Πανσέληνος: Γιατί επηρεάζει τον ύπνο μας

Έρευνα αναφέρει πως η Πανσέληνος επηρεάζει τον ύπνο μας και δεν είναι αστικός μύθος.

Πρόκειται για έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Advances με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Δρ. Horacio de la Iglesia του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Έρευνα για Πανσέληνο – Τα ευρήματα

Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε να εξετάζει τρείς ομάδες αυτόχθονων κοινοτήτων  Toba-Qom της βόρειας Αργεντινής (οι άνθρωποι της Toba, επίσης γνωστοί ως λαοί Qom, είναι μια από τις μεγαλύτερες αυτόχθονες ομάδες στην Αργεντινή). Κάθε μια από αυτές είχε και διαφορετική πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στις σύγχρονες ανέσεις που όλοι έχουμε στο σπίτι μας: μια κοινότητα ήταν εγκατεστημένη σε αστική περιοχή, η δεύτερη κοινότητα είχε περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και η τελευταία ήταν εντελώς αποσυνδεμένη από το σύγχρονο πολιτισμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο τελευταίες ομάδες ήταν εκείνες που ο ύπνος τους επηρεάστηκε τα βράδια της πανσελήνου.

«Υποθέσαμε ότι αν ανακαλύπταμε την επίδραση της πανσελήνου στον ύπνο, αυτό θα συνέβαινε στις κοινότητες που είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα επειδή θα χρησιμοποιούσαν το φως της πανσελήνου εφόσον δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα» αναφέρει σχετικά ο Leandro Casiraghi, συγγραφέας της έρευνας. Η ομάδα που διέμενε σε αστικό περιβάλλον λειτούργησε ως μέτρο σύγκρισης για να μπορέσουν να αποδείξουν ότι όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τα φυσικά φαινόμενα, όπως είναι η πανσέληνος στην προκειμένη περίπτωση, τόσο λιγότερο μας επηρεάζει.

Αφού έδωσαν εξοπλισμό στους συμμετέχοντες, μια συσκευή που φορούσαν στον καρπό, για να παρακολουθούν τον ύπνο τους κατά τη διάρκεια ενός έως δύο φεγγαριών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πράγματι ότι όσοι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα πήγαν για ύπνο αργότερα το βράδυ και κοιμήθηκαν για μικρότερο χρονικό διάστημα τρεις έως πέντε ημέρες μέχρι την πανσέληνο. Το ίδιο όμως συνέβη και στους κατοίκους στην πόλη, αποδομώντας την αρχική τους θεωρία.

Αφού εξέτασαν αρκετές φορές τα δεδομένα για να σιγουρευτούν ότι δεν έχει γίνει λάθος, η ερευνητική ομάδα στράφηκε σε δεδομένα παλιότερης έρευνας που αφορούσε 464 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που ζούσαν στο Σιάτλ. Ακόμα και αυτοί παρουσίασαν αλλαγές στο μοτίβο του ύπνου τους. Αν και η ποιότητα του ύπνου τους δεν ήταν απαραίτητα χειρότερη τις μέρες που πλησίαζε η πανσέληνος, έπεσαν για ύπνο αργότερα και κοιμήθηκαν λιγότερες ώρες.

Τι σημαίνει αυτό; Η καθυστέρησητου ύπνου από την πανσέληνο ήταν πολύ πιο διαδεδομένη απ’ ότι αρχικά περίμεναν. Επιπλέον, μάλλον δεν σχετίζεται απαραίτητα με το φως του φεγγαριού αλλά με κάτι πιο αόρατο: «Ο υπολογιστής σας είναι μάλλον πιο φωτεινός από το φεγγάρι» αναφέρει ο  Casiraghi και συνεχίζει «οπότε δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί οι φοιτητές στο Σιάτλ επηρεάστηκαν». Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που ο φωτισμός και η τεχνολογία της σύγχρονης ζωής αποσυνδέουν πλήρως τους περισσότερους ανθρώπους από το φως του φεγγαριού, πρέπει να υπάρχει ένας άλλος μηχανισμός που παίζει κάποιο ρόλο.

