Γαστρεντερίτιδα: Τρόποι μετάδοσης σε παιδιά

Η οξεία γαστρεντερίτιδα βρίσκεται σε έξαρση με πολλά παιδιά και μεγάλους να ταλαιπωρούνται (κυρίως) από εμέτους και (λιγότερο) από διάρροια.

Ο κύριος ιός που την προκαλεί είναι ο νοροϊός, την επιβίωση του οποίου διευκολύνει η αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Πώς μεταδίδεται όμως στα παιδιά και πόσο κινδυνεύουν οι μεγάλοι;

«Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, αφού οι ιοί αποβάλλονται στα κόπρανα και στα εμέσματα των ασθενών», απαντά η παιδίατρος Άννα Παρδάλη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Όπως εξηγεί, οι υπαίτιοι ιοί επιβιώνουν στις επιφάνειες έως και 72 ώρες. Ακόμα, δε, και μικρή ποσότητα του ιού αρκεί για να μολυνθεί κάποιος. Επιπλέον, οι πάσχοντες είναι μεταδοτικοί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Ένας ασθενής με γαστρεντερίτιδα από νοροϊό τον μεταδίδει από τη στιγμή που αρχίζει να νιώθει αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή του», επισημαίνει η ιατρός.

Η μόλυνση ενός ατόμου μπορεί να γίνει και μέσω της κατανάλωσης κάποιου τροφίμου ή ποτού, που μολύνθηκε κατά την προετοιμασία του από ασθενή με ιογενή γαστρεντερίτιδα. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί, εάν ο ασθενής  δεν σαπουνίζει τα χέρια του σχολαστικά μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Η γαστρεντερίτιδα μπορεί επίσης να μεταδοθεί από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα. Το ίδιο και με την εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων που απελευθερώνονται σε περιπτώσεις έντονης διάρροιας ή εμέτου.

Είναι τόσο πολλές οι οδοί μετάδοσης των ιών που προκαλούν γαστρεντερίτιδα, ώστε είναι απαραίτητη η λήψη μερικών βασικών μέτρων. Αυτά είναι:

  • Η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής
  • Η αυξημένη προσοχή από τους ίδιους τους ασθενείς

Οι κανόνες υγιεινής

Για να αποφευχθεί να διασπαρεί η γαστρεντερίτιδα είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς και όσοι τους φροντίζουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, τονίζει η κυρία Παρδάλη. Πρέπει λοιπόν να σαπουνίζουν καλά τα χέρια τους:

  • Μετά τη χρήση της τουαλέτας
  • Μετά την αλλαγή πάνας
  • Μετά από κάθε επαφή με πάσχοντα από διάρροια ή εμέτους
  • Μετά την κολύμβηση
  • Πριν, στη διάρκεια και μετά τον χειρισμό τροφίμων

«Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο», υπογραμμίζει η κυρία Παρδάλη.

Απαραίτητο είναι ακόμα να γίνεται σχολαστικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό:

  • Όλων των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων
  • Όλων των σκευών που χρησιμοποιούνται πριν, στη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού

Πρέπει ακόμα να καθαρίζεται με χλωρίνη η τουαλέτα του σπιτιού και να πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία τα μολυσμένα (π.χ. από έμετο) υφάσματα (ρούχα, σεντόνια, πετσέτες, εσώρουχα κ.λπ.).

Πολύ σημαντικό είναι επίσης ασθενείς και υγιείς να μην μοιράζονται σκεύη (π.χ. ποτήρια, πιάτα) και προσωπικά αντικείμενα.

Τέλος, πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή με τους ασθενείς που έχουν συμπτώματα ύποπτα για γαστρεντερίτιδα.

Παραμονή στο σπίτι

Για να μην μεταδώσει ένας πάσχων από ιογενή γαστρεντερίτιδα τον υπαίτιο ιό στα άτομα του περιβάλλοντός του, πρέπει να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα. Αυτά συνιστώνται όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρηση τους, προειδοποιεί η κυρία Παρδάλη. Τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Να μην συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού
  • Αν είναι ενήλικας, να μην συμμετέχει στην παροχή φροντίδας υγείας σε άλλα άτομα
  • Τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι (μην τα στέλνετε στον σταθμό ή το σχολείο, ούτε σε δραστηριότητες όπως το κολύμπι)
  • Οι μεγάλοι πρέπει να απέχουν από την εργασία τους
  • Μικροί και μεγάλοι πρέπει να αποφεύγουν τις επισκέψεις σε χώρους όπου βρίσκονται ευπαθείς ομάδες (π.χ. νοσοκομείο, γηροκομείο)

Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα – Η διατροφή να ακολουθείς

Η γαστρεντερίτιδα είναι λοίμωξη του πεπτικού συστήματος. Τα κύρια συμπτώματά της είναι ο κοιλιακός πόνος η διάρροια και οι εμετοί. 

Ο πιο σημαντικός κίνδυνος όταν κάποιος πάσχει από γαστρεντερίτιδα είναι η αφυδάτωση. Ιδιαίτερα πλήττονται τα βρέφη, τα νήπια και τα μικρά παιδιά γι΄αυτό οι γονείς πρέπει συνεχώς να δίνουν στο παιδί τους να πίνει υγρά.

Οι ένοχοι ιοί

Η γαστρεντερίτιδα προκαλείται από τον ιό Ρότα, τη σαλμονέλλα, τη σιγκέλλα, το καμπυλοβακτηρίδιο και το κολοβακτηρίδιο.

Η τροφική δηλητηρίαση

Ορισμένες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας οφείλονται δηλητηρίαση από αλλοιωμένα ή μολυσμένα τρόφιμα.

Τα συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι

Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί πονοκέφαλος και απώλεια όρεξης και γενικότερα ένα αίσθημα κακουχίας.

Η ενδεδειγμένη διατροφή για την ανάρρωση

Πίνετε άφθονα υγρά: Η υπερβολική απώλεια υγρών κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα όπως η αφυδάτωση. Εξαιτίας αυτού, η κατανάλωση υγρών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε νερό σε μικρή ποσότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην προκαλείτε εμετό.

Η απώλεια υγρών οδηγεί σε μείωση του επιπέδου των ηλεκτρολυτών. Με αυτή την έννοια, τα ισοτονικά ποτά είναι επίσης ενδεδειγμένα για να ανακτήσετε τα άλατα που το σώμα σας έχει χάσει λόγω του εμέτου, της διάρροιας και του ιδρώτα.

Φυσικά, αποφύγετε άλλους τύπους υγρών που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας, όπως καφεϊνούχα ποτά ή ζεστή σοκολάτα. Προτιμήστε χαμομήλι, τσάι και άλλα αφεψήματα από βότανα της φύσης.

Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες: Αποφύγετε τα περισσότερα λαχανικά και είναι προτιμότερο να φάτε μια φρυγανιά με λίγο βούτυρο και μέλι, έναν λαπά, βραστό κοτόπουλο με ρύζι, βραστό ψάρι που συνοδεύεται από πατάτες βραστές, ή μακαρόνια με λίγο βούτυρο.

Αποφύγετε τα καρυκεύματα που μπορούν να είναι επιβλαβή για την ευαίσθητη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το στομάχι σας λόγω της γαστρεντερίτιδας.

Καταναλώστε ένα γιαούρτι: Συνιστάται να καταναλώνετε γιαούρτι λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε γαλακτικό οξύ. Το γαλακτικό οξύ ενισχύει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στη θεραπεία της οξείας γαστρεντερίτιδας. Ωστόσο, αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να το αποφύγετε.