Γρίπη των πτηνών: Συμπτώματα – Τρόπος μετάδοσης στον άνθρωπο

Το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στη Βουλγαρία σήμανε συναγερμό και στη δική μας χώρα.

Αν και ο κίνδυνος από τη νόσο για τους ανθρώπους θεωρείται χαμηλός, αλλά προηγούμενα ξεσπάσματα σε πτηνοτροφεία είχαν οδηγήσει σε εκτεταμένα προγράμματα θανάτωσης πτηνών για να περιοριστεί η εξάπλωση.

Λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο

Αν και οι ιοί της γρίπης των πτηνών (γρίπη) Α συνήθως δεν μολύνουν τους ανθρώπους, έχουν υπάρξει μερικές σπάνιες περιπτώσεις μόλυνσης του ανθρώπου με αυτούς τους ιούς. Οι ασθένειες στους ανθρώπους από μολύνσεις από τον ιό της γρίπης των πτηνών κυμαίνονταν σε βαρύτητα από καθόλου συμπτώματα ή ήπια ασθένεια έως σοβαρή ασθένεια που οδήγησε σε θάνατο.

Το ασιατικό στέλεχος H7N9 και η επίσης ασιατικής προέλευσης ιδιαίτερα παθογόνος H5N1 είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες ανθρώπινες ασθένειες από ιούς της γρίπης των πτηνών παγκοσμίως μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των πιο σοβαρών ασθενειών με την μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Γρίπη των πτηνών: Τρόπος μετάδοσης στον άνθρωπο

Τα μολυσμένα πτηνά αποβάλλουν τον ιό της γρίπης των πτηνών μέσω του σάλιου, των βλεννογόνων και των κοπράνων τους. Οι ανθρώπινες λοιμώξεις από τους ιούς της γρίπης των πτηνών μπορεί να συμβούν όταν ο ιός εισέλθει στα μάτια, την μύτη ή το στόμα ενός ατόμου ή όταν εισπνευστεί.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο ιός βρίσκεται στον αέρα (σε σταγονίδια ή πιθανώς σε σκόνη) και ένα άτομο τον εισπνέει, ή πιθανώς όταν ένα άτομο αγγίζει κάτι που έχει ιό πάνω του και στη συνέχεια αγγίζει το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη του.

Οι ανθρώπινες μολύνσεις με ιούς της γρίπης των πτηνών έχουν συμβεί συχνότερα μετά από απροστάτευτη επαφή με μολυσμένα πτηνά ή επιφάνειες μολυσμένες με ιούς της γρίπης των πτηνών. Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί ορισμένες λοιμώξεις όπου δεν ήταν γνωστό ότι υπήρξε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά ή το περιβάλλον τους.

Πολύ περιορισμένη εξάπλωση

Η εξάπλωση των ιών της γρίπης των πτηνών από ένα μολυσμένο άτομο σε μια στενή επαφή είναι πολύ σπάνια και όταν έχει συμβεί, έχει εξαπλωθεί μόνο σε λίγα άτομα. Ωστόσο, λόγω της πιθανότητας οι ιοί της γρίπης των πτηνών να μεταλλαχθούν και να αποκτήσουν την ικανότητα να εξαπλώνονται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, η πρόληψη (π.χ. η θανάτωση πτηνών και στη Βουλγαρία) και η στενή παρακολούθηση για ανθρώπινη μόλυνση και μετάδοση από άτομο σε άτομο είναι εξαιρετικά σημαντική για τη δημόσια υγεία.

Γρίπη των πτηνών: Συμπτώματα στους ανθρώπους

Τα αναφερόμενα συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο κυμαίνονταν από καθόλου ή ήπια ασθένεια (όπως ερυθρότητα των ματιών και επιπεφυκίτιδα, ή ήπια συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού που μοιάζουν με γρίπη), έως σοβαρά (όπως πνευμονία που απαιτεί νοσηλεία) και περιλάμβαναν:

Λιγότερο κοινά συμπτώματα:

  • διάρροια
  • ναυτία
  • έμετος
  • επιληπτικές κρίσεις

Γρίπη των πτηνών: Διάγνωση στον άνθρωπο

Η μόλυνση από τον ιό της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους δεν μπορεί να διαγνωστεί μόνο από κλινικά σημάδια και συμπτώματα: απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος. Η μόλυνση από τον ιό της γρίπης των πτηνών συνήθως διαγιγνώσκεται με τη συλλογή επιχρίσματος από την ανώτερη αναπνευστική οδό (μύτη ή λαιμός) του άρρωστου ατόμου. Ο έλεγχος είναι πιο ακριβής όταν το δείγμα ληφθεί κατά τις πρώτες ημέρες της ασθένειας.

Για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς, η συλλογή και ο έλεγχος δειγμάτων της κατώτερης αναπνευστικής οδού μπορεί επίσης να οδηγήσει στη διάγνωση της λοίμωξης. Ωστόσο, για ορισμένους ασθενείς που δεν είναι πλέον πολύ άρρωστοι ή που έχουν αναρρώσει πλήρως, μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών σε ένα δείγμα.