Κακοσμία στόματος: Οι αιτίες για τη δυσάρεστη αναπνοή – Τι να τρώτε

Η κακοσμία του στόματος και η δυσάρεστη αναπνοή δυσκολεύουν την επικοινωνία με τους άλλους και μπορεί να είναι η αιτία για μοναξιά και απομόνωση.

Πολλές φορές δηλώνουμε με ιδιαίτερη ευκολία ότι το στόμα μας είναι ο καθρέφτης του σώματός μας, χωρίς όμως να το έχουμε σκεφτεί πολύ….

Η αλήθεια είναι ότι πλήθος ασθενειών έχουν στοματικές εκδηλώσεις με κάποιες φυσικά να κάνουν την αρχική τους εμφάνιση από τη στοματική κοιλότητα.

Πολλές ασθένειες προκαλούν αιμορραγική διάθεση των ούλων και τη ταυτόχρονη διόγκωση τους, στοματικά έλκη, ξηροστομία και στοματίτιδα. συμβάματα τα οποία συχνά προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή (ή αλλιώς χαλίτωση) και άρα δυσκολία στις κοινωνικές συναναστροφές τους.

Κακοσμία στόματος: Οι αιτίες για δυσάρεστη αναπνοή

  1. Ο πιο συχνός λόγος ύπαρξης δυσάρεστης αναπνοής οφείλεται είτε στην ύπαρξη ουλίτιδας είτε περιοδοντίτιδας! Φυσικά ενισχύεται από την ελλιπή καθημερινή στοματική υγιεινή. Και οι δύο νόσοι μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους εξαρτώνται όμως άμεσα από τη στοματική υγιεινή. Συχνά συναντάμε ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα σε άτομα με έντονες ορμονικές διακυμάνσεις (πχ προβλήματα θυρεοειδή, εγκυμοσύνη), σε άτομα που πάσχουν από βαριές αναιμίες, σε άτομα με εντερικές παθήσεις (πχ στη νόσο του crown  έχει παρατηρηθεί μεγάλη συσχέτιση με ταχέως εξελισσόμενη περιοδοντίτιδα και ελκώσεις στο στοματικό βλεννογόνο και άρα δυσάρεστη αναπνοή).
  2. Πολλοί ασθενείς θεωρούν ότι η δυσάρεστη αναπνοή οφείλεται σε κάποιο χαλασμένο δόντι. Στη πραγματικότητα όμως για να φτάσει να επηρεασθεί δυσάρεστα η αναπνοή μας  θα πρέπει ο αριθμός των χαλασμένων δοντιών να είναι σχεδόν διψήφιος!
  1. Η λιθίαση των αμυγδαλών ορίζεται ως ο σχηματισμός μαζών στο πίσω μέρος των αμυγδαλών μετά από συνεχόμενες αμυγδαλίτιδες. Επειδή αυτές οι μάζες απαρτίζονται από νεκρά κύτταρα, βλέννα και υπολείμματα τροφών η οσμή που προκαλούν είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη με αποτέλεσμα να προκαλούν και δυσάρεστη αναπνοή.
  1. Η ύπαρξη αρρύθμιστου διαβήτη (κυρίως ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη) έχει μια ιδιαίτερη «σχέση» με τη στοματική κοιλότητα και την αναπνοή. Όταν το σάκχαρο στο αίμα παραμένει σε υψηλό επίπεδο, διενεργείται μια αλληλουχία αντιδράσεων στον οργανισμό με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται κετόνες στο αίμα και έτσι συχνά να εμφανίζεται η διαβητική κετοξέωση. Τα κυριότερα συμπτώματα της διαβητικής κετοξέωσης είναι : α) φρουτώδης οσμή αναπνοής, β) ξηροστομία, γ) δυσκολία στην αναπνοή ή ταχύπνια, δ) κώμα. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ξηροστομία και η έντονη ερυθρότητα του στοματικού βλενογόννου και της γλώσσας λόγω διαβήτη συχνά μπορούν να προκαλέσουν και δυσάρεστη αναπνοή, λόγω δημιουργίας αναερόβιων μικροβίων. Τέλος, κάτι επίσης σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί είναι η αμφίδρομη σχέση του διαβήτη με την περιοδοντική νόσο. Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν προκαλεί περιοδοντίτιδα αλλά όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης ενεργεί ως τροποποιητικός παράγοντας στους περιοδοντικούς ιστούς και στη χλωρίδα του θυλάκου με αποτέλεσμα την ταχεία εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου.
  1. Η ξηροστομία από όπου και αν «προέρχεται» προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή!!! Η ξηροστομία είναι ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να προκληθεί από πολλές ασθένειες ή δυσάρεστες καταστάσεις. Για παράδειγμα, όταν έχουμε κρυολόγημα και μπουκωμένη μύτη η στοματική αναπνοή είναι αναπόφευκτη (και ιδίως κατά τη διάρκεια της νυκτερινής κατάκλισης) με αποτέλεσμα ιδιαίτερα δυσάρεστης αναπνοής αφού η στοματική κοιλότητα κατακλύζεται από αναερόβια μικρόβια και και βλέννα από τη μύτη. Η ξηροστομία πολύ συχνά είναι κύριο εύρημα κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος. Το σύνδρομο sjorgen εκτός από έντονη ξηροφθαλμία προκαλεί και έντονη ξηροστομία.
  1. Ασθενείς που πάσχουν από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα συχνά ταλαιπωρούνται από δύσοσμη αναπνοή. Η γονόρροια, η σύφιλη καθώς και το HIV έχουν έντονες στοματικές εκδηλώσεις (με αποτέλεσμα τη δύσοσμη αναπνοή) σχεδόν σε όλους τους ασθενείς από τα πρώτα κιόλας στάδια της νόσου. Οι ασθένειες αυτές χαρακτηρίζονται από στοματικά έλκη, ελκονεκρωτική ουλίτιδα, πετέχειες ή βλεννώδεις πλάκες.
  1. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι επίσης μια ασθένεια που εκδηλώνεται και με στοματικές βλάβες όπως αυτόματη αιμορραγία ούλων, εξελκώσεις και στοματίτιδα με αποτέλεσμα να υπάρχει μια δυσάρεστη οσμή στη στοματική κοιλότητα που πολλοί ασθενείς την παρομοιάζουν με την μυρωδιά ψαριού.
  1. Δύσοσμη αναπνοή συναντάται και στην ηπατική ανεπάρκεια γνωστή ως ηπατική δυσοσμία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλεον η αναπνοή, μας θυμίζει οσμή μούχλας λόγω του αυξημένου διμεθυλοσουλφιδίου.
  1. Και τέλος στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση υπάρχει εντόπιση δυσάρεστης αναπνοής, η οποία χαρακτηρίζεται ως όξινη και συχνά θυμίζει την οσμή του έμετου.

