Πώς τα Χριστούγεννα, που είναι μία οικογενειακή γιορτή μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη, ο οποίος απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο τον οικογενειακό σχεδιασμό.
Αρκετοί γονείς θέλουν να κάνουν τις γιορτές των Χριστουγέννων μαγικές για τα παιδιά τους, αλλά το αποτέλεσμα που επιτυγχάνουν τελικά είναι εντελώς αντίθετο από το επιθυμητό, σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση.
Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, το στρες που νιώθουν συχνά είναι τόσο έντονο, ώστε επηρεάζει αρνητικά τα συναισθήματα των παιδιών για τις γιορτές. Γιατί συμβαίνει αυτό; Άλλοτε επειδή έχουν μεγάλες προσδοκίες και άλλοτε λόγω των πρόσθετων υποχρεώσεων που φέρνουν οι γιορτές.
Τη δημοσκόπηση πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Νοσοκομείο Παίδων C.S. Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Συμμετείχαν 2.020 γονείς, οι οποίοι είχαν παιδιά ηλικίας 1 έως 18 ετών.
Σχεδόν όλοι (το 96%) είπαν ότι οι γιορτές είναι μια χαρούμενη περίοδος για την οικογένειά τους. Ωστόσο το 18% πρόσθεσαν ότι νιώθουν έντονο στρες στις γιορτές. Επιπλέον, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (το 28%) είπαν ότι κύρια αιτία γι’ αυτό είναι οι μεγάλες προσδοκίες που έχουν για την εορταστική περίοδο.
«Περιβαλλόμαστε από εικόνες των γιορτών που δείχνουν ειδυλλιακές οικογενειακές στιγμές ηρεμίας, αγάπης και χαράς», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sarah Clark, ερευνήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής του πανεπιστημίου.
«Πολλοί γονείς επιθυμούν να αναπαραστήσουν αυτή τη μαγεία για τα παιδιά τους, για να τα βοηθήσουν να αποκτήσουν τέλειες αναμνήσεις που θα τα ακολουθήσουν για μια ζωή. Δυστυχώς, η υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν έχει αρκετά συχνά το αντίθετο αποτέλεσμα. Το υπερβολικό στρες τους δημιουργεί ένταση στο σπίτι. και μειώνει τη χαρά που νιώθουν τα παιδιά».
Οι αιτίες
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εκείνες που πλήττονται περισσότερο από το στρες των γιορτών είναι οι μητέρες. Το ποσοστό όσων ήταν έντονα στρεσαρισμένες ήταν σχεδόν διπλάσιο απ’ ό,τι μεταξύ των πατέρων (23% έναντι 12%).
Οι στρεσαρισμένοι γονείς παρέθεσαν πολλές αιτίες για το στρες τους. Μεταξύ άλλων επικαλέστηκαν:
- Το 31% τα πρόσθετα ψώνια και τις προετοιμασίες για τις γιορτές
- Το 30% τον αγώνα που δίνουν για να διατηρηθεί υγιής η οικογένειά τους
- Το 29% τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούν τα πρόσθετα ψώνια και ταξίδια
- Το 23% τις… διαπραγματεύσεις με τους συγγενείς τους για τις οικογενειακές συνάξεις
- Το 22% την προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού
- Το 14% τις επικρίσεις από τους συγγενείς τους για όσα σχεδιάζουν για τις γιορτές
Πολλοί, εξ άλλου, είπαν ότι ειδικά εφέτος το στρες τους εντείνει η επανεμφάνιση του κορωνοϊού και η νέα απειλή που συνιστά. Ωστόσο η Dr. Clark επισήμανε ότι υπάρχει μία ακόμα αιτία στρες, την οποία πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν.
«Για πολλούς γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας, το στρες πηγάζει από το γεγονός ότι έχουν συνεχώς τα παιδιά τους στο σπίτι», είπε. «Στις περισσότερες οικογένειες, το σχολείο δημιουργεί ένα πρόγραμμα που τηρείται απ’ όλη την οικογένεια. Στις γιορτές όμως, το πρόγραμμα αυτό χαλάει και οι γονείς «χάνουν τα νερά τους»».
Πρόβλημα συνιστά επίσης το γεγονός ότι πολλοί γονείς έχουν μεγάλες προσδοκίες από τις γιορτές, ακόμα κι αν δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο, χρήματα ή βοήθεια για να τα καταφέρουν.
Τι να κάνετε
Για να μην συμβούν όλ’ αυτά και σε εσάς, η Dr. Clark συνιστά να περιορίσετε στο ελάχιστο όσα προσπαθείτε να επιτύχετε. Συζητήστε με την οικογένειά σας για το τι επιθυμούν εκείνοι και προσπαθήστε να πραγματοποιήσετε μία επιθυμία από τον καθένα.
Συζητήστε επίσης μαζί τους για το στρες που νιώθετε και τις αιτίες του. Ζητήστε από τα παιδιά να μιλήσουν και εκείνα για το δικό τους.
Να ενθαρρύνετε επίσης τα παιδιά να ακολουθούν το πρόγραμμα που είχαν και στο σχολείο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά τον ύπνο τους και τη διατροφή τους. Και αυτό, διότι ο συνδυασμός του ξενυχτιού με τα πρόχειρα φαγητά, μπορεί να προκαλέσει οξυθυμία, εκτός από τις δυνητικές συνέπειες στην υγεία τους.
«Η καθιέρωση μίας ρουτίνας και στην περίοδο των εορτών, θα κάνει γονείς και παιδιά πιο χαρούμενους», τονίζει η ειδικός. «Έτσι, ο χρόνος που θα περάσει μαζί η οικογένεια θα γίνει πιο απολαυστικός για όλους».
Πηγή: Iatropedia