Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί κατά κύριο λόγο να αφορά στους άνδρες, όμως χτυπά και τις γυναίκες.
Το σύνολο δε των περιστατικών καρκίνου της ουροδόχου κύστης στην Ελλάδα ετησίως ξεπερνάει τα 5.600. Σήμερα είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα μισά από αυτά τα περιστατικά (50%) σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και πιο συγκεκριμένα με δύο παράγοντες υψηλού κινδύνου οι οποίοι, δυστυχώς μπορεί και να συνδυαστούν μεταξύ τους.
Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο ουροδόχου κύστης
Το κάπνισμα
Το κάπνισμα δεν συνδέεται μόνο με τον καρκίνο των πνευμόνων και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, συνδέεται και με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης (το «γυναικείο» ποσοστό του 15% που αναφέρεται πιο πάνω οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές καπνίζουν). Το πρώτο που ρωτάει ο ουρολόγος σε έναν ασθενή με υποψία για καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι αν καπνίζει.
Η επαγγελματική έκθεση σε συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες
Το δεύτερο που ρωτάει ο ουρολόγος στον ασθενή είναι αν εκτίθεται επαγγελματικά σε κάποιες ουσίες. Οι ουσίες αυτές είναι οι λεγόμενοι αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Αυτοί εισπνέονται και κατά το κλασικό κάπνισμα, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Η χαρακτηριστική μυρωδιά που μας έρχεται όταν βάζουμε βενζίνη στο αυτοκίνητο, οφείλεται σε αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Αυτή η περιορισμένη επαφή με τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες δεν προκαλεί κίνδυνο, η παρατεταμένη όμως επαφή, που είναι αναπόφευκτη σε κάποια επαγγέλματα, προκαλεί σημαντικό κίνδυνο.
Τα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου
Οι άνθρωποι που εργάζονται σε βενζινάδικα, σε διυλιστήρια, οι άνθρωποι που ασχολούνται με βαφές (μπογιατζήδες, ελαιοχρωματιστές, ακόμα και κομμώτριες/κομμωτές) κινδυνεύουν από καρκίνο της ουροδόχου κύστης και αυτός ο κίνδυνος δεν είναι απλά διπλός (το «άθροισμα» των δύο κινδύνων), αλλά πολλαπλάσιος εφόσον καπνίζουν. Για την ακρίβεια, δεκαπλάσιος.
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Δυστυχώς, όπως και πολλοί άλλοι καρκίνοι, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αργεί να δώσει συμπτώματα που θα μας στείλουν στον ειδικό ιατρό, αλλά ακόμα και κάποιες φορές που υπάρχουν κάποια συμπτώματα που σχετίζονται με αυτόν (τσούξιμο κατά την ούρηση, κάποιος πόνος, ελαφρά συχνουρία), συχνά εκλαμβάνονται ως συμπτώματα μιας κυστίτιδας ή κάποιας άλλης ελαφρύτερης κατάστασης. Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι η λεγόμενη ανώδυνη μακροσκοπική αιματουρία, κατά την οποία τα ούρα είναι χρωματισμένα κόκκινα.
Τι περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος
Τα άτομα που εκτίθενται σε έναν ή και στους δύο παράγοντες κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης, επιβάλλεται μετά ή και πριν τα 50 τους να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο. Καλό θα είναι δε αυτό τον προληπτικό έλεγχο να τον κάνουμε όλες και όλοι, ανεξάρτητα από την έκθεσή μας στους παράγοντες κινδύνου. Ο έλεγχος μπορεί να είναι μια απλή γενική εξέταση ούρων, μια εξειδικευμένη κυτταρολογική εξέταση ούρων, ένας υπέρηχος τον οποίο μπορεί να πραγματοποιήσει και ένας εξειδικευμένος ακτινολόγος… Ακόμα και μια μικροβιολογική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει μια μη ορατή αλλά ωστόσο υπαρκτή αιματουρία, η οποία παρότι μικροσκοπική είναι ισχυρό σήμα κινδύνου.
Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση εγγυώνται τη θεραπεία
Το πρώτο που πρέπει να σημειωθεί για τη θεραπεία είναι ότι, υπό δύο κυρίως προϋποθέσεις, μπορεί να είναι και πλήρης.
- Η μία είναι το να τροποποιήσει τη ζωή του το άτομο που νοσεί. Είτε άντρας είτε γυναίκα είναι, πρέπει να διακόψει το κάπνισμα ή/και να μειώσει έως εκμηδένισης την επαγγελματική του έκθεση στις ουσίες που αναφέρονται παραπάνω.
- Η άλλη είναι η έγκαιρη διάγνωση (γεγονός που μεγαλώνει την αξία του προληπτικού ελέγχου). Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης (όπως και πολλοί άλλοι καρκίνοι) σε πρώιμα στάδια θεραπεύεται και πλήρως και σχεδόν οριστικώς (δεν υποτροπιάζει).
Η αξία της κυστεοσκόπησης και ο ρόλος της ρομποτικής χειρουργικής
Υπάρχει μια ειδική εξέταση η οποία λέγεται κυστεοσκόπηση, η οποία βοηθάει πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί να αποκαλύψει έναν πολύποδα (θήλωμα) στην ουροδόχο κύστη, ο οποίος είτε θα αφαιρεθεί κατά τη διάρκειά της ή, εφόσον είναι διηθητικός, θα αφαιρεθεί μαζί με την κύστη σε ένα άλλο χειρουργείο. Το 70-80% των καρκίνων της ουροδόχου κύστης είναι επιφανειακοί και θεραπεύονται πλήρως γιατί τους προλαβαίνουμε σε αρχικό στάδιο. Όμως, σε ένα ποσοστό 20% η και περισσότερο είναι διηθητικοί, οπότε απαιτούν πολύ πιο επιθετική και ριζική αντιμετώπιση.
Σήμερα, η αφαίρεση της ουροδόχου κύστης γίνεται ρομποτικά και μπορεί επίσης κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να δημιουργηθεί νεοκύστη από λεπτό έντερο και οι ασθενείς να συνεχίσουν να ουρούν φυσιολογικά, διατηρώντας την ποιότητα ζωής τους.
Καρκίνος: Τα τρία σημάδια που δεν τα βλέπει κανείς
Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση όσον αφορά στον καρκίνο.
Η σοβαρότητα του καρκίνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν είναι μεταστατικός. Αλλά η σημασία του έγκαιρου εντοπισμού της νόσου ισχύει για όλους τους τύπους καρκίνου καθώς προσφέρει θεραπευτική θεραπεία, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής.
Ο καρκίνος συνδέεται κλινικά με μια σειρά συμπτωμάτων που συνήθως αντικατοπτρίζουν το κύτταρο ή το όργανο που έχει αρρωστήσει. Μερικές φορές, ωστόσο, τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι λιγότερο εμφανή ή απροσδιόριστα. Ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα με τους ασθενείς είναι πόσο συχνά αγνοούνται τα αποκαλυπτικά σημάδια της νόσου, ειδικά όταν έχουν ασαφή αιτία. Η απώλεια βάρους, ο πόνος και τα εξογκώματα που είναι ανεξήγητα θα μπορούσαν να είναι σύμπτωμα της νόσου.
Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να κλείστε ένα ραντεβού με τον θεράποντα γιατρό σας ο οποίος εφόσον κριθεί αναγκαίο θα σας παραπέμψει σε ειδικό για περαιτέρω διερεύνηση.
Δυστυχώς η ανεξήγητη απώλεια βάρους, τα ανεξήγητα εξογκώματα και ο ανεξήγητος πόνος είναι τρία συμπτώματα που εύκολα παραβλέπονται από τους ασθενείς. Αλλά πολλές φορές, οι πάσχοντες αγνοούν επίσης τον πυρετό άγνωστης προέλευσης, τις νυχτερινές εφιδρώσεις, την επίμονη καούρα, τις πληγές στο στόμα ή τη γλώσσα που δεν επουλώνονται, το φούσκωμα, την ακανόνιστη λειτουργία του εντέρου και το πρόβλημα κατάποσης.
