Καλλυντικά: Τα προβλήματα που δημιουργούν στο δέρμα

Ποια καλλυντικά δημιουργούν προβλήματα στο δέρμα;  Ποιες είναι οι συχνότερες δερματοπάθειες και πώς αντιμετωπίζονται.

Το μακιγιάζ βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και την ψυχική διάθεση των γυναικών, κάνοντας τες να νιώθουν πιο ελκυστικές, σίγουρες για τον εαυτό τους, κοινωνικές και δυναμικές. Ωστόσο τα καλλυντικά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, εάν δεν είναι κατάλληλα για το δέρμα ή δεν χρησιμοποιούνται σωστά.

Όπως εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Χρήστος Στάμου, ως καλλυντικό χαρακτηρίζεται κάθε τοπικά εφαρμοζόμενο προϊόν που χρησιμοποιείται για τον καλλωπισμό και τον καθαρισμό της επιδερμίδας. Κατά μέσον όρο οι γυναίκες χρησιμοποιούν καθημερινά επτά είδη καλλυντικών. Ωστόσο ο αριθμός όσων εμφανίζουν δερματικά προβλήματα εξαιτίας τους είναι αξιοσημείωτος.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 10% του πληθυσμού θα έχει κάποιου είδους δερματική αντίδραση σε ένα καλλυντικό στη διάρκεια της ζωής του. Το ποσοστό αυτό, όμως, πιθανώς είναι υποτιμημένο, αφού αφορά τις αντιδράσεις για τις οποίες ζητά κανείς τη συμβουλή του γιατρού και όχι τις ήπιες. Επομένως, το αληθινό ποσοστό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Αρώματα και συντηρητικά

Η γκάμα των καλλυντικών που χρησιμοποιούνται στο μακιγιάζ είναι τεράστια. Το ίδιο και των συστατικών τους που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα αρώματα και ακολούθως τα συντηρητικά.

Για τις περισσότερες δερματοπάθειες ευθύνονται τα αρώματα, τονίζει ο κ. Στάμου. Όπως επισημαίνει, όσα αναγράφουν ότι δεν περιέχουν άρωμα, δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν κανένα απολύτως. Ενδεχομένως να περιέχουν κάποιο για να καλύψουν μια άλλη χημική οσμή.

Τα συντηρητικά είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία εμφάνισης προβλημάτων στο δέρμα. Η προσθήκη τους είναι απαραίτητη κυρίως στα καλλυντικά που περιέχουν νερό, για να εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων ή μυκήτων.

Τα πιο γνωστά συντηρητικά είναι τα parabens. Εκτός από δερματικά προβλήματα, μπορεί να δράσουν σαν ένα πολύ ασθενές οιστρογόνο στο σώμα όταν διεισδύσουν από το δέρμα, ενδεχομένως ενεργοποιώντας την ανάπτυξη καρκίνων του μαστού και διαταράσσοντας τη φυσιολογική λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, λέει ο κ. Στάμου.

Προβλήματα στο δέρμα μπορεί επίσης να προκαλέσουν και άλλα καλλυντικά προϊόντα όπως:

 • Τα καθαριστικά προσώπου, λόγω των επιφανειοδραστικών ουσιών που είναι απαραίτητες για τον καθαρισμό του δέρματος
 • Τα τονωτικά και στυπτικά προϊόντα, λόγω της αλκοόλης και των οξέων που περιέχουν
 • Τα απολεπιστικά, τα οποία σε ορισμένες επιδερμίδες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή φλεγμονή

Οι πιθανές δερματοπάθειες

Οι πιο συχνές δερματοπάθειες που μπορεί να προκαλέσει το μακιγιάζ είναι η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής και η ακμή.

