Γυμναστική κατά την περίοδο: Τι πρέπει να προσέξετε

Είναι πολύ δημοφιλής η άποψη ότι η έμμηνος ρύση (περίοδος) είναι μία ευάλωτη περίοδος, κατά την οποία πρέπει οι γυναίκες να αλλάζουν την καθημερινή τους ρουτίνα με γνώμονα να ξεκουράζονται περισσότερο και γενικά να επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο τον οργανισμό τους.

Στην πραγματικότητα, όμως, η έμμηνος ρύση είναι μία φυσιολογική λειτουργία του γυναικείου οργανισμού και απόδειξη του ότι λειτουργεί σωστά και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Άρα, επί της ουσίας δεν υφίσταται κάποιος ιδιαίτερος λόγος να αλλάζει κατά πολύ την ρουτίνα της κάποια γυναίκα.

Αναλυτικά ο μέσος όρος ποσότητας αίματος που χάνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι 30-40ml και 4 έως 12 κουταλάκια του γλυκού εμμηνορροϊκών υγρών από τα οποία, όμως, μόνο μια μικρή ποσότητα από αυτά είναι αίμα. Δεδομένου ότι ο οργανισμός περιέχει κατά μέσο όρο 4 λίτρα αίμα, αυτό δεν μειώνεται παρά ελάχιστα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Άρα η όποια αδυναμία η εξάντληση δεν δύναται να έχει προκληθεί από αυτή τη μικρή απώλεια αίματος.

Αντίθετα, η αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών τις συγκεκριμένες ημέρες, είναι τελικά η αιτία για την όποια αδυναμία. Συγκεκριμένα, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη συνεργάζονται, με αντίστοιχες αυξομειώσεις, ώστε ο οργανισμός να περάσει από το ένα στάδιο του έμμηνου κύκλου στο επόμενο. Πρόκειται για τις ορμόνες του κύκλου της περιόδου και παράγονται στις ωοθήκες. Η προγεστερόνη, η ορμόνη του έμμηνου κύκλου, μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, λιγούρα, ακμή, ευαισθησία στο στήθος και αίσθημα κόπωσης. Τα οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο, αλλαγές στη διάθεση και πονοκέφαλο.

Τι όμως μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα για να αντισταθμίσει τα αποτελέσματα της αυξομείωσης αυτών των ορμονών;

Μα φυσικά η απάντηση βρίσκεται στη γυμναστική. Η άσκηση αυξάνει τις ενδορφίνες (αλυσίδες πρωτεϊνών) οι οποίες παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος κάθε φορά που κάποιος κάνει μία δραστηριότητα. Μετά από τριάντα λεπτά αεροβικής γυμναστικής επιτυγχάνεται αύξηση ενδορφινών μέχρι και 500%.

Επιπροσθέτως, η ενδορφίνες συμβάλουν αισθητά στην καταπολέμηση του πόνου, βοηθώντας πολλές γυναίκες να αποφύγουν τα παυσίπονα, τα οποία θα κατανάλωναν για να απομακρύνουν τους πόνους αυτών των ημερών.

Έτσι, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, όχι μόνον δεν πρέπει να αποφεύγεται, αλλά συνιστάται. Σαφώς, αναφερόμαστε σε γυναίκες οι οποίες, ήδη, γυμνάζονται έστω 30 λεπτά την ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εντάξουν τη γυμναστική στη ρουτίνα τους τις υπόλοιπες μέρες του μήνα και σταδιακά να αρχίσουν να γυμνάζονται και τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως.

Τέλος, αλλά εξόχως σημαντική είναι η επαρκής ενυδάτωση, γενικά τις ημέρες που γυμνάζεται κάποια, αλλά ειδικά κατά την έμμηνο ρύση, καθότι, η σωστή ενυδάτωση βοηθά στην μείωση του φουσκώματος και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης πονοκεφάλων και ζαλάδων.

Πόνοι περιόδου: Ποιες παθήσεις μπορεί να κρύβουν – 6 τρόποι για να τους προλάβεις

Πόνοι περιόδου: Κανένας άνδρας δεν μπορεί να καταλάβει τι περνά το γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης.

Περίπου το 50% των γυναικών, λίγες ημέρες πριν ή κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της περιόδου, αισθάνονται πόνους χαμηλά στην κοιλιά, οι οποίοι οφείλονται στις συσπάσεις της μήτρας στην προσπάθειά της να αποβάλλει το αίμα, τις εκκρίσεις και τον κατεστραμμένο βλεννογόνο που βρίσκεται στο εσωτερικό της.

Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η αυξημένη παραγωγή προσταγλαδινών από τον τράχηλο της μήτρας, μία κατάσταση που μετά τον πρώτο τοκετό, σχεδόν εξαφανίζεται.

Αν παρατηρήσετε αλλαγές στους πόνους της περιόδου από μήνα σε μήνα, ενδέχεται να αποτελούν σημάδι για κάποιο πρόβλημα υγείας, γι’ αυτό μην το αμελήσετε.