Τι πιστεύουν οι επιστήμονες; Μια θεωρία είναι ότι η βαρυτική έλξη του φεγγαριού, που ευθύνεται και για τις παλίρροιες του πλανήτη, μπορεί κάπως να επηρεάσει τον ύπνο μας, όπως γίνεται και με την παλίρροια. Παρόλα αυτά, αυτός ο φυσικός κύκλος είναι δύσκολο να εξετασθεί σε συνθήκες εργαστηρίου. οπότε θα χρειαστεί σίγουρα περισσότερος χρόνος για έρευνα.

Ξυπνάτε και το σαγόνι σας πονάει; Δείτε τι σημαίνει

Έχει τύχει ποτέ να σηκώνεστε το πρωί από τον ύπνο σας και να νιώθετε πόνο στο σαγόνι σας, έναν ασυνήθιστο οξύ πόνο;

Το να ξέρουμε πού οφείλεται ο πόνος στο σαγόνι όταν ξυπνάμε είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του.

Πόνος στο σαγόνι: Πιθανές αιτίες

Τρίξιμο, ή σφίξιμο των δοντιών (βρουξισμός)

Μία από τις πιο πιθανές αιτίες του πρωινού πόνου στη γνάθο είναι ο βρουξισμός. Αυτός είναι ο ιατρικός όρος για το τρίξιμο των δοντιών. Μπορεί να τρίζετε τα δόντια σας ή να σφίγγετε το σαγόνι σας στον ύπνο σας χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Κοιλότητες στα δόντια, ή ουλίτιδα

Οι κοιλότητες των δοντιών συνήθως αναπτύσσονται πρώτα στα εξωτερικά στρώματα ενός δοντιού. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η τερηδόνα μπορεί να εξαπλωθεί στα εσωτερικά στρώματα ενός δοντιού και μέχρι τη ρίζα και το γύρω οστό. Το αποτέλεσμα είναι πόνος στο σαγόνι, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.
Η περιοδοντίτιδα (ουλίτιδα) μπορεί επίσης να είναι μια αιτία. Συνήθως ξεκινά ως φλεγμονή στα ούλα από συσσώρευση βακτηρίων, καθώς και από συσσώρευση πλάκας στα δόντια. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να εισχωρήσει στα οστά και σε άλλους ιστούς και να προκαλέσει σημαντικό πόνο.

Φλεγμονή των ρινικών κόλπων

Έχουμε μερικά ιγμόρεια κοντά στις ρίζες των άνω δοντιών και στο οστό της γνάθου. Και όταν αυτά τα ιγμόρεια γεμίσουν με υγρό, η μπουκώσουν, μπορεί να δημιουργήσει πίεση στα δόντια και το οστό της γνάθου. Οι λοιμώξεις των ρινικών κόλπων μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο σαγόνι.

Θέση ύπνου

Εάν ξυπνάτε συχνά-πυκνά με δυσκαμψία στον αυχένα, μάλλον κοιμάστε σε άβολη θέση ύπνου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αρκετά ενοχλητικούς πόνους. Και αν κοιμάστε μπρούμυτα, ή στο πλάι, μπορεί άθελά σας να πιέζετε το σαγόνι σας από τη φυσική του θέση. Το αποτέλεσμα είναι ο πρωινός πόνος στο σαγόνι.

Κροταφογναθική διαταραχή

Οι κροταφογναθικές διαταραχές (TMJ disorders) μπορεί να επηρεάσουν τις δύο κροταφογναθικές αρθρώσεις, οι οποίες συνδέουν την κάτω γνάθο με το κρανίο. Μια τέτοια διαταραχή μπορεί να προκαλέσει πόνο στη γνάθο, το πρόσωπο και τον λαιμό, καθώς και ακαμψία στη γνάθο. Μπορεί ακόμη και να περιορίσει την ικανότητά σας να κινήσετε τη γνάθο σας ή κακή ευθυγράμμιση των δοντιών.

