Kαούρες, δυσπεψία, πεπτικό έλκος τα… Χριστούγεννα – Έτσι αντιμετωπίζονται

Η εποχή που τα τραπέζια είναι πλούσια, τα φαγητά σε αφθονία και η όρεξη αυξάνεται. Εκεί κρύβεται ο κίνδυνος να το παρακάνετε και μετά να αρχίσουν τα δύσκολα. Καούρα, δυσπεψία, έλκος…

Η δυσπεψία, αλλά περισσότερο η καούρα στο στομάχι, είναι βασικά συμπτώματα των εορτών και κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται. Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, και τις τροφικές δηλητηριάσεις που αυτές τις μέρες έχουν την τιμητική τους.

Χριστούγεννα: Το πεπτικό σύστημα υποφέρει

Η καούρα και η δυσπεψία έπειτα από ένα « βαρύ» και πλούσιο γεύμα, σε συνδυασμό με το κάπνισμα, οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχόμενου του στομάχου προς τον οισοφάγο εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Οι συχνές καούρες αποτελούν το κύριο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλιδρόμησης, η οποία ταλαιπωρεί συχνά 4 στους 10 Έλληνες.

Όπως εξηγεί ο δρ Τζ. Πάτρικ Γουάρινγκ, ειδικός σε θέματα πεπτικών διαταραχών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Έμορυ, στην Ατλάντα, ο μηχανισμός ανάπτυξης της δυσπεψίας έπειτα από ένα μεγάλο γεύμα, αρχίζει με την διαστολή του στομάχου από την μεγάλη ποσότητα φαγητού και ποτού που πέφτει μέσα του.

Χριστουγεννιάτικη καούρα

Το στομάχι «αντιλαμβάνεται» ότι έχει αυξημένο… φόρτο εργασίας, και έτσι παράγει μεγαλύτερες από το συνηθισμένο ποσότητες γαστρικών οξέων για να πέψει την τροφή. Ορισμένα συστατικά του γεύματος, όμως, όπως το αλκοόλ, η σοκολάτα και τα λίπη, χαλαρώνουν τον μυ που κλείνει το άνοιγμα συνδέσεως του στομάχου με τον οισοφάγο – και έτσι, τα γαστρικά οξέα βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω και αρχίζουν οι καούρες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να τα αποφύγετε όλ’ αυτά; Το πιο δραστικό και λογικό βήμα απ’ όλα είναι να μην το παρακάνετε με το φαγητό και το ποτό. Επιπλέον, εάν γνωρίζετε πως κάποιο φαγητό σας πειράζει, αποφύγετε να το καταναλώσετε. Εάν εξάλλου ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων με γνωστά πεπτικά προβλήματα, πάρτε εκ των προτέρων το φάρμακο για το στομάχι που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός και το οποίο θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό στρώμα στο στομάχι.

Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν

  • Πίνετε άφθονο νερό.
  • Μην «φορτώνετε» το στομάχι σας κυρίως τις βραδινές ώρες.
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα μετά το φαγητό.
  • Μασάτε αργά.
  • Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας πράσινες σαλάτες, Προτιμήστε να τις καταναλώνετε πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας.
  • Να καταναλώνετε το φαγητό πάντοτε από το πιάτο και όχι να τσιμπολογάτε από τις πιατέλες.
  • Μην τρώτε την πέτσα και τα ορατά λίπη από τα κρέατα.
  • Να αποφεύγετε την κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το φαγητό, διότι τα συστατικά των φρούτων απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό από αυτά του κρέατος και των άλλων φαγητών, και αυτή η διαφορά μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία.
  • Αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, να προτιμάτε τα κρέατα που έχουν ψηθεί στην σχάρα ή στην σούβλα από αυτά του φούρνου, της γάστρας κ.τ.λ.
  • Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να ασχολείστε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.

Εφοδιαστείτε με ένα φαρμακευτικό δισκίο

Η πρώτη σας επιλογή, αν οι παραπάνω συμβουλές δεν αποδώσουν, θα πρέπει να είναι η χρήση αλγινικών σκευασμάτων που καταστέλλουν την παλινδρόμηση. Τα αλγινικά χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης που προσφέρουν. Τα σκευάσματα αυτά έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα καθώς δρουν σχηματίζοντας ένα στρώμα που «επιπλέει» πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγμό (τείχος) μεταξύ των στομαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου, καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο την παλινδρόμηση.

Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να επιφέρουν αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από τη λήψη, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο πάσχων να ανακουφίζεται άμεσα. Εάν τα συμπτώματα παραμένουν, απευθυνθείτε στο γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Αυξημένες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Πέρα, όμως, από μια απλή καούρα ή δυσπεψία που θα μας χαλάσει το στομάχι και τη διάθεση, οι διατροφικές παρεκτροπές των ημερών συνδέονται άμεσα και με σοβαρότερα προβλήματα, όπως εκδήλωση γαστρίτιδας, πεπτικού έλκους, σοβαρής γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, οξείας χολοκυστίτιδας, οξείας παγκρεατίτιδας και κολίτιδες. Υπολογίζεται ότι στο δεκαήμερο των εορτών οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με τέτοιου είδους συμπτώματα είναι αυξημένες κατά 30%. Μάλιστα, τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι-για θρησκευτικούς λόγους- απείχαν εν είδει νηστείας από συγκεκριμένες τροφές για κάποιες εβδομάδες, καθώς και οι ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό και υπό φαρμακευτική αγωγή.