Καύσωνας: Αυτές τις τροφές πρέπει να αποφύγετε

Καύσωνας και φαγητό αποδεικνύεται δύσκολος συνδυασμός, καθώς η ζέστη… μας χορταίνει.

Όταν ανεβαίνει ο υδράργυρος, καλό είναι να τροποποιήσουμε τις συνήθειες των τροφών αλλά και των ποτών μας και να ρυθμίσουμε τη διατροφή μας ώστε μέσα από τις σωστές επιλογές, να δροσιστούμε αλλά και να πάρουμε και θρεπτικά συστατικά.

Καύσωνας: Ποιες τροφές να προτιμήσετε

Καρπούζι

Εκτός από εξαιρετικά δροσιστικό, το καρπούζι περιέχει μια θρεπτική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο και μπορεί να σας προστατεύσει από την έκθεση στον ήλιο. Το λυκοπένιο είναι η χρωστική ουσία που δίνει στα φρούτα και τα λαχανικά ζωντανό κόκκινο χρώμα. Άλλες πηγές του περιλαμβάνουν τις ντομάτες (ιδιαίτερα τις μαγειρεμένες) την παπάγια, το ροζ γκρέιπφρουτ και την γκουάβα.

Σαλάτες

Λαχανικά όπως το μαρούλι, το αγγούρι, το σέλινο και τα ραδίκια αποτελούνται πάνω από 95% νερό. Η κατανάλωσή τους σε μια πολύ ζεστή μέρα θα σας βοηθήσει να φτάσετε τα οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα, διατηρώντας σας ενυδατωμένο και δροσερό. Οι φράουλες και τα κολοκυθάκια περιέχουν επίσης πολύ νερό.

Τσάι

Παρόλο που ίσως χρειαστείτε παγωμένα ποτά, ένα ζεστό ρόφημα θα σας βοηθήσει πραγματικά να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας. Το τσάι είναι ήπιο διουρητικό, αλλά ο ιδρώτας, και κυρίως η εξάτμιση αυτού του ιδρώτα, είναι ένας από τους βασικούς τρόπους για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και τη διατήρηση της ισορροπίας θερμότητας. Λόγω του αυξημένου θερμικού φορτίου από την κατανάλωση ενός ζεστού ποτού, υπάρχει αντισταθμιστική αύξηση στη συνολική παραγωγή ιδρώτα, η οποία υπερκαλύπτει το εσωτερικό θερμικό κέρδος από το ζεστό ρόφημα.

Ποιες τροφές να αποφύγετε

Αλκοόλ

Απογοητευτικό, αλλά πρέπει να το κάνετε. Αν και το να κάθεστε στον κήπο με ένα μπουκάλι από το αγαπημένο σας κρασί μπορεί να φαίνεται σαν τον τέλειο τρόπο για να περάσετε το χρόνο σας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, το αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει στην αφυδάτωση, ειδικά σε ακραίες θερμοκρασίες. Λειτουργεί ως ένα ισχυρό διουρητικό, προκαλώντας σας να ουρείτε περισσότερο, κάτι που σημαίνει ότι θα αφυδατωθείτε γρηγορότερα.

Μάνγκο

Όπως το αλκοόλ, τα μάνγκο δρουν ως διουρητικά, οπότε θα πρέπει να αποφεύγονται. Είναι καλύτερα να μείνετε μακριά και  από τον μάραθο, τις αγκινάρες και τα σπαράγγια για τον ίδιο λόγο.

Κρέας

Για πολλούς από εμάς, καλοκαίρι και ζέστες είναι συνυφασμένα με το μπάρμπεκιου, αλλά κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα πρέπει να το αποφύγετε. Η πέψη της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο κρέας απαιτεί πολλή ενέργεια, δημιουργώντας μια θερμική διαδικασία που ονομάζεται «θερμογένεση». Το itrofi.gr συμβουλεύει να προτιμήσετε τρόφιμα ελαφριά σε πρωτεΐνες: Μπορεί να χρειαστείτε από 50% έως 100% περισσότερη ενέργεια για να διασπάσει ο οργανισμός σας την πρωτεΐνη σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες.. Άρα, κρέας με μέτρο!

Γλειφιτζούρια, καραμέλες, γρανίτες, παγωτά

Προϊόντα με περίσσεια ζάχαρης δεν συνιστώνται. Ακόμη και τα παγωμένα όπως είναι τα παγωτά και οι γρανίτες του εμπορίου μπορεί να σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Η πέψη τους προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας επειδή το σώμα υπερβαίνει την αντιστάθμιση της γρήγορης  ψύξης που προκαλείται από τα κρύα τρόφιμα.