Τα 8 μυστικά ομορφιάς πριν τον ύπνο

Τα 8 μυστικά ομορφιάς πριν τον ύπνο που θα σας μεταμορφώσουν: Υπάρχουν τρόποι να γίνετε ακόμη πιο όμορφοι, και μάλιστα ενώ κοιμάστε. Παρακάτω θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές, ώστε να ξυπνάτε με απαλό και λαμπερό δέρμα, ξεκούραστοι με λεία και υγιή μαλλιά.

Μυστικά Ομορφιάς: Συμβουλή νο1 – Μαλακά πόδια

Βάλτε πριν κοιμηθείτε τα πέλματά σας βαζελίνη και αμέσως ζεστές κάλτσες.

Οι κάλτσες θα «φυλακίσουν» την υγρασία της βαζελίνης κατά τα διάρκεια της νύχτας και το πρωί τα πόδια σας θα είναι μαλακά σαν μωρού.

Φυσικά το επόμενο βράδυ, βγείτε και φορέστε τα ψηλοτάκουνα σας πέδιλα, για να αναδείξετε τα υπέροχα πόδια σας!

Μυστικά Ομορφιάς: Συμβουλή νο2 – Τέλος στα πρησμένα μάτια

Εάν ξυπνάτε το πρωί με πρησμένα μάτια κάντε το εξής.

Βάλτε ένα ακόμη μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας κατά τη διάρκεια του ύπνου καθώς έτσι δεν θα «χάσετε» πολλά υγρά από τα μάτια σας ενώ κοιμάστε κι έτσι δεν θα έχετε πρησμένα μάτια.

Φυσικά μην ξεχνάτε την κρέμα ματιών σας. Αναζητείστε κρέμες που έχουν ως κύριο συστατικό την καφεϊνη.

Μυστικά Ομορφιάς: Συμβουλή νο3 – Κυμματιστά Μαλλιά

Πριν κοιμηθείτε κάντε ένα ζεστό μπάνιο, λουστείτε και περάστε λίγο προϊόν φορμαρίσματος σε όλα σας τα μαλλιά με τα δάχτυλά σας.

Αν μάλιστα θέλετε ακόμη περισσότερα… κύματα στα μαλλιά σας, πλέξτε τα πλεξούδες. Όσο πιο λεπτές και πολλές τόσο περισσότερο κυματιστά θα είναι τα μαλλιά σας όταν ξυπνήσετε.

Μυστικά Ομορφιάς: Συμβουλή νο4 – Ενυδατώστε το δέρμα σας

Αν έχετε ξηρό δέρμα, αυτό που κάνει τέλεια δουλειά σας εσάς είναι ένας υγραντήρας. Ξέρετε, σαν αυτόν που βάζουμε στα δωμάτια των μωρών τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Τον ενεργοποιείτε πριν από τον ύπνο κι αυτός θα κάνει τα… μαγικά του. Το δέρμα σας θα έχει μεγάλη διαφορά το πρωί.

Μυστικά Ομορφιάς: Συμβουλή νο5 – Προλάβετε τις ρυτίδες

Ξέρατε ότι οι μαξιλαροθήκες από βαμβάκι δημιουργούν ρυτίδες; Η λύση λοιπόν είναι να κάνετε δώρο στον εαυτό σας μια μαξιλαροθήκη από σατέν ή μετάξι.

Αυτό θα μειώσει την πίεση στο δέρμα του προσώπου και μάλιστα δεν θα σπάνε πια τόσο εύκολα και τα μαλλιά σας!

Μυστικά Ομορφιάς: Συμβουλή νο6 – Λευκά δόντια

Μια πανεύκολη θεραπεία λεύκανσης που γίνεται στο σπίτι είναι να βουρτσίσετε τα δόντια σας πριν κοιμηθείτε με μαγειρική σόδα. Αφήστε τη να δράσει για λίγα λεπτά κι έπειτα ξεπλύνετε καλά.

