Τα πρώτα συμπτώματα του τοκετού – Έτσι ξεκινάει

Λίγο πριν το μαιευτήριο, οι μέλλουσες μανούλες αρχίζουν αν αγχώνονται για τον τοκετό και αν θα καταλάβουν ότι ήρθε η ώρα τους για το νοσοκομείο.

Μην ανησυχείτε καθόλου.

Ο φυσιολογικός τοκετός ξεκινά με συμπτώματα εύκολα αντιληπτά από την μητέρα.

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ένα φυσιολογικά και ομαλά εξελισσόμενο φαινόμενο. Με σωστή προετοιμασία και καθοδήγηση από την μαία και το γιατρό σας θα μπορέσετε να αντιληφθείτε και εσείς πότε αυτό που νιώθετε είναι ή όχι τοκετός.

Πότε ξεκινάνε τα συμπτώματα φυσιολογικού τοκετού;

Ο τοκετός είναι ένα επικείμενο γεγονός για τις περισσότερες γυναίκες μετά την 38η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Ωστόσο η πιθανή σας ημερομηνία, όπως δίνεται από το γιατρό σας στο υπερηχογράφημα της αυχενικής σας διαφάνειας, ορίζει την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.Σύμφωνα με την φύση μας, ο τοκετός ξεκινά κοντά στην πιθανή σας ημερομηνία. Στο πρώτο παιδάκι οι περισσότερες κυρίες θα μπουν σε τοκετό την 41η-42η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Στο δεύτερο και τρίτο παιδάκι κ.λ.π. ο τοκετός έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεκινήσει την 40η -41η εβδομάδα.

Με ποια συμπτώματα φυσιολογικού τοκετού πηγαίνουμε στο μαιευτήριο;

Τα συμπτώματα φυσιολογικού τοκετού που θα μας οδηγήσουν στο μαιευτήριο είναι:

  • 2 ή 3 συσπάσεις κάθε 10 λεπτά που μοιάζουν με πόνοι περιόδου χαμηλά στην κοιλιά στη γραμμή του μπικίνι ή  πίεση πίσω στη μέση που εμφανίζεται κάθε 3 με 5 λεπτά.
  • ή Όταν σας σπάσουν τα νερά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο τοκετός δεν είναι άμεσα επικείμενος. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ένα προοδευτικά εξελισσόμενο φαινόμενο που χρειάζεται χρόνο. Η μέση γυναίκα χρειάζεται 8-10 ώρες στο πρώτο της παιδάκι από αυτή την στιγμή μέχρι την γέννηση. Στο δεύτερο μωράκι 6-8 ώρες ή και λιγότερο.

Μύθοι σχετικά με τον φυσιολογικό τοκετό

  • Τα συμπτώματα φυσιολογικού τοκετού δεν μπορεί να ξεκινήσουν από εσάς.
  • Καμία δραστηριότητα δική σας, οικιακή ή φυσική, δεν προκαλεί έναρξη τοκετού όταν το σώμα σας δεν είναι έτοιμο.
  • Οι σεξουαλικές επαφές προετοιμάζουν καλύτερα το σώμα, δεν προκαλούν τοκετού.
  • Δεν υπάρχει τροφή που να προκαλεί τοκετό. Υπάρχουν τροφές που δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν φυσιολογικό τοκετό.
  • Εάν σπάσουν τα νερά, δεν είναι επικίνδυνο για το μωρό σας. Το μωρό σας μπορεί να μείνει μέχρι και 48 ώρες με σπασμένα νερά.

Ποια συμπτώματα φυσιολογικού τοκετού επιφέρουν την έναρξη και εξέλιξη του τοκετού;

Το κύριο σύμπτωμα φυσιολογικού τοκετού είναι οι συσπάσεις.  Έτσι γίνεται η φυσιολογική εξώθηση του εμβρύου από το σώμα.Ωστόσο 2 λόγοι μπορούν να σας οδηγήσουν στο μαιευτήριο: είτε οι συσπάσεις είτε να σπάσουν τα νερά. Το 65-67% των γυναικών θα έχουν εμπειρία με συμπτώματα φυσιολογικού τοκετού, με συσπάσεις. Μόνο το 8% θα έχει εμπειρία συμπτώματος φυσιολογικού τοκετού μόνο με το σπάσιμο των νερών.

Συσπάσεις – Πόνοι ως σύμπτωμα φυσιολογικού τοκετού

Οι συσπάσεις του τοκετού είναι συστηματικές,περιοδικές και συχνές. Ακολουθούν τον ψευδοτοκετό και δημιουργούν την εντύπωση συστηματικών πόνων περιόδου. Με μικρή προς μέτρια ένταση, οι οποίοι εμφανίζονται κάθε 3 με 5 λεπτά. Οι πόνοι αυτοί είναι αρκετά  ανεκτοί από το σώμα χωρίς την ανάγκη χρήσης παυσίπονου.

Σε αρχικά στάδια τοκετού η διάρκεια τους δεν υπερβαίνει συνήθως τα 50 δευτερόλεπτα. Με τη χρήση της αναπνοής σας, αλλαγής θέσεων και στάσεων, την κίνηση στο χώρο,  τη χρήση του νερού κτλ. θα μπορέσετε να ανακουφιστείτε επαρκώς. Θα κάνετε αυτές σας τις συσπάσεις προοδευτικά αποδοτικότερες για την εξέλιξη του τοκετού σας.

