Καθυστέρηση περιόδου: 12 +1 λόγοι εκτός της εγκυμοσύνης

Ξέρετε πότε άρχισε η τελευταία σας περίοδος ή πόσες μέρες διήρκεσε; Αν όχι, ίσως είναι ώρα να αρχίσετε να προσέχετε τον έμμηνο κύκλο σας, γιατί η καταγραφή του θα σας βοηθήσει αφενός να καταλάβετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς, αφετέρου να αναγνωρίσετε τυχόν σημαντικές αλλαγές που θα μπορούσαν να σημαίνουν κάτι σοβαρό.

Από τις κοιλιακές κράμπες μέχρι τη μυϊκή δυσκαμψία και τους πόνους χαμηλά στην πλάτη και στη μέση ή τους πόνους στο στήθος, η περίοδος για την πλειονότητα των γυναικών, φέρνει πάντα μαζί της και κάποιο αίσθημα δυσφορίας, που αντανακλά σε διαφορετικά μέρη του σώματος.

Ενώ, όμως, οι περισσότερες γυναίκες αναγκάζονται να συμβιβαστούν και να συνυπάρξουν με μια ήπια ενόχληση, καταφεύγοντας σε άφθονα παυσίπονα, ένα 15% νιώθει την ένταση του πόνου σε τέτοιο βαθμό, που καθιστά αδύνατη ακόμη και την εκτέλεση των απλών, καθημερινών τους υποχρεώσεων, καθηλώνοντας τις στο κρεβάτι και εξοικειώνοντάς τις με αυτό το περιοδικό μαρτύριο. Το πιεστικό πρόγραμμα της καθημερινότητας μας, αντανακλά σε επιπλέον σωματικό και ψυχικό στρες, κάνοντας τις κράμπες αυτών των ημερών ακόμη πιο επώδυνες.

Καθυστέρηση περιόδου: Πότε αναφερόμαστε σε διαταραχή περιόδου;

Η διαταραχή του κύκλου χαρακτηρίζεται από μια σειρά από διαφορετικά συμπτώματα ή καταστάσεις που μπορεί να συνυπάρχουν. Έτσι, μιλάμε για διαταραχή του κύκλου όταν:

  • Η εμμηνόρροια εμφανίζεται νωρίτερα από τις 21 ημέρες ή αργότερα από τις 35 ημέρες.
  • Η γυναίκα χάνει τρεις ή περισσότερες περιόδους στη σειρά, χωρίς να είναι έγκυος, να θηλάζει ή να έχει μπει στην κλιμακτήριο (η κατάσταση αυτή λέγεται αμηνόρροια).
  • Η εμμηνόρροια είναι πολύ πιο έντονη ή πολύ πιο μικρή από το σύνηθες.
  • Η εμμηνόρροια διαρκεί επί περισσότερο από επτά ημέρες.
  • Η περίοδος συνοδεύεται από πόνο, κράμπες, ναυτία ή έμετο (η κατάσταση αυτή λέγεται δυσμηνόρροια).
  • Η γυναίκα έχει αιμορραγία ή κηλίδες αίματος μεταξύ των εμμήνων ρύσεων, μετά την εμμηνόπαυση ή μετά το σεξ.

Καθυστέρηση περιόδου: Πιθανές αιτίες διαταραχών

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, άλλοτε αθώες και άλλοτε σοβαρές, που κυμαίνονται από μια εγκυμοσύνη ή ορμονικές διαταραχές έως λοιμώξεις, κακοήθειες, νοσήματα, τραυματισμούς και λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Πολύ συνηθισμένες αιτίες είναι το έντονο στρες και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η απώλεια πολλών κιλών, οι ακραίες δίαιτες, η υπερβολικά έντονη γυμναστική (η αμηνόρροια είναι πολύ συχνή στις αθλήτριες που προπονούνται καθημερινά και σκληρά), μια ασθένεια και οτιδήποτε άλλο διαταράξει τη ρουτίνα της γυναίκας.

Ρόλο μπορεί να παίξει και η έναρξη ή η διακοπή της λήψης αντισυλληπτικών (μερικές γυναίκες χρειάζονται έως και έξι μήνες μετά τη διακοπή έως ότου σταθεροποιηθεί ο κύκλος τους), καθώς και ιατρικά προβλήματα όπως τα ινομυώματα και οι πολύποδες της μήτρας, η ενδομητρίωση, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής (νευρογενής ανορεξία και βουλιμία).