Αυτό πρέπει να γίνει βράδυ γιατί αν το κάνετε πρωί θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα χωρίς να φάτε ή να πιείτε κάτι. Προσοχή, μη κάνετε συχνά αυτή τη θεραπεία, αφού φθείρει το σμάλτο των δοντιών.

Μυστικά Ομορφιάς: Συμβουλή νο7 – Οι κρέμες νύχτας

Είναι καλύτερο να βάζετε κρέμες με ρετινόλη ή βιταμίνη C τη νύχτα, που δεν βλέπει το φως του ήλιου το πρόσωπό σας, απ ότι την ημέρα, καθώς ο ήλιος μπορεί να απενεργοποιήσει μέρος των συστατικών τους και να μην λειτουργήσουν στο έπακρο.

Μυστικά Ομορφιάς: Συμβουλή νο8 – Κοιμηθείτε καλά!

Τεχνικές χαλάρωσης όπως οι μυϊκές τάσεις και χαλάσεις, οι ελεγχόμενες αναπνοές, ο διαλογισμός και οι θετικές σκέψεις, ο έλεγχος των εξωτερικών ερεθισμάτων, η καθιέρωση σταθερών συνηθειών βοηθούν στην βελτίωση του ύπνου.

  • Καθιερώστε ένα σταθερό ωράριο ύπνου.
  • Πηγαίνετε για ύπνο, χωρίς αναβολή, όταν νυστάξετε.
  • Χρησιμοποιείτε το κρεβάτι μόνο για τον ύπνο ή τον έρωτα.
  • Μην ασχολείσθε με άλλα θέματα όταν ξαπλώνετε.
  • Φροντίστε το περιβάλλον του υπνοδωματίου (θόρυβος, φωτισμός, θερμοκρασία, ενοχλήσεις).
  • Βγάλτε από το υπνοδωμάτιο τις ηλεκτρονικές συσκευές.
  • Να μην καταναλώνετε βαριά και πλούσια δείπνα.
  • Περιορίστε, ιδίως το βράδυ, τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά (καφές, τσάι, coca cola, μαύρη σοκολάτα)
  • Παίρνετε νωρίς πριν την κατάκλιση τα τυχόν φάρμακα σας που έχουν διεγερτικές ιδιότητες (συμβουλευθείτε το φύλλο οδηγιών χρήσεως και τον ιατρό σας).
  • Όταν πηγαίνετε για ύπνο ξεχάστε τις έγνοιες σας.
  • Μη κοιμάστε το μεσημέρι ή έστω ο μεσημεριανός υπνάκος να μη διαρκεί πάνω από 30΄.
  • Να ασκείστε τακτικά αλλά να έχετε τελειώσει την άσκηση τουλάχιστον 3 ώρες πριν την κατάκλιση.

Μυστικά Ομορφιάς: Πότε να πέφτετε για ύπνο;

Ο πιο λογικός τρόπος για να καθορίσετε πότε πρέπει να κοιμηθείτε είναι να σκεφτείτε πότε πρέπει να ξυπνήσετε το πρωί. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, οι περισσότεροι χρειάζονται 5 με 20 λεπτά για να κοιμηθούν, οπότε όταν υπολογίζετε τις 7 με 9 ώρες ύπνου προσθέστε και αυτά τα λεπτά. Ετσι, εάν πρέπει να ξυπνήσετε στις 07:00 το πρωί θα πρέπει να κοιμηθείτε μεταξύ 21:40 και 23:40.

Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν πως το πότε πέφτετε για ύπνο δεν είναι τόσο σημαντικό για να είστε ξεκούραστοι το πρωί. Το πιο σημαντικό για να έχετε κοιμάστε αρκετά είναι να τηρείτε ένα πρόγραμμα. Αφού καθορίσετε την ώρα ύπνου, τηρήστε την κάθε μέρα ακόμη και τα σαββατοκύριακα.