Πόνοι περιόδου: Έντονος πόνος και μεγάλη ροή αίματος

Θα μπορούσε να αποτελεί σύμπτωμα ύπαρξης ινομυωμάτων, δηλαδή σχηματισμών από μυϊκές ίνες που συσσωρεύονται στα τοιχώματα της μήτρας. Προσβάλλουν μία στις τέσσερις γυναίκες, ενώ ο βαθμός στον οποίο επηρεάζουν την υγεία εξαρτάται από το μέγεθος και την ακριβή τους θέση. Στο 50% των περιπτώσεων δεν προκαλούν προβλήματα, τα υπόλοιπα όμως ινομυώματα μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μηνορραγία (πολύ αίμα κατά την έμμηνο ρήση), αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, έντονο πόνο στη διάρκεια της περιόδου ή κατά τη σεξουαλική επαφή, ουρολοιμώξεις και δυσκοιλιότητα (λόγω της πίεσης που ασκούν στα γειτονικά όργανα). Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να φτάσουν μέχρι την υπογονιμότητα και την αποβολή σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Πόνοι περιόδου: Ήπιος αλλά συνεχής πόνος

Μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου (PID), μιας λοίμωξης των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας και κυρίως των ευσταχιανών σαλπίγγων (το όργανο που μεταφέρει το ωάριο από την ωοθήκη στη μήτρα). Πρόκειται για μια συχνή και σοβαρή επιπλοκή ορισμένων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Η ΦΝΠ μπορεί να προξενήσει σημαντικά προβλήματα στην περιοχή της κατώτερης κοιλίας (πύελος), συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των ευσταχιανών σαλπίγγων και των ιστών που βρίσκονται στην περιοχή της μήτρας και των ωοθηκών. Αν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως στειρότητα, έκτοπη κύηση, δημιουργία αποστήματος και χρόνιο πυελικό άλγος.

Πόνοι περιόδου: Οξύς πόνος στη μία πλευρά

Μπορεί να δείχνει συστροφή ωοθήκης, δηλαδή περιστροφή της ωοθήκης γύρω από τον άξονά της με αποτέλεσμα να στραγγαλίζονται τα αγγεία που την τροφοδοτούν με αίμα. Η συστροφή της ωοθήκης προκαλεί πολύ έντονο πόνο δεξιά ή αριστερά χαμηλά στην κοιλιά και γι’ αυτό χρειάζεται υπερηχογραφικός έλεγχος. Μπορεί να συμβεί αυτόματα χωρίς καμία αιτία, όμως το πιο συχνό είναι να υπάρχουν μεγάλες κύστες που αυξάνουν τον όγκο της ωοθήκης. Η αντιμετώπιση γίνεται με λαπαροσκόπιση, αρκεί να γίνει γρήγορα ώστε να μην νεκρωθεί η ωοθήκη. Εάν νεκρωθεί η ωοθήκη γίνεται αφαίρεσή της.

Πόνοι περιόδου: Επώδυνες κράμπες που δεν υποχωρούν με φάρμακα

Στην περίπτωση αυτή υπάρχει ο κίνδυνος της ενδομητρίωσης, μιας κατάστασης κατά την οποία ο ιστός που φυσιολογικά βρίσκεται μόνο μέσα στη μήτρα -το λεγόμενο και ενδομήτριο- μπορεί να αναπτυχθεί για άγνωστους λόγους σε διαφορετικά μέρη του σώματος της γυναίκας, όπως για παράδειγμα στις ωοθήκες στο περιτόναιο και αλλού. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο πόνος. Συχνά αυτός ο πόνος είναι γύρω από την περίοδο της γυναίκας, όμως μερικές φορές μπορεί να παρουσιαστεί και σε διαφορετικές φάσεις του κύκλου της. Η ερωτική επαφή είναι επίπονη ειδικά σε συγκεκριμένες εστίες ή σε συγκεκριμένες στάσεις. Σε περίπτωση που η ενδομητρίωση είναι σε άλλο όργανο, όπως στην κύστη ή στο έντερο, τότε παρουσιάζονται συμπτώματα στη συγκεκριμένη περιοχή και ενοχλήσεις από το ουρογεννητικό σύστημα της γυναίκας. Πολλές γυναίκες, σε ποσοστό πάνω από 40%, δεν έχουν κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα.

Πόνοι περιόδου: Έξι τρόποι για να τους προλάβεις

Για να προλάβετε τους πόνους της περιόδου μπορείτε να εφαρμόσετε τους παρακάτω τρόπους:

Κρατηθείτε σε φόρμα

Η άσκηση βοηθάει σε όλα, ειδικά η τακτική αεροβική άσκηση όμως, είναι πολύ αποτελεσματική στην πρόληψη των πόνων της περιόδου, επισημαίνουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Yale.

Πάρτε αρκετό ασβέστιο

Το ασβέστιο δυναμώνει τα οστά και απομακρύνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Υπάρχουν όμως επιστημονικές ενδείξεις ότι βοηθά και στην πρόληψη του πόνου της περιόδου. Ο στόχος πρέπει να είναι η λήψη 1.000 mg την ημέρα μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων και 1.200, αν είστε άνω των 50 ετών.

Αντιφλεγμονώδη

Κάποια αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη εμποδίζουν την παραγωγή προσταγλανδινών, τις χημικές ουσίες που προκαλούν κράμπες. Πρέπει όμως να τα παίρνετε εγκαίρως, πριν ξεκινήσουν οι πόνοι περιόδου.

Ζεστά επιθέματα

Η θερμότητα βοηθά στη χαλάρωση των μυών της κοιλιάς και στη μείωση της έντασης του πόνου.

Βελονισμός

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ συγκαταλέγουν τον βελονισμό στις πιθανώς αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης των πόνων περιόδου. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στην ανακούφιση του πόνου, μέσω της αύξησης της παραγωγής ενδορφινών και σεροτινίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες είναι ορμόνες που θεωρούνται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού και προκαλούν αίσθημα ευεξίας.

Μασάζ αρωματοθεραπείας

Ένα χαλαρωτικό μασάζ στην κοιλιακή χώρα με έλαια λεβάντας, τριαντάφυλλου και φασκόμηλου μειώνει τους πόνους κατά 30%, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από τη Μεγάλη Βρετανία και την Κορέα.