Άλλες πιθανές αιτίες είναι η λήψη στεροειδών ή αντιπηκτικών φαρμάκων, οι αιμορραγικές διαταραχές, τα νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός), οι διαταραχές της υπόφυσης του εγκεφάλου που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού ή ακόμα και οι καρκινικοί όγκοι των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του τραχήλου της μήτρας.

Καθυστέρηση περιόδου: Τι μπορεί να αποτρέπει την εμφάνιση της περιόδου σας;

1.Απουσία ωορρηξίας

Μία φορά τον μήνα, το σώμα βιώνει τις ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αν όμως για κάποιο λόγο δεν απελευθερώνεται ωάριο, δεν υπάρχει και περίοδος.

2.Προβλήματα θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και του εμμηνορροϊκού κύκλου. Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί φυσιολογικά, προκαλούνται διαταραχές περιόδου. Ο θυρεοειδής επηρεάζει επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση, γι’ αυτό είναι πιθανό να έχετε συμπτώματα περιόδου παρά την απουσία αίματος.

3.Αντισύλληψη

Μια συχνή παρενέργεια του ενδομήτριου σπειράματος είναι η απουσία περιόδου. Το σπιράλ προκαλεί συχνά συμπτώματα παρόμοια με αυτά, που προκαλούνται από τα αντισυλληπτικά δισκία, όπως αίσθημα βάρους, πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος, έντονες διακυμάνσεις στη διάθεση και ακμή.

4.Στρες

Αποτελεί κοινή αιτία απουσίας περιόδου επειδή αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εμπλέκονται στην ωορρηξία και την περίοδο.

5.Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Οι πάσχουσες από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν περίσσεια ανδρογόνων, χημικών ουσιών που επηρεάζουν τη λειτουργία των ωοθηκών και προκαλούν την ανάπτυξη τριχοφυΐας, την αύξηση του σωματικού βάρους και την αντίσταση στην ινουλίνη. Το σύνδρομο προκαλεί πυελικό πόνο και κράμπες περιόδου.

6.Πολύποδες μήτρας

Πρόκειται για μικρούς καλοήθεις όγκους που αναπτύσσονται στη μήτρα και μπορούν να προκαλέσουν κράμπες και δυσφορία που μοιάζουν με συμπτώματα περιόδου. Επειδή οι πολύποδες μπορούν να δυσκολέψουν τα σύλληψη, ο γιατρός σας είναι πιθανό να κρίνει αναγκαία την αφαίρεσή τους.

7.Κύστες ωοθηκών

Συνήθως δεν αποτελούν πρόβλημα και δεν προκαλούν συμπτώματα, κάποιες φορές όμως προκαλούν πόνο που μοιάζει με αυτόν της περιόδου. Εάν έχετε ακανόνιστες κράμπες, μιλήστε με τον γιατρό σας. Αν είναι μεγάλες, μπορεί να προκαλέσουν συστροφή των ωοθηκών, η οποία προκαλεί πόνο και χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης για να σωθούν οι ωοθήκες σας.

8.Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Λοιμώξεις όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορούν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση γνωστή ως φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η οποία προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλιά που δεν υποχωρεί παρά τη λήψη παυσίπονων και πυρετό, ναυτία ή έμετο.

9.Φαινόμενο Mittelschmerz

Μερικές γυναίκες αισθάνονται ένα βύθιο πόνο ή τράβηγμα στη μια πλευρά της κατώτερης κοιλιακής χώρας ή στην οσφύ αντίστοιχα προς την πλευρά της ωοθήκης που επιτελείται η ωορρηξία. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται mittelschmerz και είναι απολύτως φυσιολογικό. Επίσης φυσιολογική στη συγκεκριμένη φάση της ωορρηξίας είναι και μια μικρή αιματηρή έκκριση. Αν όμως είναι μεγαλύτερη σε ποσότητα ή διάρκεια τότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

10.Υπερβολική άσκηση

Αν κάνετε υπερβολική άσκηση, μπορεί να προκληθούν διαταραχές περιόδου ή ακόμη και να χαθεί περίοδος. Το στρες που βιώνει το σώμα σε ακραίες καταστάσεις, όταν π.χ. χάνετε πάρα πολλά κιλά, μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση των ορμονών και συμπτώματα όπως η μελαγχολία, κηλίδες αίματος, ακμή και άλλα συμπτώματα περιόδου.

