Φωτοδυναμική θεραπεία: Τι είναι και ποια οφέλη έχει

Η φωτοδυναμική θεραπεία είναι μια εξελιγμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση της ακμής, την δραστική αντιγήρανση, αλλά και την εις βάθος ανάπλαση της επιδερμίδας, ενώ λειτουργεί εξίσου και ως καταπραϋντική θεραπεία, επιτυγχάνοντας πάντοτε εντυπωσιακά αποτελέσματα και επούλωση των πληγών σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα σε καθεστώς απόλυτης ασφάλειας.

Τι είναι η φωτοδυναμική θεραπεία;

Η φωτοδυναμική θεραπεία ξεκινά εκεί που τελειώνουν οι άλλες θεραπείες. Καθώς ορισμένες θεραπείες δε δύναται να προχωρήσουν περαιτέρω, είτε εξαιτίας του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς ή της σοβαρότητα της κατάστασης, η σύγχρονη δερματολογία επιστρατεύει την ισχύ του φωτός ώστε να καταπολεμήσει προβλήματα όπως η ακμή ή η γήρανση της επιδερμίδας ή να επιφέρει ουσιαστική ανάπλαση, μέσω μιας διαδικασίας καθόλα ασφαλούς και πλήρως αποτελεσματικής, η οποία είναι και κλινικά ελεγμένη.

Φωτοδυναμική θεραπεία: Πώς δρα στον οργανισμό;

Η φωτοδυναμική θεραπεία αφορά τη διάδραση φωτοευαισθητοποιητικών παραγόντων, μιας πηγής φωτός, καθώς και ικανοποιητικής συγκέντρωσης μοριακού οξυγόνου στους ιστούς.

Πιο αναλυτικά:

Το μπλε φως της φωτοδυναμικής θεραπείας έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και καταπολεμά αποτελεσματικά την ακμή.

Το κόκκινο φως συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, περιορίζοντας αισθητά τις πανάδες και τα σημάδια του χρόνου.

Το κίτρινο φως αφορά την λεμφική κυκλοφορία, προωθώντας την αποβολή των τοξινών από το δέρμα.

Το λευκό φως διαθέτει ισχυρή καταπραϋντική δράση, ενώ προλαμβάνει τις αλλεργίες.

Το πράσινο φως διορθώνει την όψη του λιπαρού δέρματος, ρυθμίζοντας παράλληλα τη λειτουργία του αδένα της επιδερμίδας.

Το μωβ φως ενεργοποιεί δραστικά τον ιστό και μειώνει τις ρυτίδες.

Γιατί να κάνω φωτοδυναμική θεραπεία;

Η φωτοδυναμική θεραπεία αντιμετωπίζει μια σειρά από δερματικές παθήσεις του προσώπου, στις οποίες περιλαμβάνονται οι εξής:

Ενεργός Ακμή

Ουλές και Σημάδια Παλαιάς Ακμής

Πανάδες

Ρυτίδες

Ξηρότητα του Δέρματος

Φωτογήρανση

Δυσχρωμίες

Φωτοδυναμική θεραπεία: Πότε θα δω ορατά αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα της φωτοδυναμικής θεραπείας γίνονται άμεσα ορατά, αφού μετά το πέρας της πρώτης κιόλας συνεδρίας η επιδερμίδα γίνεται πιο λαμπερή, νεανική και καθαρή. Οι σμηγματογόνοι αδένες μειώνονται σε μέγεθος και η φλεγμονή υποχωρεί αισθητά, ενώ το δέρμα ανανεώνεται και απελευθερώνεται από δυσχρωμίες και ρυτίδες.

Φωτοδυναμική θεραπεία: Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν;

Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών φωτοδυναμικής θεραπείας που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα που σάς αφορά, αφού υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που συμβάλλει στη χρονική διάρκεια της θεραπείας, όπως το είδος της ακμής, η σοβαρότητά της και ο τύπος της επιδερμίδας. Κατά μέσο όρο θα χρειαστεί να προβείτε σε 4 με 8 θεραπείες μέσα σε χρονικό διάστημα 2 έως 4 εβδομάδων.

Φωτοδυναμική θεραπεία: Τι παρενέργειες υπάρχουν;

Η φωτοδυναμική θεραπεία είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία, η οποία δεν περιλαμβάνει παρενέργειες, όπως επίσης δε θα αισθανθείτε καμία ενόχληση κατά τη θεραπεία, καθώς το θεραπευτικό φως δεν παράγει θερμότητα. Μερικές μόνο ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς και είναι πιθανό να εμφανιστούν, περιλαμβάνουν:

Ήπιο ερύθημα που φεύγει μετά από μερικές ώρες

Ξηρότητα

Αίσθημα καύσου

Ελαφρύ κνησμό

Τι θα πρέπει να προσέξω μετά τη φωτοδυναμική θεραπεία;

Για λίγες ημέρες μετά το πέρας της φωτοδυναμικής θεραπείας, καλό θα ήταν να αποφύγετε την υπέρμετρη έκθεσή σας στο φως του ήλιου, ειδικότερα κατά τους θερινούς ζεστούς μήνες, όπως επίσης και να χρησιμοποιείτε τακτικά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας για διάστημα 4-5 ημερών.

Παράλληλα, ώστε να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας, φροντίστε την επιδερμίδα σας μέσω της χρήσης κρεμών αλλά και σωστού καθαρισμού του προσώπου σας.