συγκρουσιακές-δυσλειτουργικές σχέσεις με τους γονείς ή κακοποίηση στην παιδική ηλικία.

Όπως σε όλες τις εξαρτήσεις έτσι και για τον σεξουαλικό εθισμό υπάρχει θεραπεία . Χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη ψυχολογική αντιμετώπιση μέσα από την οποία ψάχνουμε τι  τροφοδοτεί την εμμονή στο σεξ αλλά και τρόπους διαχείρισης της. Έτσι, μπορεί να σταματήσει να χρησιμοποιείται το σεξ σαν λύση άλλων ψυχικών τραυμάτων. Αυτό επιτυγχάνεται με μία συστηματική ψυχολογική υποστήριξη όπου μεταβάλλεται η σχέση του ατόμου με την σεξουαλική πράξη και αρχίζει να αποκτά τον έλεγχο στη ζωή του αλλά και στη σχέση του με το σεξ. Με αυτό τον τρόπο έρχεται πιο κοντά στον εαυτό του, στις αξίες του αλλά και στις προτεραιότητες που έχει για την ζωή του