Γυροειδής Αλωπεκία: Ή αλλιώς Τριχοφάγος – Μάθετε τα πάντα

Η λέξη αλωπεκία σημαίνει  “απώλεια του τριχωτού της κεφαλής” και η λέξη γυροειδής σημαίνει “στρογγυλά”. Η Γυροειδής Αλωπεκία (ΓΑ) είναι μια συχνή, παθολογική, αυτοάνοση, μη μεταδοτική νόσος, που χαρακτηρίζεται από μερική ή ολική απώλεια τριχών.

Η ΓΑ μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε έντριχη περιοχή, όπως το τριχωτό της κεφαλής, γένια, βλεφαρίδες, φρύδια, ή  οπουδήποτε αλλού στο σώμα, έχουμε τριχοφυΐα. Η συχνότητα ανέρχεται από 1% με 2 % του γενικού πληθυσμού. Τα παιδιά και οι έφηβοι πλήττονται συχνότερα ενώ είναι το ίδιο συχνή και στα δυο φύλα.

Η ένταση της τριχόπτωσης ποικίλη, μπορεί να αρχίσει με αργούς ρυθμούς ή να επεκταθεί ραγδαία, όπως και το μέγεθος της προσβεβλημένης περιοχής, μπορεί να αρχίσει σε μέγεθος μικρού κέρματος και με αργούς ή γρήγορους ρυθμούς να επεκταθεί.

Γυροειδής Αλωπεκία: Τι προκαλεί την εμφάνιση της;

Ένας συνδυασμός γονίδιων προδιαθέτει σε αλωπεκία.

Τα λευκά αιμοσφαίρια που προστατεύουν το σώμα μας από βακτήρια και ιούς επιτίθονται στα τριχοθυλάκια  με αποτέλεσμα την πτώση των τριχών.

Ένα παιδί μπορεί να κληρονομήσει όλα τα γονίδια που προδιαθέτουν στην ΓΑ.

Κάποιοι άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι

  • Ιογενείς λοιμώξεις
  • Ψυχολογικό στρες
  • Τραύματα

Επίσης κάποιοι άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι όταν υπάρχει μέλος της οικογένειας με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως:

Γυροειδής Αλωπεκία: Ποιες μορφές έχει και πώς εκδηλώνεται η καθεμία;

Οι μορφές είναι 3. Η ολική και η καθολική, οι οποίες αφορούν το τριχωτό της κεφαλής και του σώματος, αλλά και η προσβολή των νυχιών, όπου προκαλεί ζημιές στα νύχια. Συγκεκριμένα:

  • Στην ολική η ΓΑ προσβάλει ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής.
  • Στην καθολική μορφή έχουμε απώλεια τριχών από ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής και από όλο το σώμα.
  • Οι αλλαγές στα νύχια ενδέχεται  να περιλαμβάνουν τη διάσπαση των νυχιών, την τραχύτητα, αλλά και γραμμώσεις από την βάση ως την άκρη των νυχιών.

Συνήθως τα σημεία που χάνονται οι τρίχες (πλάκες) είναι ασιμπτωματικά ή να παρουσιάζουν  μικρής έντασης κνησμού ή πόνου. Οι τρίχες εμφανίζονται λεπτές με την χαρακτηριστική όψη θαυμαστικού αφού λεπταίνουν στη ρίζα. Με το τεστ έλξης οι τρίχες  αποκολούνται  εύκολα και στην επανέκφυση  ενδέχεται κάποιες  να είναι λευκές.

Η διάγνωση θεωρείται εύκολη διαδικασία. Σε πρώτο στάδιο, απαιτείται κλινική αξιολόγηση της βλάβης, έπειτα από λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού. Στη συνέχεια, η τριχοσκόπηση θα υποδείξει το μέγεθος και την ποιότητα της βλάβης στα σημεία του άτριχου δέρματος, όπου, υπό κανονικές συνθήκες, θα υπήρχε φυσιολογική ανάπτυξη νέων τριχών. Πιο σπάνια, μπορεί να χρειαστεί και βιοψία δέρματος.

Γυροειδής Αλωπεκία: Ποιες είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις;

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας αποτελεί μια μακρά διαδικασία, όπως επίσης εξατομικευμένα υπάρχει και η πιθανότητα υποτροπής, οπότε ο ασθενής θα πρέπει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες, καθ’ όλη τη διάρκεια. Η νόσος δεν είναι εφικτό να ανακοπεί, οπότε στόχος της θεραπείας είναι η αναστολή της παθολογικής απόκριση του δέρματος και η διέγερση του θύλακα για την εκ νέου παραγωγή τρίχας. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (ηλικία ασθενούς, έκταση βλάβης).

