Γαστρίτιδα: Αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία

Με τον όρο γαστρίτιδα εννοούμε κάθε είδους φλεγμονή του τοιχώματος του στομάχου. Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς θεραπεύετε;

Τι είναι η γαστρίτιδα;

Η γαστρίτιδα (αναφέρεται συχνά και σαν δυσπεψία) είναι μια φλεγμονή (οίδημα και ερεθισμός) του βλεννογόνου του στομάχου. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά (οξεία) ή σταδιακά (χρόνια). Η χρόνια γαστρίτιδα εμφανίζεται σε δύο ανά 10.000 άτομα ,ενώ η οξεία γαστρίτιδα είναι πιο συχνή, και συμβαίνει σε οκτώ ανά 1.000 άτομα.

Γαστρίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γαστρίτιδας ποικίλουν μεταξύ των ατόμων, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Κοιλιακό φούσκωμα
  • Έμμετος
  • Δυσπεψία
  • Λόξυγγας
  • Απώλεια της όρεξης
  • Έμμετος αίματος ή περιεχομένου που μοιάζει με αλεσμένο καφέ
  • Μαύρα, σαν πίσσα κόπρανα

Ατροφική Γαστρίτιδα

Θα πρέπει να  κάνω αιματολογικό έλεγχο για τα επίπεδα ορισμένων βιταμινών και ανόργανων συστατικών αν έχω γαστρίτιδα;

Αν έχετε μια γαστρεντερική νόσο που οδηγεί σε σημαντική δυσαπορρόφηση (κακή απορρόφηση των βιταμινών και θρεπτικών συστατικών από το έντερο), ο γιατρός σας μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα ορισμένων βιταμινών στο αίμα σας. Ατροφική γαστρίτιδα, για παράδειγμα, είναι μια κατάσταση που οδηγεί ειδικά στην δυσαπορρόφηση της βιταμίνης Β12. Αυτή η βιταμίνη μπορεί να μετρηθεί στο αίμα σας.

Αν οι συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας (συμπεριλαμβανομένων μίας γενική εξέτασης αίματος και βιοχημικού ελέγχου) είναι φυσιολογικές, δεν χρειάζεται μια μέτρηση της βιταμίνης στο αίμα σας ή ανόργανων συστατικών.

Εάν διαπιστωθεί  αναιμία και ο γιατρός σας πιστεύει ότι είναι ένα αποτέλεσμα μιας έλλειψης θρεπτικών συστατικών, μπορεί να μετρήσει το επίπεδο του σιδήρου στο αίμα σας. Ο σίδηρος, είναι το μοναδικό συστατικό για το οποία τα επίπεδα στο αίμα συνδέονται με τη συνολική ποσότητα του σιδήρου που αποθηκεύεται στο σώμα σας.

Τι προκαλεί γαστρίτιδα;

Γαστρίτιδα μπορεί να προκληθεί από ερεθισμό λόγω της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ, χρόνιους εμετούς, στρες, ή τη χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη ή τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από οποιοδήποτε από τις ακόλουθες αιτίες:

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Ένα βακτηρίδιο που ζει στο βλεννογόνο (εσωτερικό χιτώνα)του στομάχου. Χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και, σπάνια, καρκίνο του στομάχου.

Κακοήθης αναιμία

Μια μορφή αναιμίας που προκύπτει όταν το στομάχι δεν διαθέτει μια φυσική ουσία που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12

Παλινδρόμηση χολής

Η επιστροφή της χολής (ένα υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και βοηθά την πέψη) μέσα στο στομάχι

Λοιμώξεις

Που προκαλούνται από βακτήρια και ιούς

Αυτοάνοσες διαταραχές

Αν η γαστρίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια αίματος ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου.

Διάγνωση της γαστρίτιδας

Ο γιατρός σας θα εξετάσει το προσωπικό και  οικογενειακό σας ιατρικό ιστορικό  και θα προβεί σε ενδελεχή σωματική αξιολόγηση. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει κάποια από αυτές τις εξετάσεις για τη διάγνωση της γαστρίτιδας:

Ενδοσκόπηση

Ο γιατρός εισάγει ένα ενδοσκόπιο, ένα λεπτό σωλήνα που περιέχει μια μικρή κάμερα, μέσα από το στόμα σας και προς το στομάχι σας για να δει το βλεννογόνο του στομάχου. Ο γιατρός θα ελέγξει για φλεγμονή και μπορεί να λάβει μια βιοψία, μία διαδικασία στην οποία ένα μικροσκοπικό δείγμα του ιστού αφαιρείται και στη συνέχεια αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση.

Εξέταση αίματος

Ο γιατρός μπορεί να ελέγξει τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας για να μάθει αν έχετε αναιμία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τεστ κοπράνων

Η εξέταση αυτή ελέγχει για το αίμα στα κόπρανα σας, το οποίο μπορεί είναι ένα σημάδι γαστρίτιδας.

Ποια η θεραπεία για τη γαστρίτιδα;

Η θεραπεία για γαστρίτιδα συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη αντιόξινων και άλλων φαρμάκων για τη μείωση των στομαχικών οξέων. Αυτά τα φάρμακα θα συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την προώθηση της επούλωσης. Επίσης συστήνεται η αποφυγή των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs).

Για την γαστρίτιδα που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Μόλις το βασικό πρόβλημα εξαφανιστεί, θα υφεθεί και η γαστρίτιδα . Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν διακόψετε οποιοδήποτε φάρμακο ή ξεκινήσετε οποιασδήποτε θεραπεία για την  γαστρίτιδα.

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται;

  • Όξινα τρόφιμα τα οποία θα αυξήσουν την οξύτητα του γαστρικού υγρού επιδεινώνοντας έτσι τα συμπτώματα της γαστρίτιδας. Τέτοια τρόφιμα είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι), το λεμόνι, το ξίδι αλλά και η ντομάτα ή ο χυμός της.
  • Καφεϊνούχα ροφήματα και τρόφιμα είναι καλό να αποφεύγονται, μεταξύ άλλων κάποιες πηγές που ίσως δεν γνωρίζετε είναι η σοκολάτα και τα αναψυκτικά τύπου κόλα.
  • Η αποφυγή αλκοόλ είναι επίσης απαραίτητη στην περίπτωση γαστρίτιδας.
  • Τα πικάντικα τρόφιμα μαγειρεμένα με πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά καλό θα είναι επίσης να λείπουν από το διαιτολόγιό ασθενών με γαστρίτιδα καθώς μπορεί δυνητικά να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου.
  • Τα πολύ λιπαρά τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς «βαραίνουν» το στομάχι και πιθανώς επιδεινώνουν την φλεγμονή.

Υπάρχουν τρόφιμα που βοηθούν;

  • Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως φρούτα (εκτός των εσπεριδοειδών), λαχανικά, όσπρια αλλά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Ένας άλλος λόγος για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.
  • Άπαχο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αλλά και ψάρια.
  • Τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά όπως το γιαούρτι και το κεφίρ.
  • Τέλος το πανταχού παρών νερό! Μην ξεχνάτε να πίνετε την συνιστώμενη ποσότητα νερού ημερησίως καθώς βοηθά στην απομάκρυνση βλαβερών ουσιών και τοξινών από τον οργανισμό