Ανεξήγητος πόνος
Επειδή τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν δικά τους νεύρα, η πλειοψηφία των ασθενών δεν νιώθει πόνο. Ο πόνος προκύπτει όταν ο όγκος πιέζει τα νεύρα που βρίσκονται δίπλα του.
Η Cancer Research UK λέει: «Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 38 από τα 100 άτομα με καρκίνο αισθάνονται μέτριο έως σοβαρό πόνο. Ο πόνος είναι πιο πιθανός σε προχωρημένο καρκίνο. Να σημειωθεί πως περίπου 65 στα 100 άτομα με προχωρημένο καρκίνο νιώθουν πόνο.
Ανεξήγητοι όγκοι
Τα εξογκώματα είναι κοινά συμπτώματα καρκίνου που συχνά περνούν απαρατήρητα εάν είναι ανώδυνα στην αφή. Συνήθως, ένα εξόγκωμα που είναι σύμπτωμα της νόσου θα αυξάνεται σταθερά σε μέγεθος κατά τη διάρκεια εβδομάδων και μηνών.
«Καρκινικοί όγκοι που μπορούν να γίνουν αισθητοί εξωτερικά μπορούν να εμφανιστούν στο στήθος, τον όρχι, το λαιμό, αλλά και στα χέρια και τα πόδια», εξηγεί η κλινική του Κλίβελαντ.
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Η απώλεια βάρους μπορεί να συμβεί σε κάθε καρκίνο αλλά συνδέεται περισσότερο με καρκίνους που επηρεάζουν το στομάχι, τον οισοφάγο του παγκρέατος και τον πνεύμονα. Επιπλέον, για πολλούς ανθρώπους είναι το πρώτο ορατό σημάδι της νόσου.
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες ο καρκίνος απελευθερώνει ουσίες στο αίμα που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί θερμίδες από τα τρόφιμα.
Επίσης, τα καρκινικά κύτταρα απαιτούν περισσότερη ενέργεια από τα υγιή γι’ αυτό και παρατηρείται απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με τον ιατρικό διευθυντή Richard Levine στο Κέντρο Καρκίνου Moffitt, η απώλεια βάρους άνω του 5% σε μια περίοδο 6 έως 12 μηνών μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας εφόσον είναι ανεξήγητη.
Ο γιατρός εξήγησε, στη συνέχεια: «Σε μελέτες που εξέτασαν τις αιτίες της ακούσιας απώλειας βάρους, 5 έως 37% των ασθενών τελικά διαγνώστηκαν με καρκίνο. Ωστόσο, δεν είναι πάντα ενδεικτικό του καρκίνου, και υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες».
Ενώ δεν υπάρχουν σίγουροι τρόποι πρόληψης του καρκίνου, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός καρκίνων προκύπτει από κακές διατροφικές συνήθειες, οπότε η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι σημαντική για την αποτροπή της νόσου.
Καρκίνος: Το προειδοποιητικό σύμπτωμα όταν ξυπνάς το πρωί
«Κλειδί» για να προλάβεις τον ύπουλο καρκίνο εν τη γενέσει του είναι να παρακολουθείς διαφορές στο σώμα σου, στην καθημερινότητά τους. Γενικώς να διαβάζεις τα συμπτώματα.
Καρκίνος: Ο επίμονος βήχας
Καρκίνος: Η ανεξήγητη κόπωση
Καρκίνος: Οι νυχτερινές εφιδρώσεις
Τα γενικά συμπτώματα του καρκίνου
- Ασυνήθιστο εξόγκωμα ή πρήξιμο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Αλλαγές στην αφόδευση ή την ούρηση