Κάθεσαι σταυροπόδι: Δες από τι κινδυνεύεις

Είναι η αγαπημένη στάση πολλών γυναικών, αλλά και ανδρών. Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι όμως το σταυροπόδι και από τι μπορεί να κινδυνεύεις;

Οι παλιότεροι συμβούλευαν ότι είναι μια ακατάλληλη στάση για το σώμα, αλλά για καιρό πιστεύαμε ότι οι συμβουλές τους ανήκουν στους αστικούς μύθους. Σήμερα, που η καθιστική ζωή, γίνεται κανόνας για χιλιάδες ανθρώπους, το κάθισμα σταυροπόδι, θεωρείται μια κακή στάση για το σώμα. Το πολύωρο σταυροπόδι, υποστηρίζουν οι ειδικοί, βλάπτει τα αγγεία και τις φλέβες, ανεβάζει την πίεση και καταπονεί την σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνους στα πόδια, στον αυχένα και στην πλάτη.

Φλεβίτιδα και κιρσοί

Το κάθισμα στο γραφείο με τα πόδια σταυροπόδι, ιδιαίτερα πάνω από το γόνατο, ασκεί επιπλέον πίεση στο πίσω μέρος των ποδιών και μπορεί να είναι γίνει αιτία για να εμφανισθούν κιρσοί. Παρόμοιες συνέπειες μπορεί να προκαλέσουν η παρατεταμένη ορθοστασία, η προχωρημένη ηλικία, η εγκυμοσύνη, η καθιστική ζωή κ.α. Η φλεβίτιδα και οι κιρσοί είναι μια παθολογική κατάσταση, όπου οι κατεστραμμένες φλέβες δημιουργούν προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα και συγκεντρώνουν το αίμα στα πόδια. Το επακόλουθο είναι οι διατεταμμένες φλέβες να προκαλούν πρήξιμο και πόνο στα πόδια.

Αρτηριακή πίεση

Τα σταυρωμένα πόδια σχετίζονται με την άνοδο της αρτηριακής πίεσης. Γι΄αυτό, κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας, ο γιατρός ζητά το χέρι να είναι χαλαρό και τα πόδια ανοιχτά στο πάτωμα. Η συγκεκριμένη στάση συνεπάγεται και αυξημένη ροή αίματος προς την καρδιά. Ο κίνδυνος για θρόμβωση είναι αυξημένος για τα άτομα που έχουν ανεβασμένη αρτηριακή πίεση.

Μυοσκελετικά προβλήματα

Στο κάθισμα σταυροπόδι τα γόνατα δεν είναι ευθυγραμμισμένα, αφού το ένα γόνατο βρίσκεται από πάνω και πιέζει το άλλο, ενώ η λεκάνη και το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης στρίβουν σε αφυσική στάση. Όσο περισσότερες ώρες βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση. Με το πέρασμα των χρόνων, η κακή ευθυγράμμιση του σώματος και αυτή η ελαφριά πίεση προξενούν σκελετικές παραμορφώσεις, οι οποίες ξεκινούν με σοβαρούς πόνους και καταλήγουν στο κρεβάτι του φυσιοθεραπευτή, με πόνους σε αρθρώσεις, αυχένα και κλειδώσεις. Αν όμως έχει επηρεαστεί η σπονδυλική στήλη, τα περιθώρια παρέμβασης είναι περιορισμένα.

Μούδιασμα

Πρόκειται για την πιο ανώδυνη αλλά ενοχλητική συνέπεια, αφού το σταυροπόδι για αρκετή ώρα, συνήθως δημιουργεί μούδιασμα στο πόδι που είναι από κάτω. Γι΄αυτόν τον λόγο εξάλλου, αλλάζουμε και στάση. Αυτό συμβαίνει, γιατί το σταύρωμα των ποδιών ασκεί πίεση στο περονιαίο νεύρο πίσω από το γόνατο, με αποτέλεσμα να μουδιάζουν τα πόδια χαμηλά

