Καφέ υγρά στην εγκυμοσύνη -Τι σημαίνουν

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να παρατηρηθούν αυξανόμενες κολπικές εκκρίσεις. . Οι εκκρίσεις αυτές  μπορεί να έχουν διάφορα χρώματα όπως κίτρινες, λευκές, ροζ, κόκκινες ή και καφέ.

Καφέ κολπικές εκκρίσεις στην εγκυμοσύνη

Οι καφές κολπικές εκκρίσεις δεν υποδεικνύουν απαραίτητα αιμορραγία. Ενδέχεται οι εκκρίσεις αυτές να έχουν χρωματιστεί από παλιό αίμα που έχει παγιδευτεί στον κόλπο ή τον τράχηλο.

Πότε είναι πιθανό να  παρατηρήσετε καφέ υγρά στην εγκυμοσύνη;

Μετά την ερωτική επαφή

Είναι πιθανό να παρατηρήσετε καφέ εκκρίσεις, όμοιες με εκείνες που έχετε τις τελευταίες μέρες της περιόδου, μετά την ερωτική επαφή. Στην περίπτωση αυτή, η ερωτική επαφή είναι πιθανό να προκαλέσει  κάποιο τραύμα στους ιστούς του κόλπου ή του τραχήλου.

Μετά από εξέταση στον τράχηλο (πυελική εξέταση)

Οι ιστοί του τράχηλου της μήτρας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι  την περίοδο της εγκυμοσύνης και είναι πιθανό να παρατηρήσετε μερικές καφέ κηλίδες στο εσώρουχό σας μετά την εξέταση στον γυναικολόγο.

Στερεοποιημένη βλέννα

«Προς το τέλος της εγκυμοσύνης στα κολπικά υγρά παρατηρείται συχνά και η ύπαρξη μικρών ποσοτήτων στερεοποιημένης βλέννας. Η βλέννα αυτή συνήθως προέρχεται από το εσωτερικό του τραχήλου και αποτελεί το λεγόμενο ενδοτραχηλικό βύσμα. Το βύσμα αυτό σχηματίζεται νωρίς στην εγκυμοσύνη και αποτελείται από εκκρίσεις, οι οποίες καταλαμβάνουν τον αυλό του τραχήλου και δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα. Το βύσμα αυτό απελευθερώνεται από τον τράχηλο, διότι αυτός σε προχωρημένη κύηση δέχεται την πίεση της κεφαλής του μωρού, το οποίο λαμβάνει σταδιακά τη θέση για τον τοκετό. Εντούτοις, η εμφάνιση αυτού του βύσματος βλέννας στα κολπικά υγρά δεν αποτελεί κατ’ ανάγκην προάγγελο του τοκετού» αναφέρει ο γυναικολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μενέλαος Λυγνός. Όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, η βλέννα αυτή ενδέχεται να έχει πιο κόκκινο, ροζ ή και καφέ χρώμα.

Σε κάθε περίπτωση, αν και οι καφέ κολπικές εκκρίσεις δεν είναι ανησυχητικές, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Σε ποιες περιπτώσεις οι καφέ εκκρίσεις είναι επικίνδυνες;

Αποβολή

Εάν παρατηρήσετε αιμορραγία, πολλή ή λίγη, σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας. Η αιμορραγία είναι σύμπτωμα της αποβολής, ωστόσο περίπου 1 στις 4 γυναίκες αιμορραγούν στην αρχή της εγκυμοσύνης τους χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει κάτι κακό για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Έκτοπη κύηση

Η έκτοπη εγκυμοσύνη είναι μια άλλη πιθανή αιτία αιμορραγίας ή κηλίδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα. Το αίμα μπορεί να είναι κόκκινο ή καφέ, όπως το χρώμα του αποξηραμένου αίματος και η αιμορραγία μπορεί να είναι συνεχής ή διακοπτόμενη.

Λευκά κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη

Τα λευκά κρεμώδη κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη θεωρούνται φυσιολογικά ακόμα και πριν την εγκυμοσύνη. Την περίοδο της κύησης η ποσότητα αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής των οιστρογόνων. Σε αυτήν την περίπτωση, τα χαρακτηριστικά των κολπικών υγρών είναι:

  • Είναι από διάφανα έως γαλακτερά
  • Κρεμώδη (σε άλλες περιπτώσεις πιο πηκτά και σε άλλε πιο υδαρή
  • Μυρίζουν ελαφρώς ή και καθόλου

Πότε τα κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη πρέπει να σας ανησυχήσουν;

Ανησυχητικά είναι τα κολπικά υγρά σε πράσινο, κίτρινο ή γκρι χρώμα, όταν μυρίζουν πολύ έντονα και όταν προκαλούν πόνο ή φαγούρα. Συμβουλευτείτε επίσης τον γιατρό σας εάν:

  • Παρατηρήσετε αυξημένη ποσότητα κολπικών υγρών  μία ξαφνική αλλαγή στο χρώμα, την υφή και την οσμή τους πριν την 37η εβδομάδα κύησης.
  • Το αιδοίο  σας είναι πρησμένο και εκκρίνει άοσμα, λευκά υγρά που σας προκαλούν πόνο κατά την ούρηση ή την επαφή. Πιθανότητα να έχετε κάποια μόλυνση.
  • Έχετε λευκές ή γκρι εκκρίσεις με έντονη μυρωδιά ψαριού πιο είναι πιο αισθητές μετά τη σεξουαλική επαφή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται βακτηριακή κολπίτιδα.
  • Τα κολπικά υγρά έχουν έντονη οσμή ή εάν ξαφνικά αλλάξουν χρώμα.

Γενικά είναι δύσκολο να πούμε πότε τα συμπτώματα υποδεικνύουν πράγματι κάποιο πρόβλημα και είναι επίσης πιθανό να έχετε κάποια λοίμωξη ακόμα και αν δεν έχετε φαγούρα, κάψιμο ή κάποιον ερεθισμό.