Πιθανά συμπτώματα της ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής είναι:

 • Το αίσθημα καύσου
 • Ο κνησμός
 • Η ερυθρότητα
 • Η εμφάνιση φολιδωτού δέρματος που ακολουθείται από απολέπιση

Για την αντιμετώπιση της ερεθιστικής δερματίτιδας πρέπει να απομακρυνθεί από το δέρμα το καλλυντικό που την έχει προκαλέσει. Απαραίτητη είναι επίσης η ιατρική συμβουλή για να χορηγηθεί η κατάλληλη τοπική θεραπεία. Ο δερματολόγος ιατρός θα παράσχει επίσης εξατομικευμένες συμβουλές για χρήση των ενδεδειγμένων προϊόντων που μπορεί να δεχτεί το δέρμα.

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι η δεύτερη συχνότερη δερματοπάθεια που προκαλείται από τη χρήση ακατάλληλων καλλυντικών. Ο χρήστης εμφανίζει συμπτώματα εξαιτίας της επαφής του με ένα συστατικό στο οποίο έχει ευαισθησία. Στα πιθανά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:

 • Κνησμός
 • Ερυθρότητα
 • Πρήξιμο ή/και
 • Φουσκάλες

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι τοπικά ή και πέρα από το σημείο του δέρματος όπου εφαρμόστηκε το καλλυντικό.

Και σε αυτήν την περίπτωση η θεραπεία αρχίζει με τη διακοπή χρήσης του προϊόντος που προκάλεσε το πρόβλημα. Χορηγείται επίσης φαρμακευτική αγωγή. Όταν υποχωρήσει η αλλεργική δερματίτιδα, διενεργούνται τεστ για την εύρεση του συστατικού που ήταν υπαίτιο για την εμφάνισή της.

Ορισμένα καλλυντικά που παραμένουν στο δέρμα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν ακμή. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί άτομα επιρρεπή στην ακμή και με ιστορικό κατά την εφηβεία τους. Η αντιμετώπιση της ακμής από καλλυντικά συμπεριλαμβάνει τοπικές ή από του στόματος φαρμακοθεραπείες, καθώς και φωτοθεραπεία (με ή χωρίς φάρμακα).

Και τα προϊόντα αφαίρεσης του μακιγιάζ

Εκτός από τα καλλυντικά, προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν και τα προϊόντα αφαίρεσης του μακιγιάζ. Αυτό είναι πιθανότερο στους ανθρώπους με προϋπάρχουσες δερματοπάθειες.

«Πολλοί ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα  γνωρίζουν ότι το σκληρό τρίψιμο του δέρματός τους μπορεί να επιδεινώσει τα δερματικά τους συμπτώματα», λέει ο κ. Στάμου.

Σε πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες από την Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι πολλοί πάσχοντες από ατοπική δερματίτιδα τρίβουν δυνατά το πρόσωπό τους για να το καθαρίσουν, λόγω της χαμηλής καθαριστικής ικανότητας των προϊόντων που χρησιμοποιούν. Το επακόλουθο είναι να επιδεινώνουν εν αγνοία τους τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας.

Όπως εξηγεί ο κ. Στάμου, τα προϊόντα του μακιγιάζ συνήθως είναι δύσκολο να αφαιρεθούν με τα συνηθισμένα προϊόντα καθαρισμού. Και αυτό, επειδή αποτελούνται από στερεές και λιπαρές ουσίες που χρειάζονται δυνατό τρίψιμο να διαλυθούν. Με αυτό τον τρόπο όμως οι γυναίκες πιέζουν και τρίβουν το δέρμα τους, χωρίς να το αντιλαμβάνονται.

Αν το δέρμα τους είναι υγιές, η τριβή δεν έχει συνέπειες. Αν, όμως, έχουν δερματικά προβλήματα και ξηρό δέρμα, μπορεί να προκληθεί ερύθημα.

Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να ελέγχουν τα συστατικά που περιέχονται στα καλλυντικά τους και να επιλέγονται όσα δεν περιέχουν ερεθιστικούς παράγοντες. Πρέπει επίσης να επιλέγουν καθαριστικά με υψηλή καθαριστική ικανότητα, όπως τα ήπια λάδια καθαρισμού που απαιτούν λιγότερη δύναμη τριβής για την αφαίρεση του μακιγιάζ, καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή: Iatropedia