Τι πρέπει να κάνουμε

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να κινείται και όχι για να κάθεται με τις ώρες. Πόνοι, μουδιάσματα και πιασίματα είναι η απόδειξη ότι καθόμαστε για πολλές ώρες ή σε λάθος θέση. Στην περίπτωση των ατόμων που κάνουν καθιστική δουλειά επιβάλλεται η αλλαγή θέσης και το διάλειμμα για περπάτημα, τουλάχιστον, κάθε μία ώρα. Επίσης, η σωστή θέση είναι το κάθισμα με τους μηρούς ευθυγραμμισμένους και τα πόδια να ακουμπούν καλά στο πάτωμα. Στο σπίτι, προσπαθήστε να ξεκουράζετε τα πόδια σας, τοποθετώντας τα ψηλά, βάζοντας ένα μαξιλάρι από κάτω

Μην κάθεσαι με σταυρωμένα πόδια – Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί πως φανερώνει

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί ποια θεωρείται η πιο σέξι και ελκυστική στάση ποδιών και πώς μπορεί να εκλύει τους άλλους;

Τις περισσότερες φορές όταν βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο δεν πολυσκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο καθόμαστε. Για παράδειγμα μπορεί να καθίσουμε οκλαδόν ή με σταυρωμένα τα πόδια, ανάλογα με το πώς βολεύομαστε χωρίς να σκεφτούμε τι θα πούν οι άλλοι.

Ο τρόπος που καθόμαστε λοιπόν και κυρίως που τοποθετούμε τα πόδια μας, δείχνει πολλά πράγματα για τον εαυτό μας, λένε οι ειδικοί. Αλλά ακριβώς επειδή μπορεί να μην επιλέγουμε συνειδητά να καθόμαστε με τα πόδια μας σταυρωμένα σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή με τους αστραγάλους μας σταυρωμένους ή τα γόνατά μας ανοιχτά, κάθε μία από αυτές τις θέσεις μπορεί να λέει κάτι πολύ αληθινό για το πώς νιώθουμε εκείνη τη στιγμή. Μπορεί ακόμη και να στείλει μηνύματα σε άλλους ανθρώπους για το αν και πώς θα μας πλησιάσουν.

Γνωρίζεις πως εάν στέκεσαι όρθια σε ένα πλήθος ανθρώπων σε ένα μπαρ ή ίσως κάνεις μια παρουσίαση μπροστά σε κόσμο στη δουλειά, πως η θέση των ποδιών σου ενώ στέκεσαι κάνει διαφορά στο επίπεδο αυτοπεποίθησης που αποπνέεις;

Κεφάλαιο εργασία: είσαι ανασφαλής ή γεμάτη αυτοπεποίθηση; Τα πόδια σου το προδίδουν

Το να στέκεσαι με τα πόδια σου σε σχήμα V αποπνέει τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, οπότε αν χωρίσεις λίγο τα πόδια σου ενώ κάνεις αυτή την παρουσίαση, φαίνεσαι πως είσαι σταθερή στις απόψεις σου, απόλυτα γειωμένη και εκπέμπεις  υτοπεποίθηση. Αντίθετα, αν στέκεσαι με τα πόδια σου άκαμπτα ενωμένα, είναι κάτι που μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι νευρική, πως νιώθεις άβολα ή πιεστικά.

Κεφάλαιο «ραντεβού»: Αλήθεια, ξέρεις τι δείχνει η θέση των ποδιών σου όταν κάθεσαι; 

Το σημείο που δείχνουν τα πόδια σου όταν κάθεσαι αποκαλύπτει  την κατεύθυνση προς την οποία σκοπεύεις να πας (είτε το κάνεις είτε όχι). Εάν στέκεσαι δίπλα σ΄ εκείνον με τον οποίο έχεις βγει ραντεβού σε ένα μπαρ και τα πόδια σου είναι στραμμένα προς αυτόν, αυτό θα δείχνει ότι απολαμβάνεις να βρίσκεσαι μαζί του. Εάν, ωστόσο, τα πόδια σου δείχνουν προς την πόρτα ή γενικά μακριά από εκείνον, θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεσαι και περιμένεις την ευκαιρία για να φύγεις.

Μιλώντας για ραντεβού, έχεις ποτέ αναρωτηθεί ποια θεωρείται η πιο σέξι και ελκυστική στάση ποδιών; Εάν είσαι γυναίκα, η απάντηση είναι ξεκάθαρα η στάση με τα πόδια πόδια το ένα με το άλλο.