Το πρήξιμο, αλλά και ο πόνος στο στήθος θα μπορούσε να συνδέεται άμεσα με την αναμονή της περιόδου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις πρώτες ενδείξεις εγκυμοσύνης. Παρ΄όλα αυτά ο πόνος μπορεί να βιώνεται διαφορετικά από κάθε γυναίκα.
Μπορεί να νιώθετε πόνο στον έναν ή και στους δύο μαστούς, γενικά το στήθος σας να είναι πρησμένο, να εντοπίζεται η αίσθηση σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή να μετακινείται προς τις μασχάλες. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι συνεχής ή μπορεί να φεύγει και να έρχεται. Γενικότερα, τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, ο πόνος στο στήθος είναι συνήθως διάχυτος, αλλά όχι οξύς. Μπορεί να νιώθετε το στήθος σας πρησμένο και βαρύ. Μπορεί επίσης να είναι πολύ ευαίσθητο στο άγγιγμα.
Σε πολλές γυναίκες τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης ξεκινούν από την ευαισθησία στο στήθος και ιδιαίτερα στις θηλές. Μπορεί να είναι τόσο ευαίσθητες που να πονάτε ακόμη και όταν σκουπίζεστε μετά το μπάνιο. Τα καλά νέα είναι πως το συγκεκριμένο σύμπτωμα υποχωρεί μετά τις πρώτες εβδομάδες.
Πόνος στο στήθος: Γιατί εμφανίζεται στην αρχή της εγκυμοσύνης;
Ο πόνος στο στήθος είναι συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Μπορεί μάλιστα να ξεκινήσει ήδη από τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την σύλληψη, προτού καν διαπιστώσετε καθυστέρηση στην περίοδό σας. Η αίσθηση του βάρους και του πόνου κορυφώνεται κατά το πρώτο τρίμηνο, όπου αλλάζουν δραματικά οι ορμόνες. Οι ορμόνες που κατακλύζουν το σώμα σας έχουν μια σημαντική δουλειά: το προετοιμάζουν για να μπορεί να φιλοξενήσει το μωρό σας. Οι ορμόνες αυτές προετοιμάζουν, μεταξύ άλλων, το στήθος σου για τη γαλακτοφορία. Η ροή στους μαστούς αυξάνεται και το στήθος σας μεγαλώνει σε μέγεθος. Τους επόμενους μήνες, μπορεί να μεγαλώσει έως και κατά τρία νούμερα, ενώ μετά τον τοκετό, όταν «έρθει» το γάλα, μπορεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.
Πόνος στο στήθος: Ποια συμπτώματα υποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για σύμπτωμα περιόδου, αλλά εγκυμοσύνης;
Με την έναρξη της εγκυμοσύνης ξεκινά η διόγκωση του αδένα του στήθους, όπως γίνεται και κατά την περίοδο. Όταν όμως πρόκειται για εγκυμοσύνη, παράλληλα με την αύξηση του αδένα, το δέρμα του μαστού διατείνεται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ξηροδερμίας και φαγούρας, κατά κύριο λόγο στη θηλή. Εκτός από την αύξηση σε μέγεθος, οι θηλές θα αρχίσουν να γίνονται πιο σκουρόχρωμες και πιο ανώμαλες σε υφή, λόγω της διάτασης των αδένων του Montgomery στην θηλαία άλω, εντελώς φυσιολογικά φαινόμενα.
Στο σώμα της εγκύου, για να μπορέσει να υποστηριχθεί το έμβρυο, εμφανίζεται αύξηση ως και 50% της ποσότητας του αίματος. Αυτό, σε συνδυασμό με τις αυξημένες μεταβολικές ανάγκες του μαστού έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υπερκινητικής κυκλοφορίας στο στήθος που είναι εμφανής με τη διεύρυνση των φλεβών του δέρματος του μαστού. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό σημάδι, αναμένεται να μειωθούν μετά τη γέννα και να επιστρέψουν στον κανονικό μετά το τέλος του θηλασμού.