Κορτικοστεροειδή

Η κλασική αντιμετώπιση ήπιας μορφής γυροειδούς αλωπεκίας γίνεται με ενέσιμα κορτικοστεροειδή, μέσω, δηλαδή, υποδόριας έγχυσης κορτιζόνης με λεπτή βελόνα μέσα και γύρω από τις πλάκες της άτριχης περιοχής του δέρματος. Η θεραπεία επαναλαμβάνεται μία φορά ανά μήνα για 1-1,5 μήνα, ενώ η ανάπτυξη τριχών είναι ορατή σε διάστημα περίπου 4 εβδομάδων. Ως προς τη περιοχή των φρυδιών και τα γένια, η ενέσιμη μορφή φαίνεται ότι έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σε περιπτώσεις εκτεταμένης μορφής γυροειδούς αλωπεκίας, ίσως χρειαστεί η λήψη κορτιζόνης σε δισκία, αν και απαιτείται μεγάλη προσοχή λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών που τυχόν να επιφέρουν. Συμπληρωματικά, μπορεί να εφαρμοσθεί και μια τοπική αγωγή με τη μορφή κρέμας ή αλοιφής κορτικοστεροειδούς στα σημεία.

Διάλυμα Μινοξιδίλης

Γίνεται με τοπική εφαρμογή διαλύματος Minoxidil 5% σε συχνότητα 2 φορές ανά εβδομάδα στο τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια ή τα γένια. Χρησιμοποιείται κυρίως σε γυροειδή αλωπεκία εκτεταμένης μορφής. Ενδείκνυται και για παιδιά και ενήλικες. Η αγωγή έχει στόχο να διεγείρει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στα σημεία. Οι νέες τρίχες είναι λεπτότερες των φυσικών. Αποτελέσματα ορατά θα φανούν σε περίπου 2-4 μήνες.

Κρέμα (ή αλοιφή) Ανθραλίνης

Γίνεται με τοπική εφαρμογή κρέμας ανθραλίνης (διθρανόλη) στο περίγραμμα των πλακών σε συχνότητα 1 φορά ανά εβδομάδα. Η αγωγή έχει στόχο τη μεταβολή του ανοσοποιητικού του δέρματος. Ενδεχομένως να προκληθεί και παροδικός αποχρωματισμός και ερεθισμός στα σημεία, αν δεν ακολουθηθούν πιστά οι ιατρικές οδηγίες. Αποτελέσματα ορατά θα φανούν σε περίπου 2-3 μήνες.

Ανοσοθεραπεία

Αποτελεί εναλλακτική μορφή θεραπείας και αφορά περισσότερο την εκτεταμένης μορφής γυροειδή αλωπεκία. Βασίζεται στην πρόκληση αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής στα σημεία, μέσω της εφαρμογής του συστατικού (συνήθως διφαινκυπρόνη), στο οποίο ο ασθενής είναι αλλεργικός. Μειονέκτημα το γεγονός ότι συνοδεύεται με ερεθιστική δερματίτιδα και οίδημα λεμφαδένων.

Φωτοδυναμική θεραπεία

Βασίζεται στη λογική της ενεργοποίησης ανοσιακής απόκρισης Τh1  μέσω εφαρμογής φωτοευαισθητοποιητικής κρέμας (METVIX) και μετά από 2 ώρες, έκθεση της περιοχής σε φως συγκεκριμένου μήκους κύματος.

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma)

Αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο θεραπείας της γυροειδούς αλωπεκίας, με πολλά πλεονεκτήματα έναντι άλλων. Βασίζεται στη δύναμη των αιμοπεταλίων του αίματος του ασθενούς. Έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, διαχωρίζεται το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα, ενεργοποιείται με ιόντα ασβεστίου και εγχύεται στο τριχωτό της κεφαλής με τη μορφή της μεσοθεραπείας. Αποτέλεσμα της έκκρισης σημαντικής ποσότητας αυξητικών παραγόντων είναι η διέγερση των βλαστοκυττάρων στο τριχοθυλάκιο, η επανεμφάνιση τριχών με μεγαλύτερη διάμετρο, η επιμήκυνση του σταδίου ανάπτυξης της τρίχας και η αποφυγή πρόωρης απώλειας τριχών.

Συμπληρωματικές Θεραπείες

Περιλαμβάνουν χορήγηση ήπιων ηρεμιστικών (αναφορικά με καταστάσεις στρες), καθώς και διάφορα σκευάσματα (αμπούλες/κάψουλες, σαμπουάν) εμπλουτισμένων συστατικών σε βιταμίνες, αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, σάκχαρα κλπ. Μια ολοκληρωμένη και υγιής διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και πρωτεΐνες, μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας.

Μεταμόσχευση Μαλλιών

Σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, αποτελεί ακόμη μια μέθοδο θεραπείας.