Κακοσμία στόματος: 8 τροφές και ροφήματα για δροσερή αναπνοή

Η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής είναι το πρώτο και βασικό βήμα, σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινική Μάγιο, των ΗΠΑ. Αν δεν βουρτσίζετε και δεν καθαρίζετε τακτικά τα δόντια σας με οδοντικό νήμα, τα βακτήρια συσσωρεύονται στο στόμα και εκτός από άσχημη αναπνοή προκαλούν και περιοδοντική νόσο.

Η άσχημη αναπνοή μπορεί να προληφθεί, απλά με καθαρισμό του στόματος και ελέγχοντας τα γεύματα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, οι παρακάτω τροφές και υγρά θα σας βοηθήσουν να έχετε πάντα φρέσκια αναπνοή:

Νερό

Το νερό ενυδατώνει την στοματική κοιλότητα και τον λαιμό, ενώ «ξεπλένει» τα δύσοσμα βακτήρια και τα υπολείμματα των τροφών.

Μήλα

Διεγείρουν την παραγωγή σιέλου στο στόμα. Το σάλιο είναι πλούσιο σε οξυγόνο, ένα φυσικό σύμμαχο στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν την κακοσμία του στόματος. Βοηθούν επίσης να απαλλαγείτε από την πλάκα και τα μικροσωματίδια που συσσωρεύονται στα δόντια, που επίσης συντελούν στην κακοσμία του στόματος.

Τσίχλα

Διεγείρει την παραγωγή σιέλου και αφαιρεί τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια. Διαλέξτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη με ξυλιτόλη που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα.

Βιταμίνη C

Σταματά την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν δυσοσμία και να εξουδετερώνει τις οσμές από τρόφιμα όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Γιαούρτι

Μειώνει το υδροθείο στο στόμα, υποπροϊόν των αναερόβιων βακτηρίων. Προτιμήστε ελληνικό γιαούρτι με λίγα λιπαρά.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες μπορεί να συντελέσει σε λιγότερο έντονη αναπνοή. Και αυτό διότι όταν το σώμα δεν παίρνει πολλούς υδατάνθρακες, καίει λίπος, μια διαδικασία που παράγει κετόνες. Όταν παράγονται οι κετόνες, αποβάλλονται από το σώμα μέσω του ιδρώτα, των ούρων και μερικές φορές της αναπνοής. Αυτό σημαίνει ότι αν το σώμα απωθεί τις κετόνες που προκαλούν οσμές, τρώγοντας υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, μπορείτε να βελτιώσετε την αναπνοή σας.

Κανέλλα

Η κανέλλα περιέχει ένα έλαιο που είναι σημαντικό στην εξόντωση των βακτηρίων που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος.

Πράσινο τσάι

Τα φλαβονοειδή, τα καλά αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα λαχανικά και το πράσινο τσάι, είναι χρήσιμα για τον έλεγχο των βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας. Επίσης το πράσινο τσάι είναι αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων των θειούχων συστατικών των βακτηρίων.