Πέντε δροσερά και υγιεινά smoothies με λίγες θερμίδες

Δίαιτα: Με κεράσια, βανίλια και αμύγδαλο

Ένα μοναδικό σε χρώμα, άρωμα και γεύση smoothie με κεράσια, εκχύλισμα βανίλιας και αμυγδάλου.

Υλικά

400 γραμμάρια κεράσια
300 ml γάλα πλήρες αγελαδινό
90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2,5ml εκχύλισμα βανίλιας
2ml εκχύλισμα αμυγδάλου
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι τσαγιού πάγο

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κεράσια. Στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, βάζουμε σε μπολ και τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσουν για τουλάχιστον 2 ώρες. Μετά, τα ρίχνουμε όπως είναι παγωμένα στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τα εκχυλίσματα βανίλιας και αμυγδάλου, το αλάτι και τον πάγο και χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν τα κεράσια και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και σερβίρουμε αμέσως.

Δίαιτα: Με μπανάνα, φυστικοβούτυρο και κακάο

Λαχταριστό, φρουτένιο και σοκολατένιο!

Υλικά

2 μπανάνες
120 γραμμάρια φιστικοβούτυρο
40 γρ. κακάο σε σκόνη
160ml νερό παγωμένο
30 γρ. σοκολάτας κουβερτούρα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις μπανάνες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετούμε στο μπλέντερ μαζί με το φιστικοβούτυρο, το κακάο και το νερό. Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν οι μπανάνες και να έχουμε ένα ομοιογενές πηχτό μείγμα. Μοιράζουμε το smoothie σε δύο ψηλά ποτήρια και γαρνίρουμε με λίγη σοκολάτα, αφού την τρίψετε στη λεπτή πλευρά του τρίφτη.

Δίαιτα: Με γιαούρτι και φράουλες, αλλά και μπανάνα

Εύκολο και απολαυστικό, σε δυο εκδοχές με φράουλες, αλλά και μπανάνα.

Υλικά

400 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες αγελαδινό
480ml γάλα πλήρες αγελαδινό
2 μπανάνες
320 γρ. φράουλες

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Πλένουμε καλά τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε στη μέση. Ρίχνουμε στο μπλέντερ το μισό γιαούρτι με το μισό γάλα και τις μπανάνες και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε το smoothie μπανάνας σε 2 χαμηλά ποτήρια και κατόπιν φτιάχνουμε το ίδιο με τη φράουλα πολτοποιώντας στο μπλέντερ το υπόλοιπο γιαούρτι με το υπόλοιπο γάλα και τις φράουλες. Αδειάζουμε και το smoothie φράουλας σε 2 χαμηλά ποτήρια και σερβίρουμε.

Δίαιτα: Με σπανάκι, μήλο και ακτινίδιο

Υγιεινό και με μικρή θερμιδική αξία.

Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού φύλλα από σπανάκι
1 πράσινο μήλο με τη φλούδα του, σε μικρά κομμάτια
1 ακτινίδιο
50 γρ. μαϊντανό φρέσκο (περίπου 1/3 φλιτζ. τσαγ.)
χυμό από 1 λεμόνι
2 γρ. κανέλα σε σκόνη
300 ml νερό παγωμένο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το σπανάκι και το μαϊντανό, αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και κατόπιν στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Καθαρίζουμε το ακτινίδιο από τη φλούδα του και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Πλένουμε καλά το μήλο, αφαιρώντας το κοτσάνι και τα κουκούτσια του και κόβουμε με τη φλούδα του σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε το κομμένο μήλο στο μπλέντερ μαζί με τα κομμάτια του ακτινιδίου, το σπανάκι και το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, την κανέλα και το παγωμένο νερό. Χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Μοιράζουμε το smoothie σε 4 χαμηλά ποτήρια και σερβίρουμε.

Δίαιτα: Με πεπόνι, γιαούρτι και φύλλα μέντας

Δροσερό και λαχταριστό.

Υλικά

1 πεπόνι ώριμο, σε μικρά κομμάτια
400 γραμμάρια γιαούρτι αγελαδινό 2% λιπαρά
60 γρ. μέλι
30 ml χυμό λάιμ φρέσκου
8 φύλλα μέντας, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Κόβουμε το πεπόνι σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με το γιαούρτι, το μέλι και το χυμό λάιμ και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθεί το πεπόνι και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Μοιράζουμε το smoothie σε χαμηλά ποτήρια και βάζουμε τα στο ψυγείο για 30΄-60΄ να κρυώσει. Όταν σερβίρουμε γαρνίρουμε με φυλλαράκια μέντας.