11.Καρκίνος ωοθηκών

Αν και απάνια, πρόκειται για μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου. Ένας λόγος είναι η καθυστερημένη διάγνωση λόγω της απουσίας συμπτωμάτων. Το φούσκωμα, τα ουρολογικά προβλήματα, η απώλεια βάρους και ο πόνος, είναι τα πιο κοινά συμπτώματα.

12.Αποβολή

Εάν κάνατε τεστ εγκυμοσύνης και βγήκε θετικό, αλλά έχετε περίοδο ή κάτι που μοιάζει με περίοδο και ήρθε με καθυστέρηση και βαριά συμπτώματα, είναι πιθανό να πρόκειται για αποβολή.

13.Φάρμακα

Είτε πρόκειται για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, είτε για αγωγή, που λαμβάνετε για κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι πιθανό να επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας. Ένα από αυτά τα φάρμακα, είναι και το γνωστό χάπι της επόμενης ημέρας.

Καθυστέρηση περιόδου: Πώς να αντιμετωπίσετε τους πόνους με φυσικό τρόπο

Διατροφή

Ένας καθοριστικός παράγοντας για τη διαχείριση του πόνου είναι η διατροφή μας. Μια δραστική λύση για τον πόνο που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και κυρίως βιταμίνη Β και μαγνήσιο.

Όλες οι βιταμίνες που χρειάζεστε μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα, όπως το καστανό ρύζι, η παπάγια, οι μπανάνες, τα καρύδια, το πράσινο τσάι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το κοτόπουλο. Το καστανό ρύζι και η παπάγια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στο φούσκωμα και ανακουφίζει την πίεση από την πλάτη σας. Τα φυλλώδη λαχανικά και το κοτόπουλο είναι πλούσιες πηγές σιδήρου, που βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα καρύδια, τα αποξηραμένα φρούτα με βιταμίνη Κ και το πράσινο τσάι περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και τον πόνο στη μέση σας.

Με την ενσωμάτωση υγιεινών συστατικών στη διατροφή σας, μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να καθαριστεί εσωτερικά, βρίσκοντας τη δύναμη να σταματήσει τον πόνο.

Μαύρη Σοκολάτα

Για τους λάτρεις της σοκολάτας τα νέα είναι καλά! Η μαύρη σοκολάτα είναι μια από τις καλύτερες λύσεις τόσο για τις κοιλιακές κράμπες όσο και για την οσφυαλγία.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο χαμηλής έντασης, τότε λίγη μαύρη σοκολάτα είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα παυσίπονα – για να μην πούμε πιο νόστιμη. Η σκοτεινή σοκολάτα περιέχει μεγάλη ποσότητα κακάου, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές ιδιότητες. Η χαλάρωση των μυών αλλά και η παραγωγή ενδορφινών, που φτιάχνουν τη διάθεση θα λειτουργήσουν με ένα πολύ θετικό τρόπο για τις δύσκολες στιγμές αυτών των ημερών.

Συνδυαστικά, δεν πρέπει να παραλείπετε τις γενναίες ποσότητες νερού, γιατί η ενυδάτωση βελτιώνει και την οξυγόνωση του οργανισμού. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, κρασιού και καφεΐνης και μειώστε όσο μπορείτε το κάπνισμα γι’ αυτό το επίπονο διάστημα.

Γυμναστική

Είναι γνωστό πως η άσκηση ενδυναμώνει τους μύες και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, εξασφαλίζοντας καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση. Σε σχέση με τις δύσκολες μέρες, όσο βαριά κι αν νιώθετε, πρέπει να προσπαθείτε να εντάξετε κάποιες απλές ασκήσεις, καθώς αυτό μειώνει τις κοιλιακές κράμπες και κάνει τους μύες της πλάτης πιο ανθεκτικούς και τονωμένους. Από τις πιο ενδεδειγμένες ασκήσεις είναι η αεροβική γυμναστική, το περπάτημα, η κολύμβηση και φυσικά η yoga. Οι ασκήσεις χαμηλής έντασης, βοηθούν την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου με ήπιο αλλά συστηματικό τρόπο.