 

Σπάνε τα νερά – ρήξη υμένων ως σύμπτωμα φυσιολογικού τοκετού

Συνηθίζεται να νερά να σπάνε σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης τοκετού.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο τοκετός σας να ξεκινήσει με αυτό το σύμπτωμα φυσιολογικού τοκετού. Όταν σπάνε τα νερά η αίσθηση είναι παρόμοια με την ασυνείδητη απώλεια ούρων. Μικρής ποσότητας υγρά φεύγουν από τον κόλπο χωρίς να μπορείτε να τα ελέγξετε, βρέχοντας το εσώρουχο ή και τα ρούχα σας. Το χρώμα των νερών είναι συνήθως καθαρό σαν νερό.

Μπορεί να περιέχει μικρά άσπρα κομματάκια, υπολείμματα σμίγματος. Δε μυρίζει,φυσιολογικά, και δεν αποβάλλεται όλη η ποσότητα που περιέχει η κοιλιά σας με μία φορά. Εάν υποπτεύεστε ότι σας έσπασαν τα νερά,κινηθείτε στο χώρο. Προσπαθήστε να κάνετε βαθύ κάθισμα, να γελάσετε, να βήξετε ή απλά να περιμένετε την επόμενη σύσπαση. Οι ενέργειες αυτές θα αποδώσουν μια ακόμα ροή υγρών επιβεβαιώνοντας την υποψία σας.

Σημάδια που προειδοποιούν ότι πλησιάζει η ώρα του τοκετού

Εβδομάδες ή ημέρες πριν από τον τοκετό μπορεί να παρατηρήσετε διάφορες αλλαγές στο σώμα που σας ετοιμάζουν ψυχολογικά αλλά κυρίως σωματικά για τον τοκετό που πρόκειται να ακολουθήσει.

Τα συνήθη σημεία έναρξης τοκετού είναι:

1) Εμπέδωση

Καθώς μαλακώνει το κατώτερο μέρος της μήτρας σας, το κεφάλι του μωρού κατέρχεται χαμηλότερα στη λεκάνη σας και αυτό περιγράφεται ως εμπέδωση της κεφαλής. Εσείς θα νιώσετε ότι έχετε περισσότερο χώρο για να αναπνεύσετε ενώ θα ανακουφιστείτε από τις καούρες που σας ταλαιπωρούσαν τον τελευταίο καιρό. Εάν είστε πρωτότοκος, η εμπέδωση συνήθως συμβαίνει δύο με τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξη των ωδίνων ενώ αντίθετα στις γυναίκες που έχουν γεννήσει ήδη μια φορά η εμπέδωση συμβαίνει σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη του τοκετού.

2) Πίεση στην πύελο

Μετά την εμπέδωση της κεφαλής του εμβρύου στη πύελο μπορεί να παραπονεθείτε για κάποια δυσφορία και χαμηλή οσφυαλγία. Επίσης θα νιώθετε έντονα την ανάγκη για ούρηση , λόγω της μεγαλύτερης πίεσης που ασκεί το έμβρυο στην ουροδόχο κύστη και ίσως νιώσετε πόνο στο ηβικό οστό και στη σπονδυλική στήλη, λόγω της χαλάρωσης των αρθρώσεων. Τέλος, δε θα λείπουν οι πιέσεις χαμηλά καθώς το έμβρυο πιέζει την πυελική χώρα.

3) Κολπικές εκκρίσεις

Καθώς ο τράχηλος μαλακώνει πολλές γυναίκες εμφανίζουν αυξημένες κολπικές εκκρίσεις που μοιάζουν με λεύκωμα αυγού αλλά μπορεί να εμφανίζει και ροζ στίγματα. Οι κιτρινωπές εκκρίσεις ίσως αποτελούν ένδειξη λοίμωξης την οποία θα πρέπει να αναφέρετε στον γιατρό σας.

4) Συσπάσεις Braxton-Hicks

H oνομασία τους έχει δοθεί από το όνομα του γιατρού που πρώτος τις ανακάλυψε. Δεν πρόκειται για πραγματικές συσπάσεις αλλά για “προπαρασκευαστικές ωδίνες”, που προκαλούν διάταση στο κατώτερο μέρος της μήτρας και λέπτυνση του τραχήλου. Ο τράχηλος επίσης μαλακώνει. Καθώς πλησιάζει ο τοκετός αυτές οι συσπάσεις μπορεί να γίνουν πιο έντονες δίνοντας σας την αίσθηση της διάτασης ή του “κουλουριάσματος” στην κοιλιά σας. Αν ξαπλώσετε, μάλλον θα υποχωρήσουν.

5) Απώλεια βάρους

Λίγες ημέρες πριν από το τοκετό μπορεί να έχετε απώλεια βάρους κατά 0,5 έως 1,5 κιλό. Αυτό συμβαίνει από απώλεια ύδατος εξαιτίας των ηλεκτρολυτικών μεταβολών που με τη σειρά τους προκαλούνται από αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών.

6) Αυξημένη ενέργεια

Τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης σας μπορεί να νιώσετε μια ακατανίκητη επιθυμία να τακτοποιήσετε και να καθαρίσετε όλο το σπίτι. Ουσιαστικά είναι μια καταπιεσμένη μητρική ανάγκη να προετοιμάσετε το σπίτι για τον επικείμενο ερχομό του μωρού. Ενώ θα επιθυμείτε να κάνετε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα σε αυτήν την έκρηξη ενεργητικότητας, φροντίστε να μην το παρακάνετε γιατί πρέπει να φυλάξετε δυνάμεις για τον τοκετό.

7) Διάρροια και ναυτία

Οι προσταγλανδίνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται στον οργανισμό την περίοδο πριν από τον τοκετό και μπορεί να οδηγήσουν σε συχνές κενώσεις, αίσθημα ναυτίας , έμετο και δυσπεψία.