Κίρρωση Ήπατος: Τι είναι ο δείκτης Child-Pugh – Αίτια, Συμπτώματα, Διάγνωση και Θεραπεία

Κίρρωση είναι μια σοβαρή χρόνια νόσος του ήπατος που συνοδεύεται από ουλοποίηση (ουλή) στο συκώτι. Οι βλάβες του ήπατος στην κίρρωση δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρή αιμορραγία (πχ αιμορραγία κιρσών οισοφάγου), οίδημα (πρήξιμο στα πόδια ή συλλογή υγρού στην κοιλιά) και αναπνευστική δυσχέρεια (από συλλογή υγρού στους πνεύμονες). Η κίρρωση του ήπατος δυνατόν να οφείλεται σε χρόνια κατάχρηση αλκοόλ, ηπατίτιδα Β ή ηπατίτιδα C, μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς με παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη).

Κίρρωση Ήπατος: Συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη

Αρκετοί ασθενείς με κίρρωση ήπατος δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά δυνατόν να περιλαμβάνουν:

 • Πρήξιμο στην κοιλιά και τα πόδια, και συλλογή υγρού στους πνεύμονες
 • Βαριά αιμορραγία από κιρσούς (δηλ. αγγεία) στον οισοφάγο
 • Μώλωπες ή εύκολη αιμορραγία
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Αίσθημα πληρότητας στο στομάχι
 • Αίσθημα κόπωσης
 • Διαταραχές ύπνου
 • Κίτρινο χρώμα του δέρματος ή του λευκού των ματιών, δηλαδή ίκτερος
 • Σύγχυση (ηπατική εγκεφαλοπάθεια)
 • Κώμα
 • Αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου ήπατος

Κίρρωση Ήπατος: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Ο γαστρεντερολόγος σας πιθανόν να σας συστήσει:

 • Βιοψία ήπατος. Ο γιατρός τοποθετεί μια βελόνα στο συκώτι σας και παίρνει ένα μικρό δείγμα ιστού ο μικροσκοπικός έλεγχος του οποίου θα δείξει τη βαρύτητα της βλάβης στο συκώτι.
 • Αιματολογικές εξετάσεις
 • Απεικονιστικές εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική, μαγνητική τομογραφία)
 • Γαστροσκόπηση (για έλεγχο κιρσών οισοφάγου και πυλαίας γαστροπάθειας)

Κίρρωση Ήπατος: Πώς υπολογίζεται η βαρύτητα της;

Η βαρύτητα της κίρρωσης υπολογίζεται με το σκορ Child-Pugh (μερικές φορές καλείται Child-Turcotte-Pugh score). Το σκορ Child-Pugh χρησιμοποιείται για να καθορισθεί η πρόγνωση της κίρρωσης του ήπατος και περιλαμβάνει τις εξής 5 παραμέτρους:- Ολική χολερυθρίνη– Λευκωματίνη ή αλβουμίνη ορού- Χρόνος προθρομβίνης- Ασκίτης- Ηπατική εγκεφαλοπάθειαΑνάλογα με το σκορ Child-Pugh, η κίρρωση ταξινομείται σε 3 στάδια: A, B, C. Το στάδιο Α (5-6 πόντοι) έχει 100% επιβίωση στο πρώτο έτος και 85% επιβίωση στο δεύτερο έτος. Το στάδιο Β (7-9 πόντοι) έχει 81% επιβίωση στο πρώτο έτος και 57% επιβίωση στο δεύτερο έτος. Το στάδιο C (10-15 πόντοι) έχει 45% επιβίωση στο πρώτο έτος και 35% επιβίωση στο δεύτερο έτος.

Κίρρωση Ήπατος: Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία της κίρρωσης του ήπατος εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε, από το πόσο σοβαρή είναι, και από το ποια συμπτώματα υπάρχουν. Εάν πχ η κίρρωση οφείλεται σε κατάχρηση αλκοόλ, είναι επιβεβλημένη η πλήρης διακοπή λήψης αλκοόλ. Εάν η κίρρωση οφείλεται σε ιό ηπατίτιδας Β ή C, τότε θα χορηγηθούν τα αντίστοιχα φάρμακα.

Για τη μείωση του κινδύνου αιμορραγίας σε περίπτωση κιρσών οισοφάγου ο γαστρεντερολόγος θα σας συστήσει κάποια φάρμακα που ονομάζονται «β-αναστολείς» ή θα προχωρήσει σε ενδοσκοπική απολίνωση (δηλαδή αφαίρεση των κιρσών με ελαστικούς δακτυλίους μέσω θεραπευτικής γαστροσκόπησης). Σε περίπτωση οιδημάτων στα πόδια ή συλλογής υγρού στην κοιλιά (το υγρό αυτό καλείται ασκίτης) και τους πνεύμονες, θα σας χορηγηθούν διουρητικά, ή θα σας γίνει εκκενωτική παρακέντηση του ασκιτικού υγρού.

Για τη θεραπεία ή την πρόληψη των λοιμώξεων (επειδή οι ασθενείς με κίρρωση ήπατος είναι πιο ευαίσθητοι σε λοιμώξεις) πιθανόν να σας χορηγηθούν αντιβιοτικά. Επίσης θα πρέπει να κάνετε τον καθιερωμένο ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό. Για τη βελτίωση της σύγχυσης ή αλλιώς της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας (σε προχωρημένα στάδια κίρρωσης ήπατος), θα σας χορηγηθεί λακτουλόζη (ένα φάρμακο που μαλακώνει τα κόπρανα) ή αντιβιοτικά.

Οι ασθενείς με σοβαρή κίρρωση ήπατος ενδεχομένως να χρειασθεί να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος. Συζητήστε με τον γαστρεντερολόγο σας αυτό το ενδεχόμενο, διότι υπάρχουν πολύ καθορισμένα κριτήρια επιλογής των ασθενών που θα λάβουν μόσχευμα, επειδή ο αριθμός των μοσχευμάτων που είναι διαθέσιμα είναι πολύ περιορισμένος και η αναμονή σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά μεγάλη.