Τα συχνά τεντώματα και το stretching της πλάτης είναι ένας ακόμη πιο εύκολος τρόπος για να ξεμπλοκάρετε την πλάτη και τη μέση σας, αφού ανακουφίζουν άμεσα τους σφιγμένους μύες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι να ξαπλώσετε να φέρετε τα γόνατά σας στο στήθος και να τα κρατήσετε εκεί σφιχτά, για να μειώσετε την πιθανότητα να εμφανίζετε κράμπες.

Αιθέρια Έλαια

Το τοπικό μασάζ με αποστάγματα από αιθέρια έλαια, είναι ένας φυσικός τρόπος χαλάρωσης, βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος και ευεξίας για την πάσχουσα περιοχή της μέσης. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο έλαιο της μέντας (peppermint), που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δροσίζει άμεσα το πονεμένο σημείο, ή και το λιβάνι (Frankincense) για τη ζωηρή, χαλαρωτική του μυρωδιά. Ένα άλλο πολύ ευεργετικό εκχύλισμα είναι αυτό της λυγαριάς (chasteberry), γνωστό για τη ρύθμιση του γυναικείου ορμονικού συστήματος και τη δυσμηνόρροια.

Θερμά Επιθέματα

Tοποθετήστε μια ζεστή θερμοφόρα στην κοιλιακή χώρα για να χαλαρώσετε το σημείο από τον μυϊκό σπασμό και να ηρεμήσετε τα αιμοφόρα αγγεία. Ένα χαλαρωτικό ντους με ζεστό νερό, θα διώξει από το σώμα σας όλη αυτή την πίεση, επιτρέποντάς σας να συνέλθετε και να ξεφορτωθείτε τους πόνους περιόδου.

Καθυστέρηση περιόδου: Πότε πρέπει να κάνω τεστ;

Προτιμήστε να κάνετε το τεστ μόλις ξυπνήσετε, επειδή τα πρώτα πρωινά ούρα (που συμπυκνώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας) έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση στην ορμόνη που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη (τη β χοριακή), στην περίπτωση που υπάρχει πράγματι σύλληψη. Αν αποφασίσετε να κάνετε το τεστ οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας, καλό είναι να μην έχετε ουρήσει για τουλάχιστον 2 ώρες πριν.

Έχει συμβεί ένα τεστ να βγει αρνητικό, ενώ υπάρχει εγκυμοσύνη. Αυτό οφείλεται στο ότι η ορμόνη που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη μπορεί να μην έχει προλάβει να «περάσει» από τα νεφρά και να «κατέβει» στα ούρα. Αν θέλετε να σιγουρευτείτε για τα αποτελέσματα, μπορείτε να κάνετε ένα δεύτερο τεστ, μετά όμως από 48 ώρες, ώστε να έχει προλάβει να υπάρξει η απαραίτητη συγκέντρωση της ορμόνης στα ούρα, στην περίπτωση που είστε έγκυος.

Καθυστέρηση περιόδου: Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό;

Αρχικά είναι σημαντικό να μην ανησυχήσετε προτού περάσουν τουλάχιστον 5 ημέρες καθυστέρησης, καθώς ο κύκλος μιας γυναίκας μεταβάλλεται αρκετές φορές στη ζωή της.

Εάν παρ’ όλα αυτά οι μεταβολές αυτές συμβαίνουν πάνω από 2 φορές τον χρόνο, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Επιπλέον, το στρες επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία των ωοθηκών καθιστώντας τις μικρο-πολυκυστικές ή πολυκυστικές. Έτσι δημιουργείται συνήθως κάποια λειτουργική, ορώδης, κύστη, η οποία αν δε γίνει έγκαιρα αντιληπτή, απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Σε περίπτωση που ο γιατρός έχει ενδείξεις γι’ αυτή την εξέλιξη, θα σας υποβάλλει σε υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην περίοδό σας μεγαλύτερη των 3 εβδομάδων – και με δεδομένο ότι έχει αποκλειστεί η εγκυμοσύνη – πρέπει να σας οδηγήσει στο γυναικολόγο για ένα διακολπικό υπερηχογράφημα.