Εξετάσεις γονιμότητας: Ποιες πρέπει να κάνει η γυναίκα και ο άνδρας

Υπογονιμότητα: Όταν ένα ζευγάρι δεν καταφέρει να συλλάβει μετά από ένα έτος συστηματικών και απροστάτευτων επαφών, θεωρείται υπογόνιμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας. Tο χρονικό διάστημα του ενός έτους μειώνεται στους έξι μήνες για μια γυναίκα άνω των 35 ετών.

Πότε πρέπει να επισκεφτούμε τον γυναικολόγο

1.  Αν είστε κάτω των 35 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος δίχως επιτυχία για ένα χρόνο.

2. Οι γυναίκες που είναι 35 και άνω πρέπει να επισκεφτούν τον ιατρό στους 6 μήνες αποτυχημένων προσπαθειών.

3. Αν υπάρχουν ταυτόχρονα ανδρική παθολογία και γυναικολογικά προβλήματα, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Αίτια γυναικείας υπογονιμότητας

Ο  παράγοντας  γυναικείας υπογονιμότητας χαρακτηρίζεται από την δυσκολία στη σύλληψη και επίτευξη της εγκυμοσύνης και επηρεάζει  το 60 % των ζευγαριών.

Υπάρχουν  πολλές αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας συμπεριλαμβανομένων ορμονικών διαταραχών, προβλήματα στη μήτρα και σάλπιγγες, ηλικία, ενδομητρίωση, σύνδρομο πολυκυστικών  ωοθηκών, φλεγμονές της μήτρας και των σαλπίγγων και άλλα προβλήματα.

Αίτια ανδρικής υπογονιμότητας

Προβλήματα που επηρεάζουν το σπέρμα, αποτελούν το 30% των αιτιών υπογονιμότητας ανδρικής προέλευσης.

Συνήθως είναι προβλήματα ποσότητας, κινητικότητας και μορφολογίας των σπερματοζωαρίων καθώς και προβλήματα εκσπερμάτωσης.

H διάγνωση τίθεται με το σπερμοδιάγραμμα καθώς και άλλες εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν.

Σε μερικές περιπτώσεις και οι δύο σύντροφοι μπορεί να έχουν πρόβλημα. Αυτό αποτελεί πολυπαραγοντική υπογονιμότητα και υπάρχουν ειδικές θεραπείες.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η In Vitro γονιμοποίηση

•             Παθολογία σαλπίγγων

•             Ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας

•             Ενδομητρίωση

•             Διαταραχές ωοθηκών

•             Ανεξήγητη υπογονιμότητα

•             Αποτυχία σπερματέγχυσης

Προσωπικό πλάνο θεραπείας

Η κατάσταση γονιμότητας του κάθε ζευγαριού είναι μοναδική. Βασισμένοι στην αξιολόγηση της γονιμότητας του ζευγαριού αλλά και τους στόχους θεραπείας, προτείνεται εξατομικευμένη θεραπεία με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα.

Εξετάσεις γονιμότητας

Γυναίκες: Οι βασικές εξετάσεις για τις γυναίκες περιλαμβάνουν αιματολογικές εξετάσεις που μετράνε τα επίπεδα ορμονών που υποδεικνύουν την ποιότητα αλλά και ποσότητα ωαρίων. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις σάλπιγγες και τη μήτρα με την υστεροσαλπιγγογραφία.

Απαραίτητες εξετάσεις:

•             FSH και Οιστραδιόλη Ε2

•             Προλακτίνη

•             AMH

•             TSH , Τ3, Τ4

•             Ομάδα αίματος

•             HIV , ηπατίτιδα Β, C

•             VDRL

•             Υστεροσαλπιγγογραφία

•             Υστεροσκόπηση

•             Λαπαροσκόπηση

 Άνδρες:

  • Σπερμοδιάγραμμα
  • Αιματολογικές εξετάσεις  που  να περιλαμβάνουν  ηπατίτιδα Β,C, ΗΙV
  • Καλλιέργεια σπέρματος

Κολπικά υγρά: Συνδέονται με τη γονιμότητα;

Τα κολπικά υγρά αλλάζουν σύσταση, μυρωδιά και συχνότητα στον κύκλο της γυναίκας. Αρκετές γυναίκες συνηθίζουν να παρατηρούν τα κολπικά υγρά τους για να προβλέψουν την ωορρηξία και να αυξήσουν έτσι τις πιθανότητες σύλληψής τους.

