Μύκητες στα γεννητικά όργανα: Η ευαίσθητη περιοχή των γυναικών θέλει προσοχή και ειδικά τώρα το καλοκαίρι που ελοχεύουν… κίνδυνοι στην παραλία.
Μύκητες στα γεννητικά όργανα: Τα λάθη με τα εσώρουχα
Δείτε τέσσερα συχνά λάθη που σχετίζονται με τα εσώρουχα και πώς αυτά επηρεάζουν την υγεία σας.
- Παράλειψη αλλαγής εσώρουχου μετά το γυμναστήριο
Οι μύκητες και τα βακτήρια «αγαπούν» τα ζεστά, υγρά και σκοτεινά περιβάλλοντα. Οι συνθήκες αυτές επικρατούν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων κατ’ εξοχήν μετά το γυμναστήριο, επομένως η αλλαγή εσώρουχου είναι επιβεβλημένη όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την προπόνηση.
- Κακή επιλογή υφάσματος
Τα βαμβακερά εσώρουχα είναι με διαφορά η καλύτερη και πιο ασφαλής επιλογή. Μια καλή εναλλακτική είναι το μετάξι. Το εσώρουχο θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από ένα από αυτά τα δύο υφάσματα, τουλάχιστον στο τμήμα που έρχεται σε άμεση επαφή με τα γεννητικά όργανα, καθώς πρόκειται για υφάσματα που «αναπνέουν» και αποτρέπουν την αύξηση των επιπέδων υγρασίας, σε σύγκριση με τα συνθετικά.
- Πολύ στενά εσώρουχα
Ένα στενό εσώρουχο επιδεινώνει μια ήδη υπάρχουσα λοίμωξη (π.χ. μύκητες γεννητικών οργάνων) ή μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων λόγω του ότι προωθεί την άνοδο της θερμοκρασίας και της υγρασίας τοπικά.
- Συχνή χρήση εσώρουχου τύπου στρινγκ
Στις γυναίκες, η λεπτή λωρίδα υφάσματος καθιστά εύκολη τη μεταφορά βακτηρίων από την περιοχή του πρωκτού προς τον κόλπο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.
Μύκητες γεννητικά όργανα: Οι κίνδυνοι του βρεγμένου μαγιό
Η υγρασία σε συνδυασμό με τη ζέστη που επικρατεί τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη μυκήτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Οι πιθανότητες είναι περισσότερες για τις γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων επεισοδίων μυκητίασης.
Επίσης, όσον αφορά το νερό της πισίνας συγκεκριμένα, τα υπολείμματα χημικών που παγιδεύονται μέσα στο βρεγμένο μαγιό ενδέχεται να διαταράξουν την ισορροπία βακτηρίων στον κόλπο και την ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Φροντίστε λοιπόν να κάνετε ένα γρήγορο ντους και να φορέσετε στεγνό μαγιό μετά το μπάνιο σας για να περιορίσετε τον κίνδυνο λοίμωξης.
Μύκητες γεννητικών οργάνων: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες
Μπορεί να προέρχονται από τον πρωκτό
Ορισμένα είδη μυκήτων που προσβάλλουν τα γυναικεία γεννητικά όργανα ζουν φυσιολογικά στην περιοχή του πρωκτού. Η γυναικεία ανατομία επιτρέπει στους μύκητες να «μεταναστεύουν» προς τον κόλπο. Είναι αδύνατο οι γυναίκες να προστατευθούν πλήρως, όμως έχει διαπιστωθεί ότι η επαρκής πρόσληψη προβιοτικών, των «καλών» βακτηρίων που περιέχουν τροφές όπως το γιαούρτι, βοηθά να μειωθούν οι πληθυσμοί μυκήτων στον πρωκτό. Η πρόληψη της μεταφοράς των μυκήτων μπορεί να επιτευχθεί με την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.
Μπορεί να αποτελούν ένδειξη διαβήτη
Οι συχνές μυκητιάσεις των γεννητικών αποτελούν σύνηθες σύμπτωμα στις γυναίκες με αρρύθμιστο διαβήτη. Εάν η γυναίκα έχει διαβήτη και δεν λαμβάνει την απαραίτητη θεραπεία, τα ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν τις πιθανότητες να αναπτυχθούν μύκητες και να εκδηλώνονται επαναλαμβανόμενα επεισόδια λοίμωξης. Οι γυναίκες που εκδηλώνουν τρία ή και περισσότερα επεισόδια μυκητίασης το χρόνο καλό θα είναι να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να διαπιστώσουν εάν τα επίπεδα του σακχάρου υπερβαίνουν το φυσιολογικό.
