Ο ήλιος και το αλάτι επηρεάζουν την ποιότητα της επιδερμίδας. Η διατροφή έχει άμεση επίδραση στην υγεία του δέρματος και εντάσσοντας στο καθημερινό διαιτολόγιό σας σας συγκεκριμένες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, μπορείτε να θωρακίσετε την επιδερμίδα σας και να την προστατέψετε από τον ήλιο.
Πέντε τροφές, σύμφωνα με το eatingwell.com προσφέρουν την απαραίτητη προστασία από τον ήλιο και ειδικά το καλοκαίρι αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.
Ντομάτες
Οι ντομάτες δεν είναι μόνο νόστιμες και ζουμερές αλλά και πλούσιες σε αντιοξειδωτικά προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Το κόκκινο χρώμα τους το χρωστούν σε ένα αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο, το οποίο προστατεύει το δέρμα από εγκαύματα και ερεθισμούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology το 2022.
Επίσης οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία επίσης προστατεύει και θρέφει την επιδερμίδα.
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης συστατικά τα οποία προστατεύουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι μία από τις καλύτερες πηγές βήτα καροτίνης, ένα συστατικό το οποίο απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και να εξουδετερώσει τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών που παράγονται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και μονακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα. Ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά έχουν τα αμύγδαλα με τη φλούδα.
Σολομός
Ο σολομός είναι πολύ καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών τα οποία επίσης προστατεύουν την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 στο περιοδικό Νutrients, το συγκεκριμένο ψάρι με το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ασταξανθίνη, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία.
Κόκκινα σταφύλια
Έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι και είναι από τις τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που είναι γνωστό ότι προστατεύουν από τον ήλιο. Έρευνα του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antioxidants έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 2 ½ φλιτζάνια κόκκινα σταφύλια καθημερινά για δύο εβδομάδες, σημείωσαν λιγότερα εγκαύματα από τον ήλιο.
Το top 10 των αντιγηραντικών τροφών
Η γήρανση είναι αναπόφευκτη, αλλά αποτελεί προνόμιο για όλες μας. Δεδομένου ότι πολλές συνήθειες της σύγχρονης ζωής επιταχύνουν τα σημάδια της γήρανσης, είμαστε εδώ και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να γερνάμε με χάρη και καλή υγεία.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχουμε αυτό είναι η σωστή διατροφή, γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε μια λίστα με τις κορυφαίες αντιγηραντικές τροφές. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να σταματήσουμε τον χρόνο, αλλά μπορούμε να γεμίσουμε τα πιάτα μας με αυτές τις τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ενισχύουν το κολλαγόνο και προάγουν την υγιή γήρανση από μέσα προς τα έξω.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της φλεγμονής – και η φλεγμονή συμβάλλει σημαντικά στη γήρανση τόσο στην εξωτερική μας εμφάνιση όσο και εσωτερικά. Καθώς μεγαλώνουμε, αρχίζουμε να χάνουμε τη συγκέντρωση του κολλαγόνου, των ελαστικών ινών και του λίπους κάτω από τους ιστούς μας. Αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος. Ευτυχώς, τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και στη σφριγηλή επιδερμίδα.
Matcha
Το matcha είναι γεμάτο πολυφαινόλες και προσφέρει πολλά οφέλη, όπως αποτοξίνωση, ενέργεια και άφθονα αντιοξειδωτικά», μας είπε η ειδικός ευεξίας Stefani Beckerman.
Λαχανάκι Βρυξελλών
Το λάχανο έχει μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών και βιοδραστικών ενώσεων. Συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος. Επιπλέον, προσφέρει σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και L-ασκορβικό οξύ.
Κόκκινη πιπεριά
Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, μεγαλύτερη ακόμη και από τα πορτοκάλια. Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη C για να παράγει κολλαγόνο. Το κολλαγόνο βοηθά τα κύτταρα του δέρματος να συνδέονται μεταξύ τους, κάνοντας το δέρμα πιο δυνατό και ελαστικό.
Μπρόκολο
Αυτό το σταυρανθές λαχανικό περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και απίστευτες ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σου να αποτρέψει τις ασθένειες. Μια τέτοια απίστευτη ουσία στο μπρόκολο; Το θείο, το οποία βοηθά το σώμα μας να παράγει περισσότερη γλουταθειόνη, ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Μούρα
Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μούρα βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες και των ελεύθερων ριζών. Τα μούρα περιέχουν επίσης βιταμίνη C που ενισχύει το κολλαγόνο.
Ντομάτες
Το λυκοπένιο που περιέχουν οι ντομάτες έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει το οξειδωτικό στρες. Όχι μόνο αυτό, αλλά βοηθά στην πρόληψη των βλαβών από τις ακτίνες UVA και UVB που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο.
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε καροτενοειδή και Β-καροτίνη, συστατικά που έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Επίσης περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία βοηθά το σώμα να αναγεννήσει τους ιστούς.
Παντζάρια
Αυτά τα λαχανικά που συχνά παραβλέπονται περιέχουν μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος και του οξυγόνου σε όλο το σώμα. Αυξημένη ροή αίματος και οξυγόνωση = πιο ελαστικό, νεανικό δέρμα. Όπως οι ντομάτες, τα παντζάρια περιέχουν επίσης λυκοπένιο που είναι καλό για το δέρμα. Και, επί του παρόντος, τα παντζάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Φασόλια
Τα φασόλια περιέχουν πολλές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη της αύξησης του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.