Τα κολπικά υγρά κατά τη διάρκεια του κύκλου

Μετά την εμμηνόρροια και μέχρι και την επόμενη περίοδο τα υγρά που εκκρίνονται από τον κόλπο διαφοροποιούνται ανά μία με τρεις μέρες. Τις πρώτες μέρες μετά την περίοδο, ο κόλπος είναι συνήθως πιο στεγνός. Έπειτα, τα κολπικά υγρά σταδιακά αυξάνονται και αλλάζουν υφή και χρώμα:  στην αρχή είναι ελαφρώς κολλώδη και πιο ανοιχτόχρωμα και μετά, λίγο πριν την επόμενη περίοδο ολοένα και πιο υδαρή, περισσότερα και πιο διάφανα.

Ποιοι άλλοι λόγοι μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή στο χρώμα, τη σύσταση και τη μυρωδιά των κολπικών υγρών;

Το κάθε σώμα είναι διαφορετικό, συνεπώς και η συχνότητα με την οποία παράγει κολπικά υγρά ή η ποσότητα αυτών. Ωστόσο, η απότομη αύξηση των κολπικών υγρών ή η έντονη μυρωδιά τους μπορεί να είναι ένδειξη άλλων παθήσεων όπως μυκητιάσεις και λοιμώξεις.

Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής:

Κολπικά υγρά λευκά με έντονη μυρωδιά

Εάν τα κολπικά υγρά είναι λευκά αλλά η σύστασή τους θυμίζει τυρί κρέμα και η μυρωδιά τους είναι άσχημη και έντονη, τότε πιθανά υποδεικνύουν κάποια λοίμωξη. Άλλα συμπτώματα που πιθανά να έχετε σε αυτήν την περίπτωση είναι η φαγούρα και ο ερεθισμός του κόλπου.

Κιτρινωπά κολπικά υγρά

Ενδέχεται να τα παρατηρήσετε μετά από μία αλλαγή στη διατροφή σας. Επίσης, το έντονο κιτρινωπό χρώμα είναι σύμπτωμα για βακτηριακή λοίμωξη, συνεπώς καλό είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Ροζ κολπικά υγρά

Ροζ κολπικά υγρά είναι πιθανό να παρατηρήσετε λίγο πριν την περίοδο ή αμέσως μετά την ωορρηξία/. Γενικά τα ροζ κολπικά υγρά υποδηλώνουν ίχνη αίματος

Κολπικά Υγρά: Τι μαρτυρούν για την υγεία της γυναίκας;

Τα κολπικά υγρά είναι απαραίτητες εκκρίσεις, ώστε να διατηρηθεί η φυσιολογική υγρασία του κόλπου. Απομακρύνουν νεκρά κύτταρα και υπολείμματα, ώστε να διατηρείται ο κόλπος καθαρός και υγιής. Τα κολπικά υγρά διαφέρουν σε σύσταση, χρώμα και ποσότητα, ανά γυναικείο οργανισμό, αλλά διαφέρουν, επίσης και ανά τις διαφορετικές φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου. Μολονότι, η μικρές αλλαγές, κατά τη διάρκεια του κύκλου είναι φυσιολογικές, υπάρχουν κάποια σημάδια, τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Κολπικά Υγρά: Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και άλλες παθήσεις

Η μεταβολή στα κολπικά υγρά μπορεί να υποδεικνύει κάποια ασθένεια ή λοίμωξη στον κόλπο σας. Μερικές από αυτές είναι :

  • Η γονόρροια, το βακτηριακό νόσημα, που μεταδίδεται με την ερωτική επαφή. Οι κολπικές εκκρίσεις μπορεί να είναι υπόλευκες, πράσινες ή καφετί.
  • Η τριχομονάδαι οποίες μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή και προκαλούν φαγούρα, ερεθισμό, αίσθημα καύσου στον κόλπο, και αφρισμένο, δύσοσμο έκκριμα, που διαφέρει σε χρώμα.
  • Η βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία προκαλείται από έναν μικροσκοπικό οργανισμό, που συνήθως ζει στον κόλπο, χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως γκριζόλευκο έκκριμα με δυσάρεστη οσμή ιχθύος, φαγούρα και τσούξιμο κατά την ούρηση.
  • Τα χλαμύδια, τα οποία μεταδίδονται κατά την σεξουαλική επαφή και προκαλούν συμπτώματα τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες. Δύναται να οδηγήσουν σε ουρολοίμωξη ή προβλήματα γονιμότητας, εάν δεν αντιμετωπιστούν. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσοσμο έκκριμα, καθώς και πόνο κατά την ούρηση.

Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας, καθώς μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου ΣΜΝ ή άλλων παθήσεων. Εκείνος θα σας καθοδηγήσει έπειτα από εξέταση και διάγνωση, στην σωστή θεραπεία.

Κολπικά Υγρά: Χρώμα

Η μεταβολή στο χρώμα των κολπικών υγρών, μαρτυρά συχνά τι κρύβεται πίσω από αυτήν. Τι πληροφορίες μπορούμε να αντλήσουμε από αυτό;

  • Κόκκινο
    Οι αποχρώσεις του κόκκινου απαντώνται, κατά τις ημέρες της περιόδου, λόγω της αιμορραγίας. Ο κύκλος της περιόδου διαρκεί κατά μέσο όρο 28-30 ημέρες, ωστόσο μπορεί να αγγίξει τις 21 έως 35 ημέρες. Εάν παρατηρήσετε αιμορραγία, μεταξύ των περιόδων, συνιστάται η επίσκεψη στον γυναικολόγο σας. Μετά την εμμηνόπαυση, η κολπική αιμορραγία αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα του καρκίνου του ενδομητρίου.
  • Ροζ
    Το ανοιχτό ή και έντονο ροζ χρώμα σημαίνει, ότι υπάρχουν στα κολπικά υγρά ίχνη αίματος. Συνήθως, τα κολπικά υγρά έχουν αυτό το χρώμα λίγες ημέρες πριν την περίοδο ή στην αρχή μιας εγκυμοσύνης, όταν εμφυτεύεται στη μήτρα το γονιμοποιημένο ωάριο. Κάποιες γυναίκες παρατηρούν, επίσης, ροζ υγρά αμέσως μετά την ωορρηξία τους ή μετά το σεξ λόγω μικροτραυματισμού ή ερεθισμού στον κόλπο ή τον τράχηλο.
  • Λευκό
    Τα λευκά έως ελαφρώς κιτρινωπά υγρά, όταν δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, δείχνουν απλώς, ότι η λίπανση του κόλπου είναι επαρκής. Εάν, ωστόσο, τα κολπικά υγρά είναι λευκά και ταυτόχρονα η σύστασή τους είναι πολύ συμπαγής ή μυρίζουν πολύ έντονα, τότε υποδεικνύουν κάποια λοίμωξη, που πρέπει να αξιολογηθεί από τον γιατρό. Στην περίπτωση αυτή, πιθανότατα εκδηλώνονται και άλλα συμπτώματα, όπως φαγούρα ή ερεθισμός του κόλπου.
  • Κίτρινο
    Το κιτρινωπό χρώμα των κολπικών υγρών δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, όταν εκδηλώνεται μετά από μια δραστική αλλαγή στη διατροφή ή την έναρξη λήψης ενός συμπληρώματος διατροφής. Το πιο έντονο κίτρινο ή πρασινωπό χρώμα είναι συνήθως ενδεικτικό για βακτηριακή ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη.
  • Γκρι
    Οι αποχρώσεις του γκρι υποδηλώνουν πρόβλημα, που πρέπει να διερευνηθεί και συνήθως αποτελούν σύμπτωμα μιας κοινής λοίμωξης, που ονομάζεται βακτηριακή κολπίτιδα. Άλλα τυπικά συμπτώματα της κολπίτιδας είναι η φαγούρα, ο ερεθισμός του κόλπου, η έντονη μυρωδιά των κολπικών υγρών και το κοκκίνισμα γύρω από το αιδοίο ή την είσοδο του κόλπου.

Εν κατακλείδι, οι μεταβολές στα κολπικά υγρά της γυναίκας, δεν αποτελούν από μόνες τους συχνά ανησυχητικό σύμπτωμα, ειδικά όταν δικαιολογούνται από διατροφικές αλλαγές ή πάροδο των φάσεων του εμμηνορροϊκού κύκλου. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό σε περίπτωση, που διαπιστώσετε άλλα συμπτώματα ή έντονες αλλαγές, γνωρίζοντας το σώμα σας και τα φυσιολογικά πλαίσια στα οποία αυτό αλλάζει, να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γυναικολόγο σας.