Η κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση της λοίμωξης
Αρκετά είδη μυκήτων ζουν φυσιολογικά στο γαστρεντερικό χωρίς να προκαλούν επιπλοκές. Ωστόσο, οι διατροφικές συνήθειες της γυναίκας επηρεάζουν το βαθμό στον οποίο οι μύκητες αυτοί θα αναπτυχθούν. Μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση PLOS One υπέδειξε πως τα άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες υδατανθράκων, σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν περισσότερες πρωτεΐνες ή περισσότερα λιπαρά οξέα, ήταν πιο επιρρεπή σε μυκητιάσεις. Παρατηρήθηκε μάλιστα αύξηση στον αριθμό των μυκήτων στον οργανισμό αμέσως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Επιλογή θεραπείας πάντα με συμβουλή γιατρού
Ορισμένα από τα συμπτώματα της λοίμωξης από μύκητες είναι όμοια με αυτά άλλων λοιμώξεων. Εάν η γυναίκα επιλέξει αυθαίρετα κάποια θεραπεία χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ότι πράγματι έχει αναπτύξει μύκητες είναι πιθανό το σώμα της να αναπτύξει σταδιακά αντίσταση και να είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπίσει μια νέα λοίμωξη από μύκητες στο μέλλον. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα σε μερικές ημέρες ή επανεμφανιστούν μέσα σε ένα μήνα, αυτό σημαίνει είτε ότι ο οργανισμός έχει αναπτύξει αντίσταση είτε ότι η θεραπεία είναι λανθασμένη για συγκεκριμένη πάθηση. Ο γυναικολόγος είναι αυτός που θα κάνει ασφαλή και αξιόπιστη διάγνωση και ακολούθως θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Μύκητες στα γεννητικά όργανα: Συμπτώματα
Πόνος, φαγούρα, ερεθισμός, φλεγμονή στο αιδοίο και στον κόλπο
– Κολπικές εκκρίσεις
– Πρήξιμο και κοκκίνισμα του αιδοίου
– Η εσωτερική επιφάνεια του κόλπου μπορεί να είναι καλυμμένη με λευκό επίχρισμα
– Το δέρμα της περιοχής μπορεί να είναι ευαίσθητο και να παρουσιάζει σπασίματα
Ποια είναι τα συμπτώματα στους άνδρες:
– Η βάλανος και η ακροβυστία σε άνδρες μπορούν είναι κόκκινες, φλεγμονώδεις και προκαλούν πόνο
– Το άκρο του πέους παρουσιάζει μικρές πληγές ή είναι καλυμμένο με λευκό επίχρισμα
– Ίσως υπάρχουν εκκρίσεις από το πέος
Μύκητες στα γεννητικά όργανα: Θεραπεία
Η θεραπεία στις γυναίκες περιλαμβάνει καλό πλύσιμο με αντισηπτικό σκεύασμα και απαραίτητα καλό στέγνωμα της περιοχής του αιδοίου.Χορηγούνται επίσης αντιμυκητιακές κρέμες όπως μυκοναζόλη,κοτριμαζόλη και κολπικά αντιμυκητιακά υπόθετα. Σε πιο δύσκολα περιστατικά χορηγούνται αντιμυκητιακά σκευάσματα απο το στόμα όπως φλουκοναζόλη και ιτρακοναζόλη.
Στους άνδρες συστήνεται πλύση με αντισηπτικό σκεύασμα και καλό στέγνωμα του πέους και στη συνέχεια εφαρμογή αντιμυκητιακής κρέμας. Σε πιο δύσκολα περιστατικά χορηγούνται αντιμυκητιακά απο το στόμα. Σε άτομα με μακρά ακροποσθία και συχνές προσβολές απο μύκητες συστήνεται περιτομή.
Μύκητες στα γεννητικά όργανα : Συμβουλές προφύλαξης
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε έξαρση των μυκητιάσεων, γι’αυτό πρέπει να λαμβάνουμε κάποια προληπτικά μέτρα για αποφυγή των προσβολών οι οποίες ειναι πολύ ενοχλητικές σε θέση που μπορεί να μας χαλάσει τις διακοπές μας.
Για να έχετε ένα ευχάριστο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι ακολουθείστε τις ακόλουθες οδηγίες:
Μη μένετε πολλές ώρες μέσα στο νερό και μόλις εξέλθετε απο το νερό τη πισίνας ή της θάλασσας ξεπλυθείτε με καθαρό νερό, σκουπισθείτε καλά και φορέστε στεγνό μαγιό.Να θυμάστε πάντα ότι οι μύκητες και ιδιαίτερα η κάντιντα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε υγρό και θερμό περιβάλλον.
Μη φοράτε στενά παντελόνια και εσώρουχα. Φοράτε άνετα βαμβακερά εσώρουχα. Κάνετε χρήση ήπιων και ουδέτερων καθαριστικών των γεννητικών οργάνων και μη χρησιμοποιείτε χωρίς λόγο αντισηπτικά σαπούνια που διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής των γεννητικών οργάνων. Μη τρώτε πολλά γλυκά καθότι η γλυκόζη αποτελεί το καταλληλότερο θρεπτικό υλικό για την ανάπτυξη των μυκήτων και μη ξεχνάτε ότι εύκολα σας προσθέτει ανεπιθύμητο βάρος.